logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas Zeus Mini – brak lub słaba cyrkulacja CWU?

nkznkz 11 Sty 2026 17:14 156 0
REKLAMA
  • #1 21805700
    nkznkz
    Poziom 9  
    Temat do zamknięcia.

Jak w temacie: Immergas Zeus Mini.
    Potencjometr do grzania wody jest i był ustawiony na pozycję 7 z 8-stopniowej skali.
    W chwili obecnej nie ma ciepłej wody w kranach do czasu zrzucenia około 5 l wody.
    Nie znam historii pieca ani budynku, nie wiem, jak została wykonana instalacja, choć po jednej fotografii jestem skłonny uznać, że instalacja cyrkulacyjna "zapiętla się" w podłodze (nie przy samych kranach).
    Budynek jest jednopiętrowy i na każdej kondygnacji są 3 miejsca z ujęciem ciepłej wody.

Podejrzewam brak cyrkulacji wody, ale:
    Cyrkulacja wody ciepłej ma drożność w rurach (sprawdziłem na zdjętej pompie cyrkulacyjnej).
    Pompkę cyrkulacyjną słychać po włączeniu (cichy, ale wyraźny dźwięk, jakby od wirnika). Nie było próby pompowania na zdjętej pompce.

Pompa cyrkulacyjna Keller CP15-1.5 zamontowana na instalacji wody pitnej
    Widok od spodu pieca gazowego Immergas z rurkami miedzianymi i zaznaczonym zaworem.

Podczas prac zauważyłem sytuację:
    Temperatury rurek miedzianych na wyjściu wody ciepłej i na cyrkulacji są raczej niskie, choć oczywiście różne. Spodziewałbym się przy włączonej cyrkulacji bardzo gorącego końca dla wyjścia wody ciepłej z pieca (na zdjęciu rurka po prawej stronie od cyrkulacji), a tak nie jest.
    Po zdjęciu pompki rotacyjnej oraz po otwarciu zaworu na końcu cyrkulacyjnym, wskazanego na zdjęciu, woda nie wypływała z pieca. Czy mam rozumieć, że gdzieś w środku pieca Immergas jest jeszcze zawór zwrotny na wejściu cyrkulacyjnym, a może cyrkulacja w piecu jest niedrożna?
    Nie bardzo rozumiem, po co ten zawór, jeśli jest gdzieś jeszcze jakiś zwrotny dalej?

PS
    Po ponownych oględzinach okazało się, iż pompka cyrkulacyjna jest zabrudzona i nie działa. Słychać było jedynie działający transformator wewnątrz.
    Druga przyczyną był zablokowany zawór zwrotny zamontowany zaraz za pompką.

Temat do zamknięcia.
  • REKLAMA
REKLAMA