logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8808 – jak wyregulować młynek po czyszczeniu? Mieli jak kasza, kawa słaba

Pyzaczek 26 Mar 2026 15:06 237 4
REKLAMA
  • #1 21871149
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Rozkręciłem młynek aby go wyczyścić i wymienić wyrzutnik kawy. Operacja się udała, ale nie zaznaczyłem położenia pierścienia regulacyjnego, więc złożyłem go "na chłopski rozum". Młynek mieli za grubo co skutkuje słabą kawą. Czy ktoś wie jak wyregulować ten młynek? Czy tylko metoda prób i błędów?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21871332
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Dziękuję za odzew.
    Regulacja dostępna dla przeciętnego użytkownika jest bardzo wąska i nie dotyczy mojego problemu. Chodzi mi o ustawienie tego pierścienia w trakcie montażu młynka. Problem polega na tym, że stopień zmielenia można sprawdzić dopiero po złożeniu ekspresu. Jak jest źle to trzeba go demontować i przestawiać.
  • REKLAMA
  • #4 21873008
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Obracając biały pierścień zgodnie ze wskazówkami zegara/w prawo, aż do uzyskania pożądanego efektu. Na białym pierścieniu są blokady, można zmieniać położenie pierścienia względem żaren, dopasować położenie do pokrętła ustawień użytkownika.

Lub próbuj złożyć żarna skręcając z przesunięciem o 120 stopni względem początkowej fazy skręcania.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie trzeba składać ekspresu do końca, można testować bez obudowy, kubek plastikowy z wyciętym dnem na młynek jako podajnik kawy, zewrzeć czujnik obecności pojemnika na fusy lub tak go umieścić, żeby czujnik był zwarty. Filmiki na yutube jak będą pomocne..

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli zmieniałeś położenie białego pierścienia tu masz foto fabrycznego położenia (biała kropka), choć w twoim egzemplarzu może być w innym miejscu. Nie sugeruj się czerwoną strzałką, ona oznacza skrzydełka młynka.

Zbliżenie mechanizmu młynka: biały pierścień regulacyjny i żarna z czerwoną strzałką.
REKLAMA