logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla Verso II 1.8 VVTI – falujące obroty jałowe, błędy P0172, P2196, P0133

Endrju111 10 Sty 2026 20:46 543 6
REKLAMA
  • #1 21805024
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Mam problem z Toyotą Corollą Verso II.
    Konkretnie to ze spadającymi obrotami jałowymi, ale może od początku.
    Pacjent to Corolla Verso 2gen. z silnikiem 1.8VVTI. Po rozgrzaniu silnika obroty jałowe spadają do jakichś 600-700obr/min i falują i wtedy słychać jak by pojedyncze wypadania zapłonów (co w sumie logiczne gdy obroty są niższe niż powinny), nasila się to kiedy jest zimno (w lecie falowanie było ledwie zauważalne, zaś błędy występowały może raz na 2 miesiące). Od czasu do czasu (niekiedy i codziennie) skutkuje to check engine: (P0172, P2196, P0133), zapobiegawczo wymieniłem sondę lambda (bo koszt niewielki) ale brak zmian.
    Jakiś czas temu miałem problem z pracą na 3 cylindrach i winne były 2 cewki, zostały wymienione na nowe wraz ze świecami.
    Jest to o tyle uciążliwe, że jest to auto ze skrzynią MMT, więc stojąc na światłach, auto zaczyna się dławić zanim ruszy.
  • REKLAMA
  • #2 21805145
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    zbyt bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną w silniku po stronie 1
    czujnik lambda (O2) przy pierwszym banku (rząd 1) wykrywa zbyt bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną i jest "zamrożony" w trybie bogatym
    powolną reakcję obwodu podgrzewanego czujnika tlenu (sondy lambda) dla banku 1, czujnika 1
    dolot maf evap wtryski
  • REKLAMA
  • #3 21805150
    Endrju111
    Poziom 23  
    Wtryski wykluczam, bo tak samo dzieje się na pb jak i na LPG (bo pierwotnie podejrzewałem instalację gazową).
    Dolot, to rozumiem że chodzi o jego szczelność?
    Maf, czy wystarczy czyszczenie, czy tylko wymiana wykluczy problem z czujnikiem?
    Co do evap to nie wiem jak podejść do diagnostyki tego układu.
  • REKLAMA
  • #4 21805238
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Endrju111 napisał:
    Wtryski wykluczam

Jak to niby robisz? Wystarczy, że będą przeciekać benzynowe. Trzeba ustalić, czy jest rzeczywiście bogato, czy sonda świruje. Jak ECM obcina dawkę, bo myśli, że bogato, to i wypadanie będzie na wolnych.
  • REKLAMA
  • #5 21806026
    Endrju111
    Poziom 23  
    Założyłem, że skoro jest zbliżona częstotliwość występowania błędów na benzynie i gazie, to raczej to nie problem wtrysków.
    Czyli trzeba by sondę szerokopasmową w wydech i sprawdzić co wyjdzie? Nie da się jakoś nieco bardziej "domowymi" sposobami?
  • #6 21806832
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Najlepiej to zakręcić gaz i testować na samej benzynie. Skądś się bierze bogato. Albo popuszczają benzynowe, albo jest gaz w dolocie. Albo gdyby np. sonda 1 "KŁAMAŁA" że jest za bogato, ster obetnie dawkę i masz też wypadanie na wolnych. Ale wtedy na tylnej masz ubogo, to jest wskazówka. Możesz też jechać np. w górki i puścić gaz, wtedy obie sondy muszą spaść nisko, około 0,1 V, albo lambda powyżej 1 - pierwsza. Testuj.
  • #7 21813644
    Endrju111
    Poziom 23  
    Pogoda nie zachęca do majsterkowania, ale zacząłem od początku, czyli filtr powietrza, później czyszczenie MAF i przepustnicy a także adaptacja tej ostatniej, na koniec sprawdziłem szczelność dolotu (brak nieszczelności). Na czas adaptacji i późniejszych testów gaz zakręciłem, aby nie powodował problemów.
    Niestety efektów pozytywnych brak.
    Sonda 1 i 2 pokazują to samo, poza tym sonda była wymieniana więc jej usterkę wykluczam, poza tym po kilkunastu sekundach pracy rozgrzanego silnika na obrotach jałowych czuć zapach jakby nie do końca przepalonego paliwa (coś jak w aucie pracującym na ssaniu). Napięcie na sondzie oscyluje w granicach 0,075-0,8V, przy czym podczas hamowania silnikiem spada, zaś podczas postoju początkowo rośnie, chwilę oscyluje a potem ustala się w granicach 0,75-0,85V czasem z chwilowymi spadkami do 0,1.
    Z ciekawostek zauważyłem, że tocząc się na luzie obroty trzymają się sztywno w okolicach poniżej 1000rpm i ani razu nie zafalują, zaś praktycznie kilka sekund po zatrzymaniu zaczynają falować i słychać jakby pojedyncze wypadania zapłonu.

Czy można sprawdzić w jakiś sposób same wtryskiwacze?
    koszt używek to ok 200zł za komplet z listwą, nówki to ok 150zł zasztukę
    A może zrobić tak jak z gazem, czyli po przełączeniu na gaz odciąć pompę paliwa i po jakimś czasie nie powinno być wystarczającego ciśnienia aby uszkodzony wtryskiwacz dolewał paliwa. A może wymontować całą listwę i pompą dobić ciśnienia i przeciekanie samo wyjdzie?

Podsumowanie tematu

✨ Toyota Corolla Verso II z silnikiem 1.8 VVTI doświadcza problemów z falującymi obrotami jałowymi po rozgrzaniu silnika, spadającymi do 600-700 obr./min, oraz sporadycznymi błędami P0172, P2196 i P0133. Objawy nasilają się przy niskich temperaturach, a wypadania zapłonów są słyszalne. Wymieniono sondę lambda oraz cewki zapłonowe i świece, jednak problem nie ustąpił. Diagnostyka wskazuje na zbyt bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną wykrywaną przez sondę lambda banku 1, która może być "zamrożona" w trybie bogatym. Podejrzewane są nieszczelności dolotu, czujnik MAF, układ EVAP oraz ewentualne przecieki benzynowe lub obecność gazu w dolocie. Czyszczenie MAF i przepustnicy oraz adaptacja przepustnicy nie przyniosły poprawy, a szczelność dolotu została potwierdzona. Pomiar napięcia sondy lambda wykazuje oscylacje w zakresie 0,075-0,8 V, z tendencją do wysokich wartości na postoju i spadków podczas hamowania silnikiem. Testy na samym benzynie bez gazu nie wyeliminowały problemu. Obroty na luzie utrzymują się stabilnie poniżej 1000 obr./min bez falowań, co wskazuje na możliwy problem z regulacją obrotów lub sterowaniem dawką paliwa przy obciążeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA