clubber84 napisał: Sam zaproponowałeś w swoim spreparowanym zdjęciu użycie przewodu PE, jako roboczego, więc skończ już doradzać.
Mam prośbę, mianowicie o nie wciskanie mi czegoś, czego nigdy nie napisałem.
W starszych instalacjach kolor ż-z nie oznaczał wyłącznie PE. Idzie się do pracy, to nie patrzy się na kolory, tylko co pokazuje próbnik i oględziny, polecam takie podejście.
clubber84 napisał: Z sufitu wystaje kabel trzyżyłowy, a nie cztero- lub pięcio-, dlatego lampa nie będzie działać, jak on chce, tylko tak, jak pozwala na to instalacja - czyli wszystkie "żarówki" jednocześnie.
I żadne magiczne sztuczki z przewodami nie wchodzą w grę.
Mało widziałeś. I to nie magia.
I na koniec. To nie była porada dla autora, tylko pytanie do autora. Odróżniasz? Panimajesz?
Dodano po 6 [minuty]:
elpapiotr napisał: A może by zrobił zerowanie ochronne, jeżeli ma układ TN na zasilaniu mieszkania?
Miałem to dorysować, ale wojna by się rozlała na Antarktydę i Księżyc.
PS. Radom pozdrawia Sosnowiec.
Moderowany przez krzysiek7:W poście #20 kolega ewidentnie zasugerował autorowi wykorzystanie żyły żółto-zielonej jako fazowej. Proszę więc teraz nie pisać, że kolega tylko pytał. Żyła żółto-zielona nie była i nie jest dopuszczona do wykorzystania jako fazowa, a w tym przypadku należało doradzić autorowi bezwzględne sprawdzenie przeznaczenia poszczególnych żył, a dopiero po wykonaniu tego przez autora udzielać dalszych porad.
3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.