logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MF289F LTE – czy panel administracyjny routera ma opcję języka polskiego?

bogdanzieba 03 Sty 2026 23:07 399 14
  • #1 21797997
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 982
    Witam, mam pytanie do użytkowników routerów LTE firmy ZTE model 289F czy po zalogowaniu się do panelu administracyjnego macie możliwość wyboru języka polskiego menu ?

Mój niestety tego nie ma ...

Panel administracyjny routera z rozwijanym menu języka bez opcji polskiego
  • Pomocny post
    #2 21798009
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5825
    A co to zmienia, twój ma soft fińskiego operatora więc polski jest niedostępny a router jak powszechnie wiadomo nie nadaje się do pracy z antenami zewnętrznymi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21798015
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Niby nic nie zmienia ale wolałbym mieć menu w języku ojczystym. Jak to soft fińskiego operatora?

A te gniazda nie są do podpięcia anten?

Złącza z tyłu routera: WPS, dwa gniazda antenowe, PHONE, WAN/LAN i wtyczka Ethernet.
  • Pomocny post
    #4 21798029
    matek451
    Poziom 43  
    Są i co z tego, pisałem setki razy ze ZTE z serii MF28X/29X nie nadają się do pracy z antenami zew. i tłumaczyłem dlaczego, trermat znany od wielu lat a mimo to sa nadal chętni na ten router mimo ze maja problemy zasiegiem na pojemnościowych pasmach LTE.
    DNA to fiński operator mobilny i to brand tego operatora i jego soft masz na tym routerze, kupiles go to go oddaj. Wbrew temu co sądzisz internet mopbilny i dobór sprzetu do niego wymaga duzej wiedzy i znajomości sprzetu i nie tylko w teorii ale tez w praktyce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21798910
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    @matek451 możliwe jest to, że polski sklep internetowy sprzedaje router ZTE 289F z brandem fińskiego operatora mobilnego?
  • Pomocny post
    #6 21798915
    matek451
    Poziom 43  
    Jesli scren wyzej jest z kupionego w tym sklepie routera to masz z softem brandowanym przez DNA czyli fińskiego operatora , co to za sklep i dlaczego i kiedy kupiłes tego MF289F? https://www.dna.fi/tuki/laitteet/mokkulat/kotimokkulat/dna-kotimokkula-4g-wifi-mf289f
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21798926
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Kupiłem na OLX od gościa co twierdził, że router jest z polskiego sklepu internetowego i nie ma żadnego brandowanego softu. Po czym po zalogowaniu się do panelu administracyjnego routera wychodzi ten fiński operato mobilny DNA...

Jak ustawię w panelu administracyjnym język na auto to tak to wygląda:

ZTE MF289F LTE – czy panel administracyjny routera ma opcję języka polskiego?

Czyli język fiński jest główny.
  • #8 21798963
    matek451
    Poziom 43  
    A czym sie kierowałeś przy zakupie tego routera, on agreguje 4 pasma LTE w QAM256 ale na antenach zew. pracuje w SISO 1X1 bo jedno złacze pracuje na 2600MHz a drugie na 800/900/1800/2100MHz, na antenach wew. pracuje w MIMO2X2.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21798984
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Generalnie chciałem w miarę tani i dobry router w miejsce, gdzie jestem kilka razy w roku. Czyli agregacja tych pasm nie zadziała bez podłączenia anten zewnętrznych ?

@matek451 jesteś mega kumatym gościem i posługujesz się terminologią fachową, którą zbytnio nie ogarniam.
  • #10 21799027
    matek451
    Poziom 43  
    Wszystko zalezy od tego czy w tej lokalizacji bedziesz mial zasieg wewnątrz na pasmach pojemnościowych LTE konkretnego operatora. Agregacja zadziala ale osiagi zależą tez od parametrów sygnału na tych pasmach, w miastach jakoś to jeszcze dziala, gorzej na prowincji przy większych dystansach od BTS-a, na MF289F z 2 antenami zew. zadziała ci np. agregacja LTE2600+2100+1800 ale tak jak pisałem na 1 antenie bedzie SISO na LTE2600 a na 2 SISO 1X1 na LTE1800 i LTE2100. To efekt konfiguracji anten w tym routerze, ogólnie jest antena wew, zasadnicza na 800-2600MHz i do niej 2 anteny pomocnicze , jedna na 2600MHz i druga 800-2100MHz wiec na wew, masz MIMO2X2 na LTE2600 z anteny zasadniczej i pomocniczej na 2600MHz a do tego MIMO2X2 z zasadniczej i pomocniczej 800-2100MHz.
    Na zewnątrz wyprowadzone sa tylko złącza anten pomocniczych wiec jak podepniesz anteny zew. do nich to agregacja na antenach pomocniczych LTE2600+2100+1800 działa w SISO 1X1.
    Skutek jest taki że na SISO 1X1 masz nizsze osiagi niż na MIMO2X2 i często zakup anten zew. i poprawa parametrów sygnału nie daje wiecej niz korzystanie na antenach wew. z gorszymi parametrami sygnału.
    Często te routery są wiec umieszczane dla poprawy sygnału na zewnątrz i robią za takie pseudo zew. CPE LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #11 21800214
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2526
    bogdanzieba napisał:
    Kupiłem na OLX od gościa co twierdził, że router jest z polskiego sklepu internetowego i nie ma żadnego brandowanego softu

Nie wchodząc w technikalia, gość Cię oszukał.
    - z polskiego sklepu internetowego - zataił, że już on sam kupił używkę?
    - brak brandu - tu już mocno naściemniał, choć akurat w ZTE brandowany sprzęt zazwyczaj nie ma nic wykastrowanego.
    Oba "kłamstewka" podchodzą pod rękojmię z tytułu ustawy Kodeks Cywilny. Nie mylić z rękojmią (niezgodnością z umową) z tytułu Ustawy o Prawach Konsumenta. Na podstawie Kodeksu Cywilnego możesz żądać zwrotu kasy nawet od prywatnego sprzedającego. Przy czym to będzie "szarpanina", wartość towaru to grosze a usterki to pierdoły. Jednak za takie kłamstewka dobrej oceny po sprzedaży bym nie wystawił.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21801660
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    @IC_Current a może sklep internetowy w Polsce importował sprzęt z zagranicy ? Możliwe, że w momencie zakupu był tańszy niż taki sam z krajowej dystrybucji.

Z tego co mówił to kupił nowy ale nie ma żadnego dowodu zakupu, pudełka i instrukcji. Moim zdaniem ściema, bo jak sklep internetowy to jakiś dowód zakupu w wersji elektronicznej powinien być na e-mail.

Jest wiele ofert (np. na Alledrogo czy innych platformach) sprzedaży sprzętu z zagranicznych dystrybucji. Ba te sprzęty czasami mają lepsze możliwości/parametry/oprogramowanie niż te z krajowej dystrybucji.
  • Pomocny post
    #13 21801677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 21801703
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2526
    bogdanzieba napisał:
    może sklep internetowy w Polsce importował sprzęt z zagranicy ?

Nie sprzedaje się nigdzie na wolnym rynku nowych urządzeń z brandem operatora. Jeśli jest brand operatora, to urządzenie było dla niego wyprodukowane. Jeśli trafiło w dużej ilości do sprzedaży poza kanałem operatora, to tylko jako demontaż, czasem niesprzedane egzemplarze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21801788
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    @IC_Current @Erbit macie całkowitą rację, sam też tak to sobie tłumaczyłem "na chłopski rozum".

Generalnie sprzęt działa bez problemu, zmieniam na język angielski i wszystko ustawię jak chcę. Ponadto mogę też kliknąć na tłumaczenie w przeglądarce i mam wszystko po polsku.

Ciekawe czy jakoś u fińskiego operatora DNA mógłbym zweryfikować urządzenie po nr IMEI.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Panel administracyjny routera ZTE MF289F z softem brandowanym przez fińskiego operatora DNA nie posiada opcji wyboru języka polskiego, domyślnie jest ustawiony język fiński. Router ten, mimo obecności złączy antenowych zewnętrznych, nie obsługuje efektywnej pracy z antenami zewnętrznymi w trybie MIMO, a jedynie w SISO 1x1 na pasmach LTE 1800, 2100 i 2600 MHz, co ogranicza możliwości agregacji pasm i transfer danych. Sprzęt z brandem operatora jest zwykle sprzedawany wyłącznie w sieci operatora, a pojawienie się takiego urządzenia na rynku wtórnym lub w polskim sklepie internetowym może oznaczać import lub używany egzemplarz. W przypadku zakupu od osoby prywatnej bez dowodu zakupu istnieje ryzyko oszustwa, a brak polskiego menu wynika z brandingu oprogramowania. Ustawienie języka angielskiego lub korzystanie z tłumaczenia przeglądarki pozwala na wygodniejszą obsługę urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA