logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka listwa sterowana przez Wi-Fi z QC? Wnętrze Tapo P300 od TP-Link

p.kaczmarek2 02 Kwi 2026 12:47 981 3

TL;DR

• TP-Link Tapo P300 to listwa zasilająca z trzema indywidualnie sterowanymi gniazdami 230 V, trzema portami USB z QC oraz obsługą Apple Home, Alexa i Google Home.
  • W środku siedzi jedna duża płytka PCB z zasilaczem PN8161/PN8307, przekaźnikami A1-S-105IA2F(10A), sekcją USB i modułem Wi‑Fi RTL8720CM oraz dodatkowym CMS8S5880.
  • Urządzenie kosztowało 140 zł, a porty USB przy 5 V oddają ponad 3,5 A, zaś Xiaomi pobiera niecałe 2 A przy 9 V.
  • QC działa, a wnętrze wygląda solidnie: są pocynowane ścieżki, zabezpieczenie nadprądowe i brak cienkich drucików.
  • Największą niewiadomą pozostaje rola CMS8S5880, bo może komplikować przeróbkę, jeśli główny RTL8720CM współpracuje z dodatkowym MCU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Spód białej listwy zasilającej TP-Link Tapo z przewodem i wtyczką na drewnianym blacie
    Czy wiecie, że TP-Link też ma swoje produkty smart? Oto Tapo P300, czyli listwa zasilająca oferująca trzy indywidualnie sterowane gniazda 230 V i trzy gniazda USB (ze wsparciem QC), a to wszystko razem z aplikacją i wsparciem Apple Home, Amazon Alexa i Google Home. Całość kupiona za jedyne 140 zł...
    Opakowanie listwy TP-Link Tapo P300 z trzema gniazdami i portami USB na drewnianym blacie
    Bok pudełka listwy TP-Link Tapo P300 z opisem funkcji, kodem QR i ikonami App Store oraz Google Play Biała listwa zasilająca z trzema gniazdami i trzema portami USB na drewnianym blacie Biała listwa zasilająca TP-Link Tapo, widok od spodu, z przewodem i wtyczką na drewnianym blacie
    Boczna ścianka niebieskiego opakowania TP-Link Tapo P300 z tabelą specyfikacji na drewnianym blacie
    Listwa Tapo z trzema gniazdami 230 V oraz portami USB-A i USB-C, z opisami funkcji na grafice.
    Pierwsze wrażenie jest pozytywne. Sprzęt wygląda solidnie. Posiada możliwość zawieszenia - poziomo lub pionowo. Dostępu do środka chronią śruby torx.
    Spód białej listwy smart z kodem QR, śrubą i otworem do zawieszenia na drewnianym blacie
    Rzeczywiście, z boku jest zabezpieczenie nadprądowe:
    Białe urządzenie z podłączonym przewodem na drewnianym blacie, widoczny czarny okrągły element z boku
    Całość opiera się na jednym dużym PCB. Z daleka widać przekaźniki i osobno sekcję z USB i modułem Wi-Fi.
    Wnętrze listwy zasilającej: zielona płytka PCB z przekaźnikami, portami USB i białym przewodem Otwarta listwa zasilająca z odsłoniętą płytką PCB i przewodem z wtyczką na drewnianym blacie
    Sekcja zasilacza opiera się o PN8161 i PN8307.
    Zbliżenie PCB z transformatorem, układem PN8161 i kondensatorem elektrolitycznym 400 V Zbliżenie płytki PCB z układem PN8307H i elementami SMD oraz niebieskim przewodem.
    PN8161 to kontroler przetwornicy flyback z wbudowanym tranzystorem kluczującym. Wymaga małej ilości elementów do działania. Sprzężenie zwrotne może być brane ze strony wtórnej przez transoptor. PN8307 to prostownik synchroniczny, zastępuje on diodę Schottkiego. Zbudowany jest w oparciu o tranzystor MOSFET, więc są na nim mniejsze straty.
    Schemat blokowy przetwornicy flyback z układami PN8161 i PN8307MH
    Powyższy schemat jednak nie uwzględnia standardu QC, bo on jeszcze pozwala zasilanego urządzeniu wynegocjować wyższe napięcie. Spójrzmy na inny schemat:
    Schemat blokowy przetwornicy i układu ładowania QC z zaznaczoną sekcją „USB port & regulate”.
    To już nieco lepiej obrazuje sytuację. Mamy tu układ wpięty za zasilaczem, który komunikuje się przez USB z urządzeniem i kontroluje napięcie przez transoptor. Podwyższone napięcie nie może być cały czas załączone, bo może uszkodzić część urządzeń, które tego nie wspierają.
    Na płytce z portami USB są dodatkowe układy, pewnie właśnie od tego:
    Wnętrze listwy zasilającej: PCB z transformatorem, kondensatorami i portami USB w białej obudowie
    To wyjaśnia moją wielokrotnie weryfikowaną obserwację - gdy zasilamy jedno urządzenie przez QC i podłączymy jednocześnie drugie, to napięcie spada do 5 V. W powerbankach też tak jest.
    Dodatkowo, w tej samej sekcji osobno widzę małą przetwornicę:
    Zbliżenie na fragment PCB z cewką 4R7, układem 6-pin i kondensatorami elektrolitycznymi
    To może być zasilanie dla modułu Wi-Fi.
    Część wykonawcza - przekaźniki na 5V, A1-S-105IA2F(10A).
    Zbliżenie na niebieski przekaźnik „Churod” na płytce PCB, obok metalowej osłony. Zbliżenie na zielone PCB listwy z trzema niebieskimi przekaźnikami i metalowymi stykami gniazd Wnętrze listwy zasilającej: zielone PCB, przewody i mała płytka z modułem elektronicznym
    Ścieżki od spodu są pocynowane, dzięki temu mogą przenieść większy prąd:
    Otwarta listwa zasilająca z zieloną płytką PCB i białą obudową na drewnianym blacie
    Została sekcja z modułem Wi-Fi.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z układem Realtek RTL8720CM i elementami SMD
    Mamy tu SoC RTL8720CM, zewnętrzną pamięć Flash podłączoną do niego przez SPI oraz mały mikrokontroler CMS8S5880.
    RTL8720CM jest wspierany przez OBK, ale ten mikrokontroler komplikuje sprawę.
    Postanowiłem zgrać pamięć Flash:
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z układami RTL8720CM i CMS8S5880 oraz elementami SMD
    Używam do tego CH341 i programu NeoProgrammer:
    Programator USB z płytką SOP16/8-DIP8 na drewnianym blacie
    Zrzut ekranu NeoProgrammer z oknem „Search IC” i wykrytą pamięcią EN25QH32
    Pamięć to EN25QH32, 32 megabity.
    Kopia zapasowa:
    https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/commit/06ed33f56a389ae71ad3d41bdb4736b5fa980b51
    Ciekawy napisy z Flash:

