logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kara z UFG za brak OC – mam potwierdzenie ubezpieczenia w Ergo Hestia, brak danych

Marek merc 10 Lut 2026 17:01 1299 40
REKLAMA
  • #1 21834931
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam
    Może jest ktoś, kto zna trochę prawo.
    Jakieś 2 miesiące temu dostałem zawiadomienie od Funduszu Gwarancyjnego, że auto jest nieubezpieczone. Umowa z Link4 została rozwiązana, a auto zostało ubezpieczone w Argo Hestia i problem jest w tym, że Argo Hestia nie ma żadnych danych o ubezpieczeniu auta, ale mam potwierdzenie o ubezpieczeniu z Argo Hestia.
    Wysłałem potwierdzenie do Funduszu Gwarancyjnego i cisza, brak odpowiedzi. Jedynie co dostałem, to że sprawa jest w toku. I chcę się zorientować, czy będę musiał zapłacić karę.
  • REKLAMA
  • #2 21834940
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Marek merc napisał:
    I chce się zorientować czy będę musiał zapłacić karę.

Jeżeli udowodnisz, ze nie było przerwy w ubezpieczeniu OC to kary nie będziesz płacił. To Twoje potwierdzenie zweryfikuj tam gdzie było zawarte ubezpieczenie.
    Czy tutaj nie ma danych ubezpieczenia Twojego samochodu? Jak dawno temu zawarłeś i opłaciłeś w Ergo Hestii czy jak Ty twierdzisz w Argo Hesti a takiej firmy ubezpieczeniowej nie ma?
  • #3 21834964
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 377
    No to w jakiej firmie się ubezpieczyłeś bo jedna literka robi zasadniczą różnice.
    W jaki sposób płaciłeś, przelewem czy gotówką dla agenta ? bo ciekawie się zapowiada.
  • #4 21834967
    DiZMar
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    bo ciekawie się zapowiada.

Ja miałem ubezpieczenie tego samego samochodu w 2 firmach przez kilka dni. Te "lewe' (nie opłacone) to było wpisane jakobym osobiście zawierał w punkcie ale nie poinformowano mnie w jakim. Reklamację mieli rozpatrywać w 30 dni ale jak postraszyłem, że zgłoszę na Policję
    1. Bezprawne wykorzystanie moich danych (RODO).
    2. Podrobienie mojego podpisu.

to zlikwidowali w 48 godzin chociaż w wyszukiwarce UFG zostało kilka dni podwójnego ubezpieczenia OC mojego samochodu.
  • #5 21834974
    Marek merc
    Poziom 11  
    Przerwy nie było bo ubezpieczenie jest do 2026
    A to było 7 Miesięcy temu . Auto bylo ubezpieczone w link 4 kiedy skończyło się ubezpieczenie to zostało ubezpieczone w Ergo Hestia jak tylko dostalem zawiadomienie z Funduszu to zaraz ubezpieczyłem w link 4 bo myslalem ze nie mam ubezpieczenia ale następnego dnia znalazłem potwierdzenie ubezpieczenia w Ergo Hestia i zaraz wysłałem do Funduszu. Potwierdzenie ubezpieczenia. Przerwy nie bylo ale problem jest taki ze Ergo Hestia nic nie ma nawet wpłaty za ubezpieczenie , prawdopodobnie mógł wpłacić mój Syn ale zmarł mi 25 latek i teraz nie jestem w stanie udowodnić wpłaty bo wszystkie wpłaty on miał na koncie .
    Pomyliłem się z ta Argo Hestia
    Pytałem GPD to mi odpisał ze prawnie to ich wina
    Ze zawarli umowę i nie mają danych o ubezpieczeniu i raczej nie będę płacił kary ale to tylko GPD ale wolę zapytać człowieka. Nie mam pojęcia czy prawo jest po mojej stronie . Co myślicie na ten temat.
    Dzięki

Dodano po 8 [minuty]:

No tak teraz to prawnie mam dwa ubezpieczenie bo to pierwsze z link 4 powinno byc wazne a zaraz ubezpieczylem w link 4
  • #6 21834994
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ergo to ciekawa firma, u nich OC nie zawrzesz online, tylko i wyłącznie w punkcie u ich agenta.
    Autor cedzi informacje, nie wiem czy warto się angażować. Kara jest za lukę 3-14-30 dni i to że ubezpieczyłeś po nałożeniu kary niczego prawnie nie zmieniło, tylko zagmatwało sprawę. Nie wierzę że w Sokólce jest 100 Agentów Ergo, jest jeden może dwóch, podejdź i popytaj, chyba masz jakieś zdjęcie tego kwita co znalazłeś, nie oddałeś nikomu nie zrobiwszy kopii.
  • #7 21835028
    Marek merc
    Poziom 11  
    Mam potwierdzenie z Ergo Hestii to zawarcie umowy Oryginal wszystko bylo zalatwiane telefonicznie. Oni w Ergo Hestii nic nie maja zadnych danych o ubezpieczeniu. Tu jest problem a Fundusz mi kary nie nalozyl jeszcze tylko kazali czekac do rozstrzygniecia sprawy I tyle . A ja chce wiedziec czy jestem wygrany czy przegrany z Funduszem .
  • REKLAMA
  • #8 21835030
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Marek merc napisał:
    następnego dnia znalazłem potwierdzenie ubezpieczenia w Ergo Hestia i zaraz wysłałem do Funduszu

Jeżeli masz potwierdzenie ubezpieczenia tzn. ze agent przyjął pieniądze bo w innym wypadku nie dostaniesz do ręki kwitu ubezpieczenia. Miałem podobny przypadek, zapłaciłem dostałem kwit a agent nigdy nie przelał tej kasy ubezpieczycielowi. Też ścigał mnie Fundusz, ale wysłałem skan ubezpieczenia i trwało to jakieś 3 miesiące zanim wyjaśnili i ścigali już tylko agenta.
  • #9 21835048
    DiZMar
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    chyba masz jakieś zdjęcie tego kwita co znalazłeś, nie oddałeś nikomu nie zrobiwszy kopii.

Oryginału nie oddaje się.
    Mastertech napisał:
    Autor cedzi informacje, nie wiem czy warto się angażować.

Oczywiście, że zapewne nie o wszystkim chce nas poinformować ale oczekuje merytorycznej odpowiedzi.
    Marek merc napisał:
    prawdopodobnie mógł wpłacić mój Syn ale zmarł mi 25 latek i teraz nie jestem w stanie udowodnić wpłaty bo wszystkie wpłaty on miał na koncie .

To już widać, że autor kręci.
    Powtarzam:
    DiZMar napisał:
    Jeżeli udowodnisz, ze nie było przerwy w ubezpieczeniu OC to kary nie będziesz płacił.

To dodatkowe ubezpieczenie nie daje nic ani w stosunku UFG ani w razie konieczności skorzystania. Powtarzam pytanie czy tutajnie ma danych Twojego samochodu? Wystarczy podać tylko nr rejestracyjny.
    Warto by abyś pokazał to Twoje potwierdzenie ubezpieczenia w Ergo Hestii (bez danych wrażliwych).
    Marek merc napisał:
    Pytałem GPD

Co to jest GPD?
  • #10 21835089
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok duze dzieki za informacje w takim razie to taka sama sytuacja jak moja . Juz minelo jakies miesiac I cisza tylko tak jak pisalem dostalem tylko pisemna informacje ze sprawa jest w toku I napisali ze dadza mi znac I cisza . To nie zarty o jest kupe kasy 9.300 zl myślę ze podobnie sie zkonczy .
    Pytalem GPD I odpisal ze ja jedtem na wygranej spraeie bo mam potwierdzenie zawarcia umowy I to jest nawazniejsze a ze nie mam potwierdzenia wplaty to Funduszu nie obchodzi wazne aby byla ciaglasc ubezpieczenia. Tak GPD mi napisal . Jeszcze raz dzieki za info
  • #11 21835093
    Mastertech
    Poziom 30  
    DiZMar napisał:
    Mastertech napisał:
    Autor cedzi informacje, nie wiem czy warto się angażować.

Oczywiście, że zapewne nie o wszystkim chce nas poinformować ale oczekuje merytorycznej odpowiedzi.

Dowód ubezpieczenia mógłby coś wyjaśnić no i skąd on się wziął, został pobrany i wydrukowany zapewne ale jak skoro Hestia nie wspiera ubezpieczeń Online ? Ktoś osobiście go odebrał, jest jakiś adres agenta na tej umowie ?
  • REKLAMA
  • #12 21835095
    DiZMar
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    pisemna informacje ze sprawa jest w toku I napisali ze dadza mi znac I cisza .

To cierpliwie czekaj.
    Marek merc napisał:
    Pytalem GPD

Powtarzam pytanie: Co to jest 'GPD'? Wujek Google razem z AI nie znajdują sensownej odpowiedzi pasującej do Twojego kontekstu.
  • #13 21835096
    Marek merc
    Poziom 11  
    Kolega pta czy auto figuruje w ubezpieczeniu tak teraz jest ubezpieczone w link 4 bo tak jak pisalem zaraz ubezpieczyłem ja tylko dostalem z Funduszu upomnienie. A za parę dni znalazłem potwierdzenie ubezpieczenia w Ergo Hestia I zaraz wysłałem to do Funduszu i cisza tyle moge powiedzieć w tej sprawie.
  • #14 21835100
    DiZMar
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    Pytalem GPD

Po raz kolejny powtarzam pytanie: Co to jest 'GPD'? Wujek Google razem z AI nie znajdują sensownej odpowiedzi pasującej do Twojego kontekstu.
  • #15 21835108
    Mastertech
    Poziom 30  
    DiZMar napisał:
    Co to jest 'GPD'

Jemu chyba chodzi o ChatGPT
  • #16 21835112
    DiZMar
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    DiZMar napisał:
    Co to jest 'GPD'

Jemu chyba chodzi o ChatGPT

3 razy pytałem ale bez efektu. Po prostu olewa pytania do siebie. Jemu należy się odpowiedź i już. My nie mamy pytać tylko mu odpowiadać.
    Marek merc napisał:
    jak pisalem zaraz ubezpieczyłem ja tylko dostalem z Funduszu upomnienie.

W jakim celu? Czynność bez sensu.
  • #17 21835115
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ja tego nie pamietam ale raczej bylo zawarcie telefoniczne bo zawsze tak kupujemy ubezpieczenia . Ja po smierci Syna nie pamietam czy on kupowal czy ja to bylo wielkie przezycie straic syna. To ubezpieczenie bylo za 07 - 19 2025
    do 7-18 2026 tak ze jeszcze jest ubezpieczenie
    a ja dostslem zawiadomienie jakieś miesiac temu z Funduszu i zaraz opłaciłem w link 4 tak to bylo

Dodano po 2 [minuty]:

To jest Ali w skrucie po angielsku GPD moze jestem w bledzie.
  • #18 21835119
    DiZMar
    Poziom 43  
    Co to jest GPD? - uporczywy brak odpowiedzi.
    Marek merc napisał:
    To jest Ali w skrucie po angielsku GPD moze jestem w bledzie.

Jakie Ali? Bez sensu odpowiedź.
    Foto potwierdzenia ubezpieczenia - j.w.
    Do tego temat założony w dziale nie mającym cokolwiek wspólnego z problemem autora.
    Wobec ignorancji autora odpuszczam temat.
  • #19 21835126
    Marek merc
    Poziom 11  
    To bylo przelewem na 100% tylko nie wiem kto wpłacał Syn czy ja tak chodzio o ChatGPD
    Jesli Syn wplacil to ja nie mam dostępu do jego danych Bankowych i nie udowodnie wpłaty. Wysyłam tylko.kopie co dostalem od Funduszu
    Pognieciona kartka z wydrukowanym pismem po polsku, sfotografowana do góry nogami na ciemnym tle

Dodano po 3 [minuty]:

Fundusz nic się nie dowie z Ergo Hesti bo oni nie mają żadnych danych o ubezpieczeniu auta bo ich pytałem
  • #20 21835154
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    A;bo kolega jest mocno zestresowany alo robi sobie żarty. Wprawdzie nie ubezpieczałem nigdy samochodu w Ergo Hestia ale przecież agent na polisie zṕżył swój podpis więc skąd wątpliwość? Natomiast istnieje taka możliwość, że warunkiem koniecznym i ostatecznym zawarcia umowy czyli ważności polisy jest dokonanie wpłaty w określonym terminie. Tak mam przy zawieraniu umowy za pośrednictwem internetu. Polisę jako plik otrzymuję po zatwierdzeniu dokumentu a jej ważność czyli zapewne zapisy w rejestrach zostaje potwierdzana później. I tutaj pytanie czy nie było takiej sytuacji i czy kwota została uregulowana.
    Marek merc napisał:
    ubezpieczenie bylo za 07 - 19 2025
    do 7-18 2026

Czy w tym przypadku chodzi o system amerykański (nieco ułomny) zapis daty?
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Raczej nie oczekuj że my tutaj wiemy. A;e fundusz gwarancyjny to owszem.
  • #21 21835159
    Marek merc
    Poziom 11  
    Nie to tak nie dziala umowa zawarcia jest telefoniczna I agent wysyla dokumenty a nastepnie jest dwa tygodnie do oplaty . Tak jest zawsze bo nie jeden raz oplacslem w taki sposob I moj Syn tak samo robil. Jedynie co to nie mam pojecia kto wplacal za ubezpieczenie myle ze Syn
  • REKLAMA
  • #22 21835386
    DiZMar
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    Jedynie co to nie mam pojecia kto wplacal za ubezpieczenie myle ze Syn

Pewno nikt i ubezpieczenie nie weszło w życie. Dowodu wpłaty brak (gdyby było zapłacone to logicznie dowód wpłaty byłby razem z potwierdzeniem ubezpieczenia) jak też potwierdzenia ubezpieczenia brak. To które masz to zapewne z warunkiem zapłaty w określonym terminie. Kara UFG zapewne słuszna. Trzeba będzie zapłakać i zapłacić.
  • #23 21835397
    Mastertech
    Poziom 30  
    Tu jeszcze powstaje pytanie o status prawny samochodu.
    Tak, wiem, on zawsze stał na podwórku i "ktoś" płacił OC
    Ale w momencie kiedy doszło do przerwy kto był właścicielem w sensie k,to wpisany jest w rubryce Właściciel w Dowodzie rejestracyjnym. Może auto w DR miało współwłaściciela. No i co ma ojciec do auta syna , musiał go przerejestrować po stwierdzeniu nabycia spadku albo mógł zrobić to przez "zakrzywienie czasoprzestrzeni" czyli Umowa KS albo darowizny z synem. Bo chyba nie prowadzi korespondencji z UFG tylko po to żeby się pogrążyć i zapłacić karę po raz drugi tym razem za siebie ?
  • #24 21835446
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Trochę to przypomina zapytanie o przedmiot ze zdjęcia, z tym że zdjęcie robione jest po ciemku, przez pończochę i z odległości 30 metrów.

Rozumiem że chodzi o okres w którym powinno działać ubezpieczenie Hestii, ale nie działało, a potem zaczęło. Jest możliwe opóźnione pojawienie się polisy, wynikające z poślizgu w rejestracji, ale powinna ona działać w okresie na jaki została zawarta, a nie wtedy kiedy dotarły do T.U. dokumanty. Można to sprawdzić nie ruszając się z domu. Wchodzimy na www.ufg.pl
    Następnie z "Bazy AC i OC" wybieramy "Identyfikację umowy OC na dzień" i w kalendarzu zaznaczamy problematyczną datę. Jeśli się nie pojawią dane polisy - masz kłopot.
  • #25 21835459
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Marek merc napisał:
    Auto bylo ubezpieczone w link 4 kiedy skończyło się ubezpieczenie to zostało ubezpieczone w Ergo Hestia jak tylko dostalem zawiadomienie z Funduszu to zaraz ubezpieczyłem w link 4 bo myslalem ze nie mam ubezpieczenia ale następnego dnia znalazłem potwierdzenie ubezpieczenia w Ergo Hestia i zaraz wysłałem do Funduszu.

Mój umysł analityczny zawiesił się.
    Co rozumiesz przez "skończyło się ubezpieczenie" w Link 4. Czy wypowiedziałeś umowę ubezp. w ustawowym terminie?
    Bo jeśli nie, to ona cały czas trwała w następnym roku, a Link 4 może mieć roszczenie finansowe za brak opłacenia składki.
    Może to o to chodzi?
  • #26 21835475
    Marek merc
    Poziom 11  
    W link 4 wypowiedziałem poniewaz zostal wykupiony w Ergo Hestia .
  • #27 21835488
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3299
    Do całości brakuje dowodu wpłaty do ERGO HESTIA. Jak się nie doczekali wpłaty to anulowali ubezpieczenie i dlatego pewnie kara z UFG.
  • #28 21835489
    DiZMar
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    W link 4 wypowiedziałem poniewaz zostal wykupiony w Ergo Hestia .

Wypowiedzenie w Link 4 jak na razie nieskuteczne.
    Zrzut ekranu z wynikiem zapytania o OC: pojazd ma polisę w LINK4 na dzień 11/02/2026.
    Załączniki:
    • BSKPH58 Weryfikacja OC.pdf (75.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 21835497
    DiZMar
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    jak tylko dostalem zawiadomienie z Funduszu to zaraz ubezpieczyłem w link 4 bo myslalem ze nie mam ubezpieczenia

W Link 4 ubezpieczyłeś dokładnie 02.01.2026 i to ubezpieczenie trwa. Innego nie ma. W Ergo Hestii zapewne nie zostało opłacone więc umowa wygasła nim zaczęła obowiązywać.
  • #30 21835527
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Marek merc napisał:
    o ubezpieczenie bylo za 07 - 19 2025
    do 7-18 2026

DiZMar napisał:
    ubezpieczyłeś dokładnie 02.01.2026 i to ubezpieczenie trw

No cóż. Wygląda jednak, że przez prawie siedem miesięcy brakowało ubezpieczenia OC i konsekwencje zasadne. Cyba,że uda się udowodnić dokonanie opłaty w Ergo Hestia i sprawy zaczną inaczej wyglądać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał zawiadomienie od Funduszu Gwarancyjnego o braku ubezpieczenia OC pojazdu po rozwiązaniu umowy z Link4 i zawarciu nowej polisy w Ergo Hestia. Mimo posiadania potwierdzenia ubezpieczenia, Ergo Hestia nie przekazała danych do UFG, co skutkuje brakiem aktualizacji w systemie. Użytkownik przesłał potwierdzenie do Funduszu, jednak nie otrzymał odpowiedzi, jedynie informację, że sprawa jest w toku. W odpowiedzi wskazano, że jeśli użytkownik udowodni ciągłość ubezpieczenia OC, nie będzie musiał płacić kary. Zaleca się weryfikację potwierdzenia ubezpieczenia bezpośrednio w Ergo Hestia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA