logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawijanie transformatora EDT49: drut 1,5mm² czy przewód wielożyłowy?

Likas 23 Gru 2005 23:32 2007 10
  • #1 2110935
    Likas
    Poziom 10  
    Witam !!

Chciałem się zapytać czy trafko EDT49 można nawinąć np. czteroma przewodami 1,5mm^2??
    Chodzi mi o uzwojenie pierowtne
    Czy powierzchnia przewodu składającego się z wielu cieniutkich drucików jest więkasza od jednego grubego durtu 1,5mm^2??
    Czy można takie cos zastosować?? I jakie są tego plusy i jakie minusy
    Gdzies przeczytałem że żeby wycisnąć więcej mocy z np. EDT49 to się nie nawija np. 6 drutami 1mm^2 tylko np. 12 drutami 0,5mm^2... ??

Pozdrawiam
  • #2 2111073
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 2111515
    Likas
    Poziom 10  
    Przewód składa się z wielu cieniutkich drucików tak jak lica. Tylko tyle że lica zazwyczaj jest tak zbudowana, że każdy cieniutki drucik ma emalię, a w przewodzie np. 1,5mm^2 druciki są gołe czyli bez emalii.
    Czy można zastosować takie rozwiązanie <przewód zamiast drutu> i czy przetwornica będzie miała większą sprawność gdyby nawinąć ją samymi przewodami 1,5mm^2 ??

Wiesołych i Radosnych Świąt :)
  • #4 2111619
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2112733
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    praktycznie nawija sie najczesciej kilkoma drutami o srednicy nie wiekszej od 1mm.
  • #6 2112941
    Likas
    Poziom 10  
    Noo to więc jakie jest najoptymalniejsze nawiniecie EDT49??
    Ile zwoi na uzwojenie pierwotne i na uzwojenie wtóne?? Aby jak najwięcej mocy RMS uzyskać
    Załóżmy że chciałbym uzyskać 2x55V przy 12V.
    I również jaka jest najlepsza częstotliwość pracy??
    Mowa o przetwornicy na SG3525
    Jakie polecicie tranzystory kluczójące??
    Myślałęm nad STP60N06...
    Czy 6 sztók wystarczy aby uzyskać np. 400W RMS??
    Zalezy mi na jak najwyższej sprawności przetwornicy. Satysfakcjonóje mnie 90% ale ciut mniej tez może być. Minimum to 80%
    Wiem że jest dużo gadanie o tym na forum, ale nigdzie nie umiałem znaleźć dokładnych danych dotyczących nawinięcia trafka... :(
    Aha i jeszcze jedno..
    Czy jest taka możliwośc, <jakiś dodatkowy układ> aby niezaleznie od napięcia zasilającego czyli 12V i 14,4V było jednakowe napięcie wyjściowe??
    Ogólnie załóżmy że nie moge przekroczyć granicy napięcia 2x55V

Pozdro
  • #7 2113687
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Samą licę nie jest duży problem zrobić, może niebędzie jak fabryczna, ale leprza niż jakiś zwykły drut. Wystarczy kupić krążek drutu w emaili (nie robiąc reklamy to można w elfie se kupić taki z emalią, która się da lutować a to ważne) najlepiej taki o średnicy o,1 - 0,2 mm (zależy to na jakie częstotliwości) i zrobić taka skrętke z odpowiedniej ilości drucików. Jeśli nie sa potrzebne na m długie ilości to jeszcze prościej się robi, ja potrzebowałem 4 odcinki ponad metrowe. Same druciki muszą być dłuże bo po skręceniu będzie krutsza linka.
    Załączniki:
    • Nawijanie transformatora EDT49: drut 1,5mm² czy przewód wielożyłowy? PIC_0063.JPG (185.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2114811
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    widze ze kolega likas ma sporo marzen i zero doswiadczenia. Nie wiem po co bierzesz sie od razu za tak duza robote? Na poczatek zrob prosta przetwornice o malej mocy a potem sobie eksperymentuj. Schematow jest sporo a wstepne problemy opisalem w EDW 9/2004.
    W przetwornicach samochodowych nie stabilizuje sie napiecia a trafa sa nawijane na rdzeniach toroidalnych ktore daja najlepszy wspolczynnik sprzezenia uzwojen.
  • #9 2115211
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Podzielam zdanie Irka
    Ale co do 400W z EDT49 to chyba troche za dużo, myślę że z 300W ciągłej byś uzyskał
    Co do tranzystorków to 6 sztuk STP60N06 to troche za dużo. Zresztą na 300W myślę że wystarczyła by Ci jesna para STP60N06 ale jeśli byś chciał się pokusić o dwie pary to Twoja sprawa. Mysiałbyś wstawić dodatkowe tranzystorki... <T2..T5>
    Ja osobiście teraz pracóję nap przetwornicą właśnie na EDT49 ale na dwóch i na napięcie zblizone to Twojego czyli 2x50V
    Tylko różnica w mojej przetwornicy jest taka, że każde EDT indukuje jedno napięcie 50V, i myślę że z 600W mocy ciągłej osiągnę.
    Przetwornica ma zasilać wzmaka 400W RMS na 3x2sc5200 i 3x2sa1943 na 2R :D :D

Irek-> mugłbyś powiedzieć ile zwoi muszę nawinąć na EDT49 abym uzyskał 50V
    myślę o uzwojenie pierwotnym i wtórnym<oczywiscie 12V>...
    PS:
    Przydała by się jakaś tabela dotycząca rodzaju trafa, ilości zwoi na pierwotne i wtórne uzwojenie na określone napięcie...
    Przydało by się takie coś bo by już inni nie mysieli zakładac nowych postów i putać się ile zwoi na jakie trafko...

Mógłbym coś takiego zrobić, tylko potrzebował bym dane... :)
    Załączniki:
    • Nawijanie transformatora EDT49: drut 1,5mm² czy przewód wielożyłowy? przetwornica_tl494.gif (8.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2116276
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Misian@
    bezpiecznik F1 razy 5
  • #11 2118325
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Noo bezpiecznik na jakieś 50A to wystarczy spokojnie ;)
    Ja będę miał trochę inaczej, bo kilka bezpieczników samochodowych połączonych równolegle. Nie wiem ile jeszcze ale nalewno będą na 10A...
    Co z tymi zwojami??
    Bardzo proszę o odpowiedz, bo nie wiem ile mam drutu kupić :(
    Dodam link z którego będę miał za niedługo owe EDT49 :D :D

http://www.feryster.pl/polski/loader.html

i Więcej info o tym transformatorku :)
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Załączniki:
    • etd-49-k-h-20p.pdf (71.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nawijanie transformatora EDT49: drut 1,5mm² czy przewód wielożyłowy? 49etd.jpg (7.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nawijania transformatora EDT49, zwłaszcza uzwojenia pierwotnego, z wykorzystaniem drutu o przekroju 1,5 mm² lub przewodu wielożyłowego. Wskazano, że w przetwornicach wysokiej częstotliwości optymalnie stosuje się lica (plecionki z cienkich emaliowanych drucików) ze względu na zjawisko naskórkowości, co zmniejsza straty miedziane i poprawia sprawność. Przewody wielożyłowe bez emalii mają gorsze upakowanie i większą indukcyjność rozproszoną, co obniża efektywność. Najczęściej stosuje się kilka drutów o średnicy nie większej niż 1 mm. Zalecane jest kompletne wypełnienie okna uzwojenia i minimalizacja indukcyjności rozproszonej. W praktyce można samodzielnie wykonać lica, skręcając cienkie druciki emaliowane o średnicy 0,1–0,2 mm.

W kontekście mocy i parametrów przetwornicy na bazie układu SG3525, dyskutowano o liczbie zwojów dla uzwojenia pierwotnego i wtórnego, aby uzyskać wyjście 2x55 V z zasilania 12 V. Zwrócono uwagę, że moc 400 W RMS może być zbyt wysoka dla pojedynczego EDT49, bardziej realistyczna jest moc około 300 W ciągłej pracy. Co do tranzystorów kluczących, sugerowano użycie pary lub dwóch par STP60N06 zamiast sześciu sztuk. Poruszono także temat stabilizacji napięcia wyjściowego niezależnie od napięcia zasilania (12 V lub 14,4 V).

Wskazano, że w przetwornicach samochodowych zwykle stosuje się rdzenie toroidalne dla lepszego sprzężenia magnetycznego, a stabilizacja napięcia nie jest standardowa. Podkreślono potrzebę tabeli z danymi dotyczącymi liczby zwojów dla różnych napięć i typów transformatorów. Poruszono także kwestie zabezpieczeń prądowych (bezpieczniki 10–50 A). Link do źródła transformatora EDT49 podano jako dodatkową informację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA