logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chińskie radio 2 DIN 7010B przestało się włączać pomimo podania zasilania.

Cziwokretsjam 23 Kwi 2026 13:53 837 15
REKLAMA
  • #1 21889359
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Dzień dobry wszytkim.
    Mam problem z chińskim radiem 2 din, model 7010B.
    Po ponad czterech latach działania radio przestało się włączać - całkowity brak reakcji tak jakby nie było zasilania. 
    Czasami - raz na kilka dni potrafi się włączyć i wtedy normalnie działa.
    W momencie, w którym radio nie chce się włączyć dochodzi do niego napięcię, więc nie jest to problem z bezpiecznikiem, czy wiązką przewodów, lecz problem w samym urządzeniu.
    Po rozebraniu i wstępnych wzrokowych i węchowych oględzinach nie zauważyłem żadnych uszkodzeń.

Chińskie radio 2 DIN 7010B przestało się włączać pomimo podania zasilania. Chińskie radio 2 DIN 7010B przestało się włączać pomimo podania zasilania. Chińskie radio 2 DIN 7010B przestało się włączać pomimo podania zasilania.

Przypuszczam, że usterka jest gdzieś w sekcji zasilania.
    Za pomocą multimetru sprawdziłem, że napięcie zasilające 12V dochodzi do płyty głównej - bezpiecznik z tyłu radia i gniazdo są sprawne.
    Na płycie zlokalizowałem układ AMS1117 (wedłóg internetu to regulator napięcia) - do tego elementu nie dochodzi napięcie.
    Na polach, które z tyłu płytki są oznaczone +5V i GND brak napięcia.
    Do cewki oznaczonej numerem 220 dochodzi napięcie 5V.
    Na układzie z ośmioma nóżkami T3331 2012A, który jest obok cewki 220 (nie wiem co to jest) odnotowuję napięcia 10V, 12V, 5V, 0V a z drugiej strony 0V, 12V, 0V oraz 0,8V.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące tego który element mógł ulec awarii i co należy sprawdzić - do dyspozycji mam tylko standardowy multimetr.
    AI: Czy te pomiary robił Pan tylko wtedy, gdy radio „martwe”, czy również w chwili, gdy akurat uda się je włączyć? Jeśli także przy działającym radiu, proszę podać jakie napięcia są wtedy na AMS1117, na polach +5V/GND i po obu stronach cewki „220”.
    Pomiarów dokonywałem w chwili, gdy radio się nie włączało.
    AI: Czy może Pan potwierdzić miernikiem, że w momencie gdy radio nie startuje są jednocześnie obecne stabilne 12 V na przewodzie stałego zasilania (BATT) i na przewodzie ACC oraz że masa jest pewna? Jeśli tak, proszę napisać jakie dokładnie napięcia Pan tam mierzy.
    Testów dokonywałem po podłączeniu zasilania z zasilacza regulowanego o mocy 72W nastawionego na około 12V- trzy przewody: przewód masowy, zasilanie po kluczyku i zasilanie podtrzymania.
  • REKLAMA
  • #2 21889396
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Obok wejścia AUX jest maleńki otwór przycisku Reset, opisany, jako Res.
    Spróbuj (np. spinaczem biurowym) nacisnąć i przytrzymać przez kilkanaście sekund.
  • #3 21889570
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Naciskałem już ten przycisk, tylko krócej. Jeszcze raz, dla pewności, to sprawdziłem i trzymałem wciśnięty przez kilkanaście sekund - całkowity brak reakcji.
  • REKLAMA
  • #4 21889753
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Trzeba będzie prześledzić ścieżkę skąd zasilany powinien być ten AMS1117, z tego co widzę jest to chyba jedna z grubszych ścieżek co powinno ułatwić lokalizowanie, można też oczywiście użyć testu ciągłości w multimetrze. Wyprowadzenia omawianego układu załączam - wersja na Twojej płytce to AMS1117 3.3, a więc stabilizator 3,3V, dla niego nóżka ADJ to będzie GND.
  • #5 21889834
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Gdy się nie włączało napięcia były takie same jak wtedy co się włączało, przynajmniej tam gdzie mierzyłem.
    Wymieniłem prawie wszystkie elektrolity i poprawiłem lutowania - na jakiś czas pomogło. Finalnie zmieniłem radio na inne bo 10 letnia chińska elektronika nie jest warta mojego czasu.
  • #6 21890066
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Trzecia nóżka (V-in) z AMS1117 prowadzi przez pole oznaczone 5V (na odwrocie laminatu) do pól połączonych z jedną z trzech nóżek elementu o oznaczeniu B1H.
    Na zdjęciu zaznaczyłem czerwonymi kropkami.
    Po drugiej stronie elementu B1H odnotowuję napięcie około 5 V na obydwu nóżkach. Podczas próby pomiaru napięcia na pierwszej nóżce tego elementu zauważyłem, że dioda podświetlenia przycisku panelu przedniego błyska i gaśnie do czasu ponownej próby pomiaru napięcia. Błysk jest widoczny w chwili dotknięcia sondą pomiarową pierwszej nóżki B1H.
  • REKLAMA
  • #7 21890828
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Element oznaczony B1H to jak udało mi się ustalić tranzystor mosfet AO3401 - załączam jego notę katalogową.
    Jest szansa, że przykładając sondę pomiarową do nóżki pierwszej (w tym przypadku bramki) lekko go wysterowujesz co powoduje zaświecenie diody.
    Jeśli na obu nóżkach, tj, 1 i 2 zmierzyłeś to samo napięcie:
    Cziwokretsjam napisał:

Po drugiej stronie elementu B1H odnotowuję napięcie około 5 V na obydwu nóżkach.

to nie załączy on napięcia 5V na wejście stabilizatora (AMS1117 3.3).
    Z tego co widzę to radio ma jakiś klawiszowy włącznik na froncie, należałoby sprawdzić, czy napięcie na bramce jakkolwiek zmienia się w momencie jego włączania. Jeśli nie to wylutuj owy tranzystor i sprawdź te same napięcia bez niego na płytce.
    Załączniki:
    • AO3401.PDF (1.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21891834
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Podczas naciskania włącznika na panelu przednim nie zanotowałem jakichkolwiek zmian napięcia na którejkolwiek z trzech nóżek B1H (5V na nóżkach G, S oraz 0V na nóżce D).
    Po wylutowaniu tego tranzystora napięcie na polach, w których był przylutowany, pozostało bez zmian.
    Na zdjęciu zaznaczyłem czerwonymi kropkami, gdzie odnotowuję 5V.
  • REKLAMA
  • #9 21891849
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Zgodnie z tym co zaznaczyłeś czerwonymi kropkami napięcie 5V masz na bramce (G) i źródle (S) - a więc w tej sytuacji mosfet z kanałem typu P nie będzie załączony.
    Jak ustaliliśmy wyżej do drenu (D) podłączone jest wejście stabilizatora AMS1117, gdyby tam rzeczywiście było 5V to stabilizator (zakładając jego sprawność) robił by z tego 3.3V - a jak napisałeś w pierwszym poście nie dochodzi do niego napięcie, na polach +5 i GND od spodu płytki również go brak (a prowadzi przez nie ścieżka zasilająca AMS).
    Dla dalszej diagnostyki toru zasilania możesz wykonać zworkę tak jak zaznaczyłem kolorem żółtym - widoczne też po grubościach ścieżek na PCB, że są to ścieżki zasilające - jeśli radio uruchomi się to trzeba będzie się pochylić jeszcze nad tym mosfetem, bądź jego sterowaniem.
    Po dłuższej chwili przyjrzałem się temu zdjęciu i jest tu jeden element, który uszkodzony mógłby powodować to, że na bramkę również dostaje się 5V - jest włączony między bramkę, a źródło (to prawdopodobnie (brak na nim oznaczeń) jakiś warystor SMD) nie powinien on mieć przejścia na teście ciągłości, sprawdź go proszę miernikiem. Zaznaczyłem kolorem niebieskim:
  • #10 21891877
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Na elemencie wskazanym niebieską ramką (warystor SMD) nie odnotowuję przejścia testem ciągłości miernika.
    Po dodaniu zworki we wskazanym miejscu po elemencie B1H radio się włączyło.
    Ekran samochodowego radia multimedialnego z tunerem FM ustawionym na 93,00 MHz
  • #11 21891896
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Do prześledzenia więc ścieżki docierające do bramki - z tego co widzę "uciekają" przelotką na drugą stronę PCB, jak dasz radę to ustal z czym jest ona połączona.
    Ok, jeśli element ten nie ma przejścia to może też być rezystorem pull-up do ustabilizowania bramki - tak oczywiste, ale nie pomyślałem o tym wcześniej, zmylił mnie brak oznaczeń przy tym rozmiarze obudowy, ale chińczycy lubią to :D
    Wylutuj go i sprawdź proszę czy ma on jakąś rezystancje.
  • #12 21893384
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Prześledziłem ścieżkę bramki B1H, przelotką po drugiej stronie przechodzi do elementu o trzech nóżkach i oznaczeniu 1AM. Na dwóch nóżkach brak napięcia, na tej trzeciej, do której dochodzi przelotka, zmierzyłem 5 V.

Na małym prostokątnym elemencie (rezystor?) odnotowałem po obu stronach 5 V, po jego wylutowaniu napięcie na ścieżce bramki spadło do około 1-2 V i zdecydowałem się wlutować z powrotem tranzystor B1H. Po tym zabiegu radio się włącza.

Na wylutowanym prostokątnym elemencie pomiar rezystancji wynosi około 47 kΩ.
    Góra tego elementu ma kolor czarny, dół biały, długość około 1 mm, a szerokość 0,5 mm, poniżej zdjęcia na papierze milimetrowym.
    Dwa drobne elementy SMD na papierze milimetrowym, jeden czarny prostokątny, drugi metaliczny
  • #13 21893757
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ten element wylutowany to zdecydowanie rezystor, rezystancja 47kΩ to w normie jeśli chodzi o takie zastosowanie, a więc jest on sprawny. Wylutuj proszę tranzystor oznaczony 1AM, to prosty NPN, zweryfikujesz go miernikiem na teście diody - załączam jego notę. po wylutowaniu go, sprawdź też napięcia na jego padach na płytce.
    Schemat tranzystora NPN z wyprowadzeniami 1 baza, 2 emiter, 3 kolektor oraz obudowa SOT-23
    Doprecyzujesz do której jego nogi podłączona jest bramka B1H? Na zdjęciach wygląda jakby oprócz połączenia z nogą 3 ścieżka uciekała jeszcze "w dół" od przelotki, ale może to tylko kwestia jej kształtu - zgodnie z logiką powinna być podłączona tylko do kolektora, tj. nogi nr 3, noga nr 2 jest ewidentnie na masie poprowadzonej krawędzią PCB, a więc zgadzało by się to, że gdy zostanie on wysterowany poda masę dalej przez swój kolektor na bramkę mosfetu B1H, co załączy finalnie zasilanie.
    Sytuacja, która miała miejsce po wylutowaniu rezystora 47kΩ (tj. napięcie na bramce niższe niż na źródle = tranzystor załączony) świadczy o sprawności mosfetu B1H :)
    Załączniki:
    • MMBT3904LT1-D.PDF (484 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21893957
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Rezystor 47 kΩ wlutowałem z powrotem na jego miejsce.
    Wylutowałem tranzystor 1AM. Napięcia na jego padach to 0,19 V, 0 V i 5 V - zaznaczyłem na zdjęciu.
    Przetestowałem go miernikiem i wydaje się być sprawny, tzn. na teście ciągłości miernik wskazał:
    baza(P) - kolektor(N): 642
    baza(P) - emiter(N): 644
    Jakiekolwiek inne połączenie - wartość 1, czyli brak przejścia.

Bramka B1H jest połączona z bazą 1AM.

Prześledziłem ścieżkę bazy 1AM, na której odnotowuję 0,19V i prowadzi ona poprzez jakiś rezystor aż na drugi koniec laminatu pod układ pamięci flash, pod którym jest przelotka na drugą stronę. Dalej ścieżką i przelotką z powrotem na górę do układu scalonego o oznaczeniu CA101 00B.CN2 A.PPCX4400 A.2093.N32 (druga nóżka od góry z prawej strony).
    Na zdjęciach poniżej zaznaczyłem czerwonymi kropkami, gdzie jest 0,19V.

Czy tranzystor 1AM powinien się otworzyć, przy podaniu 0,19V na bazę, czy jednak to napięcie jest za niskie i trzeba szukać usterki dalej?
  • #15 21897115
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Cziwokretsjam napisał:

Bramka B1H jest połączona z bazą 1AM.

Bramka B1H jest połączona z kolektorem 1AM, ale to pewnie tylko drobny błąd ;)

Cziwokretsjam napisał:

Prześledziłem ścieżkę bazy 1AM, na której odnotowuję 0,19V i prowadzi ona poprzez jakiś rezystor aż na drugi koniec laminatu pod układ pamięci flash, pod którym jest przelotka na drugą stronę. Dalej ścieżką i przelotką z powrotem na górę do układu scalonego o oznaczeniu CA101 00B.CN2 A.PPCX4400 A.2093.N32 (druga nóżka od góry z prawej strony).

Czy tranzystor 1AM powinien się otworzyć, przy podaniu 0,19V na bazę, czy jednak to napięcie jest za niskie i trzeba szukać usterki dalej?

Zdecydowanie przy 0,19V się nie otworzy, to za mało. Sprawdź jeszcze ten jeden rezystor przez który zasilana jest baza.
    Ciężko stwierdzić czym jest ten układ dalej, nie wyszukałem nic na jego temat.
  • #16 21897412
    Cziwokretsjam
    Poziom 5  
    Tak, bramka B1H jest połączona z kolektorem 1AM, przepraszam, mój błąd, jakoś się musiałem zakręcić. Narysowałem schemat poglądowy, bo ścieżki na PCB są tak maleńkie, że ledwo co tam widać.
    Baza 1AM jest zasilana przez rezystor 6,74 kΩ (zmierzone po wylutowaniu). Po wylutowaniu tego rezystora napięcie na jego padzie bez zmian - 0,19 V.
    Ręcznie narysowany schemat z elementami AMS1117, 1AM i B1H oraz rezystorami 6,74 kΩ i 47 kΩ.

Dodatkowo, za radą jakiegoś youtubera, sprawdziłem prawie wszystkie kondensatory SMD, czy nie mają zwarcia. Kilka kondensatorów jest ukrytych pod gniazdami RCA, sprawdzę je po wylutowaniu tego gniazda.
    Sprawdziłem wszystkie cewki, czy nie mają przerwy, i sprawdziłem, czy nie ma gdzieś przebicia z cewek do masy.

Planuję prześledzić zasilanie układu CA101, na ten moment odnotowuję napięcia 2,7 V (na górze) i 2,4 V (na dole) na diodach T4, które znajdują się powyżej tego układu, oraz 5 V na kondensatorze SMD (największy na poniższym zdjęciu).
    Makrofoto płytki PCB z układem CA101 i gęstą siecią elementów SMD oraz ścieżek

Czy można jakoś wywnioskować, jakim napięciem powinien być zasilany ten układ? Czy to ma być 3 V, 5 V, czy może jakaś inna wartość?

*Aktualizacja*

W akcie desperacji zdecydowałem się wymienić wszystkie cztery kondensatory elektrolityczne. Po wymianie nie zaobserwowałem żadnej poprawy.
    Sprawdziłem elementy smd które były schowane pod gniazdami RCA i za cewką przy układzie zasilającym - nie udało się znaleźć usterki.

Ponownie dodałem zworkę w miejsce tranzystora B1H i dokonałem dodatkowych testów po podłączeniu do instalacji samochodu (w ramach bezpieczeństwa dwa zasilania radia tzn. układ podtrzymania i zasilanie po kluczyku są brane tylko z zasilania po kluczyku).
    Aktualny stan urządzenia:
    - Radio się włącza po przekręceniu kluczyka i nie zapamiętuje ustawień (bo tak jest podawane zasilanie).
    - System operacyjny działa, nic się nie zacina, da się przejść przez menu itp.
    - Wyświetlacz i dotyk jest sprawny.
    - Obraz jest wyświetlany z kamery cofania po wybraniu biegu wstecznego.
    - Działa obsługa kart microSD.
    - Wydaje się, że działa wyszukiwanie stacji i odtwarzanie muzyki.
    Natomiast radio nie podaje dźwięku na głośniki (mój błąd, że wcześniej tego nie sprawdziłem), być może końcówka mocy jest uszkodzona. W najbliższym czasie postaram się ją przebadać.

Aktualizacja:
    Po dodatkowych testach wydaje się, że końcówka mocy jest sprawna, po jej wylutowaniu nie odnotowałem żadnych zmian.
    Stwierdziłem, że raczej nie uda mi się już naprawić tego urządzenia, być może uszkodzony jest układ scalony lub jest to tylko problem z oprogramowaniem.
    Zakupiłem nowe urządzenie za sto kilka złotych a uszkodzone radio wylądowało na półce i czeka jako dawca części dla przyszłych napraw lub projektów.

Podsumowanie tematu

✨ Chińskie radio 2 DIN 7010B po kilku latach pracy przestało się uruchamiać mimo obecności zasilania 12 V na płycie głównej; usterka była okresowa i czasem radio startowało normalnie. Sprawdzenie resetu, bezpiecznika, gniazda oraz wizualna inspekcja nie wykazały uszkodzeń. Diagnostyka skupiła się na sekcji zasilania: stabilizator AMS1117 3.3, tranzystor MOSFET AO3401 oznaczony B1H, tranzystor NPN 1AM oraz rezystor SMD 47 kΩ. Ustalono, że na bramce i źródle B1H występuje 5 V, a na drenie brak właściwego załączania 5 V do wejścia AMS1117; zworka w torze zasilania za B1H powodowała uruchomienie radia. Dalsze pomiary wykazały, że bramka B1H jest sterowana przez 1AM, a napięcie na bazie 1AM wynosiło tylko ok. 0,19 V, co nie wystarczało do jego wysterowania. Rezystor 47 kΩ okazał się sprawny, a problem pozostał w torze sterowania tranzystora 1AM lub w jego zasilaniu/biasie.
REKLAMA