logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie montować Hoymiles i czy z SolarEdge 5 kW nie dobije do 253 V?

beatusviva 02 Kwi 2026 21:23 432 16
  • #1 21876201
    beatusviva
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    >>21038623 Mam na dachu stringową instalację on-grid 4,3 kW na falowniku SolarEdge 5 kW.
    Chciałbym dołożyć jeszcze maksymalnie 4 panele na mikroinwerterze (będą skierowane w inną stronę i czasami zacieniane). Te panele to 2x370 oraz 2x450. I wyjście 230 mikroinwertera podłączyć równolegle do rozdzielnicy domowej 230 V.
    Czy mikroinwerter i falownik nie będą sobie naprzemiennie podbijać napięcia, aby być „wyżej” niż ten drugi, aż dojdą do 253 V i obydwa się wyłączą? No bo tak wynika z teorii.
    Poproszę o radę.

>>21038643
    Moderowany przez krzysiek7:

Wydzielono z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4047495.html

• Pomocny post
    #2 21876686
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    beatusviva napisał:
    Mam na dachu stringową instalację on-grid 4,3 kW na falowniku SolarEdge 5 kW.

O ile przy działającej tej instalacji nie ma podwyższonego napięcia w siec,i to nie będzie problemu. Lecz mikroinwerter musi podnieść nieznacznie napicie o parę wolt, po to by prąd mógł popłynąć w kierunku sieci.
    Rozbudowę instalacji masz obowiązek zgłosić do dystrybutora energii elektrycznej, który może zarządzać użycia integratora.
  • #3 21876758
    beatusviva
    Poziom 8  
    >>21876686 Bardzo dziękuję. Konieczność zastosowania integratora mnie zaskoczyła. Czyli dołożenie ca 1600 W przy cenie integratora ca 5 tys. nie ma sensu. Myślałem, że przy tak małym powiększeniu mocy nie będzie potrzebny. Poza tym to kolejny big brother.
    A wracając do ściśle technicznego zagadnienia - pomierzę napięcia w każdej fazie w słoneczny dzień. Od jakiego napięcia zapomnieć o sprawie?
  • Pomocny post
    #4 21876814
    kmarkot
    Poziom 31  
    Napisałem może, ale nie musi. Więc lepiej dopytać się u dystrybutora czy wymaga integratora.
    Napięcie w sieci zależy od jej jakości i podłączonych urządzeń elektrycznych które powodują spadek napięcia, i instalacji fotowoltaicznych które powodują wzrost napięcia.
    beatusviva napisał:
    pomierzę napięcia w każdej fazie w słoneczny dzień

To słuszny kierunek Usd - napięcie w sieci w słoneczny dzień .
    Tak samo w nocy możesz podłączyć odbiornik 2kW który spowoduje spadek napięcia o parę wolt ΔU

Podobnie będzie w słoneczny dzień Usd, dodaj ΔU mniej więcej będziesz miał wynik napięcia z pracującymi dwoma instalacjami.
  • #5 21879216
    beatusviva
    Poziom 8  
    >>21876814 Jeszcze najważniejsze pytanie:
    Moje moduły(panele) już są zainstalowane na dachu, a przewody DC 4 mm2 są przepuszczone przez kanał wentylacyjny komina do kotłowni. Długość przewodów DC ok. 8 m. Pomyślałem sprytnie, że nie będę wchodził na dach, tylko sobie podłączę mikroinwerter w kotłowni. Niestety wszyscy fachowcy, których o to pytałem, twierdzą, że to nie jest możliwe i trzeba mikroinwerter zamontować pod modułami(panelami). Tylko że żaden z nich nie wie, dlaczego?
    Bo ja uważam, że spadek napięcia na 8 m przewodu Cu/4 mm2 jest znikomy, a przy napięciu startu mikroinwertera = 22 V, każdy moduł ma jeszcze duży zapas (Uoc = 40 V).
    Poproszę o wyjaśnienie, dlaczego mikroinwerter musi być pod panelami?
  • Pomocny post
    #6 21879269
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Oczywiście mus montażu na dachu pod panelami to bzdura ale względy ekonomiczne.
    Właśnie o spadek napięcia chodzi bo podłączasz panele pojedynczo ale nik ci nie policzył, że przy 8m i 4mm2 i max obciążeniu 13A twój spadek to 0,2V czyli starta jakieś 2,5W więc jest znikoma biorąc pod uwagę panel 400W.Spokojnie możesz tak zrobić jak cię stać na przewody bo zamiast jednej linii 3x 2,5mm2 masz tyle linii 2x4mm2 ile paneli. Koszt kolego.

Dodano po 1 [minuty]:

Natomiast masz korzyść z montażu gdzie indziej np. w kotłowni bo masz dostęp do mikroinverterów bez łażenia po duchu i ściągania paneli.
  • #7 21879321
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 402
    bumble napisał:

Natomiast masz korzyść z montażu gdzie indziej np. w kotłowni bo masz dostęp do mikroinverterów bez łażenia po duchu i ściągania paneli.

Akurat w kotłowni to ja bym odradzał montaż ;-). Robiłem kuzynowi instalację i MI zamontowałem na potężnym strychu (budynek starej poniemieckiej szkoły), tuż przy takim okrągłym otworze w ścianie pod kalenicą, o średnicy ok. 0,5 metra, bez okna. Ściana północna, wentylacja cały czas, a i tak w dobrym słońcu MI grzeją się do prawie 80 stopni. czasem redukują moc. Więc ta kotłownia to raczej mało odpowiednie miejsce ;-)
  • #8 21879366
    beatusviva
    Poziom 8  
    >>21879269 Bardzo dziękuję. Przewody DC Cu4mm2 mam już w kominie od 3 lat, bo mam pracującą instalację off-grid, którą chcę dołączyć do istniejącej instalacji stringowej właśnie przy użyciu MI. Oczywiście w rozdzielnicy. Doszedłem do wniosku, że wykorzystanie energii z off-grid było małe, parę czajników wody dziennie. Niech sobie lepiej cały czas oddaje - bo ja mam stary mettering z 2019 r.
  • Pomocny post
    #9 21879507
    kmarkot
    Poziom 31  
    Taki montaż powoduje niestety ryzyko ich uszkodzenia wyniku wyładowań atmosferycznych. Wyładowanie atmosferze w bliskim sąsiedztwie może spowodować zaindukowanie napicia po stronie DC .
    Jeżeli masz możliwość zastosowania ochronników na dachu to ok.
    Chyba że akceptujesz ryzyko to też ok.
  • #10 21879546
    dzidek1968
    Poziom 28  
    kmarkot napisał:
    Taki montaż powoduje niestety ryzyko ich uszkodzenia wyniku wyładowań atmosferycznych. Wyładowanie atmosferze w bliskim sąsiedztwie może spowodować zaindukowanie napicia po stronie DC .

A w jaki sposób to ryzyko zmniejszy się montując MI gdzie indziej? Przecież moduły i tak zostają na dachu, a przewody robią się dłuższe.
  • #11 21879673
    beatusviva
    Poziom 8  
    >>21879507 Moduły, które chcę podłączyć, są galwanicznie połączone z profesjonalnym uziemieniem instalacji 4,3 kW on-grid.
    Co do długości przewodów, to odpowiedzieli mi z Hoymilesa z Chin - w sposób "pytyjski" - ,że długie przewody powodują straty - normalnie wytrysk intelektu!
  • #12 21879674
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    beatusviva napisał:
    Przewody DC Cu4mm2 mam już w kominie od 3 lat, bo mam pracującą instalację off-grid,

Nie widzę pytania, które jest ważne. Ile masz tych przewodów? Dla każdego panela z osobno, czy są połączone w jeden string i masz dwa przewody + i - ?
    Jeśli to drugie, to wydaje mi się że nie podłączysz do tego mikroinwertera. Te urządzenia mają niskie napięcia wejść, w zasadzie pod jeden panel.

Dodano po 1 [minuty]:
    Bumble tylko wspomniał, zauważyłeś?
    bumble napisał:
    zamiast jednej linii 3x 2,5mm2 masz tyle linii 2x4mm2 ile paneli.
  • #13 21879698
    beatusviva
    Poziom 8  
    >>21879674 Dziękuję, rzeczywiście nie napisałem o liczbie przewodów DC.
    Każdy moduł jest poprowadzony osobno dwoma (oczywiście) przewodami Cu 4 mm2. Kanał wentylacyjny pełny!
  • #14 21879863
    kmarkot
    Poziom 31  
    >>21879546 Montując mikroinweter pod panelami przewody DC są krótkie i nie ma potrzeby stosowania ochronników DC
    dzidek1968 napisał:
    a przewody robią się dłuższe.
    tylko AC
  • #15 21879940
    dzidek1968
    Poziom 28  
    kmarkot napisał:
    >>21879546 Montując mikroinweter pod panelami przewody DC są krótkie i nie ma potrzeby stosowania ochronników DC

Tak szczerze mówiąc to gdziekolwiek by nie montować MI to raczej ochronników nie założymy, bo chyba nie ma nawet takich na napięcia rzędu 60-70 V. Zresztą gdyby chcieć zabezpieczać każdy moduł to ochronniki byłyby najdroższym elementem instalacji PV zbudowanej na mikroinwereterach ;-)
  • #16 21880311
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    dzidek1968 napisał:
    raczej ochronników nie założymy, bo chyba nie ma nawet takich na napięcia rzędu 60-70 V.

Ochronniki nie są nawet na napięcia setek woltów a na półtora kV. Mają za zadanie zabezpieczyć instalację domową przed pojawieniem się napięcia powyżej tego progu. Natomiast napięcie pomiędzy przewodami DC ujemnym i dodatnim nie przekroczy napięcia stringu, panela w tym przypadku, gdyż równoległe ułożenie przewodów DC powoduje że napięcie indukuje się takie same w obu i różnica jest w teorii zerowa. Ale te napięcie na obu końcach może przekroczyć granicę 1,5kV w stosunku do przewodu neutralnego i ochronnego instalacji i to tego przypadku dotyczy ochrona.
    Właśnie z tego powodu jest wymóg takiego ułożenia przewodów DC aby nie powstała pętla, one muszą być blisko siebie.
    dzidek1968 napisał:
    gdyby chcieć zabezpieczać każdy moduł to ochronniki byłyby najdroższym elementem instalacji PV zbudowanej na mikroinwereterach

No cóż, coś za coś.
  • #17 21880413
    beatusviva
    Poziom 8  
    >>21880311 Bardzo ciekawy wywód o ochronnikach, ale na moje konkretne pytania odpowiedział tylko jeden uczestnik forum

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię dołożenia mikroinwerterów Hoymiles do istniejącej instalacji stringowej 4,3 kW z falownikiem SolarEdge 5 kW. Zwrócono uwagę, że mikroinwertery podnoszą napięcie sieci o kilka woltów, co może prowadzić do wzrostu napięcia do granicy 253 V i wyłączenia urządzeń. Zaleca się pomiar napięcia w sieci w słoneczny dzień, aby ocenić ryzyko przekroczenia dopuszczalnego napięcia. Konieczne jest zgłoszenie rozbudowy instalacji do dystrybutora energii, który może wymagać zastosowania integratora napięcia, co może być kosztowne. Omówiono także lokalizację montażu mikroinwerterów – choć technicznie możliwe jest umieszczenie ich w kotłowni z wykorzystaniem przewodów DC 4 mm² o długości około 8 m, to jednak fachowcy zalecają montaż bezpośrednio pod panelami ze względu na minimalizację strat napięcia i ułatwiony dostęp. Wskazano, że spadek napięcia na przewodach jest niewielki (około 0,2 V przy 13 A), więc montaż w kotłowni jest możliwy, ale może wiązać się z wyższymi kosztami przewodów i potencjalnym przegrzewaniem mikroinwerterów w nieodpowiednich warunkach. Dyskusja podkreśla znaczenie analizy jakości sieci, pomiarów napięcia oraz konsultacji z dystrybutorem energii przed rozbudową instalacji PV o mikroinwertery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA