logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAME ZL60 - pozycja białego mikroprzełącznika: żółta czy pomarańczowa?

klm787 04 Kwi 2026 09:18 453 9
  • #1 21877189
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Witam.
    Kilka lat temu zakupiłem kompletny sterownik ZL60 wraz z dwoma siłownikami do bramy dwu skrzydłowej marki CAME
    Otwarty siłownik do bramy z widoczną śrubą pociągową, silnikiem i przewodami na stole warsztatowym Zbliżenie płytki PCB z przełącznikiem DIP „CTS” i żółtą strzałką wskazującą przełącznik 4 Instrukcja CAME ZL60 na drewnianym blacie, obok płytka PCB i śruby
    Sprzęt ten przeleżał ładnych kilka lat w garażu.
    Na ten moment chciałem uruchomić go na tak zwanym stole.
    Czy może ktoś doradzić na co w pierwszych momentach uruchamiania zwrócić uwagę.
    Nie mam zbytniego doświadczenia w kwestii uruchamiania takich urządzeń, a więc wszelkie uwagi, porady będą docenione.
    Moje pierwsze pytanie będzie dotyczyło pozycji mikro przełączników programatora.
    I tak:
    Zbliżenie płytki PCB z niebieskimi potencjometrami i przełącznikiem DIP; żółta strzałka wskazuje pozycję 4. Fragment instrukcji z ilustracją przełączników DIP i dwiema strzałkami wskazującymi jeden przełącznik.
    Czy pozycja mikro przełącznika (tego białego) zaznaczonego żółtą strzałką odpowiada pozycji w instrukcji papierowej żółtej strzałki? Czy też pomarańczowej?

Później będę miał jeszcze inne pytania, ale to później.
    Ale tak jak napisałem wcześniej, przyjmę każdą poradę dotyczącą uruchamiania na stole.
  • Pomocny post
    #2 21877259
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    klm787 napisał:
    Czy pozycja mikro przełącznika (tego białego) zaznaczonego żółtą strzałką odpowiada pozycji w instrukcji papierowej żółtej strzałki? Czy też pomarańczowej?

Pozycja pomarańczowej strzałki, czyli ustawienie na ON.

Pozycje 1 i 4 na OFF, reszta na ON.

Dodano po 30 [minuty]:

Tak ogólnie to centrala jest zaprogramowana fabrycznie dla poszczególnych funkcji, dopiero jak któraś Ci nie odpowiada to ją zmieniasz ustawiając przełączniki w pozycji przypisanej do tej funkcji i ją aktywujesz lub dezaktywujesz.
    Na początek zastosuj Samouczenie, ustaw DIP jak w manualu i naciśnij PROG, po zakończeniu samouczenia będziesz wiedział czy to co jest ustawione fabrycznie Ci odpowiada, tylko nie wiem czy tak na stole tego dokonasz, pewnie jedynie możesz sprawdzić czy to ruszy, a samo uczenie to już po zamontowaniu przy bramie.

Na sam koniec po wszelkich ustawieniach wszystkie DIP-y ustawiasz na OFF.

Fragment instrukcji: przełączniki DIP 1–5 i opis samouczenia z przyciskiem PROG
  • #3 21877356
    klm787
    Poziom 37  
    rokbok napisał:
    Tak ogólnie to centrala jest zaprogramowana fabrycznie dla poszczególnych funkcji,

No właśnie...
    Teraz to już o tym wiem, ale na dodatek to już za późno, bo tę instrukcję przetłumaczyłem zupełnie nie dawno.
    Za późno bo wcześniej "bawiłem" się owymi mikro przełącznikami.
    A na dodatek zupełnie nie świadomie naciskałem przycisk "programuj"
    I nie wiem jakie ustawienia się zapisały.
    Ale...
    Ale właśnie w tym, że właśnie celu zrobiłem tak:
    I niby wszystko działało, zapisywało? Się tak właśnie jak w tych, że punktach pisze.
    Fragment instrukcji po polsku o DIP-switchach, kasowaniu użytkowników i resecie parametrów
    I tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem.

A następnie rozpocząłem procedurę od nowa.
    Od nowa czyli te punkty opisane w żółtym kwadracie:
    Strona instrukcji „Menu funkcji” z opisem przełączników DIP, z żółtą ramką wokół sekcji.
    Tylko, że na wstępie pojawił się znów problem.
    Problem polega na tym, że działa (kręci się w obie strony) jeden siłownik.
    Druga strona pozostaje "martwa" nie reaguje.
    Pragnę dodać, że wcześniej kręciły się oba siłowniki, kręciły się, ale tylko w jedną stronę.
    A teraz kręci się tylko jeden, ale w dwie strony.
    A na dodatek ostatni punkt "samo uczenie" nie działa.
    Nie działa w sensie że gdy bo włączymy to nie ma reakcji w tym że punkcie opisanych, czyli pikania, migania.

Na koniec jeszcze jedno pytanie.
    Czy fotokomórki w tych, że operacjach muszą być podpięte?

Przypominam, że robię to wszystko na "stole"
    Na stole bo chciałbym wiedzieć czy maszyna ruszy przy bramie.
    Bo brama jest, ale bez zamontowanej mechaniki.
  • Pomocny post
    #4 21877364
    rokbok
    Poziom 40  
    klm787 napisał:
    Za późno bo wcześniej "bawiłem" się owymi mikro przełącznikami.
    A na dodatek zupełnie nie świadomie naciskałem przycisk "programuj"
    I nie wiem jakie ustawienia się zapisały.

Jak nie jesteś pewien co ustawiłeś to przywróć każdą funkcję do ustawień fabrycznych i zacznij od nowa, przywracasz tak jak opisane w manualu, patrz niżej.

"Aby przywrócić ustawienie fabryczne, należy ponownie nacisnąć przycisk PROG. Dioda LED zacznie migać i sygnał dźwiękowy powtórzy się 2 razy."

Dodano po 9 [minuty]:

klm787 napisał:
    Czy fotokomórki w tych, że operacjach muszą być podpięte?

Nie koniecznie, ale z nimi będziesz pewien czy po zasłonięciu wiązki jest reakcja, bez fotokomórek musisz je zdezaktywować przy programowaniu, "Wejście na styku 2-CX"
  • #5 21877375
    klm787
    Poziom 37  
    rokbok napisał:
    "Aby przywrócić ustawienie fabryczne, należy ponownie nacisnąć przycisk PROG. Dioda LED zacznie migać i sygnał dźwiękowy powtórzy się 2 razy."

Tak też właśnie robiłem.
    Tylko, że na ten moment przestała działać jedna sekcja (strona) włączania jednego z dwóch silników.
    I na ten moment zastanawiam się czy nie został zaprogramowany tylko jeden napęd (napęd do bramy jedno skrzydłowej)
    No ale reset do ustawień fabrycznych przeciesz został wykonany.

Bo tak jak na początku wspominałem kręciły się oba siłowniki.

No chyba że jakimś cudem "uwaliłem" sterowanie z drugiej strony.
    Dioda sygnalizująca widać, że się zapala.
    Ale nie słychać cyknięcia przekaźnika, przekaźników?

Przekaźniki sprawdziłem, niby działają, łączą tak jak się należy.
  • Pomocny post
    #6 21877380
    rokbok
    Poziom 40  
    klm787 napisał:
    Tylko, że na ten moment przestała działać jedna sekcja (strona) włączania jednego z dwóch silników.

Liczba silników
    Ustawienie fabryczne przewiduje dwa silniki.
    W celu skonfigurowania jednego silnika należy:
    Ustawić przełącznik DIP we wskazanej pozycji i nacisnąć przycisk PROG na płycie sterującej. Dioda LED pozostanie zapalona, a sygnał dźwiękowy zabrzmi jeden raz.
    Aby przywrócić ustawienie fabryczne, należy ponownie nacisnąć przycisk PROG. Dioda LED zacznie migać i sygnał dźwiękowy powtórzy się 2 razy.

Dodano po 3 [minuty]:

Możesz jeszcze spróbować tej opcji.

"Resetowanie parametrów
    Ustawić przełączniki DIP we wskazanej pozycji i nacisnąć przycisk PROG na płycie sterującej przez 5 s.
    Po skasowaniu dioda LED PRG pozostanie zapalona i pojawi się sygnał dźwiękowy trwający 1 s.
    Użycie tej funkcji nie powoduje usunięcia użytkowników."
  • #7 21877391
    klm787
    Poziom 37  
    Tak, tak o tym też wiem.
    Tak też robiłem.
    Wszystko działało, pykało, sygnalizowało tak jak to jest opisane
    Doczytałem się w tej że przetłumaczonej na język Polski instrukcji
    Myślę, że wstawię filmik wynikający, opisujący mój problem, a może założę osobny temat
    Ale to chyba nie dziś.
    Są święta.
    Tak że:
    Wesołych, spokojnych świąt, i dzięki za sugestie i porady :D
  • #8 21877395
    rokbok
    Poziom 40  
    To tak na koniec, pisałeś że musiałeś przetłumaczyć manual na PL, może coś nie dokładnie zostało przetłumaczone, załączam manual w PL.
    Załączniki:
    • Came_zl60.pdf (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21877417
    klm787
    Poziom 37  
    rokbok napisał:
    pisałeś że musiałeś przetłumaczyć manual na PL, może coś nie dokładnie zostało przetłumaczone, załączam manual w PL.

No tak.
    A na dodatek tłumaczenie odbywało się za pomocą (na podstawie?) fotek wykonanych telefonem wrzuconych następnie do tlanslatora.
    Tak że, dzięki za instrukcję po polsku zapewne wydrukuję ją jeszcze raz, i spróbuję dojść do tego co być może źle połączyłem, być może źle zrobiłem, być może coś uwaliłem w tych że moich testach zamykania otwierania, łączenia na stole.
  • Pomocny post
    #10 21878897
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Cześć,

Ta centrala jest dla wielu osób trudna do zaprogramowania ze względu na to że za każdym razem trzeba opuścić wszystkie przełączniki aby przejść do następnego punktu programowania - to jest kluczowa informacja by dało się zaprogramować centralę.

Ewentualnie zobacz ten film z centralą co prawda ZN6 ale programowanie bardzo podobne i zasady podobne:

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia i programowania sterownika CAME ZL60 wraz z dwoma siłownikami do bramy dwuskrzydłowej, który był długo nieużywany. Kluczowym zagadnieniem jest prawidłowa pozycja białego mikroprzełącznika programatora – czy odpowiada ona pozycji oznaczonej żółtą, czy pomarańczową strzałką w instrukcji. Zalecane jest ustawienie mikroprzełącznika w pozycji ON zgodnej z pomarańczową strzałką oraz ustawienie pozostałych DIP na ON lub OFF według fabrycznych ustawień. Pozycje przełączników należy ustawić zgodnie z instrukcją, a następnie wykonać procedurę samouczenia (naciśnięcie przycisku PROG), co pozwala na dopasowanie funkcji sterownika do potrzeb. W przypadku problemów z działaniem jednego z siłowników, sugerowane jest przywrócenie ustawień fabrycznych przez ponowne naciśnięcie przycisku PROG, co sygnalizuje dioda LED i sygnał dźwiękowy. Możliwe jest również zresetowanie parametrów bez usuwania użytkowników. Wskazano, że sterownik fabrycznie obsługuje dwa silniki, a konfiguracja na jeden wymaga odpowiedniego ustawienia DIP i potwierdzenia programowania. Problemy z działaniem jednego siłownika mogą wynikać z błędów w połączeniach lub ustawieniach, dlatego zaleca się dokładne sprawdzenie i ewentualne ponowne programowanie. Dodatkowo zwrócono uwagę, że programowanie centrali jest skomplikowane i wymaga opuszczenia wszystkich przełączników między krokami. W dyskusji pojawiła się także sugestia obejrzenia filmu instruktażowego dotyczącego podobnej centrali CAME ZN6, który może pomóc w zrozumieniu zasad programowania. Autor dyskusji przetłumaczył instrukcję na język polski, co mogło wprowadzić nieścisłości, dlatego otrzymał oryginalny manual w PL do weryfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA