logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-Mobile: Rozłączanie w grach sieciowych, Netflix działa bez problemu

gracjanpiaszczynski1 02 Kwi 2025 22:25 591 7
REKLAMA
  • #1 21505154
    gracjanpiaszczynski1
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z internetem, a mianowicie zmieniłem internet i teraz moim dostawcą internetu jest T-Mobile. Problem polega na tym, że w grach sieciowych wyrzuca mnie po kilku sekundach i pisze, że utracono połączenie sieciowe, a np. Netflixa czy YouTube mogę oglądać bez problemu i nie wiem, w czym problem. Proszę o pomoc. Sprawdzałem łącze przez Wi-Fi, sprawdzałem kablowo i YouTube oraz Netflix działają bez problemu, a w grach wyrzuca po kilku sekundach.
    AI: Czy możesz podać nazwy gier, w których występuje problem z rozłączaniem?
    World of Tanks, CS:GO, MTA San Andreas.
    AI: Jaki rodzaj połączenia internetowego posiadasz z T-Mobile (np. 4G, 5G, światłowód) i czy masz jakieś specjalne ustawienia sieciowe?
    5G i raczej nie mam specjalnych ustawień sieciowych, piszę, że raczej, bo jestem ciemny w tych tematach.
  • REKLAMA
  • #2 21505245
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5412
    gracjanpiaszczynski1 napisał:
    zmieniłem internet i teraz moim dostawcą internetu jest T-Mobile.

Brak publicznego IP na WAN Twojego routera.
    T-Mobile NIE oferuje dla detalisty wykupienia dodatkowej usługi publicznego IP.
    gracjanpiaszczynski1 napisał:
    Sprawdzałem łącze przez Wi-Fi, sprawdzałem kablowo i YouTube oraz Netflix działają bez problemu,

Streamingi działają na wszystkim.
  • REKLAMA
  • #3 21505383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21505524
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Jeśli to zestaw WNC to jest to jego cecha i można go przestawić w tryb bridge co pomaga na gry, za to powoduje inne problemy. Reklamować, oddać i wymienić na Mc889.
  • REKLAMA
  • #5 21505530
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5758
    Spakować , oddać i wypowiedzieć umowę. Dlaczego tłumaczyłem wiele razy. A wybór operatora, oferty i sprzętu na podstawie lokalizacji, analizy infrastruktury sieciowej operatorów w poblizu i ich testów na telefonie.
    Zaczyna się od podania lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21506573
    radzio_zg
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Podłącz na innym sprzęcie, choćby przez telefon. W mojej lokalizacji najlepiej wypada T-Mobile, co nie znaczy, że w twojej będzie to samo, dlatego podajesz lokalizację, żeby łatwiej było pomóc. Do tego najlepiej testy z telefonu. Jak na telefonie nie będzie zrywać połączeń, to masz winnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21506627
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5758
    Karta SIM w ofercie Domowy 5G/LTE z zew. CPE 5G jest przypisana do konkretnego sprzętu, czyli do WNC lub MC889, po przełozeniu do telefonu czy inego routera T-mobile od razu ogranicza prędkość do 0.5Mb/s , podobnie jak w przypadku gdy skorzystamy z tej oferty w innej lokalizacji niż jest przypisana na tym sprzęcie. Karta jest tez przypisana do adresu który podamy w umowie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21506644
    radzio_zg
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    To, że karta SIM jest przypisywana do sprzętu, to nie wiedziałem. Ja swoją kartę wkładałem do różnych urządzeń i wszystko było ok, może teraz jest inaczej. Wiem, że są też ograniczenia co do połączenia się w "swojej" lokalizacji, ale w sumie na wakacje karty nie zabierałem, to nie wiem, czy będzie ograniczenie, tak samo jak mam pakiet do 60 Mb/s, a wyciągam 100 Mb/s. Ale fakt, było już tyle napisane o egzotyce WNC, że najlepiej będzie szybko to oddać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem rozłączania w grach sieciowych przy korzystaniu z internetu T-Mobile 5G dotyczy m.in. tytułów takich jak World of Tanks, CS:GO i MTA San Andreas, podczas gdy streaming Netflix i YouTube działa bez zakłóceń. Przyczyną nie jest brak publicznego adresu IP, który T-Mobile nie udostępnia klientom detalicznym, ani krótkotrwałe przerwy w łączu, które są buforowane przez serwisy streamingowe. Zalecane jest wykonanie testu WinMTR w celu analizy trasy do serwera gier lub popularnego serwisu, aby zdiagnozować problemy z połączeniem. Istotnym czynnikiem może być używany sprzęt – modemy/routery WNC mają znaną cechę rozłączania w grach i można je przełączyć w tryb bridge, co jednak może powodować inne problemy. Wskazane jest rozważenie wymiany sprzętu na model MC889. Karta SIM w ofercie Domowy 5G/LTE jest przypisana do konkretnego urządzenia (WNC lub MC889) oraz do adresu podanego w umowie, co ogranicza możliwość swobodnej zmiany sprzętu lub lokalizacji bez spadku prędkości. Testy na innym sprzęcie, np. telefonie, mogą pomóc w identyfikacji źródła problemu. Wybór operatora i sprzętu powinien uwzględniać lokalizację i jakość infrastruktury sieciowej w danym miejscu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA