logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MMC889A Pro – optymalne pasma LTE i 5G N1 dla BTS Laski 61635 (PCI 324, T-Mobile)

hudyzg 31 Sty 2026 00:09 828 23
REKLAMA
  • #1 21824786
    hudyzg
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam.

Czy ktoś mi podpowie jak najlepiej ustawić pasma dla LTE pod BTS z którym się łączę?
    BTS to: Laski gm. Czerwieńsk PCI 324 (61635) Operator T-Mobile. Jest to jedyny BTS z którego łapię stabilny mocny signał i internet.
    Aktualnie w MMC889A Pro mam ustawione 2100+1800+800 i wyciągam DL 150Mb/s UP 40Mb/s.

BTS ten ma również "pseudo 5G" N1, i tu też staram się ustawiać różne pasma, ale prędkości jakie osiągam nigdy nie dorównują prędkościom jakie mam na samym LTE.

Nie jestem w tym biegły więc może ktoś pomoże w ustawieniach?
    Do BTSa mam około 8-9km SINR 15-18 reszta parametrów również ok. Czy idzie z tego pseudo 5G wyciągnąć coś więcej niż na samym LTE? A może powinienem w pasmach LTE jeszcze coś pozmieniać? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21825011
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Hej, możesz podać swoją lokalizację... miejscowość lub współrzędne geograficzne? Masz tam różnych operatorów komórkowych w okolicy, może warto posprawdzać tez innych, czy skazany jesteś akurat na T poprzez umowę?
  • REKLAMA
  • #3 21825025
    hudyzg
    Poziom 7  
    >>21825011
    Miejscowość to "Sycowice". Nie jestem skazany na T-Mobile, ale sprawdzałem wszystkich operatorów i T-Mobile wypadał najlepiej. Teoretycznie jestem otoczony BTS-ami, ale większość z nich nie nadaje w moją stronę lub ukształtowanie terenu nie pozwala na odbiór dobrego sygnału, stąd też wybrany nadajnik w miejscowości "Laski", bo on jedyny ma najmocniejszy sygnał i stabilne parametry oraz nadaje dokładnie na mnie.
  • #4 21825075
    gulki81
    Poziom 20  
    Z Twojego wpisu wnioskuję, że chyba jesteś jako tako ogarnięty w temacie i wiesz co robisz. Co ja widzę to tyle, że T w Podłej Górze ma sektor bezpośrednio na Ciebie,na azymut 210, odległość 3.5 km z wieżą o wysokości 58 m, z wszystkimi pasmami LTE i chyba 5G2100/700. Sprawdzałeś ten kierunek? Ukształtowanie terenu nie pozwala na połączenie z tą wieżą? Ona jest bezpośrednio na Ciebie i na odpowiedniej wysokości, aby ukształtowanie terenu nie było przeszkodą.
  • #5 21825206
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    BTS NetWorks Podła Góra jest po przebudowie , dostał sektor na Sycowice. 5G700 ma dla T-mobile czyli nędza na 5MHz , do tego 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 i komplet 5 pasm LTE. Wcześniej nie świeciła na niego. Stąd te Laski. Pomiar PEM 2 tygodnie temu, trzeba by sprawdzić czy z nim połaczysz się na MC889A PRO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21825299
    hudyzg
    Poziom 7  
    >>21825075
    Podła góra jest 3 km po linii prostej ode mnie. Natomiast, jak sama nazwa miejscowości sugeruje, jest na wzniesieniu. Nie widzę nadajnika, bo po drodze jest masa drzew. Jak wyjdę przed dom, to na telefonie łapie 5G, ale zasięg i parametry sygnału są tragiczne. Na LTE tak samo. Z tego, co podejrzałem, to z podłej góry powinienem mieć PCI 491, a podglądając parametry NGBR na antenie, takowe PCI nie widnieje na liście...

Zdjęcie:
    https://i.postimg.cc/Pxq3WKtY/pci.png

Dodatkowo dowiedziałem się również, że 12 marca w miejscowości "Nietkowice" ma ruszyć T-mobile, ale nie byli mi w stanie podać, w jakich kierunkach będzie "świecić" oraz na jakich częstotliwościach. Sama wyżej wymieniona miejscowość jest około 4 km ode mnie po linii prostej, teren jest płaski, no i drzew dużo, dużo mniej po drodze.
  • REKLAMA
  • #7 21825347
    gulki81
    Poziom 20  
    Ja na Twoim miejscu podjechałbym w stronę Podłej Góry na tyle, żeby wyjechać z lasu i na wolnym terenie na telefonie w aplikacji NetMonster sprawdziłbym jakie tam jest PCI i prędkości, po czym przestawiłbym antenę w tamtym kierunku i na sztywno ustawił w panelu administracyjnym tamto PCI.
  • #8 21825471
    hudyzg
    Poziom 7  
    >>21825347
    Właśnie wróciłem z pod Podłej Góry. No i rezultaty są następujące... Dopiero po przejechaniu jakichś 2 km (cały czas pod górę) telefon był w stanie złapać PCI 491 (czyli T-mobile Podła Góra). Oczywiście jakość, jak i parametry były wręcz tragiczne. Dopiero jak byłem już na płaskim terenie (jakieś 100-200 metrów) od Podłej Góry, to sygnał jak i parametry znacząco się poprawiły. Na bazie samej trasy mogę delikatnie stwierdzić, że jednak położenie mojego domu względem tego nadajnika (znacząca różnica wysokości) ma tu ogromne znaczenie, ewentualnie ten gęsty las może mieć tu dodatkowe znaczenie. Tak czy inaczej, chyba nie ma sensu celować na Podłą Górę, a skupić się raczej na tym, z czym aktualnie jestem połączony, czyli BTS w miejscowości Laski, i doprecyzować ustawienia/pasma anteny optymalnie (o czym de facto jest ten temat). Druga sprawa, że może faktycznie ten T-mobile, który ma być uruchomiony 12.03, jakimś cudem będzie nadawał w moją stronę (byłoby super z racji ukształtowania terenu).

Ale wracając do głównego wątku... Jakie pasma powinienem mieć ustawione dla 5G z miejscowości Laski?
    Jakie pasma dla samego LTE?

T-mobile w Nietkowicach, który ma być uruchomiony 12.03, będzie na tym samym maszcie co jest teraz Orange (61648), pozostaje cały czas pytanie, czy będzie nadawać w moją stronę... Orange widzę, że na tym nadajniku ma 5G3500, tylko za cholerę nie mogę podejrzeć, w którym kierunku nadaje...
  • #9 21825539
    gulki81
    Poziom 20  
    LTE zaptaszkuj 1, 3, 8, 20

5G SA odptaszkuj wszystkie

5G NSA zaptaszkuj 1 (jak tu zaptaszkujesz pasmo 1 to w LTE pozostaw zaptaszkowane pasmo 20, bo ono chyba jest w T kotwicą dla pasma 1).

Ogólnie musisz posprawdzać jakie kombinacje wymienionych pasm dają najlepsze prędkości i to w godzinach szczytu internetowego, czyli 18-22.

Stacji Orange w Nietkowicach, wyświetla się póki co jedynie w pozwoleniach UKE, pewnie uruchomią nadajniki razem z T, ale to też będzie minimum 2 km lasu, więc nie wiem, czy cokolwiek sobie polepszysz.

Co do Podłej Góry to zysk anteny w 889A Pro powinien pomóc, no ale zrobisz jak uważasz. To Ty znasz profil tego terenu.
  • #10 21827021
    hudyzg
    Poziom 7  
    >>21825539

Byłem właśnie przy okazji paczkomatu w Nietkowicach (tam ma być w marcu T-Mobile uruchomiony) i teraz moje pytanie, bo sprawdzałem ten maszt i anteny na nim... Czy kierunek, w który skierowana jest antena = kierunek, w którym będzie nadawać? Pytam, bo są zamontowane 3 anteny na maszcie, ale żadna z nich nie jest skierowana w moją stronę...
  • #11 21827058
    gulki81
    Poziom 20  
    Tak, kierunek, w którym skierowane są nadajniki wskazuje, w którą stronę będzie nadawany sygnał, zazwyczaj przy 3- sektorowym bts'ie, każdy nadajnik pokrywa teren o szerokości 120 stopni, tyle, ze oś danego sektora jest na mniej więcej 30 stopni w lewo i prawo, powyżej tego występuje już przeważnie znaczna utrata sygnału, a najgorzej chyba to trafić na pogranicze sąsiadujących ze sobą sektorów, bo to wtedy router przełącza się często z jednego na drugi.

Jak pisałem poprzedniego posta to sprawdzałem na google maps jak tam są skierowane anteny, ale tam jest google maps z 2023 roku, więc to raczej nie to co wisi teraz, ale tez zauważyłem, że to co wisi na zdjęciach nie było skierowane na Ciebie.
  • #12 21827190
    hudyzg
    Poziom 7  
    @matek451, dodałbyś może coś od siebie? W jakim kierunku iść? Co robić?
  • #13 21827200
    gulki81
    Poziom 20  
    Te nadajniki dotychczas zawieszone na wieży w Nietkowicach to radiówka firmy ARSIM świadczącej usługi dostępu do internetu dla Sycowic, możliwe, że anten Orange'a póki co tam nie ma, a nadal wiszą te ARSIM'a. ARSIM ma pozwolenie od Emitela na ich użytkowanie do czasu zamontowania anten przez Orange.

matek451 napisał:
    BTS NetWorks Podła Góra jest po przebudowie , dostał sektor na Sycowice. 5G700 ma dla T-mobile czyli nędza na 5MHz , do tego 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 i komplet 5 pasm LTE. Wcześniej nie świeciła na niego. Stąd te Laski. Pomiar PEM 2 tygodnie temu, trzeba by sprawdzić czy z nim połaczysz się na MC889A PRO.
  • #14 21828656
    hudyzg
    Poziom 7  
    A więc...
    Sprawdziłem 5G NSA zostawiając 2100 i na LTE zaptaszkowane 2100, 1800, 800 i osiągałem maks. 100 Mb/s. Zmieniając pasma dla LTE zauważyłem, że jak ustawię 700, a wyłączę 800 dla LTE, to 5G NSA również działa. Natomiast przy wszystkich innych kombinacjach prędkości były dużo niższe. Tak czy inaczej optymalne ustawienia dla 5G NSA to 2100 w NSA i 2100, 1800, 800 w LTE.
    Ustawiając działanie tylko na LTE i ustawiając 2100, 1800, 800 prędkości, jakie osiągałem, to 150 Mb/s. Tak więc raczej więcej nie wyciągnę z tego BTSa. Czekam cierpliwie również na odpowiedź T-Mobile. Zapytałem ich, czy będą w Nietkowicach nadawać na tych samych pasmach co Orange (ma pozwolenia) oraz czy planują jakieś modernizacje w najbliższym czasie w mojej okolicy, bo aktualna sytuacja z telefonią komórkową (prawie nie ma zasięgu) i z internetem jest co najmniej słaba...
    Sprawdzałem również antenę ustawioną na Podłą Górę i wyniki są dużo gorsze niż aktualne ustawienie na Laski. Pozostaje mi czekać na odpowiedź z T-Mobile. Co do terenu jaki mnie dzieli do Nietkowic... Mam bardzo dużo miejsc po drodze do BTSa, gdzie drzew nie ma, są czyste pola i maszt sam w sobie jest bardzo wysoki. Do tego anteny, które są zamontowane na nadajniku, to anteny Orange (info potwierdzone z firmą Arsim). Także pozostaje mi czekać do uruchomienia BTSa i sprawdzać, jaki sygnał będzie do mnie docierać i czy w ogóle będzie docierać.
  • REKLAMA
  • #15 21828718
    gulki81
    Poziom 20  
    I tak te prędkości, jakie teraz osiągasz z tak dalekiej odległości są wg. mnie super.

Kiedyś pomagałem znajomemu złapać sygnał z nadajnika T z 1.5 km przez las na antenie Cybertecha i poległem. Niby wszystko się zgadzało, sektor na niego, skraj lasu, solidna antena o dużym zysku na częstotliwości dostępne na nadajniku, krótkie kable i tak nie dało rady, więc może i być tak jak napisałeś, choć teoretycznie wszystko wskazywałoby na to, że to rozwiązanie z Podłą Górą jest dla Ciebie optymalne.

Przypuszczalnie T będzie tam współdzielił sygnał z Orange na tych samych nadajnikach.
  • #16 21833971
    hudyzg
    Poziom 7  
    Zauważyłem dzisiaj, że jak odpalę skrypt dla ZTE, to jak antena zaczyna agregować pasma 2100 i 1800, to pokazuje mi PCI 804. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak "wytrakować" te PCI?
    Podstawowe pasmo ma PCI 324.

Natomiast, jak patrzę na parametry sygnału (te fabryczne od ZTE), to tam widnieje PCI 324... Czy to błąd w skrypcie, czy faktycznie agreguje mi 2100 i 1800 z innego BTS-a? Szukałem tego PCI 804 na mapkach, ale nic w moim regionie nie znalazłem... Czy w ogóle jest tak wysoka numeracja PCI, jak te wspomniane 804?

Zrzut ekranu z interfejsem routera LTE i konsolą deweloperską, widoczne wartości PCI 324 i 804
  • #17 21833990
    gulki81
    Poziom 20  
    A mógłbyś dać screena z panelu administracyjnego mc889 pro? Sprawdzałeś może prędkości bez pasma B20, bo to tak, jakby B20 było pasmem podstawowym i reszta się do niego doagregowywała i niekoniecznie wtedy prędkości muszą być lepsze niż bez tego B20.
  • #18 21833994
    hudyzg
    Poziom 7  
    Jak wyłączę B20, to jest identyczna sytuacja, czyli 1800 staje się głównym pasmem (PCI 324), a 2100 jako zagregowane (PCI 804).

Sam zobacz na screeny.

Zrzut ekranu z panelem ZTE i parametrami LTE (B3, B1) oraz otwartymi narzędziami deweloperskimi Chrome. Zrzut ekranu z panelem LTE routera ZTE i otwartymi DevTools w przeglądarce Chrome.

Zrzut panelu „Pasma LTE” z tabelą PCC i SCC0, PCI 324, Band3 aktywny i Band1 nieaktywny
  • #19 21834048
    gulki81
    Poziom 20  
    Chodziło mi o to, że pasmo B20 z zasady jest pasmem wolnym i często jak jest ustawione jako podstawowe to internet chodzi wolniej, niż jak jest mniej pasm, ale jako podstawowe jedno z pasm szybszych. A nie możesz zrobić cell lock'a na to PCI 324?
  • #20 21834089
    hudyzg
    Poziom 7  
    Mogę zablokować PCI 324, bardziej mnie te PCI 804 zastanawiają... Może warto by było zrobić cell locka właśnie na te PCI? Tylko czy faktycznie takie PCI istnieje? Bo na danych ze skryptu jest jako PCI 804, a w narzędziach ZTE jako PCI 324 i teraz, które jest prawdziwe? A nie chcę robić locka na coś, co nie jest zweryfikowane... Stąd moje pytanie, czy PCI z tak wysoką numeracją faktycznie może istnieć? Nigdy nie spotkałem się z taką wysoką numeracją
  • #21 21841637
    hudyzg
    Poziom 7  
    Zauważyłem dzisiaj, że zostały zrobione pomiary dla nowego BTS-a w Nietkowicach (4 km ode mnie). Teraz moje pytanie, czy będzie sens celować MC889A Pro w ich stronę, patrząc na to, w jakich kierunkach nadaje i na azymuty. Poniżej zamieszczam screen (czarna strzałka to kierunek, w którym od anteny znajduje się mój dom). Jest sens przestawiać się na ten BTS? Widzę też, że w raporcie sprawdzane były pasma 800, 900, 1800, 2100... Czyli choć pozwolenie na 5G 3500 jest, to nie będzie uruchomione? Dobrze rozumiem?

Mapa Nietkowic z zaznaczonymi azymutami stacji Orange i czarną strzałką wskazującą kierunek domu
  • #22 21841749
    gulki81
    Poziom 20  
    Na to wychodzi. Chyba, że dowieszą w późniejszym terminie. Ewentualnie podjedź pod nadajnik i pstryknij zdjęcia anten wiszących na wieży to ocenimy, czy są tam anteny 5G, tylko jeszcze nie wystartowały.

Jesteś na azymucie 330 względem nadajnika, więc słabo to wygląda, nie dość, że las, to jeszcze sporo od osi sygnału, co nie wróży dobrze parametrom sygnału.

Sprawdzić zawsze jest sens, nadajnik pewnie będzie nieobciążony, przynajmniej przez pewien czas.
  • #23 21860586
    hudyzg
    Poziom 7  
    Wracam z nietypowym pytaniem. Czy oprócz si2pem, socware, btsearch jest jakaś strona, która mówi o zmianach na nadajnikach? Pytam, bo wcześniej pasmo 3 miało cały czas u mnie EARFCN = 1599, natomiast dzisiaj zalogowałem się do panelu anteny i zauważyłem, że teraz EARFCN dla pasma 3 jest 1575 (operator T-Mobile). Teraz pytanie: skąd ta zmiana EARFCN? Rozumiem, że może chodzić o moc nadawania/szerokość pasma? Czy to może wróżyć jakieś zmiany w najbliższym czasie na tym nadajniku? Zauważyłem też, że 5G2100 całkiem zniknęło, czyli jakby zostało wyłączone... Jak sprawdzić, co aktualnie dzieje się na tym BTS-ie? (61635)
  • Pomocny post
    #24 21860607
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Ta zmiana wynika ze zmian jakie wdrożył UKE na pasmie 1800MHz i dotyczy wszystkich operatorów, po prostu uporządkowano to pasmo, po refarmingu https://bip.uke.gov.pl/rezerwacje-czestotliwo...i/zmiana-rezerwacji-w-pasmie-1800mhz,236.html T-mobile sytuacja wyglada tak https://www.telepolis.pl/wiadomosci/uke-1800-mhz-porzadkowanie-pasma-luty-2026 czyli spowodowało to zmiany w EARFCN i nowy dla T-mobile tak jak piszesz, możliwe też że T-mobile na LTE1800 korzysta teraz z 15MHz szerokości pasma zamiast 10MHz.
    Jeśli cię ciekawi to poczytaj na https://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=129838&start=5780 a do tego nowa strona z danymi https://openbts.sakilabs.com/#map=10.41/50.46...%2C26001&source=internal&radiolines=1
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji ustawień pasm LTE i 5G NSA dla anteny MMC889A Pro łączącej się z BTS T-Mobile w miejscowości Laski (PCI 324, 61635). Użytkownik uzyskuje stabilny sygnał LTE z pasm 2100, 1800 i 800 MHz, osiągając prędkości do 150 Mb/s download i 40 Mb/s upload. Próby wykorzystania 5G N1 (2100 MHz w DSS) nie przynoszą lepszych rezultatów niż LTE. Analizowano także inne BTS-y w okolicy, m.in. Podła Góra (PCI 491) i planowany BTS w Nietkowicach, jednak ukształtowanie terenu, lasy i azymut anten ograniczają jakość sygnału z tych kierunków. Zalecane jest testowanie różnych kombinacji pasm LTE (1, 3, 8, 20) oraz 5G SA i NSA (zwłaszcza pasmo 1 w NSA z LTE 20 jako kotwicą). Zmiany w EARFCN na paśmie 1800 MHz wynikają z refarmingu i porządkowania pasma przez UKE, co może wpływać na parametry i szerokość pasma (np. 15 MHz zamiast 10 MHz). Wątpliwości budzi agregacja pasm z różnymi PCI (324 i 804), gdzie PCI 804 może pochodzić z innego BTS-a lub być błędem w skrypcie. Rekomendowane jest stosowanie cell lock na PCI 324. Nowy BTS w Nietkowicach ma pozwolenia na 5G 3500 MHz, ale na razie nadaje na pasmach 800, 900, 1800 i 2100 MHz, a anteny nie są skierowane w stronę użytkownika, co ogranicza efektywność połączenia. Ogólnie, przy obecnych warunkach terenowych i odległościach, osiągane prędkości są uznawane za dobre, a dalsze poprawki powinny uwzględniać testy w godzinach szczytu i ewentualne zmiany konfiguracji pasm w MMC889A Pro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA