logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana pasków w magnetofonie kasetowym – wózek głowic nie podnosi się do końca

robertwyrwinski70 31 Sty 2026 16:16 204 5
REKLAMA
  • #1 21825268
    robertwyrwinski70
    Poziom 6  
    Witam, jako początkujący adept sztuki naprawy sprzętu RTV wziąłem się za wymianę pasków w magnetofonie kasetowym. Banał, nie? Łatwiej być nie może, prawda? A jednak... Na początek poszedł MDS... korzystając z przewodników na YT rozkręciłem, wymieniłem, złożyłem i... zaczynają się schody... Wózek z głowicami nie podnosi się na odpowiednią wysokość - brakuje 2 mm. Efekt: rolka odbiorcza się nie kręci, zaraz działa auto-stop i koniec... Kiedy ręcznie podniosę wózek do końca wszystko jest ok, ale gdy puszczę znów ten sam ZONK. Pomyślałem, że ten znaleziony na PSZOK-u magnetofon dokonał już żywota i nic z niego nie będzie, więc temat odpuściłem. Po jakimś czasie wpadła mi w ręce Yamaha. Ewidentnie pasek zerwany, więc cóż... ja nie dam rady? I teraz w dużym skrócie... Paski wymienione i efekt dokładnie taki sam... Próbowałem jeszcze swoich sił z marką Rotel i znów to samo... Za każdym razem wózek nie osiąga swojej założonej wysokości. Popełniam jakiś błąd systemowy i nie bardzo wiem, co poprawić w mojej procedurze... Panowie (może i panie) pomóżcie!
    AI: Jakie dokładnie paski zastosowałeś przy wymianie? Chodzi o wymiary (długość, szerokość, grubość) i czy były to oryginały, czy zamienniki z Allegro/Chin?
    Paski zamienniki, starannie dobrane pod każdym względem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21825363
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    A czyściłeś powierzchnie z którymi współpracują paski?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21825573
    robertwyrwinski70
    Poziom 6  
    >>21825363 Tak, to zrozumiałe, że trzeba glut wyczyścić...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21825792
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    Czasem, zwłaszcza sprzęty z tzw. pszoków nie wystarczy wymiana pasków ale też wyczyszczenie i nasmarowanie części mechanicznych z których zbudowany jest mechanizm. Chodzi głównie o części, które sie poruszają przy danych funkcjach, jak wózki, rolki, kółka pośrednie, sprzęgła itp.
    Pewna firma na A robiła świetne magnetofony i można je było taniej kupić bo nie działały mechanizmy, okazało się że firma stosowała smary, które po czasie blokowały działanie mechaniczne.
  • #6 21825869
    robertwyrwinski70
    Poziom 6  
    >>21825375 Sugerujesz, że naciąg paska ma znaczenie? W sumie to logiczne... Spróbuję założyć o 10 mm krótszy.
REKLAMA