logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Jumper 2.2 HDI 2010 – brak mocy na 4/5 biegu, działa po wyjęciu bezpiecznika 35

kromek831 08 Sty 2026 17:36 267 4
REKLAMA
  • #1 21803010
    kromek831
    Poziom 6  
    Witam,
    Wpierw się przywitam ze wszystkimi "Dzień dobry" :)

Jak mogę, opiszę swój problem i poproszę o pomoc, bo już nie wiem, gdzie szukać :(
    Citroen Jumper 2.2, 2010 rok, 100 koni. Problem jest następujący: samochód jedzie normalnie, z tym że na 4. biegu i 5. biegu nie ma mocy, pedał wciśnięty w podłogę, a reakcji brak. Ale jeżeli wyciągnę bezpiecznik nr. 35, po schemacie odpowiadający niby za światła cofania i czujnik wody w paliwie, samochód jedzie normalnie bez żadnego problemu na każdym biegu i za nic nie wiem, jaki to ma związek. Podpowiem, że w momencie wyciągnięcia bezpiecznika wskakuje błąd:

- p0100, czyli przepływka,
    - plus błąd stycznika świateł stop.

Wymieniłem EGR, przepływomierz, MAP sensor, czujnik wilgotności również już profilaktycznie. A i po zgaszeniu silnika, ponownym odpaleniu, z włożonym bezpiecznikiem znowu jest ten sam problem. Nie wiem, czy to ważne czy też nie. Samochód posiada tempomat i lepiej :) :) Na tym 4. i 5. biegu, jak nie ma błędów tych co podałem wyżej, samochód przyspiesza, ale tylko na tempomacie: z pedału gazu nie jedzie, ale na tempomacie już tak, przyspiesza w momencie zwiększania prędkości z manetki.

Pomożecie? Czego szukać i gdzie? Po powiem tylko, że błędy ma od czujnika poziomu oleju i jedną świecę żarową mam uwaloną, ale myślę, że to nie ma wpływu na wyżej opisany problem.

Mam nadzieję, że napisałem to w miarę jasno. Za pomoc z góry już dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21803029
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3574
    Wsadź bezpiecznik, odepnij wtyczkę z przepływomierza i się przejedź, jak moc wróci to znaczy, że przepływomierz zaniża dawkę paliwa i tnie moc
  • REKLAMA
  • #3 21803115
    kromek831
    Poziom 6  
    Witam, niestety to nic nie zmienia. Dalej 4-5 bieg, pedał w podłodze, a mocy brak, tak samo jak odepnę EGR :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21803167
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3574
    To teraz zapnij przepływomierz i odłącz wyłącznik świateł stop i ponownie sie przejedź
  • #5 21803195
    kromek831
    Poziom 6  
    Ale uwielbiam takie tematy :D :D zarąbiste :P Generalnie, teraz bez czujnika czy też stycznika świateł stopu zapie... normalnie na każdym biegu. Tylko stycznik jest nówka, wymieniony w poniedziałek. Dwa - on jak co jest 4-pinowy, ma dwa sygnały. Według kompa pokazuje, że wszystko jest ok, a jednak wychodzi na to, że nie. Szukać dalej po wiązce? Czy założyć inny czujnik?
REKLAMA