logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroën Jumper 2.2 HDI 2004 - tryb awaryjny, błąd obwodu ciśnienia paliwa

smyko89 11 Sty 2010 22:43 14861 8
REKLAMA
  • #1 7522270
    smyko89
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam. Mam jumpera 2.2 HDi 2004r 170 000 przejechane, samochód zwariował. Na początku auta raz dziennie albo gasło, alba traciło moc i w padał w tryb awaryjny. Na liczniku zapalała sie czerwona kontrolka przypominająca silnik.Trzeba było zgasic silnik i odczekac chwile. Potem auto jechało. W tej chwili auto stoi bo nie da się nim już jezdzic.
    Jak jest zimny to jedzie ale jak się nagrzeje to mocniejsze wciśnięcie pedału gazu i zapala się (silnik na desce) i auto trzyma 2500 obr. Jest wymieniony regulator ciśnienia na pompie i były sprawdzane wtryskiwacze. Dwa były padnięte. Więc samochód teraz nie gaśnie lecz jak sie wciśnie pedał gazu do podłogi to wpada w tryb awaryjny i trzyma 2500 obr. Co morze jeszcze byc byłem na komputerze to jest błąd (OBWÓD CIŚNIENIA PALIWA) nie wiem co to znaczy, a i jeszcze był wymieniony podgrzewacz paliwa, komputer pokazał taki błąd. I nie wiem co dalej, jeszcze został mi czujnik paliwa na listwie, wymienił bym go ale za taką gupotę trzeba dac 800 zł. Teraz szukam wsparcia u was, a może to nie wina paliwa? Proszę o poradę .POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 7522326
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Nie znam tego auta, podobne objawy w Passacie występowały kiedy kończył się przepływomierz.
  • #3 7534210
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    czy przy wymianie wtryskiwaczy byly one przypisane?
  • REKLAMA
  • #4 7537540
    smyko89
    Poziom 2  
    Chyba tak były ponumerowane 1,2,3,4 . jedynkę wsadziłem od strony rozrządu.
  • #5 11006331
    surge0n
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    hmmm a patrzałes może na zawór EGR i katalizator ? u mnie nagle 2 na raz siadły i skonczyło się holowaniem bo obroty miałem a kopcił jak dziki i nie jechał:]
  • #6 12333899
    petro_t
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    witam. mam pytanko do was koledzy. chodzi o jumpera 2007r wiadomo 2,2 hdi 120km. praktycznie codziennie mam brak mocy w czasie jazdy, odpala normalnie i jedzie normalnie a przychodzi moment i słabnie, redukuje i cały czas traci moc aż stanie i zgaśnie chyba że gasze go sam jak już czuje że traci moc i odpalam go od razu na nowo i wszystko jest OK jedzie jak ta lala. robię trasy 150 km w jedną stronę i nieraz jest tak że zamuli go 2-3 razy na trasie a nieraz jest tak że zamuli go raz po przejechaniu 5 km i potem gasze-odpalam i jedzie do konca norlanie. wymieniony EGR i nic to został zaślepiony i nic. Wymieniony przepływomierz i nic, nie wywala żadnego błędu, podłączany do kompa serwisowego - wszystko jest OK. Damienie że auto ma wymieniony silnik, skończył się przy 420 tyś, założyłem silnik z transita a podzespoły wszystkie moje, po wymianie jest zrobione jakieś 30-35 tyś a objawy są od jakiś 5-8 tyś km. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny? dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #7 17073542
    kamciu0987
    Poziom 10  
    Witam. Mam taki sam problem przy raptownym dodaniu gazu traci moc i wchodzi na tryb awaryjny po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy. mechanik stwierdzil ze to pompa paliwa i zostala wymieniona po wymianie nic sie nie zmienilo u innego diagnosty komputer pokazal za duze cisnienie w ukladzie paliwowym twierdzac ze regulator cisnienia jest ok bylem u kilku mechanikow i nikt nic nie znalazl jesli ktos mial podobny problem to prosze o jakies podpowiedzi. z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #8 17076074
    surge0n
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    u mnie to był zawór EGR
  • #9 17083339
    kamciu0987
    Poziom 10  
    u mnie EGR jest w porzadku wyciągnolem wtryski oddalem do sprawdznia i wyszlo ze 3 sa padniete

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Citroën Jumper 2.2 HDI z 2004 roku, który przechodzi w tryb awaryjny, traci moc i gaśnie. Po wymianie regulatora ciśnienia paliwa i sprawdzeniu wtryskiwaczy, które były uszkodzone, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że przy zimnym silniku auto działa normalnie, ale po nagrzaniu przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu silnik wchodzi w tryb awaryjny, ograniczając obroty do 2500. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia zaworu EGR, przepływomierza oraz ciśnienia w układzie paliwowym. Inni użytkownicy dzielą się podobnymi doświadczeniami, wskazując na problemy z EGR oraz pompy paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA