logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe sucha zabudowa – nie osiąga zadanej temperatury, piec nie grzeje ciągle

Sn4Q 02 Sty 2026 00:01 201 6
REKLAMA
  • #1 21796033
    Sn4Q
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, niedawno wprowadziłem się do mieszkania, w którym zakończyliśmy remont. Mamy tu ogrzewanie podłogowe w systemie suchej zabudowy podłogowej. Teoretycznie wszystko działało fajnie (albo tak mi się wydawało) do momentu większych mrozów. Mianowicie gdy na sterowniku pokojowym ustawię 22 stopnie to niestety nie dobija tej temperatury. Sterownik teoretycznie ma ustawione grzanie ciągle 24/7. Na piecu zadałem 36 stopni (tak kazał hydraulik) ale widzę że woda w nim ma często bliżej 30 aniżeli 36 stopni. Teoretycznie sterownik podaje sygnał do odbiornika przy piecu i na odbiorniku włącza się czerwona dioda dająca sygnał do grzania pieca ale on się nie grzeje. Próbowałem też przy regulatorze podłogowym coś robić ale niewiele mi wychodzi. Jedno co zauważyłem to założone złe pokrętło od zaworu mieszającego i cała skala jest przesunięta. Niby jest ustawione 28 ale to jest prawie max.

Potrafiłby ktoś podpowiedzieć co może być nie tak? Przepływki też ustawiłem tak żeby chyba było ok. Zużycie gazu jest chyba spore, a temperatury nie ma, przez miesiąc zużyto ok 200m3 gazu.

Piec jak już się laskawie włączy to dogrzeje do 36 i przestaje grzać, a przecież zanim to dojdzie do podłogi itp to nie ma szans grzać. Próbowałem pobiec temp na 40 ale bez zmian.

Wrzucam zdj rozdzielacza do podłogi i mam nadzieje, że ktoś podpowie mi w czym jest problem (na zdj akurat zdarzyło się tak że piec odpalił i podbił temperaturę)
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zbliżenie na rozdzielacz ogrzewania podłogowego z pompą, zaworami i sterownikiem ST-01 Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z pięcioma rotametrami i czerwonymi pokrętłami
  • REKLAMA
  • #2 21796070
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Rozmowę będziemy kontynuować po deklaracji, że użytkownik zapoznał się ze zrozumieniem z instrukcją obsługi i eksploatacji urządzenia. Aby efektywnie je wykorzystać, potrzebna jest znajomość dostępnych funkcji i możliwości oraz umiejętność sterowania nimi. Na końcu dla użytkownika jest tablica z wykazem usterek i wskazówki co do działania w razie ich wystąpienia.
  • REKLAMA
  • #3 21796452
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    ale Ci to ktoś nie ładnie spaprał. żal patrzeć. tylko podłogówki masz?
  • REKLAMA
  • #4 21796560
    Sn4Q
    Poziom 10  
    >>21796452

Tylko podłogówkę i jeden grzejnik w łazience. Mieszkanie 66m2. Rozwiniesz coś o tym spapraniu? :)
  • REKLAMA
  • #5 21796764
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Takie coś co masz w szafce to powiedzmy, że najgorsze co może być jeżeli chodzi o podłogówki. Natomiast u Ciebie to jest w ogóle nie potrzebne, kasa w błoto. Takie małe mieszkanie, a nawet dużo większe to wystarczy pompa w kotle gazowym. Nie wiem jaki tam masz kocioł, ale do tego sterownik pogodowy, i wszystko pięknie hula. Instalacja do przeróbki. A co do Twojego wpisu, z tego co rozumiem, jeżeli pokrętłem na ATM(regulator w szafce) mu zadajesz 28'C (tyle ma iść w instalacje) to czemu się dziwisz, że kocioł się wyłacza co chwila? ATM się zamyka na 28'C, kocioł grzeje, ale ma tylko grzejnik ( o ile nie jest on wpięty w listwę), nie ma odbioru ciepła, więc kocioł się wyłącza, bo zabroniono mu pracować powyżej 36'C, schłodzi się, znów się na chwile załączy, dogrzeje do 36'C lub ciut więcej i się wyłaczy, i Ci kocioł taktuje, i powiedzmy, że się psuje, taka praca nie jest absolutnie wskazana. A jakby Ci to na kotle z pogodynką działało to zalezy od temperatury na zewnątrz i krzywej grzewczej może by i 25'C szło w podłogę, a tak to "palisz na wiatr", osobiście mam inne rozwiązanie w domu to dokładnych danych nie podam, bo z praktyki nie wiem.
  • #6 21796810
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Sn4Q napisał:
    do momentu większych mrozów.

Jeżeli jest to podłogówka "na sucho", to temperatura zasilania jest większa niż w systemie "na mokro". Może sięgać 45-55°C, a przy mrozach >60°C.

Co jest nad rurami? płyty suchego jastrychu? jaka jest ich grubość?
    Pokaż zdjęcia z budowy podłogówki.
    Co to jest za rura? średnica i typ:

Rura podłączona do stalowego rozdzielacza z nakrętką i oznaczeniem typu.
  • #7 21796842
    Sn4Q
    Poziom 10  
    Za rurami jest łazienka, płyta osb i reguła.

26 czy 28 na tym pokrętle to tak naprawdę ok 38 bo pokrętło jest źle zamontowane.

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu z ogrzewaniem podłogowym w systemie suchej zabudowy pojawił się problem z niedogrzewaniem pomieszczeń do zadanej temperatury 22°C, mimo ustawienia sterownika na tryb grzania ciągłego 24/7. Piec został ustawiony na 36°C zgodnie z zaleceniem hydraulika, jednak temperatura wody często spada do około 30°C, a piec nie grzeje stale mimo sygnału z odbiornika (czerwona dioda aktywna). Dodatkowo zauważono nieprawidłowo zamontowane pokrętło zaworu mieszającego, którego skala jest przesunięta, co może wpływać na regulację temperatury. Przepływ w instalacji został ustawiony prawidłowo. Problem może wynikać z błędnej kalibracji zaworu mieszającego, niewłaściwej pracy sterownika lub pieca, a także z niedostatecznego podgrzewania wody w obiegu. Konieczne jest sprawdzenie poprawności działania zaworu mieszającego, kalibracji pokrętła, ustawień sterownika oraz ewentualna kontrola parametrów pracy pieca i odbiornika sygnału grzewczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA