logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapobieganie głębokiemu uśpieniu po naciśnięciu przycisku w TH08 (BK7231N) dla aktualizacji autoexec

tahunasky 02 Lut 2026 07:13 795 6
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21826680
    tahunasky
    Poziom 4  
    Mam TH08 / 1? WiFi https://openbekeniot.github.io/webapp/devices/Tuya_TH08.html. Udało mi się go uruchomić; chcę jednak mieć możliwość zatrzymania go przed wejściem w DeepSleep, aby móc zaktualizować autoexec.bat lub cokolwiek innego - naciśnięcie przycisku zatrzymuje autoexec przed uruchomieniem polecenia DeepSleep.

Wersja oprogramowania układowego: Zbudowany 27 stycznia 2026 23:02:13, wersja 1.18.250

Konfiguracja

{
      "vendor": "Tuya",
      "bDetailed": "0",
      "name": "Full Device Name Here",
      "model": "enter short model name here",
      "chip": "BK7231N",
      "board": "CBU",
      "flags": "0",
      "keywords": [
        "TODO",
        "TODO",
        "TODO"
      ],
      "pins": {
        "7": "dInput;5;0",
        "8": "BAT_Relay;3;0",
        "14": "Btn;4;0",
        "16": "WifiLED_n;0;0",
        "20": "CHT83XX_SCK;0;0",
        "22": "CHT83XX_SDA;0;1",
        "23": "BAT_ADC;2"
      },
      "command": "backlog PowerSave 1; startDriver battery; addEventHandler OnHold 14 stopAllscripts; startDriver CHT83XX; CHT_Calibrate 0 6",
      "image": "https://obrazki.elektroda.pl/YOUR_IMAGE.jpg",
      "wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic_YOUR_TOPIC.html"
    }

autoexec.bat

CHT_Calibrate 0 6

setChannelType 0 Temperature_div10
    setChannelType 1 Humidity
    waitFor MQTTState 1
    delay_s 1
    publish temp-humdity/device_1 "{"temp":$CH0,"humdity":$CH1,"bat_voltage":$batteryVoltage,"bat_percent":$batteryLevel}" 1
    delay_s 30
    DeepSleep 180

Przycisk jest podłączony do P14 na module WiFi.
    Jeśli dodam "addEventHandler OnHold 14 stopAllscripts" do konfiguracji, nie wykona autoexec.bat.
    Jeśli dodam "addEventHandler OnHold 14 stopAllscripts" na początku pliku autoexec.bat, nie działa.

Dziennik pokazuje, że rejestruje naciśnięcie przycisku, gdy go nie naciskam, jeśli zostanie dodany do konfiguracji / szablonu, ale zatrzymuje działanie autoexec.

Info:SENSOR:DRV_CHT83XX_ReadEnv: Temperature:32.968750C Humidity:72.519165%
    Info:MAIN:Time 454, idle 63163/s, free 71656, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 383, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:GEN:14 Button_OnLongPressHold
    Info:EVENT:EventHandlers_FireEvent: executing command stopAllscripts
    Info:GEN:14 Button_OnLongPressHold
    Info:EVENT:EventHandlers_FireEvent: executing command stopAllscripts
    Info:GEN:No change in channel 0 (still set to 329) - ignoring

Info:GEN:No change in channel 1 (still set to 72) - ignoring

W tej chwili mam delay_s 30 w autoexec.bat, aby dać mi czas na aktualizacje itp.

Jak mogę sprawić, by to działało lub czy jest coś innego, co mogę zrobić, aby powstrzymać urządzenie przed przejściem w stan głębokiego uśpienia do czasu ponownego uruchomienia?

Dzięki
    AI: Dla wyjaśnienia, czy po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku na P14 urządzenie ma całkowicie pominąć wchodzenie w DeepSleep dla tego cyklu, czy też powinno pozostać uśpione do momentu ponownego ręcznego uruchomienia DeepSleep?
    pozostawać w stanie uśpienia aż do ponownego uruchomienia
    AI: Czy po wykonaniu polecenia stopAllscripts (jak pokazano w dziennikach) urządzenie nadal przechodzi w stan DeepSleep, czy dzieje się coś innego? Czy są jakieś komunikaty o błędach lub nieoczekiwane zachowania w dziennikach po tym punkcie?
    Nie, nie uruchamia autoexec.bat, więc nie przechodzi w DeepSleep
  • REKLAMA
  • #2 21829397
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12952
    Hej, możesz sprawdzić, czy to "kliknięcie ducha" zostało naprawione przez ten PR?
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/pull/1922

A może ten przycisk jest active-high? I potrzebujesz Btn_n czy coś takiego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21829494
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Uśpienie tzw polega na wyłączeni zasilacza ale on nadal pracuje 5VDC standbay. Problem jest z dyskami SSD brak 12VDC przy 5VDC nie odpali. Ma ten problem większość kompów. Jedyna opcja wyłączenie twarde, i wznowienie pracy ON.
  • #5 21831440
    tahunasky
    Poziom 4  
    >>21829397 Nie sądzę, że to to samo, ponieważ PIN 14 ma wartość 1, jeśli budzi się z uśpienia lub uruchamia się po włożeniu baterii. Jest to domyślny stan pinu. Podłączyłem Btn_n, Btn_pd i Btn_pd_n - wszystkie dały ten sam rezultat. Jedynym sposobem, aby to zadziałało, było ustawienie pinu "14": "dInput;4;0", a następnie sprawdzenie kanału 4 w autoexec.bat. addEventHandler OnHold 14 nigdy nie działał.
    Nie jestem pewien, jak działały inne szablony, które miały addEventHandler OnHold 14 - chyba że istnieją różnice w płytce, chociaż moja płytka wyglądała identycznie.
  • REKLAMA
  • #7 21831443
    tahunasky
    Poziom 4  
    >>21831442 OK, dzięki za informację. Spróbuję jutro i napiszę tutaj, jeśli mi się uda.
REKLAMA