logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o sprzęcie LDM: kolumny na Celestionach, wzmacniacze, powermikser SMX 10D

virus89 26 Gru 2005 03:02 2781 14
REKLAMA
  • #1 2115594
    virus89
    Poziom 13  
    Co sądzi cie o wyrobach ldm'a??? ja uwazam z za te pieniądze jest to całkiem dobry sprzęt...Kolumny jak kolumny robią na celestionach za uczcniwe pieniądze,wzmacniacze jak za te pieniądze tez ujadą chociaz jakosc dzwieku jest mierna ale pewna i cos sie da zagrac na tym. Osobiscie używam takiego pawermiksera(SMX 10D 2*300W przy 4ohm) i nie jest najgorszy(chociaz wokal na kazym mikrofonie gada tak samo -czy jest to shure 565SD czy beta czy jeszce marny mikrofon z media mark to i tak zawsze jest tak samo).
  • REKLAMA
  • #2 2115788
    lodzio
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja korzystałem z power mixera LDM PSM16/2 i z paczek LDM APS-400, był to pierwszy mikser i taki duży zestaw na którym musiałem coś pokręcić więc trudno mi cokolwiek fachowego o nim powiedzieć odnośnie tego jaki to jest dobry sprzęt, ale był już mocno zjechany ( wizualny stan ) a potencjometry żadne nie trzeszczały, grało to głośno i co najważniejsze to w trakcie koncertu nie przestało nagle grać, więc chyba jest to dobre. Oprócz tego grałem jeszcze na głowie basowej LDM VBA-160 i z niej byłem bardzo zadowolony.
  • #3 2115966
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Mi osobiście nie podoba sie seria Clasic z piezoelektrycznymi driverami. Swego kuiłem dwie paczki C-151/8 po kilku ogranych imprezach zaczeły sie palić drivery, denerwowało mnie to bardzo więc wymieniłem je na dynamiczne, prócz tego musiałem przerobić zwrotnice- koszt takiej przeróbki dla jednej kolumny było to około 200zł. Za to bardzo pochwalam serie pro szcegulnie paczke 3d
  • REKLAMA
  • #4 2116399
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Starsze miksery np psmc 16/2 porażka - koncówki mocy padają jak muchy, na całym kanale wejściowym z tego co pamiętam 1 tranzystor i 1 us (czyli prawie wszystko chodzi pasywnie); nowe lepsze - ale jakoś do mnie nie przemawiają (barwa itp.)
  • #5 2129925
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Zestawy głośnikowe znam słabo, wiec sie nei wypowiem. Natomiast powermikseró nei polecam. Są drogie, mają dziwne rozwiazania ergonomiczne, nieprzystające do rzeczywistości (nie są ani dobre a ni unikalne) i przede wszystkim, najważniejsze, cena nei jest konkurencyjna. O wiele tańsze i lepsze są konkurencyjne wyroby np. Behringera (tylko prosze mi tu nie wyjeżdzać ze mają niską jakość). Jedyna co budzi moje zainteresowanie to nowe zestawy aktywne 2+1 (sprzedawane także pod marką Monacor z tego co widzę), no ale oczywiście cena zabójcza...

Nie wiem jak teraz jest, ale dawniej o ile dobrze pamietam korektor w amplimikserze LDM miał bardzo ciekawie dobrane wartości. Pokrętło LOW to 40Hz, a HIGH to 16 albo 20kHz, bardzo ciekawe rozwiązanie.
    Ale w sumie mała atrakcyjność tego typu wyrobów tyczy się każdego polskiego producenta (HB, BE), no cóż...
  • #6 2130664
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    No powermikser znam dokladnie jeden starszy 16/2 taka dosc spora konsla fatalnie tam byly zrobione towy wejsciowe tj XLR ale niesymetrycznie chamsko zwarte piny. Wyjscie mocy na duzych jackach ktore szlag trafil po mniej jak roku, nie bylo soft startu dla trafa toroida czasem zdazalo sie wybijalo bezpiecznik sieciowy przy wlaczeniu . Ogolnie Sme niedorobki w pozniejszych modelach sie troche poprawilo . Obecnie ich powermiksery faktycznie sa za drogie jak na swoje mozliwosci. Natomiast kolumny oferuja dosc przywoita jakosc za niezla cene chodz moglbyu byc lepiej.
  • #7 2134283
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    jak ktos chce wiecej jakosci to musi za nia zaplacic chyba to nie podlega dyskusji.
    Co do wzmacniaczy to obecnie sa na wysokiej klasy tranzystorach i w zasadzie sa bezawaryjne. Co do brzmienia to pomijam ta sprawe bo to estrada a nie haj-end tu brzmienie ksztaltuje sie korektorami i wzmacniacz wcale nie ma liniowej charakterystyki.

Jak ktos nie slyszy roznicy w brzmieniu roznych mikrofonow to niech nie zwala na wzmacniacz!

Kupilismy power mikser behringera robiony oczywiscie w chinach. Cena niska a mikser lekki bo w srodku zasilacz impulsowy i koncowki w clasie D. Moc wyjsciowa 2x400W a pobor mocy z sieci tylko 600W? Jeden kanal nie gral od poczatku a serwis po miesiacu sie poddal.
    Dziekuje bardzo za taki sprzet. LDM-y ludzie jeszcze naprawiaja po 10latach pracy bo sie im to oplaca! W estradzie liczy sie niezawodnosc i trwalosc.

Kolymny serii C z piezakami sa tanie i ich sprzedaz jest dziesieciokrotnie wyzsza od serii Pro z dynamicznymi! Wiec koledzy mimo fachowych opini nie znacie sie na rynku sprzetu naglosnieniowego.

Ciekawe ze ktos krytykuje wzmacniacz w power mikserze a zachwala nowe wyroby sub+sat sprzedawane takze do Monacora. Przeciez tam siedzi ta sama koncowka mocy!

Jak sie chcecie czegos dowiedziec o technologi w LDM-ie to zapytajcie mnie a nie wydajecie opinie po 5minutowym odsluchu jakiegos starego sprzetu.

Konsola miksera 16/2 nie jest juz robiona od chyba 10lat. Dziwne ze o niej sporo ludzi wspomina. Po tylu latach to chyba dobrze ze jeszcze gra!
    W tamtych czasach mozna bylo kupic tylko BDW83/84 i takie byly koncowki mocy, brak zabezpieczen termicznych powodowalo czeste ich uszkodzenia. Choc na tysiace sprzedanych wzmacniaczy wcale nie wyglada to zle.
  • REKLAMA
  • #8 2134308
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam.
    Ja do szkoly przy pomocy uztkownikow elektrody kupilem do szkoly kolumny z serii pro 3d P-15106. Graja one z powermixerem box electronics spm610. szczerze polecam taki zestaw. gra to bardzo ladnie. w polaczeniu z mikrofonami np. shure sm48. jest to bardzo dobry zestaw na akademie jak i male imprezy muzyczne. choc wtedy przydaloby sie cos dodatkowego na bass.
  • #9 2136502
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Ta konsolke 16/2 meczylem w domu kultury u nas chyba od 96 roku jeszcze wersja 2x160W bez we-wy tape na chinchach (pozniejszy model juz mial) Co musze przyznac na plus ze obudowa solidna mozna rypac na przesterze dlugo i nie zdazylo sie zadne uszkodzenie koncowek . Gra dalej z kolumnami ldma 315 pro 300 W 4 om. Kolumny wykonane dobrze chodz wkurza (pewno inni zauwazyli) ze krata przednia ma tendencje do wklesania sie (nie tylko w tym modelu ale w innych tez) raczki plastikowe to falatalna sprawa bo nie wytrzymaly nawet roku.

Nie wiem jak obecnie jest ale powinni wprowadzic standaryzacje gniazd (np stosowac tylko speakony ) Bo jak patrzylem to w serii evergreen jacki w kolumnach w powermikserze jack+canon w tych 315 pro jack+2 canony , a w subach modelu nie pamietam ale 18" 1000W rms (jak ktos bedzie chcial zobaczyc jak wygladaly wrzuce fotke) glosnik RCFa 2 speakony a wszystkie te paczki pochadza z tego samego okresu.

"Kupilismy power mikser behringera robiony oczywiscie w chinach. Cena niska a mikser lekki bo w srodku zasilacz impulsowy i koncowki w clasie D. Moc wyjsciowa 2x400W a pobor mocy z sieci tylko 600W?"

To wlasnie jest dziwne mam ich pmh 5000 tez podaja pobor 700W a moc 2x400W/4om mozna od razu by stwierdzic ze zawyzaja moc ale subiektywnie jak porownywalem na tych samych kolumnach z powermikserem handboxa 2x300W/4om to jednak moj beringus jest wstanie wiecej z siebie dac przy tym nie szarpie glosnikami jak szalony . Trudno powiedziec co oni podaja tam jako power comsuption (niektore firmy podaja pobor mocy dla 1/3 mocy wyjsciowej)
  • #10 2136793
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    jak ktos chce wiecej jakosci to musi za nia zaplacic chyba to nie podlega dyskusji.

A ja bym tu własnie dyskutował, kto daje więcej i w jakiej ilości każdy - tej jakości.

Co do wzmacniaczy to obecnie sa na wysokiej klasy tranzystorach i w zasadzie sa bezawaryjne. Co do brzmienia to pomijam ta sprawe bo to estrada a nie haj-end tu brzmienie ksztaltuje sie korektorami i wzmacniacz wcale nie ma liniowej charakterystyki.

Ja tego nie podważam.

Kupilismy power mikser behringera robiony oczywiscie w chinach. Cena niska a mikser lekki bo w srodku zasilacz impulsowy i koncowki w clasie D. Moc wyjsciowa 2x400W a pobor mocy z sieci tylko 600W?

Co mnie to obchodzi. Gra bardzo dobrze i nie zauwazyłem "ubytku" mocy.
    Chiny czy Tajwan, mało istotne w dzisiejszych czasach - GLOBALIZACJI. Ważne że B. robi pod ISO9001, to gwarantuje jakość, niewazne gdzie jest produkowane.

Jeden kanal nie gral od poczatku a serwis po miesiacu sie poddal.
    Dziekuje bardzo za taki sprzet.

Ja bym raczej miał pretensje do sklepu, żę sprzedał Wam wadliwy towar. Jeżeli to wysyłkowo, to często robi się ludzi w balona, jeżeli sklep "na miejscu" to trzeba było sprawdzić poprawność działania na miejscu, a nie brać w ciemno.

[i[LDM-y ludzie jeszcze naprawiaja po 10latach pracy bo sie im to oplaca! W estradzie liczy sie niezawodnosc i trwalosc. [/i]

No naprawiają, bo sypie sie jak cholera, wszystko, każdy model. Przy czym z tego co mi wiadomo, to zmienił sie konstruktor w LDM, na PANA i teraz to zupełnie inne konstrukcje są, których nie da się porównać do starych modeli.

Ciekawe ze ktos krytykuje wzmacniacz w power mikserze a zachwala nowe wyroby sub+sat sprzedawane takze do Monacora. Przeciez tam siedzi ta sama koncowka mocy!

Doczytaj dokładnie, bo chyba coś pomieszałeś.

Jest to moje zdanie i nie zmienie go, LDMa osobiście nie kupię, bo jest za drogi w moich oczach i brzydki :-P
  • #11 2137012
    irek2
    Poziom 40  
    Wyglad jest co prawda sprawa gustu ale wiekszosc ludzi z branzy twierdzi ze chinszczyzna byle jak wyglada! Na ostatnich targach w Niemczech ponad polowa targow byla chinska i nie bardzo bylo na co rzucic okiem. Jak cos sie nie podoba z wygladu to sie tego juz dalej nie slucha.
    Co innego chinska robota a co innego produkcja w chinach. Celestiony sa chinskie i sa bardzo dobre i tanie.

Ja bym jednak nie chcial bechringera z zasilaczem i wzmacniaczem impulsowym bo nikt mi nie wmowi ze gra on lepiej od liniowej koncowki mocy. Pozatym jak sie uszkodzi za dwa czy piec lat to nikt nie bedzie w stanie go naprawic!

Jak sprawdzic przed kupnem powermikser skoro byl firmowo zapakowany i wyslany do nas?
    Wiekszosc estradowych zakupow robi sie wysylkowo bo w necie jest wybor a idac do sklepu nie bardzo.

A skad masz informacje ze wszystkie modele sprzetu LDM-a sie sypia? To chyba ja moge cos o tym powiedziec ale na pewno nie Ty!

Glowny konstruktor i wlasciciel firmy nie zmienil sie od samego poczatku. I jest to muzyk ktory jak cos projektuje to tak zeby na tym grac.
  • #12 2139041
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Znacie określenie:
    "polskie piekiełko'
    przy kotle z Polakami w piekle żaden diabeł nie pilnuje
  • #14 2139090
    stageman
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    LDM oferuje rozwiazania budzetowe (chaltury, male domy kultury) i jako takowe urzadzenia i kolumny spisuja sie poprawnie.

Ale nie oszukujmy sie - estrada to to nie jest. Koncertow sie na tym nie gra w kraju, w rajderach nie wystepuje (nawet na odsluchy) i za trendami swiatowymi jest dosc daleko. Zdaje sie ze w pewnym momencie w firmie podjeto decyzje by pojsc w "ilosc a nie jakosc".
  • REKLAMA
  • #15 2139998
    irek2
    Poziom 40  
    prawda jest taka ze nikt u nas nie kupuje duzej estrady a jak juz to musi byc marka, wtajenmniczeni wiedza jakie.
    Glowni odbiorcy to weselni grajkowie, szkoly i koscioly. Najwiecej sprzedaje sie "lepperowek" czyli tego z czym Lepper wyszedl ba mownice jak mu mikrofon odlaczyli. Potem SLD zamowilo sporo tego typu sprzetu.

Podsumowanie tematu

✨ Sprzęt LDM jest oceniany jako budżetowy i odpowiedni do małych zastosowań estradowych, szkół czy domów kultury, choć nie spełnia wymagań profesjonalnej estrady. Kolumny LDM, szczególnie z serii Pro (np. 3d, P-15106), są chwalone za przyzwoitą jakość dźwięku i solidne wykonanie, choć zdarzają się problemy z elementami takimi jak plastikowe uchwyty czy kraty. Kolumny Classic z piezoelektrycznymi driverami budzą mieszane opinie – częste awarie driverów i konieczność przeróbek zwrotnic. Wzmacniacze i powermiksery LDM, zwłaszcza starsze modele (np. PSM16/2), mają problemy z trwałością końcówek mocy i ergonomią, choć są uważane za trwałe i niezawodne w dłuższej eksploatacji. Nowsze modele powermikserów są drogie i niekonkurencyjne cenowo w porównaniu do marek takich jak Behringer, które oferują nowoczesne rozwiązania (np. zasilacze impulsowe, końcówki klasy D) i lepszą moc przy niższym poborze energii, choć z gorszym serwisem. Wzmacniacze LDM oparte na wysokiej klasy tranzystorach są bezawaryjne, ale jakość dźwięku jest przeciętna i kształtowana głównie przez korektory. W dyskusji podkreślono, że LDM stawia na ilość, a nie jakość, co przekłada się na popularność wśród amatorów i mniejszych odbiorców, ale brak obecności na profesjonalnej estradzie. Problemy techniczne obejmują niesymetryczne wejścia XLR, awarie gniazd jack, brak soft startu, różnorodność standardów złączy oraz plastikowe elementy podatne na uszkodzenia. Celestiony stosowane w kolumnach LDM są uznawane za dobre i tanie, choć pochodzące z Chin. Ogólnie sprzęt LDM jest postrzegany jako opłacalny w segmencie budżetowym, ale z ograniczeniami jakościowymi i ergonomicznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA