logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II 1.4 2004 benzyna/gaz – nagła utrata mocy, nie odpala, rozrusznik kręci

prafal023 30 Gru 2025 15:07 168 6
REKLAMA
  • #1 21793779
    prafal023
    Poziom 2  
    Renault Megane ll 1.4 2004 r., benzyna/gaz. Mam problem z odpaleniem auta. Mianowicie odpaliłem samochód, zrobiłem może 4 km, po czym w pewnym momencie jazdy nagle utrata mocy - nie jakieś szarpanie, tylko całkowity spadek mocy, tak na 3 sekundy i auto znowu ma moc. Za 10 metrów znów spadek mocy na 3 sekundy i potem moc jest, kilka metrów dalej zatrzymały mnie światła i auto zgasło. Meganka nie chciała za bardzo odpalić, ale po wciśnięciu gazu w podłogę odpaliła. Akurat miałem do celu 300 metrów, więc mówię przełączę na benzynę, może coś z gazem się stało, ale nie - ta sama sytuacja: jadę i pyk - na 3 sekundy utrata mocy. Gdy zaparkowałem, auto samo zgasło. Poszedłem do lekarza, po powrocie auto już nie odpala - czy to na benzynie, czy na gazie. Rozrusznik normalnie kręci, ale nawet na 1 s silnik nawet nie próbuje nic zagadać. Na razie sprawdziłem bezpieczniki i pompę paliwa, wszystko sprawne, brak błędów na desce i na razie brak pomysłów z mojej strony. Może miał ktoś z Was podobną sytuację albo ktoś ma jakiś pomysł, co mogło ulec awarii? Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21793832
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Świece do kontroli, cewki do kontroli jak i napięcia do nich , przy okazji wszelkie połączenia stan alternatora gdyż ten potrafi niezłe cyrki robić.
  • REKLAMA
  • #3 21793922
    prafal023
    Poziom 2  
    Chyba trafiłeś. Odkręciłem świece i jedna jest tak zaśniedziała, że wątpię, czy coś łączyło. Jeszcze sprawdzę cewkę. Przepraszam, że z tak błahym powodem się tutaj zwróciłem, ale auto wcześniej nie dawało żadnych objawów, po prostu tak nagle się to wydarzyło. Jeszcze jutro dla pewności potwierdzę, ale dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 21793933
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Wymień wszystkie najlepiej typ V lub Platinim ze względu na LPG pamiętaj by sprawdzić szczelinę gdyż trafiają się 0,9mm
  • #5 21802257
    prafal023
    Poziom 2  
    Niestety wymiana świec nie pomogła. Dzisiaj przyszły mi cewki, też nie pomogły. Długo na części czekałem, zwłaszcza na cewki przez ten okres świąteczny, dlatego tak późno odpisuję. W poniedziałek będę wiedział coś więcej, bo sprowadzę auto do jego garażu. Wszystko na spokojnie posprawdzam i będę informował, co i jak, ewentualnie będę prosił jeszcze o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21802377
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Po prostu nie dostaje paliwa tyle co powinna.
  • #7 21802397
    prafal023
    Poziom 2  
    Właśnie dostałem: pompka już została rozbierana i było ciśnienie sprawdzane, wszystko w porządku. Chociaż jeszcze raz wszystko będę sprawdzał, bo to była też moja pierwsza myśl, że coś nie tak z układem paliwowym. No nic, dam znać, bo na razie to wróżenie, za dużo niewiadomych

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane II 1.4 z 2004 roku zasilany benzyną i gazem LPG doświadcza nagłej utraty mocy podczas jazdy, objawiającej się krótkotrwałym (około 3 sekund) spadkiem mocy, po czym silnik gaśnie i nie chce ponownie zapalić mimo prawidłowego kręcenia rozrusznika. Problem występuje zarówno na benzynie, jak i na gazie. Sprawdzono bezpieczniki oraz pompę paliwa, które działają poprawnie, a na desce rozdzielczej nie pojawiają się błędy. Wskazano konieczność kontroli świec zapłonowych, cewek zapłonowych oraz napięć do nich, a także stanu alternatora, który może powodować niestabilności. Jedna ze świec była silnie zaśniedziała, co mogło wpływać na problemy z zapłonem. Wymieniono świece na typ V lub Platinim, zwracając uwagę na szczelinę (np. 0,9 mm), jednak problem nie ustąpił. Wymiana cewek również nie przyniosła efektu. Pompa paliwa była rozbierana i ciśnienie paliwa zostało sprawdzone, nie wykazując usterek. Obecnie problem pozostaje nierozwiązany, a dalsze testy i diagnostyka są planowane, aby wykluczyć inne elementy układu paliwowego i zapłonowego.
REKLAMA