Witam, mam pytanie odnośnie konstrukcji zasilacza sieciowego do nadajnika HF. Mam praktycznie gotowy układ zasilacza i sam transformator sieciowy, jedyny problem siedzi w obudowie. Zależy mi na niskim szumie i przydźwięku sieci, moja obudowa jest cała z aluminium i chciałbym ją jakoś sensownie uziemić bez użycia bolca PE, gdyż takiego nie posiadam. Transformator jest wykonany z rdzenia EI. Czy ktoś mógłby mi poradzić coś sensownego?
AI: W jaki sposób obecnie masz połączoną masę układu z obudową aluminiową? Czy masa zasilacza jest już gdzieś podłączona do obudowy, czy są one odseparowane?
Masa zasilacza jest odseparowana galwaniczne od obudowy, obudowa po prostu jest niepodłączona i niestety zbiera pobliskie zakłócenia.
AI: Czy masz dostęp do jakiegokolwiek lokalnego uziemienia (np. rura wodociągowa, uziom antenowy), czy zupełnie nie masz możliwości podłączenia obudowy do ziemi?
Nie mam dostępu do stabilnego, czystego uziemienia
AI: W jaki sposób obecnie masz połączoną masę układu z obudową aluminiową? Czy masa zasilacza jest już gdzieś podłączona do obudowy, czy są one odseparowane?
Masa zasilacza jest odseparowana galwaniczne od obudowy, obudowa po prostu jest niepodłączona i niestety zbiera pobliskie zakłócenia.
AI: Czy masz dostęp do jakiegokolwiek lokalnego uziemienia (np. rura wodociągowa, uziom antenowy), czy zupełnie nie masz możliwości podłączenia obudowy do ziemi?
Nie mam dostępu do stabilnego, czystego uziemienia