logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)

maxpayne17 15 Mar 2026 15:56 2058 75
Najlepsze odpowiedzi

Jak wyregulować tor FM w Philips 22AH682/22, gdy nie działa stereo i wskaźnik „0” tuningu nie dochodzi do zera?

Najpierw trzeba zestroić tor p.cz./detektor na silnej stacji, bo brak stereo i brak „zera” najpewniej wynikają ze zbyt słabego lub rozstrojonego sygnału p.cz., a nie z uszkodzenia samej diody LED czy wskaźnika [#21864363][#21873825] Do strojenia użyj pinu 13 HA1137W jako wskaźnika poziomu sygnału, a nie pinu 12 (to wyjście mute); przy mocnej stacji na pinie 13 powinno być wyraźne napięcie, a u Ciebie 100–300 mV sugeruje zbyt słaby sygnał albo rozstrojoną głowicę/tor p.cz. [#21866343][#21873825] Dopiero po znalezieniu najmocniejszej stacji ustawiaj cewkę S202 tak, aby napięcie między pinami 7 i 10 HA1137W było minimalne, najlepiej bliskie 0 V; jeśli nie da się zejść nisko, to obwód LC S202 jest bardzo prawdopodobnie rozstrojony lub ma uszkodzony wewnętrzny kondensator [#21864363][#21880868] Wtedy warto sprawdzić S202 poza układem: omomierzem potwierdzić ciągłość, a najlepiej zrobić prosty generator LC i porównać częstotliwość, albo podstawić sprawny filtr/cewkę 7x7 z rodziny Polfer 2xx jako test [#21880868][#21881336] Do testów porównawczych można też podać sygnał p.cz. z wyjścia innego sprawnego tunera przez kondensator separujący do wejścia HA1137W, ale trzeba zostawić jeden filtr ceramiczny, bo całkowite jego pominięcie zniekształca pracę układu [#21874295][#21880297]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21880180
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 246
    Kondensator jest potrzebny, żeby nie przejmować się napięciami stałymi występującymi na wejściu układu scalonego i na wyjściu głowicy w.cz. które mogą być różne i połączenie ich bezpośrednio może doprowadzić do nieprawidłowej pracy lub ich uszkodzenia.
  • #32 21880187
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Filtr ceramiczny zapewni separację od napięc stałych.
  • #33 21880297
    Nepto
    Poziom 24  
    Ech, pisałem wczoraj wieczorem z telefonu i tak jak myślałem, to nie było jasne. Chodzi o to, że jeśli musimy podać sygnał z odbiornnika "dawcy" do "pacjenta", to aby zrobić to z wykorzystaniem jednego z filtrów ceramicznych musimy albo wyjście głowicy "dawcy" podłączyć przed kwarcem odbiorcy (niebieska strzałka) albo wyjście kwarcu "dawcy" podłączyć do wejścia HA1137W odbiorcy (zielona strzałka). W obu przypadkach zwieralibyśmy potencjalnie różne napięcia (U1 i V1 albo U2 i V2).

Kondensator separuje nam te napięcia stałe.

Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)
  • #34 21880768
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Z Filtrem ceramicznym (dyskryminatorem 10.7MHz) działa to o wiele lepiej. Jakość i odbiór poprawił się podpinając Kondensator. W tym przypadku kondensator ma znaczenie. Słuszna uwaga @Nepto. Zaryzykowałem i podłączyłem bez kondensatora i od razu było to słychać. pojawiło się jakieś brumienie, piszczenie. Mając zamienione głowice i szeregowy kondensator według koncepcji @Nepto wróciłem do początkowych pomiarów.
    R219 przy silnych stacjach wynosi w granicach 48-56mV. R220+R219 0.9938V-1.086V. Przy obu pomiarach widać obniżenie się napięcia. Kręcenie S202 niczego znacząco nie zmienia. LED Stereo FM brak reakcji w całym zakresie, a Wskaźnik tuning zbliżył się do środka skali przy silnych stacjach czyli jest lekka poprawa.
  • #35 21880838
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Dalej jesteś w d...
    1V na sprawnym torze HA1137W (UL1200, CA3089, TDA1200) to potrafi na 13 nóżce wychylić stacja 30kW, która ma nadajnik 160km od nas w odbiorze na dipolu półfalowym za oknem.
    Do testów na najmocniejszych stacjach by sprawdzić jak reaguje 13 nóżka scalonego toru, to nie potrzebujesz mieć żadnego filtra ceramicznego. W tym wypadku osłabi ci tylko wskazanie na 13 nóżce.
    Na 13 nóżce będziesz miał max napięcie gdy na nogę 1 wpompujesz sygnał p.cz. o wartości 100mV
    Póki tego nie zrobisz, to nie ma co zajmować się ARCZ, zestrojeniem demodulatora i rozczulaniem się, że stereo nie działa, bo przy małych sygnałach p.cz. dodatkowo tranzystor TS301 na 10 nodze dekodera stereo blokuje mu tryb stereo, by szumofonu za dużego nie było.
    Cewka demodulatora FM S202 może mieć ubity wewnętrzny kondensator i wtedy sobie możesz kręcić rdzeniem do grobowej deski i nic się zmieniać nie będzie, bo może się okazać, że stoisz daleko poza oczekiwaną częstotliwością rezonansu.
  • #36 21880868
    Nepto
    Poziom 24  
    Wygląda na to, że wykluczyliśmy problem z głowicą naprawianego radia i teraz to faktycznie, najbardziej prawdopodobną usterką jest niesprawność cewki S202 (lub wewnętrznego, wbudowanego w nią kondensatora tak jak wskazuje @Andrzej L. ) ewentualnie problem z dławikiem S201. Świadczyłoby o tym też to, że:
    maxpayne17 napisał:
    Kręcenie S202 niczego znacząco nie zmienia.

Chyba trzeba byłoby się dokładniej tej cewce S202 przyjrzeć. Wylutuj ją, sprawdź omomierzem, czy nie jest przerwany obwód. Spróbuj delikatnie zdjąć obudowę i zobaczyć, czy kondensatorki w środku wyglądają w miarę normalnie. Może zrób zdjęcia w powiększeniu i tutaj wrzuć?

Najlepiej byłoby po prostu znaleźć taki sprawny element, albo coś zastępczego, właściwie każda cewka, która pracuje w tym miejscu z układem HA1137W by się nadała.
  • #37 21881336
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Testowo w miejsce podwójnej cewki "S202 a b" można praktycznie podstawiać jako pojedynczą cewkę-filtr Polfer-a 7x7 z rodziny 2xx. Nie ma potrzeby na test sklecać podwójną cewkę ze sprzężeniem magnetycznym. Do diagnozy wystarczy pojedyncza cewka. Praktycznie 90% filtrów "dwusetek" tam może być wstawiona na test. Jeżeli dany numer cewki 2xx wymaga dokładania zewnętrznego kondensatora na rezonans na 10,7MHz to dołożyć.
    Testowo odpala się układ zbliżony do np. Toski AWS303, AWS306, AWS307

A oryginalną cewkę S202 łatwo sprawdzić sklecając na niej prosty generator LC i zmierzyć na jakiej częstotliwości generuje - skoro kręceniem rdzenia w niej, będąc dostrojonym odbiornikiem na największy sygnał na nóżce 13 HA1137W, nie jest się w stanie doprowadzić do zerowego napięcia mierzonego między nogami 7 i 10.
    Jak cewka S202 jest rzeczywiście padnięta (kondensator złapał upływność lub stracił pojemność) to generator w ogóle nie wystartuje albo będzie oscylować nawet i kilkadziesiąt % obok oczekiwanego 10,7MHz.
  • #38 21881366
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Sprawdziłem omomierzem obwód jeden i drugi ma ciągłość. Po zdjęciu obudowy wygląda to tak:
    Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)

Aktualnie z dostępnych filtrów mam tylko to co na zdjęciu (dwie bez opisu):

Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)
  • #39 21881385
    Nepto
    Poziom 24  
    Dziwnie prześwieca się ten karkas cewki, tam w środku jest jeden rdzeń czy może dwa krótkie jeden od góry a drugi od dołu?

Andrzej L. napisał:
    A oryginalną cewkę S202 łatwo sprawdzić sklecając na niej prosty generator LC i zmierzyć na jakiej częstotliwości generuje

Dobra rada, też bym tak zrobił.
  • #40 21881396
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Karkas cewki jest z takiego prześwitującego tworzywa, Dokładnie, w środku są dwa krótkie rdzenie jeden od góry, a drugi od dołu. i wiedzę, że oba mają możliwość regulacji Z tym, że tym ja kręciłem tylko od góry. Dolny był nie ruszany.

Zorbie taki generator.

• #41 21881403
    Nepto
    Poziom 24  
    Ooo... to bardzo ciekawe. Może faktycznie od góry jest rdzeń uzwojenia wtórnego a od dołu ten, który głównie wpływa na częstotliwość rezonansową pierwotnego obwodu. Może to nim trzeba stroić na początku :)

Tak, zrób taki generator i to pozwoli przetestować obie cewki, skoro już rozebrałeś i wyciągnąłeś, to lepiej mieć pewność.
  • #42 21881456
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Albo ten generator sie nie wzbudza albo mam coś nie tak. Jedna strona 100Hz druga 120Hz? Jest to możliwe? Spodziewałem sie dużo większych wartości.
  • #44 21881894
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Ok, schemat ten sam. Zmieniłem tranzystory na BF421A wyniki juz bardziej wiarygodne. Strona A 4.377MHz strona B 4.197MHz różnica niewielka. Generator z postu powyżej zasilał obie strony cewki z napięcia 4.12V.
  • #45 21881925
    Nepto
    Poziom 24  
    A jaki jest zakres zmian częstotliwości przy wkręcaniu i wykręcaniu rdzeni? Jaką częstotliwość uzyskujesz bez rdzenia?

Jak mierzyłeś te częstotliwości?

Jeśli to faktycznie tylko około 4MHz to może tłumaczyć, dlaczego nie udaje się złapać rezonansu na 10.7MHz.
  • #46 21881947
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Zasilanie 4.12V Rdzeń wkręcony do końca 3.789MHz. Rdzeń wykręcony (trzyma sie na jednym zwoju) 5.276MHz. Częstotliwość jest w miarę stabilna nie pływa. Delikatne zmiany o ok. -/+3kHz. Bez rdzenia f=5.334MHz.
    Częstotliwość mierze między masą a wspólnym punktem baza, kolektor, cewka kondensator. Miernik to unit ut139s. Pomiary dotyczyły tylko jednej strony "od góry" wcześniej już kręconej.

Jedyny pomysł jaki mam to spreparować ten filtr. Tak dobrać kondensatory, żeby zbliżyć sie do 10.7MHz i był jakiś zapas regulacji albo wstawić coś podobnego. Tylko aktualnie mam z cewek to co wcześniej wrzuciłem na fotce. Jeśli trzeba jakiś inny filtr to już muszę kupić. Nie mam z czego wyciągnąć i jeszcze być pewnym że jest sprawny.
  • #47 21882008
    Nepto
    Poziom 24  
    Poczekaj poczekaj... Jeśli dołączałeś miernik równolegle do obwodu LC to jego wewnętrzna pojemność ma bezpośredni wpływ na częstotliwość oscylacji.
    Zazwyczaj kondensator w takim obwodzie rezonansowym to 80 - 100 pF. Żeby częstotliwość spadła do połowy (10 -> 5MHz), musimy mieć 4x większą pojemność, czyli dodać 3xC do już istniejącego C w zakresie 80-100pF. Dodatkowe 240-300pF to sporo, ale w karcie katalogowej tego miernika Uni-T nie podają nic na temat jego pojemności wejściowej, więc nie da się tego wykluczyć.

Może spróbuj mierzyć częstotliwość nie równolegle do obwodu LC, ale przez jakiś bufor typu wtórnik emiterowy? Od biedy można zacząć od zmierzenia na rezystorze 1k, to już powinno mniej wpływać na obwód LC.

Druga sprawa, skoro odkryłeś, że te dwie cewki są niezależne a regulowałeś rdzeniem tylko jedną, możesz też złożyć ją z powrotem, wlutować na miejsce i sprawdzić, co się dzieje przy regulowaniu zarówno jednym jak i drugim rdzeniem.

Pozytywny wynik dotychczasowego eksperymentu jest taki, że cewki się regulują i wpływają na zmianę częstotliwości.
  • #48 21883402
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Dokładnie tak podłączyłem miernik częstotliwości. Też szukałem w papierowej instrukcji informacji jaka ma pojemność wejścia. Oczywiście nie podali tej informacji. Próbowałem mierzyć ten filtr przez wtórnik, ale wtórnik zaniżał wyniki. Nie wiem w czym problem? Pomiar bezpośrednio na LC dawał wynik tak jak wcześniej pisałem(~~3.5-5.2MHz). Natomiast po dołączeniu wtórnika częstotliwość spadła do 2.542MHz. Nie wiem czemu tak? Czy faktycznie pojemność miernika miałaby taki wpływ? Dalej nie drążyłem tematu i zamontowałem z powrotem S202 na miejsce. Z powodu tego, że w PCB nie ma otworu, aby móc kręcić dolnym rdzeniem, przylutowałem filtr na krótkich przewodach i zacząłem mierzyć. Ustawiłem silną stacje w mojej okolicy i kręciłem najpierw rdzeniem od góry i tu nie ma zaskoczenia nic się nie zmieniło praktycznie brak reakcji. Za to kręcąc od dolnym rdzeniem było słychać różnice w odbiorze. Im bardziej wkręcony jakość dźwięku była lepsza, wykręcony gorzej. Napięcie na R219 +R220 przy silnej stacji i regulacji to 757mV. To napięcie występuję gdy rdzeń dolny jest wykręcony i wystaje ponad obrys jeden zwój (dalsze wykręcanie niczego nie zmienia). Widać jest postęp. Teraz pomiary na R219 Rdzeń dony wykręcony jeden zwój nad obrys napięcie to 35mV czyli mniej niż poprzednio o blisko połowe. Kiedy rdzeń jest wkręcony maksymalnie napięcie to 65mV.

Dodatkowo wspomnę tylko, że kiedy dolny rdzeń jest regulowany słychać zauważalnie, że jakość dźwięku polepsza się i pogarsza w zależności od ustawienia. Ewentualnie trzeba dostrajać się do stacji pokrętłem.

Muszę zorganizować taki filtr, o którym wspominał @Andrzej L.
  • #49 21883595
    Nepto
    Poziom 24  
    maxpayne17 napisał:
    Z powodu tego, że w PCB nie ma otworu, aby móc kręcić dolnym rdzeniem,

To mnie zaskoczyło, ale po przemyśleniu mam hipotezę, że procedura strojenia wygląda następująco.

Dolny rdzeń odpowiada za regulację obwodu LC bezpośrednio podłączonego do wyprowadzeń 9, 10 układu scalonego a górna to tylko sprzężony magnetycznie drugi obwód rezonansowy.

Pod ręką mam tylko podobny obwód z Radmora 5412, nieco bardziej skomplikowany, ale działający na podobnej zasadzie sprzężonych obwodów LC
    i instrukcja serwisowa tak opisuje strojenie:
    a więc w pierwszym kroku rdzeń tego wtórnego obwodu LC (L309) jest wykręcony, stroimy za pomocą L308 a potem dokładamy rdzeń L309 i robimy dodatkowe dostrajanie.

Przekładając to na naszą sytuację z Philipsem, wygląda na to, że trzeba by zrobić tak:
    1/ wykręcić całkowicie górny rdzeń
    2/ od góry wkładając stroik powinniśmy dosięgnąć dolnego rdzenia i kręcąc dolnym rdzeniem dostrajamy na minimalną wartość napięcia pomiędzy wyprowadzeniami 7 i 10 układu (powinno się dać dostroić do prawie zera). To powinno dać też stosunkowo duże napięcie na wskaźniku poziomu sygnału 13 (>1V).
    3/ wkręcić rdzeń górny i dostrajać na minimalne zniekształcenia THD (ale tutaj byłby konieczny generator sygnału), ewentualnie zostaje "na ucho".

O ile punkt 2 sie nie uda, to najbardziej prawdopodobne jest, że jednak kondensator w tym układzie LC jest uszkodzony. Widziałem nawet tu na elektrodzie, że niektórzy z powodzeniem wymieniali je na nowe kondensatorki typu SMD (bo muszą być małe), ale bez miernika indukcyjności dobieranie odpowiedniego to zgadywanka, będzie to pewnie coś w zakresie 75pF - 100pF.

Co do zastępczego układu, to może któryś z tych, które masz by pasował, niestety tak na oko bez testu nie widzę, jakie one są.
    Z polskich cewek typu "7x7" od Polfer powinno dać się dobrać te z numerami 2xx, np. 211 (ma już kondensator wewnętrzny) albo 216 (trzeba dodać zewnętrzny kondensator).
    Katalog np. tutaj: https://radiowcy.org/wiki/Cewki_7x7/Polfer/Katalog
  • #50 21884005
    maxpayne17
    Poziom 14  
    OK. Zatem tak to wygląda. Zrobię tak jak w procedurze strojenia Radmora. Muszę dorobić taki stroik, bo ten co mam nie sięga do samego końca. Jeśli się to strojenie nie powiedzie spróbuje dobrać kondensatory do tego oryginalnego filtra S202. Mam kondensatory SMD 1206 i myślę, ze zmieszczą się w obudowę oryginalnego filtra. Problematyczne może być przylutowanie przewodów do nich, ale chyba sobie poradzę z tym. Miernik indukcyjności mam. Wiec gdyby procedura nie zadziałała wytnę stare kondensatory zmierzę indukcyjność strony pierwotnej i wtórnej i coś się dobierze.
    Z zastępczych cewek udało mi się znaleźć w Tosce filtr 216. Na próbę mogę jeszcze wstawić tą 216. Widzę, ze według katalogu trzeba wstawić zewnętrzny kondensator 100pF po stronie wtórnej, piny 2,5? Dobrze myślę?
  • #51 21884037
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Autor niech wskaże jaka jest "drutologia" na tym oryginalnym karkasie, czy cewka nawinięta tam niżej, bliżej podstawy jest fizycznie łączona z nogami 9 i 10, a cewka nawinięta na końcu karkasu "na górze" jest cewką uzwojenia wtórnego połączoną z R224 3k?

Na zdjęciu nie widać dokładnie na podstawie końcówek uzwojeń jak rozmieszczone są te uzwojenia na karkasie, które uzwojenie do której szpilki w podstawie karkasu i potem która szpilka do której nóżki scalonego układu p.cz. jest łączona. Podstawowe strojenia zawsze robi się tym rdzeniem, którym najbardziej oddziałuje na cewkę pierwotną - czyli najostrzej zmienia napięcie między nogami 7 i 10.
    Napięcie stałe mierz zawsze bezpośredni na nogach 7 i 10, bo mierząc na R219 masz mniej "ostry" pomiar.
    Bezpośrednio na nogach widać precyzyjniej zmianę napięcia przy regulacji indukcyjności cewki, bo na R219 napięcie jest już zmniejszone przez dzielnik R220+R219.

Punktem startu do kręcenia rdzeniem jest zawsze najpierw potwierdzenie czy stan który uważasz jako punkt dostrojenia do stacji jest środkiem przepustowym bloku p.cz. - czyli czy dana stacja daje wtedy największy sygnał na nóżce 13

Bez spełnienia tego warunku, nie ma sensu kręcić cewką demodulatora, bo będziesz stroił w przysłowiowych burakach.

Pomiar miernikiem unit może mocno przekłamywać.
    Wiele generatorów jak "druciarstem" wepniesz się prosto na obwód LC generatora, to potrafi zerwać drgania, albo głupoty będzie wskazywać jak jeszcze generator jest w stanie przy takim "intruzowym" pomiarze podtrzymać drgania o zaniżonej amplitudzie.
    Układ pomiarowy wykonany zgodnie ze sztuką, to byś musiał przez szeregowy kilka pF podać na wtórnik emiterowy i dopiero na wyjściu takiego separatora mierzyć częstotliwość. Zwróć uwagę, że wg specyfikacji pomiar częstotliwości w tym wskazanym unicie wyrabia do 10MHz i oczekiwane 10,7MHz może być już dla niego za dużo i dziwnie zaniża odczyt. Efekt podobny do liczników w cyfrówce, gdy osiągasz graniczną częstotliwość licznika to najpierw zaczyna gubić impulsy, aż w końcu następuje odczyt mityczne 0Hz na wyjściu. Nie przyglądałem się czy tamtejsza funkcja częstościomierza w twoim mierniku to prosty przetwornik częstotliwość -> napięcie, czy raczej rzeczywisty licznik częstotliwości.
    Może też być sytuacja, że na końcu pasma jakie miernik jest w stanie obsłużyć, wymaga on podania znacznie większej amplitudy sygnału aby odczyt był prawdziwy.
    Potwierdzenie byś miał gdybyś mógł tam pomacać generator oscyloskopem też sprzężonym delikatnie z obwodem drgającym LC przez szeregowe kilka pF.
    Jeżeli w miejsce niepewnego filtra LC wstawisz swoją powietrzną cewkę nawiniętą drutem 0,1mm ~33zw. zwój przy zwoju na karkasie fi 4mm z dopiętym równoległe kondensatorem 100pF i taki układ nie da ci oscylacji w tym generatorze w pobliżu ~10MHz to układ pomiarowy masz mocno podejrzany.
    Raczej wątpliwe aby w podwójnej oryginalnej cewce-filtrze, wbudowane oba rurkowe kondensatory miały tę samą przypadłość, że obie cewki ściągnęłyby oscylacjami do połowy oczekiwanej częstotliwości. W sprawnym torze cewki demodulatora, tam więcej jak +/- 1MHz góra-dół (w zależności od typu rdzenia) od oczekiwanej częstotliwości środkowej 10,7MHz nie przestroisz tej cewki, a nie że o ponad 50% przestroisz ją rdzeniem.

cewka 7x7 nr 216 to już dziś rarytas, raczej tylko z demobilu się takową dostanie. A z Toski AWS-306, 307 (w AWS-303 cewka nr 211 7x7) szkoda wypruwać, bo to delikatne komponenty są i szkoda tam katować drobniutkie szpileczki, łatwo zerwać uzwojenie lutowane do tych szpileczek lub ich mocowanie wytopić z tworzywa korpusu.
    Układ demodulatora ze sprzężeniem magnetycznym podwójnej cewki, to np. tuner Diora AS-642, AS-641, AS-6411, AS-632.

Jeżeli w oryginale nie ma otworu od dołu, to poszli na łatwiznę, bo strojenie wtórnej cewki na najniższe THD, rozstraja delikatnie pierwotną cewkę, która wymaga ponownego doregulowania na 0V DC między nogami 7 i 10.
    Rozstrojenie zera DC jest tym mniejsze im bliżej w powtarzanych cyklach zestrojenia: cewka wtórna -> cewka pierwotna jesteśmy na optimum.
    Być może w procesie produkcji rdzeń pierwotny mieli już tak obcykany, że pierwotny rdzeń wkręcali mniej niż wymagało tego 0V DC, bo mieli na uwadze, że druga cewka po dostrojeniu na najmniejsze THD i tak delikatnie pociągnie w dół częstotliwość rezonansową pierwotnej cewki. Takie trochę chałupnictwo :-)
    Jak układ ścieżek przy filtrze S202 umożliwia, to zawsze można sobie wywiercić otworek w PCB, który umożliwi dostęp do dolnego rdzenia we wlutowanym filtrze (mimo wkręcenia od góry rdzenia drugiej cewki) by mieć niezależną regulację obu rdzeni od góry i od dołu.

Napięcie na 13 nóżce w układach p.cz. HA1137W (UL1200) jest niezależne od ustawienia cewki demodulatora lub nawet jej braku (nogi 8, 9 , 10 wiszące nawet w powietrzu), jak są tam jakieś różnice to rzędu grubości wskazówki (inne kostki p.cz. jak np. TDA4100 = A4100D - kombajn AM/FM z tunera AS252 są już wrażliwe na dostrojenie cewki demodulatora na środek pasma p.cz., rozstrojenie obniża napięcie nóżki informującej o amplitudzie sygnału p.cz. co mocno wkurza i utrudnia w takich kostkach złapanie środka pasma bez przyrządów).
    Pomiar indukcyjności miernikiem w rejonie kilku uH jest już obarczony dużym błędem, bo to dla większości mierników praktycznie początek najmniejszego zakresu. Stąd lepsza jest metoda generatorowa, znając pojemność jaką wprowadza sumarycznie sama aktywna tranzystorowa część generatora (i jego ewentualne dodatkowe pojemności dodatniego sprzężenia zwrotnego) do podłączanego obwodu LC lub samej cewki, mając częstościomierz, wyliczymy dzięki temu precyzyjniej indukcyjność cewki niż ją mierząc popularnym miernikiem indukcyjności.

Indukcyjności obu cewek: pierwotna - wtórna są najczęściej identyczne, po prostu dwa takie same obwody LC sprzężone ze sobą celem wydłużenia prostoliniowego odcinka krzywej "S" demodulatora FM - co zapewnia najmniejsze zniekształcenia. Na pojedynczym obwodzie nie da się uzyskać tak długiego prostego odcinka - przez co trochę większe THD przy jednocewkowym demodulatorze iloczynowym.
    Optimum dla demodulatora, dla najmniejszego THD, to linia czerwona, czyli w pobliżu krytycznego sprzężenia obu cewek.

Najczęściej w tych torach scalonych cewki mają indukcyjność zbliżoną do ~2uH

Wyjątek to np. tor p.cz. na kostce TDA1576, gdzie obwody LC demodulatora pracują z potężną równoległą pojemnością 560pF zamiast popularnej 100pF i tam cewka (lub cewki w wersji 2 cewkowej) ma ledwo ~0,4uH.

W niektórych układach wtórna cewka ma regulowaną dołączoną równoległą oporność, by przez jej dobranie jeszcze precyzyjniej złapać punkt najmniejszego THD.

Oczywiście coś za coś. Zmniejszając równoległe dołączane rezystory obu cewek zmniejsza się niestety także tym samym amplitudę sygnału audio po demodulacji. Czyli znów kompromis układowy.
    Patrząc jak przy tych samych kostkach różni projektanci mają różne wartości rezystorów równoległych do cewek, można trochę zgłupieć, bo ile szkół tyle finalnych rozwiązań, które mają minimalizować THD i jak chcesz się bawić w aptekarza to sobie sprawdzasz te kombinacje i łapiesz tą, która w twoim torze daje najmniejsze THD, bez osłabiania amplitudy sygnału m.cz. po demodulacji.
  • #52 21884737
    maxpayne17
    Poziom 14  
    https://obrazki.elektroda.pl/6867646100_1776193697.jpg

Dokładnie tak jak na Twoim @Andrzej L. rysunku. Cewka "czerwona górna" tak jak zaznaczyłeś w swoim poście jest połączona R224 o wartości 3k Ohmy. "Zielona dolna" jest połączona z pinami 9,10 i równolegle jest rezystor 4.3k Ohmy. Wszystko zgadza się tak jak na schemacie. Wrzucam fotki, który pin jest z czym połączony.

Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)

U mnie to "dolna cewka". Kręcenie tym rdzeniem wyraźnie zmienia napięcie. Kolejne pomiary będę wykonywać bezpośrednio na pinach 7,10.
    Tak, na pinie 13 przy najmocniejszej stacji mam się spodziewać napięcia w granicach 4-5V i dopiero wtedy przeprowadzać strojenie.

No tak. Racja. Bezpośrednio wpinanie się w obwód drgający na pewno coś tam zaburzy, a może nawet go zgasi. Generator zrobiłem na pcb, żeby nie było to totalnym pająkiem i przy jakiś manipulacjach, pomiarach nie wkurzać się, bo ciężko się mierzy jak układ rozsypuje się w rękach. No to mam pierwszy błąd, bo jako szeregowy kondensator sprzęgający obwód LC z wtórnikiem wstawiłem sporo, bo 820pF Zmienię go na 4.7pF i wtedy sygnał podam na wtórnik.

Biorę poprawkę na te mierniki, bo nie jest to pełnowartościowy częstotliwościomierz zawsze w tych uniwersalnych multimetrach jest ograniczony wąski zakres albo przy pewnym minimalnym napięciu zaczyna pokazywać właściwe wyniki, ale jak się nie ma prawdziwego miernika częstotliwości to trzeba radzić sobie tym co jest. Wiem, że zakres kończy się na 10MHz, ale liczę że przynajmniej zbliżę się do tej wartości i coś tam zmierzę w tych okolicach. Mam nadzieję, że Unit dorzuci te paręnaście KHz od siebie i nawet jak przekroczę trochę zakres to zmierzy. Może tak być, że tym nie da rady zmierzyć. W tym mierniku to na pewno się nie wysilali, poszli po najniższej linii oporu, żeby w ogole była taka funkcja i było jak najtaniej dla nich. Tu akurat częstotliwość jest mierzona na zakresie miliwoltomierza AC, wiec mierzy od miliwoltów, ale zaznaczyli, żeby przy pomiarze częstotliwości nie przekraczać napięcia 30V AC.

Mam taki zestaw przygotowany, aby potwierdzić działanie generatora. Nawinąłem cewkę według opisu + 100pF, ale jeszcze nie sprawdzałem. Też tak myślę, żeby podobna usterka wystąpiła dwa razy w tym samym elemencie to mało prawdopodobne.

Może tak być. Możliwe, że szli na skróty albo proces strojenia wygląda tak jak napisał @Nepto. Ciężko zgadywać co mieli na myśli.

W takim razie zdaję się na Was. Przy pomiarze indukcyjności w zależności co zaproponujecie tak ją zmierzę. Żeby pomiary były wiarygodne, bo mierzyć tez trzeba umieć.
  • #53 21885422
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Tak na szybko, bo błądzę w temacie. Post wyżej chyba bredziłem. Zrobiłem taką próbę wstawiłem cewkę prawdopodobnie, bo napis jest mało czytelny 211?. Zmierzyłem napięcie bezpośrednio na pinie 13, które wynosiło 1.24V dla najsilniejszej stacji. Wyregulowałem napięcie tą cewką. Udało mi się ustawić napięcie na pinach 10, 7 na poziomie 5-7mV trochę się waha w tych granicach. Wskaźnik zaczął działać. Przy stroneniu stacji ustawia się w zerze. Jak odjeżdżam od stacji to wychyla się prawo lewo czyli udaje, że działa. Stacje grają czysto. Moim zdaniem dobrze jeśli chodzi o jakość dźwięku. Led stereo fm nadal brak reakcji.
  • #54 21885669
    Nepto
    Poziom 24  
    Brzmi jakby z tą cewką zadziałało tak, jak powinno. 211 jak najbardziej powinna pasować, napięcie na pin 13 jest już w miarę OK, tak samo pomiędzy 7 i 10 udało się zejść ładnie do zera. Teraz trzeba będzie potwierdzić, co z tą oryginalną cewką.

Co do stereo, sprawdź najpierw, czy ta dioda w ogóle działa i przejrzyj, czy napięcia na IC310 zgadzają się z instrukcją serwisową.

• #55 21885907
    maxpayne17
    Poziom 14  
    1. 12.9V
    2. 2.9V
    3. 5.7V
    4. 7.8V
    5. 7.8V
    6. 11.4V
    7. 0V
    8. 0.43V
    9. 6.4V
    10. 68mV
    11. 2V
    12. 2.2V
    13. 1.8V
    14. 2V
    15. 2V
    16. 2.9V
    Led zielony Ud=2.1V dioda sprawna
    Nad starą cewką jeszcze pracuje. Chce ją przywrócić do stanu pierwotnego. Do mojego generatora dorobiłem obwód LC według opisu, ale maksymalna zmierzona częstotliwość to 6.8MHz. I albo moj miernik tego nie zmierzy i pokazuje głupoty, albo coś mam z tym układem nie tak.

Aktualizacja
    Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment. Zamieniłem stronami oryginalną cewkę. Tak, że teraz stroję obwód górnym rdzeniem. I na pinie 13 napięcie urosło mi nawet do 2.54V. Regulując górnym rdzeniem, napięcie między pinami 7, 10 wynosiło ok. 7-9mV. I równie dobrze działa jak na testowej cewce 211. Dźwięk czysty, dobra jakość. Wniosek z tego, ze tylko jedna strona oryginalnej cewki jest nie sprawna. Czy obie strony w takich cewkach są nawijane 1:1 i po obu stronach kondensatory są te same?
  • #56 21887669
    Nepto
    Poziom 24  
    maxpayne17 napisał:
    Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment. Zamieniłem stronami oryginalną cewkę. Tak, że teraz stroję obwód górnym rdzeniem. I na pinie 13 napięcie urosło mi nawet do 2.54V. Regulując górnym rdzeniem, napięcie między pinami 7, 10 wynosiło ok. 7-9mV. I równie dobrze działa jak na testowej cewce 211. Dźwięk czysty, dobra jakość. Wniosek z tego, ze tylko jedna strona oryginalnej cewki jest nie sprawna. Czy obie strony w takich cewkach są nawijane 1:1 i po obu stronach kondensatory są te same?

Bardzo ciekawe, sprytny pomysł! Faktycznie, wygląda na to, że problemem jest ta dolna cewka albo jej kondensdator. O ile nie zależy Ci na ekstremalnie precyzyjnym strojeniu zniekształceń (ale musiałbyś mieć generator do tego), to w sumie tak mogłoby zostać.

Ja jeszcze dla eksperymentu zrobiłem układ testowy do badania częstotliwości rezonansowej o którym pisałeś i jak to mówią informatycy "u mnie działa". :/
    Schemat (to samo, tylko na tranzystorach NPN)

i tak to wygląda zmontowane:

Cewkę wziąłem z jakiegoś złomowanego radioodbiornika przenośnego na układzie LA1810

W karcie katalogowej LA1810 jest opisana w ten sposób:

Pomiar częstotliwości robiłem oscyloskopem (sonda na 10x) na rezystorze między emiterami a masą i daje to zupełnie niezły wynik:

Regulacja rdzeniem zmienia częstotliwość w zakresie ok. 10,3-11MHz. Częstotliwość zależy też nieco od napięcia zasilania, kiedy dla 3V mam dokładnie 10,7MHz, dla 6V jest to 10,25MHz.

A jak z tym stereo, dla silnego sygnału nadal brak wskaźnika stereo?
  • #57 21888226
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Kombinuję jak mogę. Podejrzewam, że to ta pojemność jest winna. Nie mam generatora, wiec raczej będę musiał się pogodzić z tym. Jedynie co to pozostaje regulowanie na ucho. I chyba tak zrobię odwrócę tylko tą oryginalna cewkę S202ab. Przeprowadzę jeszcze raz dokładne strojenie według zaleceń. No chyba, że pruć tą wadliwą stronę i dobierać kondensator. Nie wiem muszę się zastanowić.

Mój schemat zamieściłem parę postów wcześniej. Zasada ta sama tylko tranzystory typu N i "odwrócone zasilanie" Mój układ na PCB wygląda tak:

Tu jest mój zestaw testowy z cewką nawiniętą na wiertle fi 4 33zwoje i kondensator 100pF. Jak widać wynik oscyluje w granicach 9.3MHz.
    Miałem możliwość skorzystania z oscyloskopu więc zamieszczam na fotkach wyniki.
    Przyczyną niemierzalności prawdopodobnie jest mój sprzęt pomiarowy. Miernik może faktycznie wprowadzał jaką pasożytnicza pojemność, co obniżało częstotliwość albo nie chciał się wzbudzać. Za dużo wymagałem od tej konstrukcji. Układ zaczął śmigać nawet kiedy pomiary były robione oscyloskopem. Mam świadomość tego, że sonda ma jakąś pojemność, ale pomiar był bardziej wiarygodny niż miernikiem i mogłem zobaczyć jak wygląda przebieg.

Zrobiłem też testy na oryginalnej cewce i widać ze jedna storna nie domaga. Na jednej stronie jest regulacja odbywa się w zakresie 8.8-13.5MHz natomiast druga nie wydoliła do tych 10.7MHz i regulacja była w zakresie 6.9-9.6MHz Być może to powodował te problemy.
    A tak wyglądały pomiary oryginalnej cewki s202ab:

Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)

I druga strona cewki s202ab:

Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197)

Tak! Też to zauważyłem, że regulując napięcie zasilania, regulujemy przy okazji amplitudę wyjściowa i częstotliwość. U mnie układ starował już przy 0.9V pomiary były wykonywane przy 1.7V. No i właśnie przy wyższym napięciu zasilania nie osiągnąłbym takich częstotliwości. Czy te wyniki są wiarygodne?

Na tą chwilę nadal brak stereo. Napięcia na scalaku ic310 są moim zdaniem poprawne. Delikatnie odbiegają od tych w nocie katalogowej, ale tragedii nie ma, Pilot ustawiony na 19.05kHz R351 ic310 pad kontrolny pin12.

Co reguluje się przy LA3350 ic310 potencjometrem R352 na pinie 8 ?
    Może mieć wpływ ustawienie potencjometru FM MUTE przy ic210 HA1137 R251?
  • #58 21888613
    Nepto
    Poziom 24  
    maxpayne17 napisał:
    Zrobiłem też testy na oryginalnej cewce i widać ze jedna storna nie domaga. Na jednej stronie jest regulacja odbywa się w zakresie 8.8-13.5MHz natomiast druga nie wydoliła do tych 10.7MHz i regulacja była w zakresie 6.9-9.6MHz

OK, to mamy już 100% potwierdzenie, że coś jest nie tak z tą jedną cewką/kondensatorem albo rdzeniem dla niej.

maxpayne17 napisał:
    Czy te wyniki są wiarygodne?

Wyglądają na OK. Poza tym, potwierdziłeś to też w samym układzie radia podłączając te cewki na odwrót. Wydaje się więc, że jest problem albo (1) z rdzeniem, albo (2) z tym miniaturowym kondensatorem dołączonym równolegle do dolnej cewki, może stracił parametry.

(1) Co do rdzenia, to łatwo to wykluczyć, przełóż ten z dołu do góry i sprawdź, czy obwód górny daje taką samą częstotliwość jak z oryginalnym rdzeniem. Powinno być to samo.

(2) Co do kondensatora, to tak jak pisałem, to straszna dłubanina, ale potencjalnie można go wymienić na odpowiadający mu SMD, który tam się zmieści. Jak już masz układ w którym możesz mierzyć częstotliwość, to trzeba by: wylutować ten stary kondensatorek tubkę, dobrać (lutując może do nóżek na drucik) kondensator SMD, który da te 10,7MHz i jak już go dobierzesz, to jakoś go tam w to miejsce po starym upchnąć z powrotem.
    Najprawdopodobniejszy zakres pojemności to 75, 82, 91, 100pF, może 120pF. Zwróć uwagę, aby kupić kondensatory SMD z dielektrykiem NP0 / C0G aby uniknąć dryftu temperaturowego.

Problem na końcu jest taki, że zestrojenie tego dwucewkowego układu wymaga pomiaru zniekształceń harmonicznych a to wymaga miernika (to jeszcze da się sprawnie zrobić za pomocą karty muzycznej/interfejsu audio i programu typu REW) ale też generatora z modulacją FM na zakres co najmniej tych 10,7MHz i odpowiednio niskimi zniekształceniami.
    Oczywiście można po prostu ustawić rdzeń na z grubsza środkowe położenie i coś to tam nieco poprawi, ale dopiero dokładne dostrojenie pozwoli zejść do minimum zniekształceń.

Dobra, co do stereodekodera. Rozumiem, że jest to układ LA3350?

maxpayne17 napisał:
    Napięcia na scalaku ic310 są moim zdaniem poprawne.

Tak, wyglądają OK.

maxpayne17 napisał:
    Co reguluje się przy LA3350 ic310 potencjometrem R352 na pinie 8 ?

Znalazłem tylko jakieś pojedyńcze strony japońskiego arkusza danych (w załączniku), rola zmiennej rezystancji podłączanej do pinu 8 opisana jest jako "kontrola separacji", czyli stroi się to, aby był jak najmniejszy przesłuch między kanałem lewym i prawym (znowu, bez generatora, który potrafi generować sygnał MPX dający tylko jeden kanał wyjściowy, idealne dostrojenie tego będzie trudne). To jednak nie jest raczej powodem braku działania lampki "stereo".

Metodycznie do tego podchodząc, trzeba by sprawdzić, czy przy dostrojeniu do silnej stacji sygnał pilota 19kHz jest obecny w sygnale na wyjściu HA1137W, czy poprawnie przechodzi przez filtr S203 i znajduje się na wejściu 2 układu IC310. Ten oscyloskop ma funkcję FFT, możesz sprawdzić, czy widać pik na 19kHz i jaka jest różnica przed (pin 6 HA1137W) i po filtrze S203 (pin 2 LA3350). Pamiętaj tylko o ustawieniu sprzęgania AC wejścia oscyloskopu.
    Załączniki:
    • Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) LA3350-1.jpg (85.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips 22AH68222 – brak FM stereo (LA3350) i wskaźnika „0” tuningu (HA1197) LA3350-2.jpg (142.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #59 21888777
    oram
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    >>21888613 >>21888613 Witam, przeczytałem dość pobieżnie dyskusję i może to padło, ale.... Filtr demodulatora stroiłem zawsze na szumie między stacjami. Wtedy wskazówka stoi na polu 0. Trzeba sprawdzić woltomierzem napięcia na nogach demodulatora, napięcia powinny się pokrywać. Najczęściej częstotliwość zmieniają filtry ceramiczne 10,7 MHz. To 90% uszkodzeń. Od ich wymiany lub zmierzenia należy zacząć naprawę. Jeśli są dwa, a każdy z nich pojedzie w inną stronę, to mamy pasmo 50 kHz, a nie 300 kHz. Wtedy nie ma stereo. Nadajnik ma modulację /- 75 kHz, czyli 150 kHz. Dlatego filtr musi minimum tyle przenosić.
  • #60 21888856
    maxpayne17
    Poziom 14  
    oram napisał:
    Najczęściej częstotliwość zmieniają filtry ceramiczne 10,7 MHz. To 90% uszkodzeń. Od ich wymiany lub zmierzenia należy zacząć naprawę. Jeśli są dwa, a każdy z nich pojedzie w inną stronę, to mamy pasmo 50 kHz, a nie 300 kHz. Wtedy nie ma stereo. Nadajnik ma modulację /- 75 kHz, czyli 150 kHz. Dlatego filtr musi minimum tyle przenosić.

@oram Dziękuje za zwrócenie uwagi. Na PCB są dwa jeden w głowicy zaznaczony na niebiesko CF201 i drugi w czerwonym polu CF202. Z tym, że CF202 jest złożony z dwóch. Wstawiam zdjęcie.

Szczerze mówiąc nie sprawdzałem tych filtrów ceramicznych. Jedynie co przy testowaniu podałem sygnał z obcej głowicy z ominięciem CF202 prosto na HA1137, bo korzystałem z filtra ceramicznego, który był na pokładzie tamtej głowicy. Jak mogę przetestować CF202? Czy może od razu kupić nowe?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła naprawy toru FM w amplitunerze Philips 22AH682/22, w którym brakowało stereo FM oraz nie działał wskaźnik „0” tuningu. Początkowo podejrzewano słabą antenę i rozstrojenie detektora, jednak po kolejnych pomiarach ustalono, że problem leży w torze p.cz. i obwodzie detektora HA1137W, a nie w samym dekoderze stereo LA3350. Sprawdzano napięcia na pinach HA1137W, poziom sygnału na pinie 13, działanie ARCz oraz wpływ filtrów ceramicznych 10,7 MHz. Ostatecznie wykryto, że jedna część podwójnej cewki/filtru S202ab jest uszkodzona lub rozstrojona, prawdopodobnie przez kondensator w obwodzie LC. Po zastąpieniu elementu testową cewką oraz później filtrem Polfer 7x7 216 z kondensatorem 100 pF udało się uzyskać prawidłowe zestrojenie detektora, wyzerowanie wskaźnika tuningu i poprawę odbioru. Stereo FM również zaczęło działać po usunięciu usterki w torze p.cz. i właściwym zestrojeniu układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA