logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Pionier U2 – buczenie zależne od potencjometru, brak odbioru stacji

skrut 02 Sty 2026 12:05 555 23
REKLAMA
  • #1 21796291
    skrut
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Radio Pionier U2. Na początek wiem, że było wiele razy, ale może ktoś cierpliwy jeszcze się znajdzie, żeby naprowadzić.
    Radio po włączeniu nagrzewa się i buczy. Gdyby buczenie było niezależne od wzmocnienia głosu na potencjometrze, to, jak radzono na forum wielokrotnie, po pierwsze
    wymieniłbym kondensatory w zasilaniu 2×32 µF. W moim przypadku buczenie narasta i maleje do całkowitej ciszy przy kręceniu potencjometrem.
    Czy w takim przypadku również zaczynać od wymiany tych kondensatorów? Nadmienię, że zmiana zakresu, położenia anteny, zmiana miejsca położenia radia nie wnoszą żadnych różnic w buczeniu. Żadne stacje nie działają na żadnym zakresie. Wszędzie jednakowe buuuu.
    I jeszcze jedno. Wydaje mi się, że radio przy maksymalnie nastawionej głośności i tak dość cicho buczy.
    Z góry dziękuję za cierpliwą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21796367
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Maksymalne buczenie jest przy ustawieniu potencjometru na min. czy max?
    Bo z opisu to jasno nie wynika.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli przy max to pewnie urwany przewód masy od potencjometru.
  • #3 21797291
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    skrut napisał:
    ... po pierwsze
    wymieniłbym kondensatory w zasilaniu 2×32 µF. W moim przypadku buczenie narasta i maleje do całkowitej ciszy przy kręceniu potencjometrem.
    Czy w takim przypadku również zaczynać od wymiany tych kondensatorów?

Przede wszystkim, sprawdź wszystkie połączenie w obrębie zasilacza i wzmacniacza m.cz.

https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=47
    https://www.oldradio.pl/images/artykuly/pionier/schematy_rysowane/Pionier%2050%20U2%20cdr.jpg

Schemat odbiornika Pionier U2 z zaznaczonymi napięciami i lampami elektronowymi

Po sprawdzeniu i usunięciu ew. usterek w tym zakresie...
    Zanim wymienisz ten podwójny kondensator, zachowując szczególną ostrożność, zmierz napięcia w zaznaczonych punktach względem masy.

Odbiornik nie ma transformatora sieciowego i jego podstawa/masa nie ma separacji galwanicznej od sieci energetycznej.
    Zaleciłbym zastosowanie transformatora bezpieczeństwa 230/230 V.
    Bez tego transformatora, pracujesz wewnątrz radia z jedną ręką w kieszeni, stojąc na dobrze izolującej powierzchni.

Jeśli napięcia będą zbliżone do podanych na schemacie, mogą być wyższe ze względu na wyższe napięcie sieciowe, 230 zamiast wcześniejszego 220 V...
    Przy całkowicie odłączonym odbiorniku od sieci i rozładowaniu kondensatorów C37/C38, wykonaj pomiar rezystancji, na zakresie miernika 200 kΩ lub 2 MΩ, na wyprowadzeniach kondensatora C20

Dwa czerwone oznaczenia punktów pomiarowych na schemacie kondensatorów C30 i R22.

Podaj wyniki pomiarów.
  • #4 21798443
    skrut
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Bardzo dziękuję za życzliwość i chęć pomocy.
    Dzisiaj udało mi się znaleźć czas i zmierzyłem wskazane elementy.
    Napięcia w punktach wskazanych zielonymi strzałkami są w dwóch przypadkach faktycznie wyższe i wynoszą odpowiednio 172 V, 249 V.
    Natomiast to niższe wynosi u mnie -8,2 V.
    Co do rezystancji mierzonej na kondensatorze C30, to i o ile prawidłowo zidentyfikowałem ten element, po rozładowaniu kondensatorów wskazanie miernika na zakresie 2 MΩ wynosi -592. Pomiaru dokonałem na wyprowadzeniu tego kondensatora, który zaznaczyłem strzałką.
  • REKLAMA
  • #5 21798475
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    skrut napisał:
    Napięcia w punktach wskazanych zielonymi strzałkami są w dwóch przypadkach faktycznie wyższe i wynoszą odpowiednio 172 v, 249v,
    natomiast to niższe wynosi u mnie -8,2v.

Nie, żebym się wymądrzał.
    Ale:
    Ale w dzisiejszych czasach mamy "odrobinę" wyższe napięcie w sieci.
    A takowe sprzęty raczej nie obniżają, ani też nie podwyższają napięcia w swoich układach.
    Bo prawdopodobnie istniejące schematy, nie uwzględniają takowej zmiany.

I na to też trzeba zwrócić uwagę.
  • #6 21798775
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    >>21798443

Napięcia są w porządku.
    Kondensator C30 na wszelki wypadek do wymiany, ale to później. Możesz zastosować 22 nF/630 V.
    Zewrzyj do masy ślizgacz potenjometru

Fragment schematu elektronicznego z zaznaczoną diodą między kondensatorami i potencjometrem

Jeśli brum nie zniknie, możesz wymienić C37/C38 oraz C36. Za C36 podstaw 47 uF/63 V. C37/C38 na 450 V napięcia pracy.
  • #7 21798836
    jozgo
    Poziom 42  
    >>21796367
    Nie odpisałeś.
  • #9 21799226
    jozgo
    Poziom 42  
    skrut napisał:
    Wydaje mi się, że radio przy maksymalnie nastawionej głośności i tak dość cicho buczy.

Dlatego dopytywałem, bo tu co innego pisałeś.
    Czyli ostatecznie - przy minimalnej głośności cicho buczy.
    Więc to nie sprawa kondensatorów w zasilaczu C37, C38 i w ujemnym C36 tylko sprzężenie pasożytnicze.
    Wymień C41 i C40.
  • #12 21805074
    Mayak001
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam. Mam pytanie do autora: O jakich pojemnościach wstawiłeś kondensatory , które na zdjęciu oznaczyłem na zielono?
    Drugie pytanie do tych, którzy już niejednego Pioniera odnowili: Dlaczego między przełącznikami zakresów w praktycznie każdym odbiorniku, są inne kondensatory mikowe; które są za każdym razem inaczej połączone, w jednym przęłączniku gdzieś jest, a w innym brakuje kondensatora w tym samym miejscu? Nie da się tego skonfrontować ze schematem, a w moim egzemplarzu starły się oznaczenia na kondensatorach i nie wiem, jakie zastosować. Wg schematu były 3 kondensatory, a w moim jest jeszcze czwarty, włączony między odczepy cewki oscylatora zakresu fal krótkich. Jak zmiany pojemności w tym przełączniku o około 20% wpływają na późniejszą możliwość zestrojenia odbiornika?
  • #13 21805217
    jozgo
    Poziom 42  
    Poszukaj schematów w necie.
    Układów Pioniera U2 było parę.
    Drobne zmiany, głównie w układzie cewek, wynikały chyba z problemów z zaopatrzeniem, ale nie tylko.
  • REKLAMA
  • #14 21805272
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 504
    Mayak001 napisał:

Drugie pytanie do tych, którzy już niejednego Pioniera odnowili: Dlaczego między przełącznikami zakresów w praktycznie każdym odbiorniku, są inne kondensatory mikowe; które są za każdym razem inaczej połączone, w jednym przęłączniku gdzieś jest, a w innym brakuje kondensatora w tym samym miejscu? Nie da się tego skonfrontować ze schematem, a w moim egzemplarzu starły się oznaczenia na kondensatorach i nie wiem, jakie zastosować. Wg schematu były 3 kondensatory, a w moim jest jeszcze czwarty, włączony między odczepy cewki oscylatora zakresu fal krótkich.

Pionier przechodził wiele modyfikacji i nie ma jednego schematu. Występują też różnice w rozmieszczeniu cewek i trymerów na przełączniku zakresów. Ilość kondensatorów przy przełączniku zakresów, oprócz tego kondensatora 15 pF przy cewce krótkofalowej, zależeć będzie też od sposobu realizacji ARW na S1 mieszacza. Gdy ARW jest wprowadzona wprost na S1, obwód wejściowy jest odseparowany kondensatorem 100 pF, żeby nie zwierał tego napięcia, natomiast gdy ARW jest wprowadzona przez obwody wejściowe, tego kondensatora nie ma. Różne wersje układowe Pioniera zamieszczono tutaj: https://www.oldradio.pl/index.php/kacik-pioniera/schematy-ideowe-pioniera

Mayak001 napisał:

Jak zmiany pojemności w tym przełączniku o około 20% wpływają na późniejszą możliwość zestrojenia odbiornika?

Krytyczne są kondensatory skracające heterodyny (paddingi), odpowiednio 140 pF i 450 pF. Ich tolerancja musi wynosić 2%. W przeciwnym wypadku, nawet jesli uda się zestroić radio na krańcach skali (cewka i trymer), to środek się rozjedzie. Pozostałe kondensatory nie są krytyczne.
  • #15 21805631
    Mayak001
    Poziom 11  
    Rozumiem. Akurat te dwa 140 pF i 450 pF mam założone mikowe 134 pF i 450 pF. Natomiast między odczepy cewki oscylatora fal krótkich założyłem 100 pF mikowy. Do tego jeszcze mam założony C12 15 pF. Zastanawia mnie po prostu, czy te 100 pF będzie w porządku, bo na razie mam radio prawie całe rozebrane; później będzie źle grzebać, jak już założę przełącznik zakresów.
  • #16 21805640
    OTLamp
    Mayak001 napisał:
    Natomiast między odczepy cewki oscylatora fal krótkich założyłem 100 pF mikowy. Do tego jeszcze mam założony C12 15 pF.

Jak to między odczepy? Masz więcej niż jeden odczep? Cały czas myślałem, że chodzi o C12.
  • REKLAMA
  • #17 21805661
    Mayak001
    Poziom 11  
    Na rdzeniu cewki, oznaczonej na rysunku Ko L, u mnie są nawinięte dwie cewki - jedna koszykowo cieniutkim drutem w oplocie z tkaniny, a druga drutem dużo grubszym - jakieś 0,2 mm gołym, prawdopodobnie aluminiowym. Między te dwie cewki był wlutowany padding mikowy z zatartym oznaczeniem. Znajdował się on mniej więcej w tym miejscu, co ten ceramik w zielonym kółku na zdjęciu, które zapomniałem wrzucić w poście numer 12
    Sześć schematów połączeń cewek (L) i kondensatorów (C) oznaczonych skrótami
  • #18 21805816
    aksakal
    Ocena: 2996
    Podłącz gniazdo antenowe do gniazda uziemienia, a jeszcze lepiej, wylutuj kondensator C7 z pinu 6 pierwszej lampy. Jeśli problem ustąpi, oznacza to, że wejście odbiornika odbiera zakłócenia z zasilaczy impulsowych różnych urządzeń (komputerów, klimatyzatorów, telewizorów itp.) lub z lamp energooszczędnych.Poziom zakłóceń z tych źródeł jest tak duży, że odbiór na falach długich, średnich i krótkich jest często zupełnie niemożliwy!
  • #19 21805873
    Mayak001
    Poziom 11  
    Tak, to był C12 15pF. Z jednej strony złączony z masą, z drugiej z odczepem cewki. Reszta tak, jak ma być. Dziękuję za pomoc. Tylko zastanawia mnie, po co oni dodali jeszcze ten czwarty kondensator 25pF, z jednej strony podłączony do masy, a z drugiej do styku przełącznika zakresów. Narysowałem to na zdjęciu, ale na schemacie tego nie ma.
    Kondensator 25pF zaznaczony białą linią w wnętrzu urządzenia elektronicznego
  • #21 21806245
    Mayak001
    Poziom 11  
    Tak, kondensator był włączony oryginalnie; nie było śladów żadnego lutowania.
    Schemat obwodu radiowego Pionier U2 z 1950 roku z zaznaczonym kondensatorem C19.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie: jak się rozbiera te filtry, bo w poprzednim Pionierze, którego remontowałem, rozbierały się one inaczej. Chcę tam wymienić paddingi.
    Metalowa osłona F1 filtra w radiu lampowym z widocznymi otworami wentylacyjnymi
  • #22 21806305
    jozgo
    Poziom 42  
    Te filtry są jak puszki konserw.
    Odginanie zagiętej krawędzi bardzo zaszkodzi estetyce.
    Jedynie zeszlifować to "berklowanie"(felc).
    Tak jak robili to ślusarze z konserwami jak nie mieli otwieracza.
  • #23 21806695
    Mayak001
    Poziom 11  
    A jak nie wymienię paddingów w tych filtrach, to będzie się dało zestroić radio, czy trzeba je koniecznie wymieniać?
  • #24 21806713
    OTLamp
    Mayak001 napisał:
    Tak, kondensator był włączony oryginalnie; nie było śladów żadnego lutowania.

Hmm, może im za dobra cewka długofalowa heterodyny wyszła (o zbyt małej pojemności własnej) i trymer nie zapewniał odpowiedniego zakresu regulacji?

Mayak001 napisał:

Jeszcze jedno pytanie: jak się rozbiera te filtry, bo w poprzednim Pionierze, którego remontowałem, rozbierały się one inaczej

To filtr p.cz. o konstrukcji Philipsa. Żeby go wyciągnąć, trzeba odgiąć języczki mocujące. Niestety mogą się ukruszyć, na ten wypadek Philips oferował specjalne klamry. Po wymontowaniu filtru trzeba odgiąć dolną zaprasowana krawędź na całym obwodzie. Wbrew pozorom da się to zrobić i potem ponownie zaprasować tak, że praktycznie nie będzie śladu ingerencji. Potrzebne są do tego odpowiednie narzędzia, dwa płaskie, cienkie śrubokręty, jeden dość ostry, a drugi wyoblony (bez ostrych krawędzi). Zaczyna się ostrym śrubokrętem w części, której normalnie nie widać (po przeciwległej stronie otworów w kubku) i próbuje odgiąć fragment kubka tak, by go nie rozedrzeć. Następnie kontynuuje się odginanie wyoblonym śrubokrętem podobnie, jak zdejmuje się oponę z koła rowerowego.
    Po wymianie kondensatorów zakłada się z powrotem kubek na korpus z cewkami, oczywiście pamiętając o orientacji względem otworów w kubku. Żeby estetycznie zagiąć z powrotem kubek na obwodzie, chwyta się złożony filtr w dwie ręce (dociskając korpus do kubka) i roluje na równym, płaskim stole (najpierw pod kątem 45 stopni potem coraz większym), dociskając do blatu. Najlepiej robić to na krawędzi stołu, wtedy przy zwiększaniu kąta dolne łączówki filtru nie przeszkadzają.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Pionier U2 po włączeniu nagrzewa się i generuje buczenie, które zmienia się w zależności od ustawienia potencjometru głośności – najgłośniejsze buczenie występuje przy maksymalnym wzmocnieniu. Buczenie nie zależy od zmiany zakresu fal, położenia anteny ani miejsca ustawienia radia, a odbiór stacji jest niemożliwy. Wskazano konieczność sprawdzenia połączeń w zasilaczu i wzmacniaczu m.cz. oraz pomiaru napięć w kluczowych punktach układu, z uwzględnieniem wyższego napięcia sieciowego (około 230 V). Napięcia pomiarowe były zgodne ze schematem, choć niektóre wartości były wyższe, a jeden punkt wykazywał napięcie ujemne (-8,2 V). Kondensator C30 wykazywał niską rezystancję i zalecano jego wymianę na 22 nF/630 V. Zwrócono uwagę na brak izolacji galwanicznej od sieci i konieczność stosowania transformatora bezpieczeństwa 230/230 V podczas pomiarów. Buczenie przy minimalnej głośności sugeruje sprzężenie pasożytnicze, dlatego rekomendowano wymianę kondensatorów C40 (10 nF, 400 V lub wyższe napięcie pracy do 630-1000 V) i C41 (500 pF, 63 V). Dodatkowo, jeśli buczenie nie ustąpi, można wymienić kondensatory C36 (47 µF/63 V), C37 i C38 (na 450 V). Dyskusja poruszyła także różnice w kondensatorach mikowych między przełącznikami zakresów fal, które wpływają na strojenie odbiornika, jednak nie zostały podane jednoznaczne rozwiązania w tym zakresie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA