logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C 1.2 2003 – błędy P1615, P1616 po wymianie ECU, migający immobilizer.

ks_robak 15 Lut 2026 13:39 432 12
REKLAMA
  • #1 21839318
    ks_robak
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Opel Corsa C 1,2 2003r.

Uszkodził się sterownik silnika, więc kupiłem używany. Udało się go zalogować, wszedł PIN i VIN. Niestety po tej operacji mam migającą kontrolkę immobilizera, brak zezwolenia na start silnika i następujące dwa błędy w sterowniku silnika:

P1615 - Wrong Vehicle ID from Body Control Module (00) - Present
    P1616 - Wrong Vehicle ID from Instrument Control Module (00) - Present

Oczywiście próbowałem wpisać do tych dwóch modułów poprawny VIN, ale mam z tym jakieś dziwne problemy. W BCM niby wchodzi, ale potem odczytuje same zera a połączenie OP-COM'em z licznikiem ciągle mi się resetuje i nic nie mogę zrobić.

Dajcie jakiś pomysł, bo będzie wstyd, jak mnie pokona taki gruz ;-)
  • REKLAMA
  • #2 21839411
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3385
    Musisz zrobić reset BCM i zegarów i zalogować ponownie BCM i zegary ale wcześniej śpisz sobie dane bo jak zrobisz reset to Ci wszystko poleci.
  • #3 21839421
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Podobne błędy wywali przy uszkodzonym CAN z ECM do BCM. Masz kontrolkę aku i oleju?
  • REKLAMA
  • #4 21839444
    ks_robak
    Poziom 15  
    piotrekwoj1 napisał:
    Musisz zrobić reset BCM i zegarów i zalogować ponownie BCM i zegary ale wcześniej śpisz sobie dane bo jak zrobisz reset to Ci wszystko poleci.

Dane?
    Chodzi o wyposażenie gruza?

Dodano po 2 [minuty]:

janosik2026 napisał:
    Podobne błędy wywali przy uszkodzonym CAN z ECM do BCM. Masz kontrolkę aku i oleju?

O!
    Nie pamiętam, czy świeciły te kontrolki. Poskładam i sprawdzę.
    Rozumiem, że info o aku/olej leci po CAN'ie?
  • REKLAMA
  • #5 21839467
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    ks_robak napisał:
    Dane?

Jak wejdziesz w programowanie to tam masz wariant kodowania i co masz zapisane w prędkosci CAN H i L
  • #6 21839481
    ks_robak
    Poziom 15  
    piotrekwoj1 napisał:
    ks_robak napisał:
    Dane?

Jak wejdziesz w programowanie to tam masz wariant kodowania i co masz zapisane w prędkosci CAN H i L

Aha...
    Kurcze, to może ustawienia dotyczące prędkości CAN'u mam różne dla ECM, BCM i licznika, i dlatego ECM nie może dostać danych o VIN z tych dwóch modułów?🤔
  • #7 21839555
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Nie nie można tego sobie tak przestawiać bo nie ma takiej opcji. Na CAN H masz kilka sterowników i na CAN L też ale nigdy te same. Śpisz wszystko i zaprogramuj od nowa ale na 100% trzeba zrobić reset BCM.

Skąd brałeś drugi sterownik?
  • REKLAMA
  • #8 21839561
    ks_robak
    Poziom 15  
    piotrekwoj1 napisał:
    Nie nie można tego sobie tak przestawiać bo nie ma takiej opcji. Na CAN H masz kilka sterowników i na CAN L też ale nigdy te same. Śpisz wszystko i zaprogramuj od nowa ale na 100% trzeba zrobić reset BCM.

Skąd brałeś drugi sterownik?

Tak, poczytałem i już wiem, że wymyśliłem absurd.

A sterownik kupiłem używany, o identycznych numerach, z identycznego auta, odczytałem PIN, wylogowałem i zalogowałem PIN'em auta.
  • #9 21839564
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    ks_robak napisał:
    A sterownik kupiłem używany

Pytanie czy sprawny.
  • #10 21839590
    ks_robak
    Poziom 15  
    piotrekwoj1 napisał:
    ks_robak napisał:
    A sterownik kupiłem używany

Pytanie czy sprawny.

Jak dotąd nie zauważyłem żadnych anomalii, prócz tych dwóch błędów. Gdyby miał uwalony transceiver CAN, to zgłosiłby błąd, nie?

Poprzedni sterownik, przy próbie wysterowania przepustnicy, wpadał w pętlę resetów. Obecny nie ma z przepustnicą żadnego problemu i w parametrach wszystko ładnie wygląda, gdy naciskam pedał gazu.
  • #11 21840475
    ks_robak
    Poziom 15  
    No i kurde wygląda na to, że kupiłem uszkodzony sterownik silnika. I to uszkodzony w bardzo dziwny sposób.
    Np. komunikację CAN z licznikiem ma, bo świecą się odpowiednie kontrolki, ale nie potrafi się dogadać z licznikiem i BCM w sprawie VIN.

Zrzut ekranu diagnostyki: immobiliser i Vehicle-ID zaprogramowane, ale status w BCM i liczniku „Incorrect”.

Podłączyłem z powrotem ten oryginalny uszkodzony (on ma problem ze sterowaniem przepustnicy) i ten mogę bez problemu wylogowywać, zalogowywać i wszystko wchodzi bez kłopotu.
    Zrzut ekranu programu diagnostycznego z pozycjami immobilizera i Vehicle-ID oraz statusami „Yes”, „Inactive”, „Okay”.

No cóż, trzeba zamówić następny.🫤
  • #12 21842087
    ks_robak
    Poziom 15  
    Kolejny sterownik i znowu te same błędy:

P1615 - Wrong Vehicle ID from Body Control Module (00) - Present

Przypominam, że sterownik, który był w samochodzie, mogę wylogowywać i zalogowywać i wszystko wchodzi bez problemu.

W międzyczasie odkryłem, że w aucie jest jakiś dokładany alarm AMERVOX OPL 400 - czy on może być przyczyną moich problemów?

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

Udało się usunąć jeden błąd po wylogowaniu i zalogowaniu BCM. Choć robiłem to już wcześniej i wtedy się nie udawało, oszaleć można!
    Niestety nie mogę się połączyć z licznikiem, żeby zrobić to samo. Połączenie się w kółko resetuje - znany problem w klonach OP-COM'a: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3314309.html#19690056

No i zostałem z błędem:
  • #13 21848539
    ks_robak
    Poziom 15  
    Zdobyłem oryginalny OP-COM i operacja wylogowania i zalogowania licznika poszła błyskawicznie. Auto odpaliło.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Corsa C 1.2 z 2003 roku po wymianie sterownika silnika (ECU) na używany pojawiły się błędy P1615 i P1616 wskazujące na niezgodność VIN w modułach Body Control Module (BCM) i Instrument Control Module (licznik). Po zalogowaniu PIN i VIN do nowego ECU kontrolka immobilizera miga, a silnik nie uruchamia się. Próby wpisania poprawnego VIN do BCM i licznika napotkały problemy techniczne, m.in. resetowanie połączenia OP-COM z licznikiem oraz odczyt zerowych danych z BCM. Zalecane jest wykonanie resetu BCM i zegarów oraz ponowne ich zalogowanie po uprzednim zarchiwizowaniu danych. Problemy mogą wynikać z uszkodzonego sterownika lub niezgodności komunikacji CAN między modułami. Występują trudności z połączeniem i programowaniem licznika, które zostały rozwiązane po użyciu oryginalnego interfejsu OP-COM zamiast klona. Dodatkowo w pojeździe znajduje się alarm AMERVOX OPL 400, który może wpływać na komunikację. Ostatecznie po poprawnym wylogowaniu i zalogowaniu licznika za pomocą oryginalnego OP-COM auto odpaliło, co wskazuje na konieczność stosowania oryginalnych narzędzi diagnostycznych i prawidłowego resetu modułów BCM i licznika przy wymianie ECU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA