Mam oprawę hermetyczną AWARYJNĄ z dwiema świetlówkami 2 x 36 W. Od początku zauważyłem, że świetlówki (a dokładniej jedna z nich) szybko się zużywają. Lampa pracuje w piwnicy i jest używana sporadycznie, a świetlówka ostatnio wytrzymała tylko pół roku. Nie wiem, czy działo się tak od początku, ale zauważyłem, że ta świetlówka, która jest zapalana w trybie awaryjnym podczas pracy z zasilaniem sieciowym stale ma podgrzewany żarnik (który świeci pomarańczowo, co widać poprzez matowe szkło świetlówki). To jest objaw nieprawidłowy. Niestety nie mam schematu połączeń ani dokładnego oznaczenia typu układu awaryjnego, a jedynie nazwę producenta. Czy powodem pod-żarzania włókna świetlówki w normalnym trybie pracy może być uszkodzenie układu awaryjnego, czy też "te typy tak mają"? Może ktoś posiada schemat podłączenia urządzenia MAWEL?
Ja znalazłem w internecie schemat, ale nie pasuje do tej lampy i do tego "MAWELA".
Ja znalazłem w internecie schemat, ale nie pasuje do tej lampy i do tego "MAWELA".