logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 206 2.0 HDI 90 KM 2002 - jak i czym zaślepić zawór EGR?

EmulatorExplorer1 19 Kwi 2026 16:41 321 14
REKLAMA
  • #1 21886777
    EmulatorExplorer1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanie, czy ktoś zaślepiał EGR w Peugeocie 206 2.0 HDI 90 km 2002 r., jeżeli tak, to jakim sposobem???
  • REKLAMA
  • #2 21886789
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    Zwykła blaszką, tylko że wtedy dopiero zaczną się dalsze kłopoty. Lepiej to naprawić.
  • #3 21886796
    EmulatorExplorer1
    Poziom 3  
    @Aleksander_01 Co masz na myśli jak kłopoty ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21886811
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    No jeżeli zmieniasz konstrukcję silnika to idą za tym jakieś zmiany. Zaślepiając EGR komputer głupieje bo mu się nie zgadza ilośc powietrza dostarczonego do silnika, itd, itd. Samochód się naprawia a nie "wiejskimi" sposobami "łoscendza".
    Samochód kosztuje, a tym bardziej stary.
  • REKLAMA
  • #5 21886815
    EmulatorExplorer1
    Poziom 3  
    @Aleksander_01 Ja cię rozumiem, ale chciałem tylko się dowiedzieć, czy można by było tak zrobić, ponieważ, czytając na innych forach, zdania są podzielone na ten temat, ale nie na temat tego silnika. Czy ktoś robił tutaj jakieś modyfikacje z EGR-em
  • Pomocny post
    #6 21886822
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Wszystko się da zrobić profesjonalnie. W Twoim przypadku musisz znaleźć taki samochód przeznaczony na rynek wschodni (nie jest wymagany EGR), musisz szukać po ruskich forach czy jest taki komputer do kupienia lub ściągnąć takie oprogramowanie fabryczne do takiego silnika bez EGR. Wszelkie przeróbki "chopakóf co dobrze sie znajo" kończą się ......ponownym powrotem do oryginału i masą najprzeróżniejszych usterek.
    Zaślep a zostaniesz stałym bywalcem tego forum, a jak "zmodyfikujo program" to dość szybko osiągniesz rangę co najmniej 40.
  • Pomocny post
    #7 21886859
    DevilFish
    Poziom 18  
    Ocena: 52
    Aleksander_01 napisał:
    Wszystko się da zrobić profesjonalnie. W Twoim przypadku musisz znaleźć taki samochód przeznaczony na rynek wschodni (nie jest wymagany EGR), musisz szukać po ruskich forach czy jest taki komputer do kupienia lub ściągnąć takie oprogramowanie fabryczne do takiego silnika bez EGR. Wszelkie przeróbki "chopakóf co dobrze sie znajo" kończą się ......ponownym powrotem do oryginału i masą najprzeróżniejszych usterek.
    Zaślep a zostaniesz stałym bywalcem tego forum, a jak "zmodyfikujo program" to dość szybko osiągniesz rangę co najmniej 40.

wtf...

zaślepiasz egr zaślepką (są dedykowane), nie "blaszką" i wywalasz egr programowo z ecu - koniec roboty, autko bedzie jeździć szczęśliwie
  • Pomocny post
    #8 21886872
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Stary kapeć. Prawdopodobnie zaślepienie nie da błędu. Nowsze mają z racji normy dane mierzone i wyliczone,ten chyba ma jeszcze same mierzone.Ja bym próbował.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21886891
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Raz przyjechał stały klient peżocikiem 307 na usuniecie czegoś tam (chyba EGR). Dałem mu tel. do gościa co robi to "od zawsze". No i co ? Na drugi dzień przyjeżdża bo mu się zapaliła jakaś kontrolka, samochód źle odpala i masa problemów.
    Jeszcze nie widziałem samochodu który by normalnie jeździł po grzebaniu w programie. Wiadomo "chopaki" wycinają błędy związane z EGR z listy błędów i "zobacz pan jest dobrze".
    DevilFish napisał:
    zaślepiasz egr zaślepką (są dedykowane), nie "blaszką" i wywalasz egr programowo z ecu - koniec roboty, autko bedzie jeździć szczęśliwie

Ty tak piszesz jak mój kolega - pieniądze to on ma, nie ma środków na koncie. Ciekaw jestem z czego ta zaslepka jak nie z blaszki. Myślisz że w programie jest napisane "tu masz EGR". Ciekawe co z algorytmem powietrza z przepływki.
    Moja rada do autora - zaślep na razie bez zmian w programie. Pojeździj, zapamiętaj mobilność pojazdu. Potem "usuń" z programu EGR i porównaj. Koniecznie zapisz stare oprogramowanie, może się przydać.
  • Pomocny post
    #10 21886901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 21886948
    m2606
    Poziom 34  
    Programu też bym nie ruszał. Większość to mody/śmieci robione bez podstawowej wiedzy. Trzeba mieś świadomość że to nie jest wejście w zakładkę i wyłączenie w ECU .To jest wyczyszczenie pamięci i załadowanie nowego programu niewiadomego pochodzenia.Potem są kwiatki bo wsad był od wersji z tempomatem,bo był na inny rynek gdzie szły inne wtryski,bo był od automatu i teraz sypie błędem ,bo miał jakiś dodatkowy albo inny moduł z którym teraz się nie komunikuje,bo klucze mają inny chip itd.
    Trzeba się liczyć też z tym że te samochody przechodziły reprogramingi ,bo np sprężarka klimy załączała się nie wtedy kiedy trzeba,albo czasy wtrysków,fazy podwtrysków są inne czy wręcz mapa doładowania niszcząca silnik.
    Wsad musi być pewny.
  • #12 21886973
    EmulatorExplorer1
    Poziom 3  
    @m2606 czyli wystarczy tylko zaślepkę dać i nic więcej nie ruszać? Wiem, że są remapy i inne cuda, ale doczytałem, że te stare modele nie muszą mieć tego wyprogramowanego z ecu

Dodano po 6 [minuty]:

@janosik2026 tak od razu za kraty, bo chciałbym poprawić swoje osiągi w samochodzie i ulżyć mu, wiadomo, że przez to się dusi silnik. EGR jest chyba tylko po to, żeby wprowadzić dany model w obieg sprzedaży i żeby spełniał warunki europejskie, według mnie takiego czegoś być nie powinno, bo nawet kupując nowy samochód masz DPF-y i inne badziewia, które skracają żywotność silników…
  • Pomocny post
    #13 21886985
    m2606
    Poziom 34  
    Zawór sterowany podciśnieniem,bez czujnika położenia.W zasadzie można to wszystko całkiem wyjąć,zaślepić i ECU się o tym nie dowie jak ma "rozlazłą" diagnostykę. Jedyne z czego może wynikać błąd to przepływ powietrza na wolnych obrotach.Będzie większy niż powinien być w czasie kiedy EGR powinien być otwarty. Jeśli ma w oprogramowaniu testy (każdy interfejs pokaże),to wyzerowałbym je i zaczął od zaślepki.Zawsze można ja wyjąć. Jak testy będą ukończone a błędem nie sypnie to wywaliłbym całość.Testy można wyzerować kasując błędy.Jak oprogramowanie diagnostyczne nie chce kasować bo nie ma błędy to mu zrób-np wypnij coś i daj na zapłon.

EDIT
    EmulatorExplorer1 napisał:
    tak odrazu za kraty bo chciałbym poprawić swoje osiągi w samochodzie i ulżyć mu wiadomo że przez to się dusi silnik egr jest chyba tylko po to żeby wprowadzić dany model w obieg sprzedaży i żeby spełniał warunki europejskie , według mnie takiego czego być nie powinno

Tym nie poprawiasz osiągów w żaden sposób.
    EGR w dieslu ma akurat dobroczynne działanie,bo ten lubi temperaturę.
    Podnosząc temperaturę spalin nie obniżasz tak bardzo temperatury komory i całego silnika stojąc na światłach.Współczesny diesel z racji tego że oprócz wtrysku głównego ma jeszcze wtryski wstępne ,pilotujace,dopalające i kilka,albo kilkanaście innych spala warstwowo i w kontrolowany sposób.Ma też mikroskopijną dawkę na wolnych obrotach przez co dramatycznie szybko stygnie,a recyrkulator mu pomaga.Diesle mają teraz dogrzewanie nagrzewnicą albo świecami w wodzie.Wywalenie z programu to zmiana całej strategii ,a nie wyłączenie podzespołu jak lampy.
  • Pomocny post
    #14 21886986
    DevilFish
    Poziom 18  
    Ocena: 52
    tak, wstaw zaślepkę (są na allegro) do 2.0HDI 90HP z nierdzewki 1-2mm, są za grosze, jak będzie jeszcze walił jakimiś błędami od przepływu,egr to trzeba je wywalić z ecu razem z histerezą (albo switch) i to w sumie tyle
  • #15 21886992
    EmulatorExplorer1
    Poziom 3  
    Uważam temat za zamknięty dziękuję bardzo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaślepienia zaworu EGR w Peugeot 206 2.0 HDI 90 KM z 2002 roku. Pytanie koncentruje się na sposobie wykonania zaślepki oraz metodzie montażu w układzie dolotowym/silniku wysokoprężnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA