logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnum MIG 224 – nie działa podajnik drutu i zawór gazu, spawanie MMA OK

dr_dave 30 Gru 2025 21:58 384 10
REKLAMA
  • #1 21794219
    dr_dave
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Magnum MIG 224.
    Brak napędu podajnika i nie otwiera zawór gazu.
    Można spawać w mma.

Wczoraj działał dziś nie działa.
    Kiedy naciskam test drutu lub gazu, zapalają się diody na płytach z opisem PWM Podaje prąd na spawanie.

Nie znalazłem schematów w necie. Nie widać na tej płycie jakiś uszkodzeń. Sprawdziłem tylko wtyczki czy się nie porozpinały.
    Załączniki:
    • Magnum MIG 224 – nie działa podajnik drutu i zawór gazu, spawanie MMA OK 20251230_211513.jpg (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21794708
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1704
    Sprawdź sobie ten bezpiecznik.

Płyta PCB z zaznaczonym bezpiecznikiem 30A, otoczona podzespołami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • #3 21795975
    dr_dave
    Poziom 14  
    Sprawdziłem. Jest ok. Będą nmosfety uwalone. Jutro zdjagnozuje bardziej. Fajne są opisy na płycie. Sporo z nich wiadomo.
    Sprawdziłem sygnały sterujące i wyglądają poprawnie.
  • REKLAMA
  • #4 21796234
    dr_dave
    Poziom 14  
    Ok. Sterowanie gazem naprawione. Spalony był irfz34n bezpośrednio przy wtyczce do zaworu gazu.

Został mi silnik dodrutu. Silnik sprawny. Podałem z zasilacz i chodzi ładnie.
    Sterowany jest poł mostkiem eg3012. Dostaje sygnał pracy i sygnał hamowania silnika.
    Te sygnały dochodzą do niego jak się wydaje prawidłowo. Wylutowałem tranzystory irf 540n I one są sprawne na testerze. Natomiast z układu eg3012 cały czas jest podawane małe napięcie na Gate mosfeta uruchamiającego.
    Niby układ daje 12v na tego gata i jest napięcie zasilające w tym układzie.
  • #5 21796251
    madamsz1
    Poziom 42  
    EG3002 to podwójny driver tranzystora mosfet. Z niego masz wyjście na mosfeta gazu i mosfeta silnika ? czy tylko silnik podajnika i hamowanie ? Jak tak i gaz chodzi to musi być z nim problem, albo z samym mosfetem wykonawczym lub jego zasilaniem.
  • #6 21796518
    dr_dave
    Poziom 14  
    Podajnik hamowanie. Te mosfety na testerze sprawne.
    Na zasilającym cały czas jest około 2V na Gate.
    Do drivera dochodzą sterowania i niby z niego wychodzą. Ale cały czas na wyjściu z drivera na zasilającego mosfeta jest te 2v. Jak zadaje spawanie to podnosi się na 12v. Ale potem spada do 2v.
    Jak wylutowałem mosfety to silnik się kręci w czasie spawania. Wiadomo na maxa.
  • #7 21796561
    madamsz1
    Poziom 42  
    dr_dave napisał:
    Jak wylutowałem mosfety to silnik się kręci w czasie spawania. Wiadomo na maxa.

A czemu tak ? Bez tranzystorów ?
    Co masz na 3 pinie tego układu ? Tam powinny chyba przychodzić przebiegi zależne od nastawienia prędkości posuwu.
  • #8 21796751
    dr_dave
    Poziom 14  
    Przepraszam skrót myślowy. Po wylutowaniu tranzystorów zrobiłem zworkę na zasilanie żeby sprawdzić czy pod obciążeniem silnika będzie działać. I działa.

Errata.
    Podekscytowany popełniłem błędy pomiarowe.
    Za to szanownych Kolegów przepraszam, wprowadziłem w błąd.
    Sprawdziłem ponownie i na nóżce drugiej układu eg3012 nie było sygnału pwm.
    Prześledziłem bieg tego sygnału poprzez płytkę wyświetlacza. Doprowadziło mnie to do zdania, że ten układ jest uszkodzony ponieważ nóżka 2 była zwarta do masy a po odłączeniu taśmy sterującej od wyświetlacza i prześledzeniu płytki nie było innych połączeń nóżki 2 do innych elementów.
    Wylutowałem ten układ podłączyłem całość i na padzie 2 pojawiło się napięcie pwm sterujące.
    Wniosek uszkodzony jest ten układ na szczęście jest już zamówiony.

Mogę dodać prawdopodobną przyczynę awarii. Na tym samym stole spawałem tigiem z HF. Element spawany przechylił się i podniósł się nad stół, który był masą. Łuk nie mógł się zajarzyć a tig próbował ten łuk zajarzyć wysokim napięciem. W tym momencie uszkodzeniu również uległa lampka, którą sobie oświetlałem pole pracy no i prawdopodobnie migomat. Który wówczas był wyłączony ale pistolet do spawania i jego masa była podpięta do stołu a pistolet leżał na stole.
  • REKLAMA
  • #9 21797234
    dr_dave
    Poziom 14  
    madamsz1 napisał:
    EG3002 to podwójny driver tranzystora mosfet. Z niego masz wyjście na mosfeta gazu i mosfeta silnika ? czy tylko silnik podajnika i hamowanie ? Jak tak i gaz chodzi to musi być z nim problem, albo z samym mosfetem wykonawczym lub jego zasilaniem.

Przepraszam za pomyłkę. Układ to eg3012.
    Poprawiłem już w moich postach.
  • #10 21814439
    dr_dave
    Poziom 14  
    Naprawiony. Uszkodzony był układ EG3012 oraz tranzystor na wyjściu zaworu gazu.
  • #11 21814441
    dr_dave
    Poziom 14  
    Wymieniłem uszkodzone elementy.

Podsumowanie tematu

✨ Magnum MIG 224 miał problem z brakiem napędu podajnika drutu i nieotwierającym się zaworem gazu, mimo że spawanie MMA działało poprawnie. Po wstępnej kontroli bezpiecznika i wtyczek okazało się, że uszkodzony jest tranzystor IRFZ34N przy zaworze gazu oraz układ sterujący EG3012 odpowiedzialny za napęd podajnika. Silnik podajnika był sprawny, a tranzystory IRF540N testowano jako dobre. Problemem było ciągłe napięcie około 2V na bramce mosfeta sterującego silnikiem, które po zainicjowaniu spawania wzrastało do 12V, a następnie spadało. Po wylutowaniu układu EG3012 i odłączeniu taśmy sterującej od wyświetlacza stwierdzono zwarcie nóżki 2 do masy, co potwierdziło uszkodzenie układu. Po wymianie układu EG3012 oraz tranzystora na wyjściu zaworu gazu urządzenie zostało naprawione. Możliwą przyczyną awarii był wpływ spawania TIG z HF, które mogło uszkodzić elektronikę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA