logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Słaba jakość internetu mobilnego przy małej odległości od nadajnika

P4WCZAN 01 Lut 2026 23:30 792 11
REKLAMA
  • #1 21826606
    P4WCZAN
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie o internet domowy 5G

Obecnie posiadam Router z anteną zewnętrzną od T-Mobile: T-mobile 5G Box ODU
    Router T-Mobile 5G Box ODU z jednostką wewnętrzną i anteną zewnętrzną

Do najbliższej anteny mam 800 m w linii prostej, niestety połączenie zasłania mi dom sąsiada. Umowę mam podpisaną na 100/100 Mb/s i prędkość rzeczywiście jest taka, a nawet zdarza się, że jest większa (130-140 Mb/s download).

Mam problem ze stabilnością tego internetu. W godzinach, w których podejrzewam, że obciążenie anteny jest małe: 9:00-13:00/21:00-5:00, prędkość jest bardzo dobra i połączenie jest jako-tako stabilne, a w pozostałych godzinach prędkość spada do 30-40, a czasami nawet do 10. Dodatkowo mam duże skoki pingu przy łączeniu się nawet z polskimi serwerami.

Moje położenie to: Chocicza, ul. Kościelna, 63-041 i łączę się z anteną: 52°03'51.3"N 17°21'19.1"E

Znajomy ostatnio uświadomił mnie, że wzięcie routera od dostawcy internetu to najgorsza decyzja, jaką mogłem podjąć i tutaj rodzi się pytanie. Czy wymiana routera/anteny zewnętrznej ustabilizowałaby połączenie, czy rzeczywiście antena może być za bardzo obciążona i tego nie przeskoczę?
    Znajomy polecał mi taki router, jaki on ma: Zyxel TE5398-M904 i antenę zewnętrzną: https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-5g-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz.html dodatkowo mówił, żeby kupić obojętnie jaki starter z sieci i testować połączenie, by sprawdzić, jaka sieć będzie najlepsza

Jeśli wymiana sprzętu coś zmieni, to może warto dołożyć do czegoś, co ma 5G, i czy warto przy takiej odległości bawić się w ogóle w antenę zewnętrzną? Prosiłbym o propozycję jakiegoś sprzętu.

Czy taka zmiana może rzeczywiście poprawić stabilność połączenia, na której mi najbardziej zależy?

Dodatkowo dopytam, czy, jeśli wymiana sprzętu coś zmieni, to czy sprzedaż obecnego jest możliwa, czy to urządzenie na zawsze będzie miało coś typu SIMLOCK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21826617
    rybaczek2
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Jeśli masz dobre albo bardzo dobre parametry połączenia - RSRP i reszta, i są spadki prędkości, to obciążenie bts, oczywiste jest, że kupuje się starter za np. 5 zł i testuje kolejno operatorów i oczywiście na tym etapie żadnych umów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21826716
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    To problematyczny sprzęt ale przy 800m od BTS-a na Przemysłowej spokojnie wystarczy, stacja ma 3 sektor na azymut 300 czyli na pola a 1 na azymut 60 czyli na Śremską, do tego LTE2600+2100+1800+800+900 i pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100. Brak screena z diagnostyką połączenia na ODU WNC z danymi BTS-a , pasmami i parametrami sygnału na nich. Takie spadki wieczorami dowodzą że sektor z którego korzystasz jest przeciązony.
    Wybór operatora i tego słabego zestawu w ciemno więc efekt jest jaki jest, to jest sprzęt na uzyczenie a nie twój, placisz jeszcze za jego uzytkowanie w abonamencie, jest do zwrotu. Na dodatek niewykluczone ze karta SIM z niego jest przypisana tylko do niego i po przełozeniu do innego sprzętu operator ograniczy DL do 0.5Mb/s. To T-mobile.
    Jeśli BTS jest przeciązony to nic z tym nie zrobisz, to nie jest optymalny operator dla twojej lokalizacji, do kiedy umowa?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21827489
    P4WCZAN
    Poziom 2  
    Witam, dzięki za odpowiedź.
    Umowa do czerwca przyszłego roku, także pola do manewru praktycznie brak...
    O jaką diagnostykę ci chodzi: "Brak screena z diagnostyką połączenia na ODU WNC z danymi BTS-a, pasmami i parametrami sygnału na nich." Mogę przesłać, jeśli wytłumaczysz, jak to zrobić.
  • Pomocny post
    #5 21827502
    PiotreKBiedahosting
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    @P4WCZAN, Może w panelu administratora tego urządzenia masz jakieś parametry diagnostyczne? Zaloguj na adres w stylu 192.168.0.1 - popatrz, co tam jest. Dokładny opis i adres poszukaj w instrukcji.
  • Pomocny post
    #6 21827557
    solusk
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Skorzystaj z mojego tematu dotyczącego tego urządzenia. Standardowo w menu nie ma żadnych parametrów sygnału.

$("body").html(function(index,html){
    return html.replace("system_device_login_password","system_eng_general")});

Wklejamy to w konsolę przeglądarki internetowej, zatwierdzamy Enterem, a następnie, bez odświeżania strony, wchodzimy w System -> Zarządzanie urządzeniem -> hasło logowania i wyświetli się nam "menu inżynierskie" z parametrami sygnału, w tym również PCI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21827656
    solusk
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Najlepiej działa w Firefoxie; w większości przeglądarek jest w ogóle problem z zalogowaniem się do panelu
  • Pomocny post
    #9 21827658
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    solusk napisał:
    Najlepiej działa w Firefox, w większości przeglądarek jest w ogóle problem zalogować się do panelu

Miałem kiedyś przypadek z SharePointem - nie dało się cofnąć po wypełnieniu formularza, ale odpowiednia wersja Chrome pozwalała cofąc i edytować pola. Taki mały "ficzer" nie obsłużony w kodzie strony.
  • #10 21828952
    P4WCZAN
    Poziom 2  
    >>21827557
    Zrzut ekranu z parametrami LTE i sąsiednich komórek sieci komórkowej
    takie coś wyświetliło (Jak coś, Chrome w zadziałało bez problemu, a dla tych, którzy główkowaliby, jak się zalogować do 192.168.0.1, to podpowiedź: nawet reset urządzenia nie pomoże, bo to logowanie do anteny - hasło od aplikacji ODU na telefonie używane do ustawienia anteny lub fabryczne (osobna naklejka na routerze pod "nóżką") - zaoszczędzone 30 minut życia)

Co do samej anteny: z moich współrzędnych mam ustawioną antenę na azymut 182,6°, czyli "strzelam" bezpośrednio w BTSA i właściwie to nie wiem, czy nie powinienem może ustawić tego, żeby celować w te pasma BTSA (30°, 130°, 270°)? Coś by to zmieniło?
    Dziś np. pokazuje mi siłę sygnału słabą - dwa dni temu była doskonała, nic nie ruszałem. Rozumiem, że to zależy od BTSA, tak? Czy coś się wykrzaczyło?
    Ikona 5G z pięcioma kreskami zasięgu i napisem „Siła sygnału” poniżej

Robiąc najzwyklejszego speedtesta o 1 w nocy mam wyniki 170/30 - d/u, a o 15 te wyniki spadają już do 60-80/30 - d/u
  • Pomocny post
    #11 21829009
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Parametry sygnału z 1 sektora na BTS-ie z Przemysłowej poprawne ale sektor mimo 5 pasm LTE mocno obciązony, w sąsiadach na 1800/2600MHz pojawia się 2 sektor z BTS-a w N.Miescie nad Wartą, sygnał nieco gorszy. Sektor na azymut 220 czyli na Chociczę. Sprawdzałeś jak dziala T-mobile z tego sektora w godzinach szczytu. BTS na Przemysłowej nie ma sektora na twoja lokalizacje, Chocicza jest pomiędzy sektorami. W sąsiadach PCI 386 to 3 sektor z niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21865957
    P4WCZAN
    Poziom 2  
    Pomogło ustawienie na stałe łączności z 4G bez żadnej zmiany azymutów i szukania innych nadajników. Antena próbowała łączyć się z 5G cały czas, a gdy zasięg spadał, przełączała się na 4G i tak na okrągło, przez co stabilność była tragiczna. Ustawiłem na stałe 4G i internet śmiga bez zarzutów z prędkościami ok. 160-170/60.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnej jakości internetu mobilnego 5G z routera T-Mobile 5G Box ODU, mimo bliskiej odległości (800 m) od nadajnika BTS. W godzinach o niskim obciążeniu sieci (9:00-13:00, 21:00-5:00) prędkości pobierania osiągają nawet 130-140 Mb/s, natomiast w godzinach szczytu spadają do 10-40 Mb/s, towarzyszą temu duże skoki pingu. Przyczyną są przeciążenia sektora BTS, z którego korzysta urządzenie, oraz nieoptymalne ustawienie anteny względem sektorów nadajnika. Router T-Mobile 5G Box ODU posiada ograniczenia sprzętowe i SIM przypisany do urządzenia, co utrudnia zmianę operatora lub sprzętu. Diagnostyka połączenia wymaga dostępu do ukrytego menu inżynierskiego w panelu administracyjnym routera (adres 192.168.0.1), które można odblokować poprzez wprowadzenie specjalnego skryptu w konsoli przeglądarki. Analiza parametrów sygnału wykazała, że lokalizacja znajduje się pomiędzy sektorami BTS, co powoduje niestabilność i spadki prędkości w godzinach szczytu. Ostateczne rozwiązanie polegało na wymuszeniu stałego połączenia 4G zamiast automatycznego przełączania między 5G i 4G, co znacząco poprawiło stabilność i prędkość internetu (około 160-170 Mb/s download i 60 Mb/s upload).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA