logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak wyłącznika różnicowoprądowego w rozdzielnicy – czy instalacja faktycznie wymieniona?

hd9427 10 Sty 2026 14:44 714 11
REKLAMA
  • #1 21804681
    hd9427
    Poziom 2  
    Witam wszystkich

Oglądałem mieszkanie na sprzedaż, niski blok z wielkiej płyty, rok budowy 1980, mieszkanie około 47 m². Mieszkanie po remoncie pokoi i korytarza, łazienka była remontowana ponad 10 lat temu. Według sprzedających instalacja elektryczna została wymieniona. Obejrzałem rozdzielnicę w mieszkaniu i zwróciło moją uwagę, że nie ma tam wyłącznika różnicowoprądowego, jest tylko rozłącznik izolacyjny oraz "eski". Zwróciło moją uwagę też to, że wszystkie gniazda posiadają bolce ochronne, oprócz jednego z gniazdek w łazience, do którego podłączona jest pralka. Mieszkanie przez pośrednika, pytałem panią pośrednik, czy obecny właściciel ma jakiś papier związany z wymianą instalacji, dostałem odpowiedź, że właściciel twierdzi, że nie, ponieważ taki papier nie jest potrzebny, ale przed podpisaniem umowy może to potwierdzić z jakimś znajomym elektrykiem.

Czy różnicówka w takim wypadku może być gdzieś poza mieszkaniem - w skrzynce rozdzielczej na klatce schodowej, przy liczniku czy WLZ? Czy jest możliwe, że owa wymiana instalacji nie dotyczyła mieszkania, tylko skrzynki rozdzielczej, bezpieczników, WLZ oraz gniazdek w pokojach, a w ścianach są dalej aluminiowe przewody, instalacja 2-żyłowa - czyli de facto nie wymieniona? Załączam zdjęcie rozdzielnicy w mieszkaniu.

Tablica rozdzielcza z ośmioma bezpiecznikami Legrand i rozłącznikiem głównym 32A.

Pozdrawiam
    AI: Czy miałeś możliwość sprawdzić, z jakiego materiału są przewody w gniazdkach (aluminium czy miedź)? Może udało się odkręcić któreś gniazdko lub widać to na zdjęciu rozdzielnicy?
    Nie, nie odkręcałem gniazdek, nie widać tego też w rozdzielnicy.
    AI: Czy zaglądałeś do rozdzielnicy na klatce schodowej przy liczniku - czy tam znajduje się wyłącznik różnicowoprądowy lub inne elementy instalacji, które mogłyby tłumaczyć jego brak w mieszkaniu?
    Nie, nie oglądałem rozdzielnicy elektrycznej na klatce schodowej, oglądałem tylko skrzynkę z licznikiem gazu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21804709
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4622
    Nie widać przewodów w rozdzielnicy, jak się nie zdejmie obudowy. Jeśli nie ma jakiegoś papieru, na wykonaną, czy choćby poprawioną instalację, to trzeba wziąć kogoś co się na tym zna, by ocenił co było zrobione. Zabezpieczenie różnicowoprądowe nie jest stosowane we wszystkich instalacjach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21804714
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Witam.
    Na początek wystarczy zajrzeć do wnętrza tej rozdzielnicy.
    RCD jest obowiązkowe (w budownictwie mieszkalnym) od co najmniej 30 lat dla gniazd wtykowych. Dla obwodów oświetleniowych od 2017 roku.
    Następnie (nie mając odpowiedniego sprzętu i wiedzy) zajrzeć do gniazd wtykowych, czy są tam podłączone trzy żyły kabli.
    Dopiero później poprosić elektryka (hmmm, znajomy właściciela nie musi być wiarygodny) o sprawdzenie instalacji.
    Dziwi mnie twierdzenie, że
    hd9427 napisał:
    pytałem panią pośrednik, czy obecny właściciel ma jakiś papier związany z wymianą instalacji, dostałem odpowiedź, że właściciel twierdzi, że nie, ponieważ taki papier nie jest potrzebny,
    Jest potrzebny, chociażby w celu udzielenia gwarancji oraz potwierdzenia prawidłowości wykonania w/w.
    Spotkałem różne cuda, tak więc zalecam ostrożność i niewiarę.
  • REKLAMA
  • #4 21804938
    hd9427
    Poziom 2  
    Czyli moje podejrzenia mogą być słuszne :)
    stanislaw1954 napisał:
    Zabezpieczeni różnicowe nie jest stosowane we wszystkich instalacjach.

Czyli rozumiem, że w wypadku jeżeli jest tam stara instalacja dwużyłowa, to po prostu różnicówka tam nie została zamontowana przy modernizacji skrzynki, bo się jej w takiej instalacji nie stosuje?
  • #5 21804943
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21804938 Zgadza się, to jeden z przypadków, gdzie nie stosuje się różnicówki.
  • #6 21805027
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2858
    hd9427 napisał:
    Czyli moje podejrzenia mogą być słuszne :)
    stanislaw1954 napisał:
    Zabezpieczeni różnicowe nie jest stosowane we wszystkich instalacjach.

Czyli rozumiem, że w wypadku, jeżeli jest tam stara instalacja dwużyłowa, to po prostu różnicówka tam nie została zamontowana przy modernizacji skrzynki, bo się jej w takiej instalacji nie stosuje?

Nie, w 1980 roku nie stosowano 7 zabezpieczeń w mieszkaniu w bloku. Standardem w mieszkaniu 47m² były 3 zabezpieczenia lub coś w okolicy tej liczby. Na pewno były dokładane obwody lub wymieniona cała instalacja. Pytanie w którym roku były dokładane lub wymieniana była instalacja? Po aparatach widać że w tym wieku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21805046
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21805027 Tylko, że nie wiemy jaka jest instalacja zasilająca to mieszkanie, więc nie wiadomo, czy można tam zastosować RCD.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu .

• #8 21805056
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Blok z 1977 roku w tablicy 3 zabezpieczenie topikowe - łazienka16 A, gniazda wtykowe16 A, oświetlenie 10 A. Do dwóch ostatnich wchodzą po 2 przewody więc instalacja podzielona. Razem 5 obwodów.
  • #9 21805077
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2858
    stanislaw1954 napisał:
    >>21805027 Tylko, że nie wiemy jaka jest instalacja zsailająca to mieszkanie, więc nie wiadomo, czy można tam zastosować RCD

A jakie zasilanie mieszkania zabrania użycia RCD, oczywiście jeśli instalacja w mieszkaniu jest 3 przewodowa?
  • Pomocny post
    #10 21805231
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    hd9427 napisał:
    Czyli rozumiem, że w wypadku jeżeli jest tam stara instalacja dwużyłowa, to po prostu różnicówka tam nie została zamontowana przy modernizacji skrzynki, bo się jej w takiej instalacji nie stosuje?

Jeśli ta instalacja jest dwużyłowa to nic dziwnego, że nie wystawiono na nią "papieru", bo nie może być mowy o jakimkolwiek jej remoncie. Prawdopodobnie wymieniono rozdzielnicę tylko po to by laik który przyjdzie oglądać mieszkanie nie miauczał na dodatkowe koszty, które przyjdzie mu ponieść. Odkręcenie gniazda i popatrzenie ile dochodzi do niego przewodów dużo by pomogło. Nawet jeśli będą to dwie żyły to ten co wymieniał rozdzielnicę powinien zrobić ją o kilka modułów większą na przyszłość - po wymianie przewodów na trójżyłowe podłączenie RCD byłoby formalnością a tak to znowu rozdzielnica do wymiany bo brak w niej miejsca. Z której strony by nie patrzeć to i tak będzie coś do roboty przy tej instalacji.

hd9427 napisał:
    wszystkie gniazda posiadają bolce ochronne, oprócz jednego z gniazdek w łazience, do którego podłączona jest pralka.

A tu już należałoby już dać na mszę w podziękowaniu, że nic się do tej pory nie stało 😬.
  • #11 21805268
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    hd9427 napisał:
    wszystkie gniazda posiadają bolce ochronne, oprócz jednego z gniazdek w łazience, do którego podłączona jest pralka.
    Należy wymienić to gniazdo na gniazdo z bolcem.
    Jeżeli do gniazda dochodzą 2 przewody to wykonać zerowanie.
  • #12 21824628
    hd9427
    Poziom 2  
    Tak więc dostałem bliższe informacje od pośrednika nieruchomości. Właściciel mieszkania nie wymieniał elektryki, nic tam nie ruszał, podczas remontu jedynie odświeżył ściany, więc instalacja jest po jeszcze poprzednim właścicielu, który z kolei remont robił jakieś 8 lat temu, i to wtedy został wymieniony WLZ i założona nowa rozdzielnica. Prawdopodobnie reszta instalacji została natomiast wymieniona tylko częściowo. Niestety, nie rozkręciłem gniazdek ani obudowy rozdzielnicy, żeby to ostatecznie potwierdzić. Odpuściłem sobie tę nieruchomość. Dzięki wszystkim za informacje. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu z 1980 roku w bloku z wielkiej płyty, o powierzchni około 47 m², zauważono brak wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) w rozdzielnicy, gdzie znajduje się jedynie rozłącznik izolacyjny i bezpieczniki topikowe ("eski"). Instalacja elektryczna miała być wymieniona, jednak brak dokumentacji potwierdzającej ten fakt budzi wątpliwości. RCD jest obowiązkowe w budownictwie mieszkalnym od około 30 lat dla gniazd wtykowych oraz od 2017 roku dla obwodów oświetleniowych. Brak różnicówki może wynikać z zastosowania starej instalacji dwużyłowej, gdzie jej montaż nie jest standardem. W przypadku modernizacji rozdzielnicy bez wymiany przewodów na trójżyłowe, instalacja nie spełnia wymogów do zastosowania RCD. Dodatkowo, w łazience jedno gniazdo nie posiada bolca ochronnego, co wymaga wymiany lub wykonania zerowania, jeśli do gniazda dochodzą tylko dwa przewody. Zaleca się dokładne sprawdzenie instalacji przez wykwalifikowanego elektryka, w tym rozkręcenie rozdzielnicy i gniazdek w celu oceny liczby przewodów i stanu zabezpieczeń. Właściciel mieszkania potwierdził, że podczas ostatniego remontu około 8 lat temu wymieniono tylko WLZ i rozdzielnicę, natomiast reszta instalacji pozostała częściowo oryginalna. Brak pełnej wymiany instalacji i dokumentacji powoduje ryzyko konieczności dalszych prac modernizacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA