logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik BLDC z czujnikami Halla – jak sterować z PC przez USB?

BLDC 06 Lut 2026 21:48 186 3
  • #1 21831302
    BLDC
    Poziom 2  
    Posiadam silnik BLDC z czujnikami Halla, zasilanie ok. 25 V (pakiet 7S Li-ion).
    Silnik ma 3 fazy oraz 5 przewodów Halla.

Chcę sterować nim w pełnym zakresie z poziomu komputera.
    Zależy mi na możliwości:

regulacji prędkości w jedną stronę,

zatrzymania na komendę,

całkowicie swobodnego obrotu (bez aktywnego hamowania),

pełnej kontroli pracy silnika przez PC.

Nie chcę stosować gotowych manetek ani przełączników - sterowanie ma odbywać się wyłącznie z komputera.

Jakie rozwiązanie sprzętowe i komunikacyjne będzie najrozsądniejsze w takim przypadku?
    Jaki sterownik umożliwi pełną kontrolę pracy silnika z poziomu komputera?

Z góry dziękuję za wskazówki.
    Koło z silnikiem BLDC od hoverboarda z przewodami, widok z boku na białym tle
    AI: Czy posiadasz już jakiś sterownik BLDC do tego silnika, czy dopiero szukasz odpowiedniego modelu? Jeśli tak, podaj proszę markę i model sterownika.
    Szukam modelu
    AI: Z jakiego systemu operacyjnego na komputerze chcesz korzystać do sterowania silnikiem (np. Windows, Linux)?
    Windows
  • #2 21831353
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Wymyśliłeś bardzo nietypowe zastosowanie.
    Na vesc dużo można zrobić ale czy to co chcesz to nie mam pewności.
    Na pewno da się zrobić na każdym uniwersalnym sterowniku BLDC + jakaś skrzyneczka np. na arduino łącząca PC ze sterownikiem
  • #3 21831494
    BLDC
    Poziom 2  
    >>21831353 Na start mam sterownik silnika BLDC ZS-X11B i ESP32, żeby zobaczyć, czy będzie startowało i sterowalne - docelowo zobaczymy.
  • #4 21836330
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Ja sobie S866 rozkodowałem, taki zestaw.
    Użyłem klona analizatora stanów logicznych - Saleae i skopiowałem sekwencję do kodu w Arduino. Finalnie mój układ na komendę, wysyła ramkę danych i sterownik daje moc na koło, po czym zostaje ono kolejną komendą zatrzymane. Czy to Arduino czy wyślesz z USB po RS232 nie ma znaczenia większego.
REKLAMA