logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czemu na Wi-Fi T-Mobile streamy w Opera Mobile i Chrome stają 18:00-21:30?

Spartan33 29 Mar 2026 09:43 405 8
REKLAMA
  • #1 21872938
    Spartan33
    Poziom 20  
    Ocena: 96
    Dzień dobry, posiadam kartę sim T-mobile internet mobilny w routerze, oglądam od blisko 4 lat streamy w przeglądarce Opera Mobile na telefonie. Od zeszłego czwartku tj. 26.03.2026 od godziny 18:00 do 21:30 wszystkie streamy się zatrzymują i stoją, raz zaskoczy na ułamek sekundy po czym staje i tak do 21:30, o 21:35 wszystko magicznie wraca do normy. Połączenie jest przez Wi-Fi, co ciekawe, na danych komórkowych LTE z sieci Plus w tym czasie te wszystkie streamy działają, wystarczyło, że przełączyłem się na Wi-Fi T-mobile i stream natychmiast stanął. Dodam, że sprawdzałem te same streamy na Chrome i dzieje się dokładnie to samo. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z takim zjawiskiem. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21873115
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Przełóż kartę T do telefonu aby wykluczyć mobilny ruter i sprawdź.
  • #3 21873142
    Spartan33
    Poziom 20  
    Może nie istotne, ale w czwartek pisałem na chacie z T-mobile w sprawie zmiany oferty, Pani weszła na moje konto i powiedziała, że nie ma dla mnie żadnej oferty, zaproponowała najdroższą, więc podziękowałem. Zbieg okoliczności, nie wiem co myśleć. Jeśli obraz się zatrzyma także dzisiaj to jutro składam reklamację na usługę.
  • REKLAMA
  • #4 21873224
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Upewnij się, że modem dobrze działa przekładając kartę do teflonu.
  • REKLAMA
  • #5 21873248
    Spartan33
    Poziom 20  
    Router działa znakomicie, skoro aplikacje zainstalowane na telefonie z kanałami TV działają w 1080p a YouTube nawet 4k, to co ma udowodnić przekładanie karty internetowej Data do telefonu.
  • #6 21873299
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Spartan33 napisał:
    Jeśli obraz się zatrzyma także dzisiaj to jutro składam reklamację na usługę.

Dokładnie tak należy zrobić.
    A żeby dostać lepszą ofertę, zamiast dzwonić i słuchać takich bredni:
    Spartan33 napisał:
    Pani weszła na moje konto

Żeby potem stwierdzić oczywistość:
    Spartan33 napisał:
    zaproponowała najdroższą

Chcesz dobrą ofertę, to zmieniasz operatorów co koniec umowy przy każdej usłudze. Robisz to tak długo, aż ich systemy zapamiętają Cię jako "klient nielojalny" (czytaj "nie daje się ru..ć na ładne słówka"). Jak systemy oznaczą Cię jako świadomego konsumenta, do tego z dużym ryzykiem migracji, to będziesz miał dużo lepsze oferty i dużo stabilniej działające usługi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21873488
    Spartan33
    Poziom 20  
    Niestety, dokładnie o 18:18 jak wczorajszego dnia stream się zatrzymał. Jutro zgłaszam reklamację do sieci. Wygląda na celowe blokowanie streamu video w przeglądarkach internetowych. Sprawdziłem jeden kanał, który jest także w aplikacji mobilnej i tam ten sam stream idzie, co potwierdza blokowanie tylko w Opera i innych.

Edit:
    Dzisiaj aż do 22:00.
  • #8 21875326
    Spartan33
    Poziom 20  
    Dzień dobry. Reklamacja bardzo obszerna z wszystkimi testami wysłana w poniedziałek tj. 30.03.2026 z samego rana około 9:00. Zacząłem oglądać stream przez przeglądarkę Opera przed 18:00, minęła 18:18 i działa cały czas stream bez żadnego zamrożenia video i tak do 22:00. Następnie odczytałem sms od działu technicznego :

Cytat:

Dzień dobry. Dokładnie sprawdziliśmy zgłoszony problem z blokowaniem streamingu wideo w godzinach wieczornych. Usługa działa prawidłowo po stronie sieci. Zidentyfikowaliśmy słaby sygnał odbierany przez router. Prosimy o przestawienie routera w miejsce o lepszym zasięgu, np. na parapet okna. Dodatkowo wyczyściliśmy dane logowania karty SIM - prosimy o restart routera (wyłączenie i włączenie po kilku sekundach).

Żadnego restartu nie zrobiłem. Co do przestawienia routera na parapet okna to standardowa regułka, ponieważ stwierdzili zapewne po podaniu mojego domu i BTSa. Zapomniałem dodać w reklamacji, że w tym samym czasie YouTube w 4k śmiga. "Wyczyściliśmy dane logowania karty SIM" i to zapewne rozwiązało problem streamów video, a nie słaby sygnał według nich. We wtorek tj 31.03.2026 od godziny 10:58 do 11:30 odnotowałem anomalie znikania PCI B3 i co chwilę wyłączał się mocny sygnał z, którego cały czas korzystam na inny PCI B3 z fatalnym sygnałem RSRQ -118 i SINR -24, I tak przez pół godziny. Po tym czasie wszystko wróciło do normy na mocny PCI B3. Wczorajszy test oglądania streamu video od 18:00 do 22:00 także żadnych problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę SIM T-Mobile do internetu mobilnego w routerze i od czterech lat ogląda streamy w przeglądarce Opera Mobile na telefonie. Od 26.03.2026 w godzinach 18:00-21:30 streamy w przeglądarkach Opera Mobile i Chrome na Wi-Fi T-Mobile zatrzymują się i zacinają, natomiast na danych LTE sieci Plus działają bez problemu. Problem występuje tylko przy połączeniu Wi-Fi z routera T-Mobile, a nie na danych komórkowych. Próby przełożenia karty SIM do telefonu nie wykazały problemów z modemem, a aplikacje mobilne działają poprawnie w wysokiej rozdzielczości. Podejrzewa się celowe blokowanie streamów w przeglądarkach przez operatora. Po zgłoszeniu reklamacji i interwencji działu technicznego, który „wyczyścił dane logowania karty SIM”, problem ustąpił. Dodatkowo odnotowano krótkotrwałe anomalie z sygnałem PCI B3 i parametrami RSRQ oraz SINR, które po pewnym czasie wróciły do normy. YouTube w 4K działał bez zakłóceń przez cały czas trwania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA