logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energa – jak przejść na taryfę bez opłaty handlowej w umowie?

lazania 08 Lut 2026 15:53 31053 73
REKLAMA
  • #31 21840701
    Scenic111
    Poziom 12  
    Mnie też dopadła opłata handlowa . Mam niskie zużycie około 100 kW na 2 miesiące i prąd Mi przez tą opłatę wzrósł o 30 procent a razem z 35 procent od nowego roku Zamiast 160zł mam 230 prawie. To jest chore ,bo wychodzi pond 2zł20gr za kW/h Opłaty pozostałe to ponad 3 x samego kosztu energii. Bedę musiał do Nich podejść i zmienić tą taryfę. Dymają Nas gdzie sie tylko da.

Taryfe mam podstawową G11 czas nieokreślony Pakiet z Bonusem od 11.04.2025 do 10.04 2027 umowa na czas nieokreslony

Czy będę mógł zmienić ?
  • REKLAMA
  • #32 21840745
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Zmienić chyba zawsze można, ale w tym przypadku może być kara za zerwanie umowy (bonus). A co to w ogóle za oferta z tym bonusowym pakietem? Właśnie po takie oferty wciskają ludziom, żeby mieć pretekst do pobierania opłaty handlowej.
  • #33 21840760
    Scenic111
    Poziom 12  
    Bonus to było jakieś 200zł do wydania na zakup rzeczy z sklepu np. na wiertarkę. Przepisywałem umowę po innej osobie. Tylko właśnie nie miałem pojęcia ,ze jest taka taryfa bez tej opłaty dodatkowej. O opłata była zamrożona i wcześniej nigdy jej nie płaciłem. Już nigdy sie nie nabiorę na jakieś bonusy Teraz to wychodzi 25 x 12 300zł netto dodatkowo rocznie co jest bardzo dużym kosztem w stosunku to ilości energii którą pobieram. Do tej pory to płaciłem jakieś 900zł rocznie za prąd.

Ale jakie zerwanie umowy skoro pisze na fakturze ,ze jest bezterminowa? W tygodniu podjadę do energii i sie spytam jak to wygląda.

Ok widzę w umowie jest jak byk ,ze jak zmienie taryfe to bede musiał oddac bonus propocionalnie do czasu jaki pozostał czyli jakieś 114zł To i tak Mi sie bardziej opłaca niż koszt opłaty handlowej. Gdybym od początku miał wiedzę ,ze są taryfy bez tej opłaty to bym miał gdzies ten bonus. W dodatku kupiłem wretarkę o wartosci 500zł 300 zł z bonusem i ona przyszła uszkodzona. Miała byc nowa a przyszła rozpakowna z uszkodzona plombą . Na karę na przyszłość aby bardziej sie zagłębić w temat co i jak.
  • #34 21840853
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    Scenic111 napisał:
    100 kW
    To spora moc. Tartak, który ostatnio serwisowałem miał moc przyłączeniową 63 kW.
    Masz 100 kW i taryfę G ?
  • #35 21840860
    Scenic111
    Poziom 12  
    zbich70 napisał:
    Scenic111 napisał:
    100 kW
    To spora moc. Tartak, który ostatnio serwisowałem miał moc przyłączeniową 63 kW.
    Masz 100 kW i taryfę G ?

Sorki zle zrozumiałeś chodziło o zużycie energi na 2 miesiące a nie moc. 100kW/h powinno byc. Przy takej mocy to gdzie taka kwota? Dziennie maja więcej zapewne.
  • #36 21840867
    zbich70
    Poziom 43  
    Scenic111 napisał:
    Sorki zle zrozumiałeś chodziło o zużycie energ
    Dobrze zrozumiałem, ale energię wyraża się w kWh (kilowatogodzinach), natomiast kW (kilowat) to jednostka mocy.
    Więc nie ja źle zrozumiałem, tylko ty źle napisałeś.
  • REKLAMA
  • #37 21841482
    junior2107
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Niestety chyba już nie ma tej opcji; próbowałem znaleźć i są tylko 3 kafelki do wyboru z propozycją Energi. Czy komuś udało się może dzisiaj złożyć wniosek?
  • REKLAMA
  • #38 21841495
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Historii odkręcania opłaty handlowej ciąg dalszy.
    Pierwsza faktura z opłatą handlową wyglądała tak:

Fragment faktury za energię z tabelami odczytu licznika i opłat, w tym „Opłata handlowa”.

Po wizycie w biurze obsługi Pani z okienka zmieniła taryfę z miesięcnym wypowiedzeniem.
    Widać to na nowej fakturze że okres Oferty podstawowej się skrócił do końca lutego tego roku.

Fragment faktury za prąd z tabelą odczytów licznika i pozycją „Opłata handlowa” 20,32 zł netto

Ponadto widać też że zmniejszyła się trochę stawka od lutego za kWh.
    Następna faktura będzie już po cenach urzędowych.
    Właściciel tej faktury otrzymał też informację że ta oferta nie ma opłat dodatkowych w przypadku wypowiedzenia/zmiany
    a jest tylko miesięczne wypowiedzenie.
    Gdyby taka opłata była pobrana to ta osoba ma przyjść do biura obsługi i Pani z okienka będzie to reklamować.
  • #39 21841570
    andrzej61
    Poziom 27  
    >>21841482
    Jeżeli kolega szukał w Oferta Dla Ciebie w serwisie Energa24, to faktycznie nie ma takiej oferty. Proponowałbym sprawdzić ofertę z linku kolegi thomas89 z początku tematu.
  • #40 21841610
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    Zdzisław1980 napisał:
    Ponadto widać też że zmniejszyła się trochę stawka od lutego za kWh.

Stawka od 1 lutego zmniejszyła się tylko dlatego bo od 1 lutego zmienił się też Cennik standardowy w Energa. To akurat u wszystkich "nieszczęśliwców" którzy rozliczali się dotychczas w oparciu o ten Cennik standardowy i nadal się tak rozliczają.

https://www.energa.pl/dam/jcr:9fc5ff24-474f-4...2520od%25201%2520lutego%25202026%2520roku.pdf

Ten cennik standardowy to niezła "pułapka" bo nazwa może kojarzyć się z podstawową taryfą urzędową zatwierdzoną przez URE a tymczasem to kompletnie dwie różne rzeczy. Pewnie dlatego część klientów nieświadomie wybrała ten cennik standardowy i wpakowała się w opłatę handlową.

Sam jak podpisywałem umowę zastanawiałem się przez chwilę jaka jest różnica między Cennikiem standardowym a "Naszą taryfą Energa". Chwila googlania i sprawa się wyjaśniła.
  • #42 21841926
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    W TURON możesz dzisiaj podpisać umowę KOMPLEKSOWĄ (ten sam sprzedawca i dystrybutor) G11, G12, G12W, G13 (tzw. URZĘDOWE) bez żadnych opłat handlowych.

G13S zawsze opłata handlowa, a ludzie to biorą na np. garażach hihihi.

Wystarczy wybrać PODSTAWOWY cennik urzędowy bez żadnych dodatków produktów itp. Nie dać sobie wcisnąć jakichś produktów, bo wówczas wpada opłata handlowa 18-25 zł.

To samo musi być w ENERGA,
    cennik ENERGA obrót zatwierdzony
    Tabela „ENERGA” urzędowe zatwierdzone 2026 z cenami energii dla taryf G11, G12, G12w i G12r
  • REKLAMA
  • #43 21841955
    kris8888
    Poziom 41  
    aBuSaJe napisał:
    Więc, żeby była jasność, w Enerdze taryfa urzędowa z URE nazywa się "Taryfa Energa Obrót S.A."?

Tak. Nie Oferta, nie Cennik Standardowy a właśnie Taryfa Energa Obrót S.A. ( nazywana gdzie niegdzie przez Energę jako "Nasza taryfa") to jest właśnie taryfa zatwierdzona przez URE i pozbawiona tej opłaty handlowej. Jest ona bezterminow. W ramach tej taryfy można sobie też wybrać G11, G12, G12R lub G12W.
  • #46 21842038
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    kris8888 napisał:
    Tu jeszcze natknąłem się na ciekawy filmik który to dobrze wyjaśnia:
    https://youtu.be/se940xpz_LE

Tak, dokładnie tak jak napisałem:

Umowa kompleksowa (upraszczając - taki sam sprzedawca jak i dystrybutor) wówczas możesz mieć taryfę urzędową (tą zatwierdzoną przez ure z cennikami) i bez opłaty handlowej.

TAURON DYSTRYBUCJA -> urzędowy sprzedawca to TAURON SPRZEDAŻ -> taryfy urzędowe bez opłat handlowych
    ENERGA OPERATOR -> urzędowy sprzedawca to ENERGA OBRÓT -> taryfy urzędowe bez opłat handlowych
    ENEA OPERATOR -> urzędowy sprzedawca to ENEA -> taryfy urzędowe bez opłat handlowych
    PGE DYSTRYBUCJA -> urzędowy sprzedawca to PGE OBRÓT(STOEN OPERATOR + urzędowy sprzedawca EON teren: W-awa) -> taryfy urzędowe bez opłat handlowych

Mapa Polski z obszarami działania OSD: Energa, Enea, Tauron, PGE i Stoen Operator Zrzut ekranu z polskim tekstem o sprzedawcy energii urzędowym, z czerwonymi podkreśleniami.
  • #47 21842048
    kris8888
    Poziom 41  
    =Grzegorz= napisał:
    Umowa kompleksowa (upraszczając - taki sam sprzedawca jak i dystrybutor) wówczas możesz mieć taryfę urzędową (tą zatwierdzoną przez ure z cennikami) i bez opłaty handlowej.

No właśnie, tak coś przypuszczałem że warunkiem jest też umowa kompleksowa. W przeciwnym wypadku Energa "wchodzi w buty" tylko zwykłego sprzedawcy prądu a nie jednocześnie dystrybutora i pewnie w takim przypadku może doliczać sobie opłatę handlową. Stąd nasuwa się też wniosek że czasami nie warto kupować prądu od innej firmy niż ta która jest domyślnym OSD na danym terenie.

Chociaż Energa i tak jest rozbita na dwa podmioty: Energa Operator i Energa Obrót, jedni są od dystrybucji a drudzy od sprzedaży.
  • #48 21842168
    arturpbox
    Poziom 1  
    Witam.
    W kwestii taryfy urzędowej w Energa. Po doświadczeniu otrzymania faktury przez mamę seniorkę z opłatą handlową i wzrostem ceny energii czynnej o 45% poszedłem do O/BOK-u w Gdańsku i poprosiłem o zmianę taryfy w G11 na taryfę urzędową zgodnie z Zarz. Prez. URE. Bez komplikacji w okienku doradca zmienił umowę na cenę bliską cenie "mrożenia energii" i bez opłaty handlowej, co jest odnotowane w umowie.
    Załączniki:
    • Energa – jak przejść na taryfę bez opłaty handlowej w umowie? Screenshot_20260216_173805_Chrome.jpg (379.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #49 21842176
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Chyba nikt nie opisał tego wyraźniej na swoich stronach jak ENERGA Obrót:

Zrzut ekranu z ofertami prądu Energa: cztery kafelki z ceną za kWh, taryfą G11 i przyciskiem „Sprawdź ofertę”.
  • #50 21842220
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    To było jasne od początku, nikomu żaden OSD nie zmienił "sam" taryfy urzędowej na taryfę z opłatą handlowa.
    Po prostu ludzie nie wiedzą co robią, co czytają, co podpisują i na jakich warunkach... ;-)
  • #51 21842238
    kris8888
    Poziom 41  
    Jest jeszcze taka kwestia że ludzie nie pilnują kiedy kończy im się dwuletnia bądź trzyletnia umowa terminowa, którą sami sobie wcześniej wybrali, a po zakończeniu takiej umowy z automatu wskakują na Cennik Standardowy.
    Energa chyba też nie informuje klientów że niebawem kończy im się umowa lub już się zakończyła. Choć tu pewności nie mam bo nigdy nie podpisywałem umowy terminowej z Energą. Być może wtedy wydzwania jakiś konsultant z propozycją nowej umowy.
  • #52 21842254
    andrzej61
    Poziom 27  
    A mnie właśnie zmienili, gdy przepisywałem umowę na siebie. Na pewno nikt mi nie przedstawił żadnych taryf do wyboru, w tym urzędowej. Śmiem twierdzić, że ci, którzy podpisywali nowe umowy albo je zmieniali, a nie wiedzieli o taryfie urzędowej, dostawali umowy z opłatą handlową.
  • #53 21842263
    zbich70
    Poziom 43  
    artaa napisał:
    Po prostu ludzie nie wiedzą co robią, co czytają, co podpisują i na jakich warunkach...

Dokładnie jest tak jak piszesz.
    Ja mam umowę zawartą w 1998 roku, aneksowaną na G12w w 2000 roku.
    Od tego czasu nic się nie zmieniło, nigdy nie korzystałem z żadnych ofert lub usług dodatkowych (typu darmowy serwisant 24/7 albo jakieś inne cuda-wianki).
    Potwierdza to ostatnia e-faktura, w której nie ma ani słowa o jakiejś OPŁACIE HANDLOWEJ.

Ktoś pisał wcześniej, niekoniecznie w tym temacie, że sprzedawcy i dostawcy energii nas DYMAJĄ.
    Oczywiście. Dlaczego nie dymać jełopów, którzy nie ogarniają co podpisują, albo w internecie bezwiednie klikają co im strona wyświetli?
  • #54 21842277
    andrzej61
    Poziom 27  
    Następny mondrala, bo akurat nie musiał nic robić z umową, powiedzmy od 5 lat. W umowie ramowej nie ma ani słowa o opłacie handlowej, podpisując umowę, skąd miałem wiedzieć, co się kryje za określeniem Pakiet Podstawowy TS II R2. Na pewno nikt mi tego nie wytłumaczył w BOK ENERGA.
  • #55 21842284
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2849
    zbich70 napisał:

Ktoś pisał wcześniej, niekoniecznie w tym temacie, że sprzedawcy i dostawcy energii nas DYMAJĄ.
    Oczywiście. Dlaczego nie dymać jełopów, którzy nie ogarniają co podpisują, albo w internecie bezwiednie klikają co im strona wyświetli?

Tu się z Tobą nie zgodzę. Tej korzystnej dla klienta oferty się nie przedstawia, ani w rozmowie z żywym człowiekiem, ani przez internet w sposób łatwo dostępny. Jak nie wiesz że taka oferta istnieje to jej nie podpiszesz. Nie wymagaj od przeciętnego człowieka że będzie szukał głębiej niż jest coś podane to co jest na wierzchu.
    Tych z gorszymi taryfami jest kilka milionów
    "około 9,5 mln gospodarstw domowych w Polsce korzysta z taryf zatwierdzanych przez regulatora. Pozostałe 6,1 mln rozliczane jest według ofert nietaryfowych, które nie podlegają zatwierdzeniu przez URE."
    Źródło: https://www.money.pl/gospodarka/sprawdzcie-do...ega-firmy-stosuja-trik-7254616117119360a.html
    Przy czym ośmielam się stwierdzić że tych z lepszymi cennikami jest aż tak dużo bo podpisali umowę kilkadziesiąt lat temu, może nawet dziadek nieżyjący od 50 lat, wtedy kiedy chyba nie było opłat handlowych. Chętnie się dowiem ile procentowo jest obecnie podpisywanych umów tych lepszych i tych gorszych.
    Powiem, że sam się kiedyś przez niewiedzę załapałem na opłatę handlową, przy próbie jej zamiany na taką bez opłaty handlowej usłyszałem od pani z okienka że przecież nic nie może zmienić. Dopiero po wymianie zdań pani niechętnie zmieniła, w bonusie chciała podać mi do podpisania umowę gdzie nie jestem właścicielem lokalu, mimo że w poprzedniej umowie bylem. Dane się przecież zasysają z systemu, prawda? Chyba nie muszę tobie mówić co oznacza umowa z kimś kto nie jest właścicielem?
    Jakoś jak podpisuję np umowę z siecią komórkową to potrafią mi przedstawić umowę korzystną dla mnie a nie dla operatora. Można? Można.
  • #56 21842294
    kris8888
    Poziom 41  
    Trzeba jedynie sobie wbić do głowy że nigdy nie ma nic za darmo...
    Jeśli gdzieś oferują jakąś stałość ceny, pomoc fachowca, czy też zniżki na karcie Orlen to w zamian sobie to odbiją z nawiązką na opłacie handlowej lub w inny sposób (np wyższym Cenniku Podstawowym).

Trzeba sobie przeliczyć czy warto w to wchodzić.

Tak jest ze wszystkim, czy to z ubezpieczeniami, czy to z tzw. przedłużonymi gwarancjami, telefonami w abonamencie itp.
    Ktoś_tam napisał:
    Jakoś jak podpisuję np umowę z siecią komórkową to potrafią mi przedstawić umowę korzystną dla mnie a nie dla operatora

Nie wierz w to. Operator to nie dobry wujek który daje coś za darmo lub godzi się na stratę. Co najwyżej na nieco mniejszy zysk.
  • #57 21842295
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2849
    Sztuczna inteligencja podpowiada mi że
    "Na podstawie danych Urzędu Regulacji Energetyki (URE) dotyczących rynku energii elektrycznej, pod koniec 2020 roku około 36 procent odbiorców w gospodarstwach domowych (grupa G) korzystało z ofert rynkowych (nietaryfowych)"
    Więc przez 5-6 lat nastąpił wzrost tych z gorszymi umowami o kilka procent.

Dodano po 2 [minuty]:

kris8888 napisał:
    Trzeba jedynie sobie wbić do głowy że nigdy nie ma nic za darmo...
    Jeśli gdzieś oferują jakąś stałość ceny, pomoc fachowca, czy też zniżki na karcie Orlen to w zamian sobie to odbiją z nawiązką na opłacie handlowej lub w inny sposób (np wyższym Cenniku Podstawowym).

Trzeba sobie przeliczyć czy warto w to wchodzić.

Tak jest ze wszystkim, czy to z ubezpieczeniami, czy to z tzw. przedłużonymi gwarancjami, telefonami w abonamencie itp.

Akurat od wielu lat zmieniam umowy (aneksy) w sieci (tej samej sieci) i mam coraz więcej za tą samą cenę.
    OC często również mam tańsze niż rok wcześniej, czasem nawet z dodatkowym NNW czy też z mini casco (chyba tak to się nazywa). Więc czemu z prądem nie miało by być podobnie? I czemu tego nie oczekiwać jaki inni potrafią dać coś więcej za tę samą cenę?

Dodano po 11 [minuty]:

Dla porównania rok 2018, również przy pomocy AI
    "Dla szerszego kontekstu, na koniec 2018 roku łączna liczba odbiorców w gospodarstwach domowych (G) wynosiła ponad 15,5 mln, z czego z ofert wolnorynkowych (TPA) korzystało ok. 604,6 tys. osób. Oznaczało to, że w tamtym czasie oferty nietaryfowe obejmowały niespełna 4% gospodarstw domowych, podczas gdy obecnie (w 2026 r.) liczba ta przekracza 5,9 mln"

Ciekawe ile procent tych niekorzystnych umów będzie za 5 lat?
  • #58 21842349
    andrzej61
    Poziom 27  
    Mam nadzieję, że coraz mniej, zrobił się z tego szum, widać to po kolejkach do BOK. Po to specjalnie wymyślili te różne oferty, żeby wcisnąć ludziom opłaty handlowe. Umowa bezterminowa, oferta na dwa lata, ale po zakończeniu dalej pobierają opłatę handlową. Za co? Czy to znaczy, że ktoś, nic nie wiedząc o taryfie urzędowej, będzie musiał podpisywać co dwa lata nowe, niekorzystne umowy?
  • #59 21842445
    kris8888
    Poziom 41  
    andrzej61 napisał:
    Czy to znaczy, że ktoś, nic nie wiedząc o taryfie urzędowej, będzie musiał podpisywać co dwa lata nowe, niekorzystne umowy?

Teoretycznie nie musi bo umowa terminowa sama się nie odnawia. Przejdzie automatyczbie na bezterminową ale z cennikiem standardowym. Tu jest ten haczyk.

Tak w zasadzie to stracili teraz również ci którzy całkowicie świadomie rok czy dwa lata temu podpisali umowy dwu-lub trzyletnie z gwarancją stałości ceny. Bo te ceny z jakimi wtedy podpisali umowy okazały się teraz wyższe niż obecnie obowiązujące ceny urzędowe. Stali się w ten sposób niejako zakładnikami tej "ceny gwarantowanej". Mogą oczywiście teraz zerwać te umowy terminowe płacąc karę umowną.
    Podobno Energa proponuje teraz takim osobim jakieś indywidualne "bonifikaty" tak żeby jednak nadal pozostali na tych umowach terminowych.
  • #60 21842571
    andrzej61
    Poziom 27  
    Dla mnie to nie żaden haczyk, a zaplanowane oszustwo. Umowa jest bezterminowa, tylko oferta jest czasowa, dałem się złapać, to po prostu płacę. Ale po jej zakończeniu nie powinienem już płacić opłaty handlowej. Tak to uczciwie powinno wyglądać. Żałuję tylko, że wniosek złożyłem online, a nie w BOK. Minął tydzień, a ze strony Energa ani be, ani me. Co ciekawe, w serwisie Energa24 zniknęły wszystkie superoferty tylko dla mnie. Wszystkie trzy oczywiście z opłatą handlową.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem powrotu opłaty handlowej w taryfie G12W w umowach z Energa oraz możliwości przejścia na taryfę bez tej opłaty. Opłata handlowa została wprowadzona na stałe w cennikach Energa, jednak istnieje możliwość uniknięcia jej poprzez wybór taryfy urzędowej zatwierdzonej przez Prezesa URE, zwanej "Taryfą Energa Obrót S.A." lub "taryfą urzędową". Taryfa ta jest bezterminowa i nie zawiera opłaty handlowej. Przejście na nią często wymaga zerwania umowy terminowej z ofertą handlową, co może wiązać się z niewielką karą umowną (około 60 zł). Zmiany taryfy najlepiej dokonać osobiście w Biurze Obsługi Klienta (BOK), gdyż online system często wymusza wybór ofert z opłatą handlową lub odrzuca wnioski. W przypadku umów terminowych po ich wygaśnięciu klienci automatycznie przechodzą na tzw. cennik standardowy, który zawiera opłatę handlową i wyższe stawki. Wskazano, że taryfa urzędowa jest dostępna dla umów kompleksowych, gdzie sprzedawca i dystrybutor to ten sam podmiot (np. Energa Operator i Energa Obrót). W dyskusji podkreślono, że oferty z opłatą handlową często zawierają dodatkowe usługi lub bonusy, które podnoszą koszty energii. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z fakturami, zmianami taryf i problemami z systemem online. Zwrócono uwagę na konieczność świadomego wyboru taryfy i umowy, aby uniknąć niekorzystnych opłat. Podano linki do formularzy zmiany taryfy oraz narzędzia ułatwiającego przejście z cennika standardowego na taryfę urzędową. Omówiono także wpływ zakończenia "tarczy osłonowej" na naliczanie opłaty handlowej i wzrost cen energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA