logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2.0 CDTI 2008 po remoncie, P0340 i długie kręcenie

Mateusz555222 24 Mar 2026 20:34 237 7
REKLAMA
  • #1 21869737
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witajcie. Pacjent Vivaro 2008r 2.0 CDTI. Kupiłem z uszkodzonym rozrządem... niepalący. Silnik po remoncie... odpala po dłuższym kręceniu i bardzo ładnie działa. W sterowniku jest tylko jeden błąd- P0340 czujnik wałka rozrządu, nieprawidłowa praca, stały. Podmieniałem czujnik, wiązka obejrzana i niby ok. Rozrząd przed montażem był 3 razy sprawdzany na blokadach... co jeszcze może być? Ktoś może miał jakieś takie przygody?
  • REKLAMA
  • #2 21869810
    10elektryk
    Poziom 2  
    >>21869737 Skoro czujnik i wiązka OK, to jedna z przyczyn - sprawdź koło impulsowe wałka rozrządu. Czy koło zębate na wałku rozrządu nie ma uszkodzonych zębów, pęknięć lub luzu...Czasem podczas uszkodzenia rozrządu to koło dostaje "po dupie" i ma mikropęknięcia.
    Sprawdź szczelność montażu - czy koło nie ma luzu na wałku.
  • REKLAMA
  • #3 21870012
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Sprawdzałem zęby i teoretycznie wszystko jest ok... jeszcze będę sprawdzał. A ma może ktoś rozpiskę pinów czujnika do kostki sterownika?
  • REKLAMA
  • #4 21871405
    10elektryk
    Poziom 2  
    >>21870012 Luz w napędzie rozrządu (pomimo blokad)

Rozciągnięty łańcuch - pasek może dać prawidłowe ustawienie na blokadach, ale luz dynamiczny podczas pracy.
    Sprawdź naciąg łańcucha/paska - może być za słaby.
    Zużyte prowadnice /napinacz - mogą dawać błąd przy starcie.

Dodano po 12 [minutach]:

Mateusz555222 napisał:
    Sprawdzałem zęby i teoretycznie wszystko jest ok... jeszcze będę sprawdzał. A ma może ktoś rozpiskę pinów czujnika do kostki sterownika?
    - Co do rozpiski, Twój Vivaro występuje w kilku wersjach silnikowych i może posiadać różne sterowniki (Bosh, Delphi...). Potrzebuję info 1. Kod dokładny silnika (na naklejce lub w dowodzie), 2. Typ sterownika (jeżeli masz diagnostykę, to pokaże), 3. Zdjęcie kostki czujnika (frontalnie na piny)
  • REKLAMA
  • #5 21871480
    andexp
    Poziom 23  
    Ocena: 272
    Tam były dwa rodzaje wałków rozrządu różniące się kołem fonicznym pod czujnik. W przypadku montażu nieprawidłowego wałka zapusywał błąd a silnik pracował prawidłowo. I długo odpalał
  • #6 21877753
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Nr silnika nie mogę namierzyć, reszta na zdjęciu
    Dłoń trzyma żółtą wtyczkę elektryczną na tle komory silnika samochodu
    Etykieta BOSCH z kodami i kodem kreskowym na metalowej obudowie; obok czarny element z tworzywa.

Dodano po 6 [minuty]:

Wałek nie był ruszany
  • #7 21877798
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 55
    Ale sie bawicie, trzeba podłączyć oscyloskop i widać wszystko.
  • #8 21878333
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Dziś przemierzyłem napięcie na wtyczce i między pinem 1 i 3 jest 11,5 V, a między 1 i 2 jest 0,7 V na włączonym zapłonie. Niestety trzeba będzie pruć wiązkę

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vivaro 2008 2.0 CDTI po remoncie silnika ma problem z długim rozruchem i błędem P0340 dotyczącym czujnika wałka rozrządu (nieprawidłowa praca, błąd stały). Czujnik i wiązka zostały wymienione i sprawdzone, rozrząd trzykrotnie kontrolowany na blokadach. Możliwe przyczyny to uszkodzone lub luźne koło impulsowe wałka rozrządu, które może mieć mikropęknięcia lub luz na wałku, co wpływa na sygnał czujnika. Inne wskazówki to rozciągnięty łańcuch rozrządu lub zużyte prowadnice i napinacz, które mogą powodować błąd przy starcie mimo prawidłowego ustawienia na blokadach. Występują dwie wersje wałków rozrządu różniące się kołem fonicznym, nieprawidłowy montaż może generować błąd P0340 i wydłużać rozruch. Zalecane jest podłączenie oscyloskopu do diagnostyki sygnału czujnika. W celu dokładnej diagnostyki potrzebne są dane silnika i typ sterownika (np. Bosch, Delphi) oraz zdjęcie kostki czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA