logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama uchylna źle się domyka – da się wyregulować ręcznie czy serwis?

olczykmarcin8 25 Mar 2026 12:11 264 8
REKLAMA
  • #1 21870157
    olczykmarcin8
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam, brama uchylna, nieprawidłowo się domyka. Czy mogę coś zrobić, że tak powiem ręcznie? Może dobrać się do automatyki i jakąś tam już wiedzę mieć? (czyli wezwać fachowca).
    Błąd domykania bramy, widać na zdjęciach poniżej:
    Załączniki:
    • Brama uchylna źle się domyka – da się wyregulować ręcznie czy serwis? błąd bramy.jpg (546.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brama uchylna źle się domyka – da się wyregulować ręcznie czy serwis? ok brama.jpg (678.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21870170
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    To nie wina napędów tylko ci słupki po zimie pojechały. Jeśli masz regulowane zawiasy - klucz 22 albo 26 i ustawiasz. Jeśli nie - spawacz i korekta zawiasów albo koparka i próby lekkiego naginania słupków.
    PS nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli na wschód od stolicy, fundamenty słupków i napędu powinny siedzieć w ziemi na min 120 cm - poniżej granicy przemarzania.
  • #3 21870173
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 553
    Pokaż resztę bramy (zawiasy,kółko jeśli jest)
  • REKLAMA
  • #4 21870345
    olczykmarcin8
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    kotbury napisał:
    To nie wina napędów tylko ci słupki po zimie pojechały. Jeśli masz regulowane zawiasy - klucz 22 albo 26 i ustawiasz. Jeśli nie - spawacz i korekta zawiasów albo koparka i próby lekkiego naginania słupków.
    PS nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli na wschód od stolicy, fundamenty słupków i napędu powinny siedzieć w ziemi na min 120 cm - poniżej granicy przemarzania.

to chodzi o dokręcenie tej śruby?
    Załączniki:
    • Brama uchylna źle się domyka – da się wyregulować ręcznie czy serwis? śruba.jpg (441.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21870374
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1401
    Tak ta śruba reguluje położenie skrzydła. Popatrz czy trzeba opuścić jedno skrzydło czy drugie opuścić.
  • #6 21870397
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 992
    olczykmarcin8 napisał:
    to chodzi o dokręcenie tej śruby?

Kręcąc zgodnie ze wskazówkami zegara górną nakrętkę zmieniasz pochylenie skrzydła, jej końcowa część obniży się, kręcąc dolną nakrętką końcówka skrzydła się podniesie, taka sama reakcja będzie przy drugim skrzydle. Odwrotnie będzie przy odkręcaniu.
    Nie wiem jak u Ciebie jest ze śrubą, czy na jej końcu jest przeciw nakrętka pod tym mocowaniem do skrzydła, być może będzie trzeba skontrować po regulacji, lub poluzować przed dokręcaniem.

Luzując obydwie nakrętki, obrót w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara umożliwia cofnięcie w pewnym zakresie całego skrzydła.

Jeżeli nakrętki są na stałe zespolone ze skrzydłem wtedy musisz wybić bolec zawiasu i kręcąc nim jak opisałem uzyskasz pożądany efekt, ale kręcenie zawiasem da odwrotny efekt od kręcenia nakrętką, wkręcanie podnosi, wykręcanie obniża, trzeba o tym pamiętać, następnie zakładasz bolec zawiasu na powrót i to wszystko.

Zbliżenie na zawias metalowej bramy z oznaczoną nakrętką i bolcem zawiasu
  • #7 21870417
    kotbury
    Tu jest regulacja bez wyjmowania bolca z zawiasu, powinno się dać kręcić tą nakrętką i wtedy kręcąc w lewo wciągasz uchwyt zawiasu w słupek, w prawo wysuwasz, ale wszystko jest deko zardzewiałe i najpierw polej całośc WD40. Jeśli nakrętki mimo tego nie da sie ruszyć - pozostaje wyjęcie bolca i kręcenie samym zawiasem.
  • REKLAMA
  • #9 21871114
    kotbury
    Fakt (nie załapałem fotek, sorki) . Połówka bez listwy pierwsza dochodzi do odboju a na nią ciśnie polówka z listwą a ma być odwrotnie. Do ustawienia w programowaniu centrali.
    Swoja drogą szczytki skrzydeł do zlicowania zawiasami.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nieprawidłowym domykaniem bramy uchylnej może wynikać z niewłaściwej regulacji mechanicznej lub problemów z automatyką. W wielu przypadkach możliwa jest ręczna regulacja elementów mechanicznych, takich jak zawiasy, sprężyny lub ograniczniki, co może poprawić szczelność i prawidłowe zamknięcie bramy. Jednak jeśli brama jest wyposażona w automatykę, konieczna może być ingerencja w system sterowania, co wymaga specjalistycznej wiedzy i często interwencji serwisu. Zaleca się najpierw sprawdzić i wyregulować mechanikę bramy, a w przypadku braku efektów lub problemów z automatyką, skontaktować się z fachowcem. W dyskusji nie pojawiły się konkretne marki ani modele, a rozwiązania skupiały się na ogólnych zasadach regulacji i diagnostyki bram uchylnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA