logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eolo Star 24 3E – częste załączanie pieca taktowanie

maciejrauhut95 10 Sty 2026 12:08 138 5
REKLAMA
  • #1 21804550
    maciejrauhut95
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z taktowaniem pieca Eolo Star 24 3E. Praktycznie jak już się nagrzeje, to włącza się co 2 min na 20 sekund i gaśnie. Czy to może mieć wpływ z zapowietrzonymi grzejnikami? Największy grzejnik w salonie, wygląda tak i nie jestem w stanie go odpowietrzyć. Czy mogę zdjąć białą obudowę aby przekręcić gwint żabka?
    Zbliżenie na zawór odpowietrzający grzejnika z białą plastikową obudową
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21804665
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    maciejrauhut95 napisał:
    Czy mogę zdjąć białą obudowę aby przekręcić gwint żabka?

To "białe" to prawdopodobnie element którym to można kręcić.
    Można kręcić w celu ukierunkowania (na przykład do butelki) wypływającego płynu z kaloryfera.
    Wypływ z takowego zaznaczyłem czarną strzałką, i w tym wypadku uciekające powietrze wraz z płynem będzie leciał pod górkę.

Zbliżenie na biały odpowietrznik kaloryfera z widoczną mosiężną śrubą regulacyjną.

A czy można zdjąć?
    Pewnie tak.

Tylko że wtedy jak to zrobisz, to możesz to uszkodzić, co jedynym nie pożądanym następstwem będzie to, że nie będziesz mógł ukierunkować strużki wypływającego płynu z grzejnika.

U mnie ten element wygląda tak:
    A żółta strzałka to odpowiednik Twojej czarnej.
    Zbliżenie na biały odpowietrznik kaloryfera z żółtą strzałką wskazującą wylot
    I można nim kręcić w kółko.
  • REKLAMA
  • #4 21804747
    maciejrauhut95
    Poziom 4  
    Bo gwint jest tam urwany i chciałem żabką przekręcić, ale muszę się dostać. Dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #5 21804781
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    maciejrauhut95 napisał:
    Bo gwint jest tam urwany i chciałem żabka przekręcić

Tak wiemy, wiemy o tym.
    Ale zamiast żabki to na początek proponuję płaskie szczypce, płaskie szczypce, czy tam nawet kleszcze, zwał jak zwał :D
  • #6 21812751
    mwisniewski78
    Poziom 2  
    Już odpowietrznik w jednym grzejniku sobie załatwiłeś... Zainwestuj w KLUCZYK DO ODPOWIETRZANIA GRZEJNIKA KALORYFERA, cena 5 zł. Przesyłka - to może i tego połamańca odkręcisz.
REKLAMA