logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AWARYJNA oprawa hermetyczna 2x36W – żarnik świetlówki stale podgrzewany, szybkie zużycie

Jakub48 08 Mar 2026 18:55 645 12
REKLAMA
  • #1 21857512
    Jakub48
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Mam oprawę hermetyczną AWARYJNĄ z dwiema świetlówkami 2 x 36 W. Od początku zauważyłem, że świetlówki (a dokładniej jedna z nich) szybko się zużywają. Lampa pracuje w piwnicy i jest używana sporadycznie, a świetlówka ostatnio wytrzymała tylko pół roku. Nie wiem, czy działo się tak od początku, ale zauważyłem, że ta świetlówka, która jest zapalana w trybie awaryjnym podczas pracy z zasilaniem sieciowym stale ma podgrzewany żarnik (który świeci pomarańczowo, co widać poprzez matowe szkło świetlówki). To jest objaw nieprawidłowy. Niestety nie mam schematu połączeń ani dokładnego oznaczenia typu układu awaryjnego, a jedynie nazwę producenta. Czy powodem pod-żarzania włókna świetlówki w normalnym trybie pracy może być uszkodzenie układu awaryjnego, czy też "te typy tak mają"? Może ktoś posiada schemat podłączenia urządzenia MAWEL?
    Ja znalazłem w internecie schemat, ale nie pasuje do tej lampy i do tego "MAWELA".

Moduł elektronicznego statecznika TRIDONIC w oprawie świetlówkowej, z widocznym okablowaniem i zaciskami Zbliżenie na etykietę elektronicznego statecznika do świetlówek z danymi 220–240 V i tabelą parametrów Moduł oświetlenia awaryjnego MAWEL z etykietą i schematem zacisków, w tle przewody Wnętrze oprawy świetlówkowej z modułem awaryjnym MAWEL i okablowaniem na białej płycie Zbliżenie końcówki świetlówki liniowej z metalową oprawką i dwoma bolcami Moduł oświetlenia awaryjnego MAWEL z podłączonymi przewodami w oprawie świetlówkowej Zbliżenie świetlówki z datą „08.03.26” i strzałką wskazującą żarnik, który się żarzy
    Zrzut instrukcji oprawy awaryjnej HERMA z tabelą LED i schematami podłączeń
  • REKLAMA
  • #2 21857588
    gry6h54
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Schematy sa. Albo nie masz technika elektronika... :>
    Czyzby ten stary typ ukladu na napiecie stale w tym stateczniku?
  • #3 21857851
    Jakub48
    Poziom 8  
    >>21857588 >>21857588 Niestety na obudowie układu awaryjnego MAWEL brakuje oznaczenia konkretnego typu (moze to być MIIIN, MIVN, MIIIN AT, albo MIVN AT). Czy mam próbować wymienić ten moduł na układ nowszego typu? Co sądzić o permanentnym podżarzaniu żarnika jarzeniówki? Czy układ awaryjny jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21858330
    gry6h54
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Musisz otworzyc obudowe od modulu awaryjnego. Moze to byc pierdułka typu zawarty kondesator itd.
  • Pomocny post
    #5 21858334
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    A jeśli zamienisz świetlówki miejscami albo odwrócisz tą z którą jest problem to dalej żarzy się żarnik w tej samej oprawce? Generalnie z moich obserwacji wynika, że tego typu układy potrafią szybko wykańczać świetlówki podczas pracy awaryjnej z baterii. Dobrze widać to w oprawach które w ogóle nie są załączane w tryb normalnego świecenia, albo wręcz nie mają normalnego statecznika, a tylko układ awaryjny - czasem wystarczy kilkukrotny zanik napięcia i świetlówka jest do wyrzucenia. Dodatkowo niedawno miałem do czynienia ze świetlówkami Oxylight. Jest to najgorszego sortu chińszczyzna - nieporównywalnie gorsza niż markowe świetlówki Osram, Philips czy Piła, a nawet 50 letnie leżaki magazynowe z czasów PRL.
  • #6 21858671
    Jakub48
    Poziom 8  
    Po zamianie świetlówek miejscami nadal żarzy się żarnik przy tej samej podstawce świetlówki, czego należało się spodziewać.
    Postanowiłem otworzyć układ awaryjny. Wygląda na to, że układ podżarzania* włókna świetlówki działa jak źródło prądowe, bo po dołączeniu szeregowo żarówki halogenowej 12 V włókno nadal świeciło, a napięcie na całej gałęzi wzrosło do ok. 16V. Po wpięciu żarówki równolegle do włókna napięcie zmalało do ok. 3 V. Żarówka przejęła większość prądu, a włókno przestało się żarzyć.

Zbliżenie na płytkę PCB z elementami SMD i ścieżkami, widoczne luty i złącza po bokach Otwarta płytka elektroniki z kondensatorami, transformatorami i dwoma żółtymi przekaźnikami przy listwie zaciskowej Mała szklana żarówka podłączona do złączek WAGO, obok modułu z wieloma przewodami; zaznaczona czerwonym owalem Zbliżenie płytki PCB z układem scalonym, elementami SMD i złączem po prawej stronie

Kondensatory elektrolityczne na płytce urządzenia wyglądają zdrowo. Bez schematu nie będę nic "naprawiał".
    Ciekawe, co to za pomarańczowe dwa elementy w pobliżu listwy wyjściowej. Napisy na nich są bardzo niewyraźne.

*) Z dalszych komentarzy i badań wynika, że to statecznik generuje prąd żarzenia lamp.
  • Pomocny post
    #7 21859453
    elektronik159
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    To na pewno układ awaryjny podżarza tą elektrodę? Spróbuj odłączyć przewody od statecznika i wtedy zobaczysz w ciemności, czy nadal problem występuje. Te 2 pomarańczowe elementy, to przekaźniki, przy pomocy których moduł awaryjny odłącza świetlówkę od statecznika i dołącza do swojej prostej przetwornicy.
  • #8 21859623
    Jakub48
    Poziom 8  
    Tak. Wydaje się, że to statecznik cały czas podgrzewa włókna świetlówek. Obserwując świecenie żarówek wpiętych równolegle do włókien zobaczyłem 3 etapy następujące po włączeniu lampy.
    1. Intensywne podgrzewanie włókien (trwa do ok. 0,5 s),
    2. Znaczne - skokowe - ograniczenie prądu żarzenia (do ok. 2 s),
    3. Stan ustalony niewielkie obniżenie prądu w stanie docelowym.
    O ile się nie mylę, to układ awaryjny poprzez przekaźniki jedynie doprowadza napięcie żarzenia wychodzące ze statecznika.
    Sprawdziłem przekaźniki - działają prawidłowo.
    Po otwarciu pokrywy statecznika (nie wiedziałem, że to takie proste) i wyjęciu płytki stwierdziłem, że nie widać żadnych problemów (zimne luty, upalone elementy, spuchnięte elektrolity). Dwa tranzystory mocy, które najprawdopodobniej generują napięcie żarzenia nie wykazują uszkodzenia (sprawdzenie bez wylutowania). Myślę, że trzeba będzie zainwestować w statecznik.
    Płytka elektroniczna z kondensatorami, diodami i transformatorem w obudowie statecznika Płytka statecznika elektronicznego z transformatorami, cewką, kondensatorami i złączami Płytka elektroniczna statecznika z kondensatorami, transformatorami i złączami na przewody Spód zielonej płytki PCB z lutami i ścieżkami, fragmenty przewodów w prawym górnym rogu Statecznik elektroniczny TRIDONIC PC 2x36 T8 TEC zamontowany w oprawie z przewodami.

Dodano po 43 [minuty]:

Znalazłem, wydaje się, dobry odpowiednik mojego statecznika: GTV STATECZNIK ELEKTRONICZNY EVG DO OPRAW 2x36 T8. Co prawda ma 7 zacisków w obwodzie żarzenia, a TRIDONIC ma tylko 6, ale za pomocą zworki będzie można go przystosować.
    I to myślę rozwiąże problem.
    Zrzut ekranu oferty statecznika elektronicznego GTV EVG 2x36 T8, ze zdjęciem produktu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21859972
    elektronik159
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Ale najważniejsze pytanie czy testowałeś oprawę tylko z działającym statecznikiem lub tylko z działającym modułem awaryjnym?
    Może zrób tak:
    1.Odłącz akumulator i napięcie sieciowe (230) od modułu awaryjnego.
    2.Włącz oprawę i zobacz, czy problem występuje, gdy zasilanie dostaje sam statecznik. Wpięty halogen odłącz.
    Jak już będziemy mieć pewność, że to statecznik jest winien, to:
    a)Jeśli czujesz się na siłach, aby go naprawić, to podpowiem co pomierzyć.
    b)Mogę pomóc w wyborze nowego. W statecznikach mam spore rozeznanie. Ten GTV, to tylko na elektrośmieci się nadaje. Będzie ubijał świetlówki zimnym zapłonem i poprzez niedociążenie (będą słabiej świecić i z elektrod będzie szybciej ubywać emitera tlenkowego). Są takie stateczniki "premium", jak BAG seria primus, Osram serie intelligent/professional/optimal, Tridonic seria PRO i wiele innych, które można używać nawet z czujkami ruchu, a częste zapłony nie mają aż tak negatywnego wpływu na trwałość.
  • REKLAMA
  • #10 21861549
    Jakub48
    Poziom 8  
    Póki co, zdobyłem się na rozrysowanie schematu połączeń (co należało zrobić na samym początku).
    Schemat połączeń oprawy awaryjnej HERMA 2x36 W z balastem TRIDONIC i modułem MAWEL

Zamontowałem w oprawie lampy dwie żarówki halogenowe (G4, 12V/10W) na podstawkach i podłączyłem równolegle do żarników jarzeniówek.
    Dzięki temu można "prześledzić proces zapłonu jarzeniówek (załączam film w zwolnionym tempie).

Oprawa świetlówkowa z przezroczystą osłoną; wewnątrz widać jarzeniówkę i małą żarówkę świecącą na pomarańczowo. Końcówka świetlówki w oprawie; po lewej świeci mała żarówka, rura jarzeniowa jest zgaszona.
    Oprawa świetlówki na suficie; po lewej świeci mała żarówka pod osłoną Świecąca świetlówka w oprawie z przezroczystą, ryflowaną osłoną, widok z boku
    Zbliżenie na przezroczystą żarówkę halogenową w oprawie lampy, na tle metalowych żeberek
    Ostatnie zdjęcie obrazuje stan ustalony, gdzie widać jak żarówka halogenowa żarzy się (a równolegle żarnik świetlówki jest ciepły).
    Jak na razie zostawię lampę w takiej konfiguracji. Zobaczymy czy wydłuży się żywotność jarzeniówek.
  • #11 21879915
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 724
    Żarówka równolegle do żarnika to zabójstwo, dziwne że to jeszcze chodzi, ale sobie oglądnij tą płytkę z postu 6 pierwsza i tam szukaj, naprawdę tam jest gorąco.
  • #12 21897068
    Jakub48
    Poziom 8  
    Ostatnio przez 3 godziny brakowało zasilania i na świetlówce awaryjnej pojawiła się szara smuga w okolicy żarnika (po stronie przeciwnej do zainstalowanej żarówki).
  • #13 21897069
    Jakub48
    Poziom 8  
    Póki co zostawiłem podłączone do żarników świetlówek żarówki. Będę śledził, jak długo tym razem wytrzyma świetlówka awaryjna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awaryjnej oprawy hermetycznej 2x36 W, w której jedna świetlówka szybko się zużywa, a jej żarnik w trybie normalnej pracy pozostaje stale podgrzewany i świeci pomarańczowo. Początkowo podejrzewano uszkodzenie modułu awaryjnego MAWEL lub nietypowy sposób działania starszego układu, jednak po zamianie świetlówek miejscami problem pozostał przy tej samej podstawce, co wskazało na tor zasilania żarzenia/statecznik. Po otwarciu modułu i statecznika wykonano pomiary z użyciem żarówek halogenowych równolegle i szeregowo do żarników, obserwując przebieg zapłonu oraz stan ustalony. Ustalono, że układ awaryjny realizuje przełączanie przekaźnikami, a źródłem nadmiernego podżarzania jest najpewniej statecznik lub jego układ żarzenia, mimo braku widocznych uszkodzeń elementów. Zasugerowano test pracy samego statecznika bez modułu awaryjnego oraz rozważenie wymiany na lepszy statecznik, ponieważ tani statecznik GTV może przyspieszać zużycie świetlówek przez zimny zapłon i niedociążenie. W dalszej części wykonano własny schemat połączeń i pozostawiono żarówki pomocnicze, aby obserwować wpływ na trwałość świetlówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA