logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lublin, DVB-T2, Telmar DSP-860 – zanikają kanały TVP, odbiór tylko 4 stacje

laskowskazadrozniakm 16 Sty 2026 10:49 456 11
REKLAMA
  • #1 21810392
    laskowskazadrozniakm
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Od około m-ca w mieszkaniu w Lublinie okresowo telewizor nie odbiera programów TVP, tylko 4 (Nowa, WP, Republika, TV24). Czasami są wszystkie kanały, czasami przez kilka dni tylko te 4. Mieszkanie na 1. piętrze, dookoła wysoka zabudowa, ale wcześniej nie było tego problemu. Wymieniłam antenę na telekom TelmarDsp-860 56 DVB-T2, ale nic to nie dało.
    AI: Czy korzysta Pani z telewizora z wbudowanym tunerem DVB-T2, czy z osobnego dekodera? Jeśli z dekodera, proszę podać jego model.
    Z telewizora z wbudowanym dekoderem
    AI: Czy próbowała Pani ponownie wyszukać kanały na telewizorze/dekoderze po wystąpieniu problemu? Jeśli tak, czy pojawiają się jakieś komunikaty lub zmiany?
    Tak, nie ma komunikatów
  • REKLAMA
  • #2 21810418
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Taka uroda anten pokojowych. Zmienne warunki odbioru, zakłócenia lokalne.Wystarczy, że ktoś z sąsiadów powiesił chińskie lampki na choince.
  • #4 21810468
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    laskowskazadrozniakm napisał:
    Wymieniłam antenę na telekom TelmarDsp-860 56 DVB-T2, ale nic to nie dało

Może i ta DSP-860 dałaby radę, tylko postawiona na zewnętrznym parapecie.:?:
    wcześniej nie było tego problemu

Minie zima, i pewnie wszystko wróci do "normy".:?:
  • REKLAMA
  • #5 21811074
    laskowskazadrozniakm
    Poziom 2  
    >>21810421
    Lsm yage tzn. antenę😄
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21811970
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Jeśli dokoła jest wysoka zabudowa to do pomieszczenia z anteną odbiorczą pokojową przez okno wpadają zwykle osłabione fale odbite od sąsiednich budynków. W pomieszczeniu te fale też odbijają się od ścian i mebli i wielokrotnie nakładają się na siebie. W zależności od opóźnienia fazowego poszczególnych odbić, mogą się on od siebie odejmować lub do siebie dodawać. W ten sposób tworzą niewidoczną siatkę z węzłami maksimów i minimów niejednorodnego natężenia pola elektromagnetycznego. Dla różnych długości fali nośnej, poszczególnych kanałów telewizyjnych, minima i maksima będą występować w różnych odstępach i innych miejscach w pokoju(dla różnych kanałów: na których nadawane są: mux1, mux2, mux3, mux4, mux6, mux8). W dawnej telewizji analogowej w jednym kanale telewizyjnym o szerokości pasma kanału =8MHz, można było przesłać jeden program telewizyjny. W obecnej telewizji cyfrowej DVB-T2 w ramach takiego samego kanału telewizyjnego nadawanego pod postacią mux mieści się do 8 programów telewizyjnych FHD.
    Dla tego może być trudno znaleźć w pokoju takie miejsce gdzie antena pokojowa będzie odbierać optymalnie wszystkie dostępne platformy mux, bo każdy mux nadawany jest na innym kanale telewizyjnym, o innej częstotliwości i tym samym innej długości fali nośnej.
    Przemieszczanie się osób w pokoju czy zmiana ustawienia mebli też może zmienić warunki odbiory konkretnych mux'ów dla anteny pokojowej umieszczonej w konkretnym miejscu pokoju.
    Warto aby przy wstępnych próbach znalezienia w pokoju, optymalnego miejsca dla anteny pokojowej, antena pokojowa była połączona z odbiornikiem TV za pomocą wystarczająco długiego przewodu antenowego.
    Najbardziej jednorodne pole fal elektromagnetycznych powinno być w pobliżu okna lub za oknem na zewnątrz budynku, np. na poręczy balkonu.
    Z powyższych względów profesjonalni instalatorzy za zwyczaj preferują zakładanie zewnętrznych anten odbiorczych, odpowiednio wysoko nad dachami budynków, o ile to możliwe. Tak by była, elektromagnetyczna "widoczność" pomiędzy antenami nadawczymi RTCN(RadiowoTelewizyjne Centrum Nadawcze) a anteną odbiorczą danego abonenta indywidualnego lub anteną instalacji zbiorowej AZART

Czy warto inwestować w najlepsze filtry LTE z ceramicznym filtrem? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2859875.html

Polecam: historyczny, polski poradnik antenowy Janusza Batora (z czasów Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej) do pobrania z Forum Elektroda

https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=809749
  • #8 21812983
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Do łapania sygnałów rozproszonych, odbitych, drzewa, domy, najlepiej nadaje się antena siatkowa.
    Moce nadajnika duże więc jest szansa.

Antena siatkowa do odbioru sygnałów telewizyjnych z odbiciami
  • #9 21838888
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    >>21810421
    Lsm ...

W którą stronę świata masz okno lub balkon gdzie mógłbyś wystawić antenę. :) Nie musi być taka duża jak przedstawił kolega 78db78:)

U mnie (Nałkowskich) działa malutka przyczepiona zaraz przy oknie.
    (Nie wiem czego znów nie mogę dodać fotki)
    Taka: Link z wymienionym symetryzatorem na kanały 1-60 bo oryginalny był niby na kanały 21-48.
    Ale mimo to nie mam dobrego mux8 czyli tego co u Ciebie jest dobrze :)
    Na marginesie wiem że ta antena nie jest na pasmo VHF gdzie jest mux8 ale ...

u mojego teścia na Czubach - parter, na samym małym dipolu (taki jak mój bez "poprzeczek") bez wzmacniacza, z samym symetryzatorem łapie również mux8 czyli republikę itd. Antena-dipol przyczepiona do deski i stoi na parapecie za oknem skierowanym w stronę Piask.
  • #10 21844559
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Od około m-ca w mieszkaniu w Lublinie okresowo telewizor nie odbiera programów TVP, tylko 4 (Nowa, WP, Republika, TV24). Czasami są wszystkie kanały, czasami przez kilka dni tylko te 4. Mieszkanie na 1. piętrze, dookoła wysoka zabudowa, ale wcześniej nie było tego problemu. Wymieniłam antenę na telekom TelmarDsp-860 56 DVB-T2, ale nic to nie dało.

Antena pokojowa jest super do oglądania telewizji w Lublinie, jeśli stoi na parapecie okna i za oknem masz pole orne, a za polem majaczy na horyzoncie antena nadawcza w Piaskach. W twoim przypadku musisz jednak nabyć antenę combo, umieścić ją na zewnątrz i wycelować w kierunku Piasków (w Lublinie mówi się "w kierunku Piask"), albo w kierunku najbliższego wieżowca. Wszystko inne to partyzantka.
  • #11 21850531
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    collie2 napisał:
    ... wycelować w kierunku Piasków (w Lublinie mówi się "w kierunku Piask") ...

:) :) uśmiałem się, ale ... masz rację, nawet jakby mnie Niemcy gonili to powiedział bym w "stronę Piask" czy "pojechać na flaki do Piask". Chyba rzeczywiście ten Lublin we mnie głęboko siedzi :)

Moderowany przez Felini:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #12 21850590
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Nie bój nic, jeszcze chwila i prof. Miodek uzna "do Piask" za uzus, tak jak to się stało z Głuchołazami (tymi z powodzi), gdzie forma "do Głuchołaz" została już przez SJP uznana jako oboczna "do Głuchołazów".

Moderowany przez Felini:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ W Lublinie, w mieszkaniu na 1. piętrze otoczonym wysoką zabudową, występują okresowe problemy z odbiorem kanałów TVP w standardzie DVB-T2 przy użyciu anteny pokojowej Telmar DSP-860 56 DVB-T2. Odbiór ogranicza się czasami do czterech stacji (Nowa, WP, Republika, TV24), a czasami wszystkie kanały są dostępne. Problem nie ustępuje po wymianie anteny i ponownym wyszukaniu kanałów na telewizorze z wbudowanym tunerem DVB-T2, bez pojawiania się komunikatów o błędach. Przyczyną mogą być zmienne warunki propagacji sygnału, odbicia fal od wysokich budynków oraz lokalne zakłócenia elektromagnetyczne, które powodują interferencje i powstawanie stref o różnym natężeniu pola elektromagnetycznego. Anteny pokojowe, szczególnie ustawione wewnątrz pomieszczeń, często odbierają sygnał odbity i osłabiony, co skutkuje niestabilnym odbiorem. Zalecane jest zastosowanie anteny zewnętrznej typu combo, skierowanej w stronę nadajnika w Piaskach, co poprawi stabilność odbioru. Alternatywnie, antena siatkowa na zewnątrz może lepiej radzić sobie z sygnałami rozproszonymi i odbitymi. Wskazano również, że anteny typu Yage (Yagi) mogą być skuteczne, jeśli umieszczone na zewnątrz i odpowiednio wycelowane. Wskazówki dotyczące lokalizacji anteny i jej ustawienia są kluczowe dla poprawy jakości odbioru w warunkach miejskich z wysoką zabudową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA