logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa Fotowoltaiki: 2 Falowniki 1F na 3F Przyłączu, Instalacje 3,41 i 3,68 kWp, Tauron

Bidzin11 28 Lip 2022 17:44 3087 13
REKLAMA
  • #1 20120084
    Bidzin11
    Poziom 1  
    Aktualnie posiadam zainstalowaną mikroinstalacje o mocy 3,41 kwp. na falowniku 1fazowym. Mam przyłącze 3 fazowe moc przyłączenia 15 Kw. Moje pytanie dotyczy rozbudowy instalacji fotowoltaicznej. Czy mogę podłączyć kolejną osobną instalację na drugim falowniku jednofazowym o mocy nie większej niż 3,68 Kwp i podłączyć ja do innej fazy niż pierwsza instalacja.
    Dostawca energii jest Tauron
  • REKLAMA
  • #2 20120099
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 247
    Tak.
    Przy tej mocy potrzeba projekt i uzgodnienia p.poż gdyż przekroczysz 6,5 kWp. Całość zgłosić do PSP i Tauronu na druku ZM
  • #3 20122425
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Możesz, tak mam, przeszło bez problemu. Przy zgłaszaniu rozbudowy chcieli schematy obu instalacji, starej i nowej. Certyfikaty wysłałem tylko do nowej, we wniosku dopisałem, że do starej już mają. Tak mi doradzili na infolini.
  • #4 20252540
    kaseciak20
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam 2 instalacje jak kolega wyżej i Tauron nie chce mi odebrać tej drugiej instalacji bo sumaryczna moc przekracza 3,68 kW na fazę mimo tego że mam te falowniki na oddzielnych fazach. Według nich muszę wywalić te falowniki jednofazowe i kupić jeden 3 fazowy.
    Tak mi odpisali:
    ( występuje niezgodność przyłączonej instalacji wytwórczej z obowiązującą Instrukcja Ruchu i
    Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej (IRiESD), tj. w przypadku gdy moc zainstalowana instalacji
    wytwórczej jest większa niż 3,68 kW, należy taką instalacje przyłączyć w układzie 3-fazowym (układ
    na dwóch inwerterach, gdzie dwie z trzech faz są obciążone, nie jest układem 3-fazowym przyłączenia
    źródła wytwórczego, żaden z naszych dokumentów nie dopuszcza takiej pracy źródła wytwórczego).

Co mam teraz zrobić bo już nie mam pomysłów?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 20252598
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    No przecież napisałeś, zastąpić falowniki jednofazowe falownikiem trójfazowym.
  • #6 20252641
    kaseciak20
    Poziom 10  
    Czyli wychodzi na to że jednym Tauron podbija a innym nie w zależności od ich humoru...
  • #8 20252687
    kaseciak20
    Poziom 10  
    Może źle to ująłem ale chodzi o to że pierwsza instalacja ma 3 kw a druga 3,2 kw i instalacje są na innych fazach więc mam tą samą sytuację co w poście tytułowym.
  • REKLAMA
  • #9 20252697
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Bidzin11 napisał:
    Czy mogę...
    Autor wyraźnie pyta czy może.
    Nie pyta Tauronu lecz na forum.
    Ty pytałeś dostawcy i odpowiedź otrzymałęś.
    Autor jeszcze dostawcy nie pytał zaś ty już wyrok wydałeś.
  • REKLAMA
  • #10 20252765
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    kaseciak20 napisał:
    Tak mi odpisali:

odpisz na pismo że nie zgadzasz się z wydaną decyzją
    https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/off...riesd_tauron-dystrybucja-tekst-jednolity.ashx

Cytat:
    Jednostki wytwórcze o mocy zainstalowanej większej niż 3,68kW przyłączane są
    do sieci dystrybucyjnej w sposób trójfazowy.

No chyba że twój falownik przekracza 3,68kW to nie ma gadania.

https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/off...we/zm-zgloszenie-przylaczenia-mikroinsta.ashx
    W/w w druku zgłoszenia jest błąd który dyskwalifikuje twoją instalację zresztą niesłusznie gdyż jest zgodna z wydanym INSTRUKCJA RUCHU I EKSPLOATACJI
    SIECI DYSTRYBUCYJNEJ
    Cytat:
    Sumaryczna moc zainstalowana przy zasilaniu 1-fazowym nie może przekraczać 3,68kW.
    W przypadku aktualizacji danych podaj łącznie informację dla nowych i dotychczasowych urządzeń.

To znaczy że w Tauron nie podłączysz instalacji na mikroflaownikach !!! To absurd. Gdzie w PGE mam 5 x1,5 kW

To może być problem jak doczytają ,a twoje podłączone falowniki nie spełniają tego kryterium .
    Cytat:
    9.1.1.2. Dla jednego przyłącza dopuszcza się zabudowę mikroinstalacji za pomocą
    falowników jednofazowych o łącznej mocy nie większej niż 3,68 kW na każdej fazie,
    pod warunkiem spełnienia wymagań z pkt 9.1.1.1.

Cytat:
    Mikroinstalacja przyłączona do sieci TAURON Dystrybucja, powinna umożliwiać
    TAURON Dystrybucja monitorowanie i sterowanie jej parametrami w sposób
    zintegrowany (jedno urządzenie sterujące tj. falownik lub integrator w przypadku
    więcej niż jednego falownika, zapewniające wspólne i jednoczesne sterowanie pracą
    całej mikroinstalacji)
  • #11 20252986
    kaseciak20
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Napisałem pismo do Taurona tak jak mi doradziłeś i zobaczymy jak się do tego zapisu odniosą. Ja nie mam nic do stracenia bo instalacja już pracuje i tego nowego falownika już nie zwrócę bo jest używany więc pozostaje sprzedaż za grosze a kupić falownik 6 kw 3 fazowy to już ostateczność bo wolę wydac te 5 tysi na co innego.
  • #12 20253030
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    kaseciak20 napisał:
    Ja bo instalacja już pracuje...
    Czytałęś umowę z dostawcą energii?
    Tam jest zapis co masz zrobić gdy chcesz zwiększyć moc paneli.
    Tak, że z tym górnolotnym "nie mam nic do stracenia" mimo wszystko bym uważał.
  • #13 20568350
    Gwizdek1982
    Poziom 11  
    witam

Ciekawi mnie jaka odpowiedz była Tauronu co do wspomnianego odwołania ?

można prosić o informacje, czy przeszło to odwołanie ?

z góry dzięki

Dodano po 51 [sekundy]:

kaseciak20 napisał:
    Dzięki za odpowiedź. Napisałem pismo do Taurona tak jak mi doradziłeś i zobaczymy jak się do tego zapisu odniosą. Ja nie mam nic do stracenia bo instalacja już pracuje i tego nowego falownika już nie zwrócę bo jest używany więc pozostaje sprzedaż za grosze a kupić falownik 6 kw 3 fazowy to już ostateczność bo wolę wydac te 5 tysi na co innego.

???
  • #14 20661189
    pciezark
    Poziom 1  
    >>20252986
    Czy możesz napisać jak sprawa się skończyła?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada mikroinstalację fotowoltaiczną o mocy 3,41 kWp na falowniku jednofazowym i planuje rozbudowę o dodatkową instalację na drugim falowniku jednofazowym o mocy do 3,68 kWp, podłączoną do innej fazy. W odpowiedziach forumowicze wskazują, że rozbudowa jest możliwa, ale wymaga zgłoszenia do Taurona oraz spełnienia wymogów projektowych, zwłaszcza gdy łączna moc przekracza 6,5 kWp. Pojawiły się jednak problemy z odbiorem drugiej instalacji przez Tauron, który wymagał zmiany falowników na trójfazowe, co wywołało dyskusję na temat niejednolitych interpretacji przepisów przez dostawców energii. Użytkownik zdecydował się na odwołanie od decyzji Taurona i czeka na odpowiedź.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA