logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ducati Modulo XD416461260 – jak sprawdzić kondensator 3x133µF omomierzem i podłączenie

kkmichael 03 Lut 2026 23:20 165 5
REKLAMA
  • #1 21828438
    kkmichael
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Jak sprawdzić sprawność kondensatora trójfazowego mocy biernej Ducati Modulo XD416461260 o poj. 3 x 133 µF?
    Jak są podłączone poszczególne kondensatory do kostki?
    Do dyspozycji mam tylko omomierz. Z góry dziękuję za każde info.
    Kondensator trójfazowy Ducati Modulo XD416461260, pojemność 3x133 µF, obudowa metalowa
    Złącze kondensatora trójfazowego Ducati z sześcioma terminalami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21828445
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5148
    @kkmichael Kondensatory podłączone wewnątrz są w trójkąt. Przed pomiarem dla bezpieczeństwa rozładuj je kawałkiem izolowanego przewodu. Mając tylko omomierz do dyspozycji ustaw go na zakres 200Ω i sprawdzaj. Rezystancja powinna w ciągu kilku sekund wzrosnąć do nieskończoności.
  • REKLAMA
  • #3 21828555
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Mając tylko omomierz do dyspozycji ustaw go na zakres 200Ω

Lepiej widać na ustawieniu miernika na najwyższy zakres Ω. Po podłączeniu do kondensatora wskazanie będzie niewielkie i będzie rosło do nieskończoności jeżeli kondensator jest w miarę sprawny. Im niższe wskazanie w chwili podłączenia tym większą pojemność ma badany kondensator. Przed kolejnym pomiarem bezwzględnie rozładować kondensator zwierając jego końcówki. Taki pomiar jest mocno szacunkowy. Można porównać ze sprawnym kondensatorem o tej samej pojemności.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21828606
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Nie widzę sensu takiego sprawdzania.
    Kondensator ma zapewne rezystory rozładowcze, które trzeba by odłączyć.
    Jeśli jeden z kondensatorów nie działa to i tak prąd ładowania zamknie się przez pozostałe dwa (są wyprowadzone tylko trzy elektrody z gałęzi trójkąta).
    Jeśli kondensator ma wewnętrzne przebicie, to przy napięciu bateryjki w mierniku nie da się tego wychwycić.
    Kondensator kompensacji mocy włącza się do źródła prądu przemiennego (można w szeregu np. z żarówką, mierzy prąd i napięcie i odchyłki między fazami).
    Jak również wypada zmierzyć izolację do obudowy.
  • REKLAMA
  • #5 21829001
    kwj123
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Tani multimetr z funkcją pomiaru kondensatorów rozwiąże sprawę.
    Jakby co to polecam Habotest HT126A, aktualnie na All za 109 zł.
  • #6 21831286
    kkmichael
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Mam dwa podobne kondensatory. Zrobiłem pomiary wg. wskazówek kolegów "Krzysztof Kamienski" i "czesio". Dla mnie ważna była informacja, że kondensatory są połączone w trójkąt i należy odłączyć rezystory rozładowania. Pomiary zrobiłem omomierzem analogowym Lavo. Wychyły miernika były prawie identyczne dla obydwu kondensatorów, więc uznałem, że są sprawne. Trudno dokładnie pomierzyć omomierzem lub przez żarówkę 230 V, bo kondensatory są razem połączone wewnątrz. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
REKLAMA