0x02080DB: == Boot Loader ==
    0x02080EF: 20:15:00
    0x02080F8: Dec  9 2020

To sześcioletni soft?

0x020810C: Invalid FW Image Sigature
    0x020812A: Boot Loader <==
    0x020813C: Boot Load Err!
    0x020814D: Invalid FW Image Signature!
    0x020817C: [CRYP Err]Crypto interrupt doesn't arrive.
    0x02081AA: [CRYP Err]Wait Timeout ips status = 0x%08x, ips err = 0x%08x
    0x02081EA: [CRYP Wrn]Crypto engine doesn't initialize!
    0x0208219: [CRYP Wrn]Crypto engine has initialized!
    0x020825F: [MISC Err]Pin GPIOA_%u is Unknown pin

JTAG?

[MISC Wrn]Pin conflic: JTAG with Log UART

ADK_R16?

component/common/application/apple/ADK_R16/Applications/Powerstrip/../AppBase.c
    /home/jenkins/workspace/P300_V1_RTL8720CM/sdk/rtl8710c/v7.1d/component/common/application/apple/ADK_R16/PAL/HAPPlatformAccessorySetup.c

Ustawienia urządzenia - JSON?

{"factory_mode":1,"deviceId":"80225DC53B8D2086B5AEE505AF15A7BC20CD2B6E","model":"P300(FR)v1","mic_mac":"9C532241B42C"}

Adres chmury:

0x011074A: https://security-beta.iot.i.tplinknbu.com:443/v1/auth/device
    0x0110787: https://security.iot.i.tplinknbu.com:443/v1/auth/device
    0x01107BF: https://security-alpha.iot.i.tplinknbu.com:443/v1/auth/device
    0x01107FD: https://security-staging.iot.i.tplinknbu.com:443/v1/auth/device
    0x011083D: https://security-beta2.iot.i.tplinknbu.com:443/v1/auth/device
    0x011087B: https://security-beta3.iot.i.tplinknbu.com:443/v1/auth/device
    0x01108DE: staging
    0x01108E6: device-cloudgateway-beta.iot.i.tplinknbu.com
    0x0110913: device-cloudgateway.iot.i.tplinknbu.com
    0x011093B: device-cloudgateway-alpha.iot.i.tplinknbu.com
    0x0110969: device-cloudgateway-staging.iot.i.tplinknbu.com
    0x0110999: device-cloudgateway-beta2.iot.i.tplinknbu.com
    0x01109C7: device-cloudgateway-beta3.iot.i.tplinknbu.com

Zostało sprawdzić wydajność portów.
    Przy 5 V da się pobrać ponad 3.5 A:
    Wnętrze listwy zasilającej: mały wentylator na płytce PCB i czerwony wyświetlacz LED Mały wentylator na płytce PCB z czerwonym wyświetlaczem LED i przewodami
    Xiaomi pobiera prąd niecałe 2 A przy 9 V:
    Listwa zasilająca z wpiętym miernikiem USB „CHARGER Doctor” pokazującym 1,77 A
    Niewątpliwie QC działa, a produkt spełnia obiecane parametry.

Podsumowując, listwa wygląda obiecująco, choć nie podjąłem jeszcze próby zmiany jej oprogramowania. Spróbuję przedstawić to w osobnym temacie. Na ten moment najbardziej zadowolony jestem z QC i z dużej wydajności prądowej portów USB. Tańsze produkty tego nie mają. Dodatkowo, wnętrze wygląda dość solidnie, nie ma cienkich drucików i nie widać nadmiernych oszczędności.
    Nie wiem, co z tym mikrokontrolerem co jest obok kontrolera Wi-Fi. Jeśli to coś w stylu TuyaMCU, gdzie główny moduł Wi-Fi komunikuje się z dodatkowym MCU, to przeróbka się skomplikuje. Tylko po co by to tam zastosowali, skoro RTL i tak ma wystarczająco pinów by obsłużyć przekaźniki? Dziwne.
    Na razie to tyle. Aplikację Tapo może innym razem omówię.
    Czy korzystaliście z chmury od TP-Linka?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14459 postów o ocenie 12469, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21876034
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    p.kaczmarek2 napisał:
    najbardziej zadowolony jestem z QC i z dużej wydajności prądowej portów USB.

No właśnie to jest moim zdaniem dość słaba rzecz w tej listwie. 18W to mocno naciągany Quick Charge. Ale w sumie zastanawia mnie dlaczego nie ma takich listew oferujących wyższe moce, z PD powiedzmy do chociaż 45W.
  • REKLAMA
  • #4 21878902
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    @SP5IT A dlaczego miałby wytrzymać 15-16A na jednym gnieździe? Przekaźniki są na 10A, i na opakowaniu jest podany maksymalny prad równy 10A. Maksymalny prąd całkowity dla całej listwy to też 10A:

Jaka listwa sterowana przez Wi-Fi z QC? Wnętrze Tapo P300 od TP-Link
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA