logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć kontraktron Satel B3A do BFT Deimos Ultra BT 600 – blokada kolizji furtki z bramą

lindnerstanislaw902 11 Mar 2026 13:39 189 12
REKLAMA
  • #1 21859890
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, jestem na etapie zakładania kontaktronu firmy Satel B3A w furtce, ponieważ brama przesuwa mi się w stronę furtki i chciałbym uniemożliwić otwarcie bramy, gdy furtka jest otwarta, żeby nie doszło do kolizji. Nie jestem pewien, czy mógłbym ten kontaktron podłączyć pod styki 70 (Com) i 71 (Stop) oraz ściągnąć zworkę. Napęd bramy to Bft deimos ultra bt 600. Dołączam zdjęcie schematu. Pozdrawiam.
    Zrzut ekranu z telefonu z diagramem okablowania sterownika bramy DEIMOS ULTRA BT A 600
  • REKLAMA
  • #3 21859916
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Niestety, ale takie usytuowanie domu względem terenu czasami nie ma innego wyjścia. A mógłbym zamontować kontaktron w ramie stalowej, aby nie był widoczny, jedna część bym przykręcił w stalowym profilu kasety a druga ukryłbym w aluminiowej ramie furtki, nie zakłóciłoby to pracy?

Dodano po 1 [minuty]:

Sorry Kontaktron😄😄
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21859954
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Tak jak piszesz, bedzie dobrze. Tyle że chowanie krańcowki w stali może ją zaekranować. Ten kontaktron jest dośc estetyczny - moze zamontuj go na wierzchu od strony podwórka
  • #5 21859957
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Sprawdzę wstępnie bez przykręcania, jak się zachowa w stalowej kasecie, jeśli mam odległość niecałych 2 cm szczeliny, to ekranowanie nie powinno zakłócić działania?
  • REKLAMA
  • #7 21860323
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Koszt kontaktronu rzędu ok. 50 zł, a wymiana bramy skrzydłowej idzie od tys. wzwyż, także prosty rachunek😄😄.
  • #8 21860328
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    Za dużo dywagacji, a rozwiązanie jest proste, tak jak napisałeś w pierwszym poście rozwiązuje problem, można zakupić kontaktron stosunkowo estetyczny i nie trzeba go ukrywać.

lindnerstanislaw902 napisał:
    Nie jestem pewien, czy mógłbym ten kontaktron podłączyć pod styki 70 (Com) i 71 (Stop) oraz ściągnąć zworkę.

A powinieneś być pewien, funkcja Stop jest właśnie po to żeby zatrzymać natychmiast ruch bramy, kontaktron zrealizuje to doskonale.
  • #9 21860333
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Tak, jest estetyczny ten kontaktron, tylko ja bym chciał mieć wszystko ładnie schowane (lubię mieć porządek🙂), rozważam również Twoją podpowiedź i w 50% jestem zdecydowany, aby był widoczny. A Ty, gdzie byś go zamontował, na jakiej wysokości? Dół? Czy środek furtki?
  • #11 21860341
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    lindnerstanislaw902 napisał:
    a Ty gdzie byś go zamontował na jakiej wysokości?? Dół? Czy środek furtki?

Raczej bym go zamontował bliżej środka, albo wyżej, na dole byłby narażony na ciągły brud, chociażby w czasie deszczy gdzie jego krople potrafią podnosić syf, z tego samego powodu jest zalecenie nie montowania zbyt nisko siłowników napędu.
  • REKLAMA
  • #12 21860343
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Tak, masz rację, tylko jak ma się krótki podjazd, to brama skrzydłowa by zaczepiała o auto, a przesuwna rozwiązuje ten problem 🙂 Jutro, jak będę miał czas, to podejmę się montażu kontaktronów. Teraz zastanawiam się nad zamocowaniem, nie nad podłączeniem 🙂. Dobrej nocy. Pozdrawiam 🙂
  • #13 21861168
    lindnerstanislaw902
    Poziom 2  
    Witam, temat zamykam. Kontaktron Satel B3A zamontowany w kasecie metalowej nie działał prawidłowo, został założony na zewnętrznej stronie furtki. Przewody zostały podłączone na styku 70 i 71, zworka została zdjęta, wszystko działa bez zakłóceń. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam🙂.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest podłączenie kontraktronu Satel B3A do napędu bramy BFT Deimos Ultra BT 600 w celu zapobiegania kolizji między furtką a bramą. Problem polega na tym, że brama przesuwa się w stronę otwartej furtki, co może powodować uszkodzenia. Propozycja rozwiązania to wykorzystanie styków 70 (Com) i 71 (Stop) w napędzie BFT oraz usunięcie zworki, aby zablokować ruch bramy podczas otwarcia furtki. Dołączony schemat ma pomóc w prawidłowym podłączeniu kontraktronu. Dyskusja skupia się na kompatybilności i prawidłowym sposobie integracji kontraktronu z systemem sterowania napędem, aby skutecznie uniemożliwić ruch bramy w momencie otwarcia furtki i zapobiec kolizji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA