logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsteczny ciąg w łazience po wymianie okien – piecyk Vaillant PL 14-00 XI H, co zrobić?

majkel36 30 Gru 2025 15:15 576 23
REKLAMA
  • #1 21793789
    majkel36
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,
    Prosiłbym o radę, pomoc co robić mam taki problem.
    W łazience mam zimno i wdmuchuje mi z kratki i pod z pod piecyka zimne powietrze oraz czasami czuję zapachy z gotowania sąsiadów. Mieszkanie kupiłem niedawno wymieniłem w nim okna (wziąłem takie szczelniejsze i wygłuszone ponieważ latają nad moim blokokiem samoloty - z innych postów wnioskuje że wymiana okien przyczyniła się do tego wstecznego ciągu) zrobiłem częściowy remont i za miesiąc będę robił właśnie remont łazienki stąd chciałbym jakoś rozwiązać ten problem. W łazience mam teraz piecyk gazowy, tydzień temu była osoba która robiła przegląd wentylacji. Na przedstawienie mojego problemu nie otrzymałem od niej rzetelnej odpowiedzi na pytanie odnośnie zimna powiedział że skoro mam piecyk gazowy to w ogóle okno cały czas powinno być otwarte nawet w zimę itp. a na smrody od sąsiadów z gotowania odpowiedział "są ludzi to są i smordy" :). Zdaje sobie sprawę ze problem może być niedostarczenie wymaganego powietrza. Moje główne pytania jak poprawić tą sytuacje co zamontować co zrobić aby uniknąć tego zimna i wiatru w łazience ? Drugie pytanie czy rzeczywiście jak pozbyłbym się gazowego przepływowego podgrzewacza wody i wymienił go na elektryczny to problem by trochę ustąpił ? Czy wtedy jak rozumiem mógłbym zlikwidować rewizje do komina i tą dziurę na rure po gazowym ?. I pytanie jakie wymogi muszę spełniać aby wymienić gazowy na elektryczny oraz jaki elektryczny polecacie chodzi o to czy też przepływowy czy boiler oraz jak rozumiem znacząco wzrosną rachunki za prąd stąd właśnie prosiłbym o radę jaki podgrzewacz co zastosować aby było dobrze i energooszczędnie :) Obecnie mam piecyk Vaillant PL 14-0/0 XI H, moc 24.4 kw sprawność 86,9% poziom hałasu 57 db(A). Czy może zostać przy gazie i jest jakieś inne rozwiązanie tego zimna.

Pozdrawiam i licze na pomoc :)
    Mateusz
  • REKLAMA
  • #2 21793814
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Tylko przypomnę, że bez poprawnej wentylacji łazienki dorobisz się grzyba niezależnie od sposobu grzania wody.
    Mam w 4-piętrowej kamienicy na 2 piętrze gazowy przepływowy i cug taki, że przymyka drzwi.
    Ale tylko jak nie gaszę "świeczki" - szacuję, że podgrzewa komin mocą ok. 20W.
    Tata zmienił gazowy na bojler i po tygodniu powiedział, że pranie przestało schnąć.
    O piecach i kosztach napiszą lepsi praktycy.
  • #3 21793819
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    Zostaw 1 - 2 okna na mikrowentylacji na dobę. Jeżeli zauważysz poprawę, to zamontuj w oknach nawiewniki.
  • #4 21794059
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    majkel36 napisał:
    Witam,
    Obecnie mam piecyk Vaillant PL 14-0/0 XI H, moc 24.4 kw sprawność 86,9% poziom hałasu 57 db(A). Czy może zostać przy gazie i jest jakieś inne rozwiązanie tego zimna.

To właśnie ten podgrzewacz /(piecyk) jest przyczyną twoich niemal wszystkich problemów opisanych wyżej.
    Nie znam twojego piecyka, ale z powszechnie znanej zasady, która nie jest żadną tajemnicą; do każdego urządzenia gdzie następuje proces spalania musisz doprowadzić powietrze(!). Możesz przyjąć że Ilość (objętość) tego doprowadzonego powietrza musi odpowiadać ilości odprowadzonych spalin.
    Jak wygląda w rzeczywistości chemiczny/fizyczny proces spalania w tym twoim piecyku:
    Z tego doprowadzonego powietrza tylko 20% stanowi tlen wchodzący w reakcję z węglowodorami, składnikami gazu, w tym miejscu nie ma znaczenia czy to jest gas naturalny, miejski, czy mieszanka propan-butan. W wyniku spalania produkujesz gównie dwutlenek węgla i trochę pary, lecz spaliny zawierają nie biorący w reakcji azot zassany w powietrzu, którego jest ok 78%. Naturalnie w piecu został on pogrzany do wysokiej temperatury i ‘wypchnięty’ razem ze spalinami do przewodu kominowego.
    Bardzo ‘ekonomiczna gospodarka’!!
    Nieprawdaż?

Jak pisałeś, twój piecyk ma sprawność ok 87%, czyli podwyższoną w porównaniu do zwykych urządzeń grzewczych z naturalnym wyciągiem spalin przez komin (cug) ; wobec czego należaloby spodziewać się, że ma wbudowaną dmuchawę wypychającą te spaliny na zewnątrz budynku lub do jakiegoś kanalu (na pewno nie wentylacyjnego) jeżeli to jest w budownictwie blokowym!
    Jeżeli twój ‘piecyk’ nie posiada specjalnego doprowadzenia powietrza z zewnątrz budynku, to wyssane z mieszkania powietrze musi być jakoś uzupelnione. Oczywiście jest ono zasysane ze wspólnego kanalu wentylacyjnego, dlatego wiesz co sąsiedzi wczoraj gotowali, etc, jak również poprzez wszelkie możliwe nieszczelności twojego mieszkania. Uszczelnieś okna; - więcej powietrza ciągniesz/zasysasz z naturalnej wentylacji budynku.
    Jak to wygląda w innych krajach gdzie ogrzewanie jest gazowe i obecnie (od powiedzmy ok.50 lat wstecz) stosuje się wysoko wydajne piece o sprawności 95% i wyżej, - nie ma tradycyjnych kominów dla spalin.
    Jeżeli na budynku spotkasz komin, to pochodzi on z wcześniejszych czasów, gdy nie było wysoko wydajnych pieców (High efficient), albo budynek posiada tradycyjny „Naturalny Kominek” opalany drewnem.
    Foto poniżęj pokazuje praktyczny przyklad takiej instalacji.

Dwie białe rury PVC na elewacji budynku, opisane jako system nawiewu i odprowadzania spalin
    Możesz oczywiście stosować inne metody i sposoby na uzupenienie brakującego powietrza w mieszkaniu, które nie powinno być szczelne jak butelka!.

e marcus
  • #5 21794200
    majkel36
    Poziom 9  
    >>21793819 Miałem właśnie okno rozszczelnione przez dwa dni ale nie zauważyłem zbytnio różnicy dalej nad ranem wiało z pod piecyka zimnym powietrzem. A odnośnie tych nawiewników to czy wtedy oznacza że będę miał zimno w domu czy to tak nie działa ?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21794059 Czyli to jednak wina piecyka gazowego czy kwestii że jest on stary i ma złą tą sprawność ? Czy wymiana na nowy model gazowego jakiś polecany lepszy nowszy droższy rozwiąże ten problem czy dalej będzie to wszystko wymagać dużej ilości powietrza przez co nadal będzie napływać zimne powietrze ponieważ przez szczelne okna nie dostarczam wymaganej ilości powietrze dla piecyka ? Czy jednak lepiej przejść na elektryczny ? Jak tak to jaki rodzaj ?
  • #6 21794276
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    Trochę matematyki. Aby spalić jeden litr metanu/gazu ziemnego potrzeba 2 litry tlenu czyli ok 10 litrów powietrza. Jednocześnie w wyniku takiego spalania możemy podgrzać 10 l wody o 1 st C.
    Zadanie : ile potrzeba powietrza aby nagrzać pół wanny wody czyli jakieś 200l o 20 st czyli od 10 st do 30 st przy sprawności piecyka 80%?
    Wg moich obliczeń potrzeba 0,5 m3 gazu i 5m3 powietrza. Czas grzania to zwykle ok. kilkunastu minut i te 5m3 przez dziurkę od klucza nie wleci.
    Czy stary czy nowy piecyk to kilka procent różnicy w sprawności nie ma znaczenia. Znaczenie ma wymiana starych spaczonych okien na nowe super szczelne.
  • REKLAMA
  • #7 21794299
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    majkel36 napisał:
    Czy może zostać przy gazie i jest jakieś inne rozwiązanie tego zimna.

By zostać przy gazie i uniknąć problemów z przeciągami w łazience, musiałbyś zainstalować kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Odprowadzanie spalin i pobieranie powietrza odbywa się w nim rurą przez ścianę (rura w rurze), co w przypadku mieszkania w bloku jest mało realne. Pozostaje zatem elektryczny podgrzewacz wody, np. Bosch Tronic 4000T.
  • #8 21794312
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Pytanie co to za "osoba" robiła przegląd wentylacji, bo kominiarz z uprawnieniami to raczej chyba nie był?
  • #9 21795684
    majkel36
    Poziom 9  
    >>21794312
    Nie wiem jakaś osoba ze spółdzielni wyznaczona do przeglądu z rozmowy wynikało że nie była tu pierwszy raz tylko przychodzi co roku ale żadnego dokumentu nie dostałem stąd po jakiejś pieczące czy nazwie firmy nie mogę stwierdzić czy to kominiarz miał w ręku taki wiatraczek na kiju i przytykał do kratek wentylacyjnych.

Dodano po 7 [minuty]:

>>21794299
    Ok jestem coraz bliżej decyzji aby wymienić podczas remontu łazienki ten piecy na elektryczny ake czy ten zaproponowany przez Ciebie nie jest za mały :) widziałem takie większe np Bosh Tronik 7000 i 5000 ale przyznam że nie znam się na tym czy ktoś mógłby mi doradzić jaki najlepiej wybrać i czy sam taki przepływowy to jakims pojemnijem ala bojler - nie wiem po prostu jaki byłby najbardziej opłacalny i energooszczędny w moim przypadku zdaje sobie sprawę ze rachunki za prąd wzrosną ale chciałbym to zrobić jak najbardziej ekonomicznie oszczędnie co do budżetu na sam piecyk to do 2500 chciałem przeznaczyć.
    Pytanie główne teraz jakiego typu piecy podgrzewacz przepływowy, bojler elektryczny jest polecany dla dwóch osób i dziecka - wanny nie będzie tylko prysznic, na co zwracać uwagę przy wybraniu i co musze spełnić aby móc mieć możliwość montaży takiego podgrzewacza

Pozdrawiam
    Mateusz
  • #10 21796290
    collie2
    Poziom 26  
    Zarówno ogrzewacz przepływowy jak i bojler mają swoje plusy dodatnie i plusy ujemne, czyli zalety i wady. Już na początku decydującą rzeczą w wyborze są możliwości prądowe w łazience. Ogrzewacz przepływowy pobiera w czasie działania duży prąd, rzędu 15-25 A (3,5-5,5 kW) a nawet więcej, co w warunkach blokowych może być trudne do spełnienia, a na pewno wymaga doprowadzenie od licznika osobnego przyłącza o odpowiednich parametrach. Podobnie zresztą i w domu jednorodzinnym, gdzie możliwości prądowe są co prawda większe, ale i tak standardowa instalacja elektryczna nie jest przygotowana na pobór dużych prądów w każdym miejscu. W przypadku bojlera kwestia prądowa już nie jest tak istotna, gdyż na upartego bojler może mieć grzałkę 1-2 kW (4-8 A). Ogrzewacz przepływowy wygrywa z bojlerem gabarytami i łatwością montażu, bo taki 100-litrowy bojler (minimum pojemności dla małej rodziny) wymaga już miejsca i solidnego mocowania na ścianie. Od strony użytkowej ogrzewacz przepływowy na pewno jest wygodniejszy, gdyż zapewnia ciepłą wodę stale i od razu, a z bojlerem wiadomo jak to wygląda. Jeśli chodzi o opłacalność, to teoretycznie bardziej opłacalny jest ogrzewacz przepływowy, ale w praktyce to już takie oczywiste nie jest przy nowoczesnym, dobrze izolowanym bojlerze. Trzeba przy tym pamiętać, że intensywny prysznic wymaga ogrzewacza przepływowego o dużej mocy, inaczej ciepła woda będzie leciała ciurkiem, co w przypadku bojlera nie występuje.

A wspomniany Bosh Tronik 7000 ma moc 18 kW i wymaga przyłącza 400 V, czyli 3-fazowego. Wydaje mi się, że w warunkach blokowych pozostaje bojler do łazienki. Ogrzewacz przepływowy da radę w tych warunkach tylko do umywalki.
  • #11 21796596
    majkel36
    Poziom 9  
    >>21796290 A jak to jest z takim bojlerem przykładowo wpisałem jakiś rankign w google taki mi się wyświetlił Ariston VELIS DUNE 50 EU
    Chodzi mi o to jak to jest z woda czyli mam ją tam cały czas podgrzana tak ? jak zużyje cała to będę miał zimną i czekał będę na nagrzanie ? czy np zużyje 30 L a Żona wejdzie poźniej i zażyje 20 to już reszta będzie miała zimną wodę ? 50 L to dużo ?
  • REKLAMA
  • #12 21796627
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Zbiornik z wodą nastawiasz na odpowiednia temperaturę, np. 50*C . Po zagrzaniu korzystasz, z tym, że pobierając trochę wody ona jest uzupełniana zimną, więc temperatura spada. w pewnym momencie termostat to "zauważy" i włącza grzałkę dogrzewając do ustawionej wcześniej temperatury. i tak dalej.To tak w najprostszym rozwiązaniu, bo nowsze sprzęty mogą mieć jakiś program w zależności od wyposażenia.
  • #13 21796676
    collie2
    Poziom 26  
    majkel36 napisał:
    50 L to dużo?

Prysznic zużywa średnio 10 l wody na minutę, więc 50-litrowy baniak z wodą o temperaturze użytkowej 40 st. wystarczy na 5. minutowy prysznic. Teoretycznie, nie biorąc pod uwagę częściowego mieszania się ciepłej wody z napływającą do bojlera zimną wodą w trakcie. Oczywiście woda podgrzana do maksymalnej bojlerowej temperatury 80 st. wystarczy na dłuższy proporcjonalnie prysznic.
  • #14 21798171
    majkel36
    Poziom 9  
    Jaki rozmiar boilera polecany dla 3 osobowej rodziny i co będzie korzystniejsze elektryczny przepływowy czy właśnie elektryczny boiler ?
  • #15 21798176
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Masz to wyjaśnione w #10, a co do wielości bojlera pojemnościowego to zazwyczaj 80 100 l wystarcza, choć to zależy od indywidualnych potrzeb.
  • #16 21798209
    majkel36
    Poziom 9  
    Ok faktycznie a jakiś polecany bojler firma, model ? Na coś warto zwrócić uwagę podczas wyboru bojlera oprócz oczywiście pojemności ?
  • #17 21798298
    collie2
    Poziom 26  
    Im prostszy, tym lepszy - bez sztucznej inteligencji, bez wyświetlacza: tylko baniak, grzałka i termostat, z grubą izolacją, czyli duży gabarytowo w stosunku do pojemności baniaka. I polski, np. Galmet - trzeba wspierać polskich producentów.
  • #18 21803090
    majkel36
    Poziom 9  
    A jak wyliczyć jaką będę miał różnice w kosztach teraz mam na GAZ i ogrzewałem nim wodę oraz korzystałem z płyty gazowej to koszt roczny wyszedł około 1100 zł czyli około 91 zł miesięcznie. Za prąd miesięcznice obecnie wychodzi około 180 zł to jakich rachunków mogę się spodziewać po przejściu na bojler ?
  • #19 21803629
    collie2
    Poziom 26  
    Koszt ciepłej wody przy obecnych cenach gazu i prądu jest ok. dwa razy wyższy przy grzaniu prądem (wyliczenia można znaleźć w internecie). Ale w Twoim przypadku jest to nie tylko koszt komfortu (brak przeciągu w łazience), ale przede wszystkim cena bezpieczeństwa Twojej rodziny. Wsteczny cug wentylacji w łazience grozi bowiem wciąganiem na dachu spalin z kanały wywiewnego pieca gazowego Twego i sąsiadów, co jest realnym zagrożeniem. Krótko mówiąc, musisz bezwzględnie zlikwidować wsteczny ciąg w łazience, albo przez rozszczelnienie pomieszczenia, albo przez wymianę junkersa na bojler, bez względu na koszt użytkowania tegoż.
  • REKLAMA
  • #20 21806762
    mariusz055
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Piszesz że rano ciągnie z kratki wentylacyjnej w łazience czy z pod piecyka gazowego. Różnica tak że w jednym wypadku masz kratki wentylacyjne z całego pionu podłączone do wspólnego komina a w przypadku komina spalinowego każde mieszkanie ma własny komin ale musiałbyś się dopytać w dziale technicznym spółdzielni. Wracając do problemu , jak będzie wiało z kratki w łazience niech ktoś z zapaloną świeczką ,zapalniczką przyłoży płomień w pobliże kratki wentylacyjnej a następnie druga osoba niech otworzy na chwile okno raz z jednej strony bloku raz z drugiej.Z tej strony gdzie było otwarte okno jeżeli płomień był wciągany do kratki wentylacyjnej załóż nawiewnik np. higrosterowany a do tego czasu podczas korzystania z piecyka gazowego rozszczelniaj okno przekręcając klamkę na godzinne ok 10-11.Dla bezpieczeństwa kup czujnik czadu (CO) na Ali widziałem nawet za 40zł.Wsteczny ciąg z piecyka gazowego może powodować podtruwanie tlenkiem węgla (co może być przyczyną w dalszym czasie nawet białaczki) lub nawet może być śmiertelne.
  • #21 21806918
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    majkel36 napisał:
    ...Czy może zostać przy gazie i jest jakieś inne rozwiązanie tego zimna.

1. Zostać przy gazie i założyć w każdym pokoju nawiewnik w ramę okna. Lub wyciąć kilkudziesięciocentymetrowy kawałek uszczelek - może wystarczy.
    2. Pogodzić się z tym, że będzie z nawiewnika wiało zimnem, ale przynajmniej nie bedzie wiało z kanału wentylacyjnego i spod piecyka - przynajmniej się nie zatrujesz czadem.
  • #22 21806942
    bratHanki
    Poziom 39  
    Raz na jakiś czas mam wsteczny ciąg z okapu nad kuchenką gazową i to taki, że woda w czajniku aby się zagotować, potrzebuje kilku minut więcej. Wszystko zależy od kierunku wiatru i po jakimś czasie mija.
    Pierwsza podstawowa sprawa to dopływ powietrza więc okna powinny być rozszczelnione, aby gaz miał tlen, fizyki ani chemii pan nie oszukasz. Po drugie i po trzecie , to samo. Można też oczywiście grzać prądem i kąpać się dwa razy rzadziej, wyjdzie na to samo :-) .
    Ze 4 lata lata temu wprowadziło się młode małżeństwo i pierwsze co zrobili to wywalili piecyk gazowy z łazienki i zamontowali bojler - względy bezpieczeństwa. W tym roku sprzedali. Zgadnijcie, co nowy właściciel zrobił jako zrobił pierwsze ? Remont łazienki i powrót do gazu.
    Z tego co czytam, są albo źle zrobione kominy wentylacyjne albo jakieś "ktosie" mają wentylatory w łazienkach i tym powinien się zająć ekspert kominiarski , bo niezależnie od kierunku wiatru, , kierunek wentylacji nie powinien się zmieniać.
  • #23 21808042
    mariusz055
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    bratHanki napisał:
    bo niezależnie od kierunku wiatru, , kierunek wentylacji nie powinien się zmieniać.

Przyroda ma inne zdanie w tym temacie. Mieszkałem w bloku 10 piętrowym i był podobny problem, okazało się że otwarcie okna od strony balkonu powodowało że ciąg do komina wentylacyjnego był poprawny. Z drugiej strony jak wiał minimalny wiatr pojawiał się ciąg wsteczny. Wg. mnie bliskość równolegle położonego pobliskiego bloku powodowało powstanie podciśnienia. Z Podobnym efektem spotkałem się na osiedlu gdzie bloki 4piętrowe stały między 10 piętrowymi. Tam dla odmiany mieli zabudowane wentylatory na dachach wspomagające ciąg.
  • #24 21808282
    bratHanki
    Poziom 39  
    Komin dymny czy wywietrznikowy powinien mieć odpowiednią budowę aby strugi powietrza napływające z boku były kierowane ku górze i zasysały powietrze z dołu. Im mocniej wieje tym lepszy jest "cug". Jeżeli kominy wywietrznikowe nie mają wymodelowanych otworów bocznych, brak otworów w czapkach lub są powstawiane rury żeliwne z daszkiem, co nierzadko widać na blokach, to cofka wentylacji jest normalną rzeczą.

Rysunek dwóch kominów z różnicami w konstrukcji daszków i otworów bocznych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem wstecznego ciągu powietrza w łazience po wymianie szczelnych okien powoduje napływ zimnego powietrza spod piecyka gazowego Vaillant PL 14-00 XI H oraz przenikanie zapachów z sąsiednich mieszkań. Przyczyną jest niedostateczny dopływ powietrza do procesu spalania w piecyku, co jest typowe przy szczelnych oknach i braku odpowiedniej wentylacji. Zalecane jest pozostawienie okien na mikrowentylacji lub montaż nawiewników w ramach okien, co poprawi cyrkulację powietrza i zmniejszy ryzyko powstawania wstecznego ciągu. Wskazano, że wymiana piecyka na nowy model gazowy nie rozwiąże problemu, gdyż ilość potrzebnego powietrza pozostaje podobna. Alternatywą jest instalacja elektrycznego podgrzewacza wody, np. Bosch Tronic 4000T, który eliminuje problem wentylacji i zagrożenia tlenkiem węgla, choć wiąże się z wyższymi kosztami eksploatacji. Omówiono także różnice między ogrzewaczami przepływowymi a bojlerami elektrycznymi, gdzie bojler o pojemności 80-100 l jest rekomendowany dla 3-osobowej rodziny ze względu na stabilność dostawy ciepłej wody i niższe wymagania prądowe. Przy wyborze bojlera warto zwrócić uwagę na prostotę konstrukcji, dobrą izolację oraz wspierać polskich producentów, np. Galmet. Koszty ogrzewania wody prądem są około dwukrotnie wyższe niż gazem, jednak bezpieczeństwo i komfort użytkowania mogą przeważać nad kosztami. Zaleca się także instalację czujnika tlenku węgla (CO) dla bezpieczeństwa. Wsteczny ciąg wentylacyjny może powodować zatrucie czadem, dlatego konieczne jest jego wyeliminowanie poprzez rozszczelnienie pomieszczenia lub zmianę systemu podgrzewania wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA