logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V

rycus 20 Kwi 2005 18:26 2274 13
REKLAMA
  • #1 1422646
    rycus
    Poziom 11  
    Witam !
    Ideogia mojego projektu opiera się o wyeliminowanie chałasu zasilacza - wentylatorów. Dlatego też przykręciłem z tyłu obudwy radiator (30x10x6 cm ze wzmacniacza audio) i podłązyłem do niego diody, tranzystory i stabilizatory z zasilacza. Oczywiście pasywnie. i tak ....
    komp właśnie jest rozłożony, tzn radiator jest zamontowany ( do pustej obudowy, ze względów bespieczeństwa finansowego ). Nie chodzi :-0 . Jestem właśnie na etapie dochodzenia co jest nie tak.
    1. nic nie wskazuje na efekty spalenia.
    2. biespiecznik ok.
    3. na podłączonym zasilaniu (komp wyłączony) napięcie po podbiciu do 750 V rozchodzi się jedynie na obwody prostownika. Płytka jest podzielona na dwie wyraźne części : część prostowniczą i układu zasilania stałoprądowego. Miernik mi nic nie wskazuje na tej drogiej części.
    4. w orginale tranzystory były zamieszczone na jednym a stabilizatory z diodami (prawdopodobnie uniwersalnymi) na drugim radiatorze.
    5. czy masa zasilacza (obudowy) może mieć połączenie z radiatorem? umnie ma (oczywiście żaden problem odizolować, pytanie tylko czy jest sens).
    6. Jezeli macie jekieś sugestie, doświadczenia praktyczne i teoretyczne ...
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V 1514.jpg (40.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V 1513.jpg (36.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V 1512.jpg (41.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V 1511.jpg (41.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V 1510.jpg (40.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V 1504.jpg (44.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1423232
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Fajne rozwiązanie.
    Nawet mi się podoba.
    Ale czy kabelki dołączone do stabilizatorów nie za cieńkie masz?

PS
    A jeżeli nie chodzi to ćwicz jeszcze na jakiś niemarkowych 300 watówkach.
    :)

Jestem ciekway czy to ci się faktycznie kiedyś uda :)
  • REKLAMA
  • #3 1423666
    Riksza
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    W pierwszej kolejności sprawdź czy wszystkie elementy połączyłeś prawidłowo tzn. czy nie zamiłeś kabelków - jak jest źle, to zasilacz
    " nie podniesie się ".- później powinieneś zacząć od napięcia 3,3 V i 5V
    i jak te napięcia się pokażą to podepnij diody 12V.
    Powodzenia - chyba i ja spróbuję - pomysł ciekawy .
  • Pomocny post
    #4 1423729
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Przede wszystkim to na dwóch tranzystorach występuje napięcie „sieciowe” więc radził bym bardzo uważać z eksploatacją również. Czy wszystkie elementy mocowane na radiatorze są od niego izolowane , bo radiator połączony z masą będzie robił zwarcie.
  • #5 1425019
    rycus
    Poziom 11  
    Dobra, wczoraj jeszcze chodził, ale dzisiaj po dodatkowym odizolowaniu tranzystorów płytkami mikowymi i pastą sylikonową, podłączyłem na wył. kompie voltomierz, i dopiero odpaliłem. masa była nie podpięta z zasilania do obudowy, bo nie mam ziemi w instalacji domowej
    ( radiator jest połaczony z obudową ).
    Efekt: bardzo efektywne wystrzelenie bezpiecznika w zasilaczu.
    Przyczyna: ???

Dodano po 10 [minuty]:

RSP napisał:
    Przede wszystkim to na dwóch tranzystorach występuje napięcie „sieciowe” więc radził bym bardzo uważać z eksploatacją również. Czy wszystkie elementy mocowane na radiatorze są od niego izolowane , bo radiator połączony z masą będzie robił zwarcie.

jedynie diody są nie odizolowane, bo tak było w orginale. pozatym nie ma nigdzie przebić. Gdzie w takim razie podpiac masę z obudowy? do kaloryfera?

nietykalny napisał:
    Ale czy kabelki dołączone do stabilizatorów nie za cieńkie masz?

wszystkie kable są pocięte z jednego trzyżyłowego bezekranowego kabla 1mm (miedż żyłowa) wydaje mi się,że powinny wystarczyć, skoro na płytce były jedynie pogrubione ścieżki.
  • #6 1426642
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    lepiej tak nie rob bo gdzies masz zwarcie wlasnie przez napiecia wystepujace na tranzystorach.....
    druga sprawa ktos nieopatrznie dotknie sie z tylu i masz trupa..
    pomysl czasem...
  • #7 1429419
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Kolega widzę nie zrozumiał. W fabrycznym rozwiązaniu zasilacza radiator montowany do płytki drukowanej może być odizolowany od masy dzięki temu element do niego przykręcony nie musi być izolowany. Natomiast u kolegi wszystkie elementy wylądowały na jednym radiatorze połączonym z masą. Efekt jest taki że ten nie izolowany element jest zwarty do masy. No i niestety rozwiązanie które kolega wybrał jest śmiertelnie niebezpieczne.
  • REKLAMA
  • #9 1432183
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Życzę powodzenia :D Spadki napięć na przewodach będą strasznie duże. A diodki Schottkiego odizoluj od radiatora, bo teraz ich wyjścia masz podłączone do masy :D:D:D
  • #10 1432305
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Smutny-> ale wtedy nie był by az tak wydajny... siepłe powietrze unosi się do góry no nie??
  • REKLAMA
  • #11 1432453
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 751
    Cześć !

Poczytałem trochę ten temat i postanowiłem wtrącić swoje "trzy grosze".

Wydaje mi się , że Twoja konstrukcja jest bardzo nieprzemyślana .
    Radiator powinien być umieszczony tak , by powietrze mogło go swobodnie opływać , czyli powimien być obrócony o 90 stopni . (płaszczyzna do której przykręciłeś tranzystory równoległa do tylnej ściany obudowy ) Jednocześnie tranzystory znajdą się między radiatorem a obudową , więc zmniejszy się ryzyko dotknięcia ich .
    Kolejna sprawa to przewody . Nie mogą mieć takiej długości ! Pomijając aspekty konstrukcyjne przetwornicy , to weż jeszcze pod uwagę zakłócenia elektryczne jakie będzie generował Twój wynalazek ( dlaczego zasilacz jest w metalowej obudowie ??? )
    Kolejna sprawa . Chłodzone muszą być nie tylko tranzystory i diody !
    Chłodzenia wymaga transformator i dławiki . I to koniecznie .

Zamieszczam zdęcia profesjonalnego rozwiązania zasilacza PC ( 400W) bez wentylatorów.

Powodzenia !
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V srodek.JPG (27.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V dławiki.JPG (30.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V dekiel.JPG (14.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować hałas zasilacza bez wentylatora? Problemy z napięciem 750V cały.JPG (29.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1438510
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    @c2h5oh
    ta profesjonalne ... cos takieg o jest dobre jak masz malo wymagajacego kompa
    @Rycuś
    nie lepiej jest kupic cichy zasilacz ? bo Twoj moze miec problemy juz wytykane wyzej
  • #13 1452142
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Ja to rozwiązałęm troche inaczej... Wentylatorami, ale jest cicho...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic289543.html
    Wcześniej chodził jak odkurzacz pomimo regulatora obrotów...
  • #14 2227897
    Rabol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Dławik sie bardzo mocno grzeje, kiedys nawet przy standardowym chłodzeniu 9ale przy duzym poborze prądu) dławik sie tak rozgrzał, że sie sam wylutował z płytki drukowanej zasilacza, wiec sam widzisz, że temp dławika jest duża i dlatego MUSI byc chłodzony powietrzem bo nie wiem jak można dławik umieścic na radiatorze (chociaz pewnie idzie - Polak potrafi).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy eliminacji hałasu zasilacza komputerowego poprzez zastosowanie chłodzenia pasywnego bez wentylatorów. Autor projektu zamontował duży radiator (30x10x6 cm) z wzmacniacza audio, na którym umieścił diody, tranzystory i stabilizatory zasilacza, jednak układ nie działa poprawnie. Problemy obejmują brak napięć na części stałoprądowej przy podbiciu napięcia do 750 V oraz wyzwalanie bezpiecznika po podłączeniu masy radiatora do obudowy. Wskazano, że elementy muszą być odpowiednio izolowane od radiatora, który nie powinien być połączony z masą, aby uniknąć zwarć i zagrożeń porażeniem. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń, zwłaszcza napięć 3,3 V i 5 V, oraz izolacja diod Schottky’ego. Radiator powinien być ustawiony pionowo, aby zapewnić efektywną konwekcję powietrza. Dławiki i transformator również wymagają chłodzenia, co jest często pomijane. Długość przewodów powinna być minimalna, aby ograniczyć spadki napięć i zakłócenia elektromagnetyczne. Wskazano, że profesjonalne zasilacze bezwentylatorowe stosują izolację elementów i odpowiednie rozmieszczenie radiatorów. Alternatywnie sugerowano zakup cichego zasilacza z wentylatorem lub zastosowanie wentylatorów o niskim poziomie hałasu. Podkreślono ryzyko bezpieczeństwa związane z nieodpowiednią izolacją i połączeniem masy z obudową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA