logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC i5-3470 Win10 + ekstraktor HDMI/SPDIF - jak uzyskać 5.1 w Samsungu?

mareks123ha 23 Kwi 2026 21:12 174 4
REKLAMA
  • #1 21889596
    mareks123ha
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,
    borykam się z problemem uzyskania dźwięku przestrzennego z komputera. Ale od początku. Mam zestaw do oglądania składający się z konsoli PS3 (nie gram w gry, tylko oglądam filmy), kino domowe Samsunga (z DVD i wejściem optycznym, obsługującym DTS oraz Pro Logic II), a także projektor z wejściem HDMI. Dotychczas ten zestaw mi wystarczał z uwagi na pokaźną kolekcję filmów na DVD oraz możliwość korzystania z PS3 Media Server (czasem jakiś MKV z komputera w sieci lokalnej). Konsolą spiętą z kinem SPDIF-em. Ostatnio jednak okazało się, że córka chciała obejrzeć coś na Netflixie, a jak się okazało, w marcu przestał działać na PS3. Postanowiłem, że odnowię jakiś tam komputer, który leżał w garażu (biurowy). Dołożyłem trochę RAM-u, obecnie 12 GB, dołożyłem SSD na system. Procesor i5 3470, Windows 10 Pro. Z uwagi na to, że nie mam karty graficznej, a PC wyposażony jest w DisplayPort, potrzebowałem adaptera na HDMI. Ok, obraz mam, teraz dźwięk. Pomyślałem, że w HDMI jest przecież dźwięk, kupiłem więc ekstraktor
    PC i5-3470 Win10 + ekstraktor HDMI/SPDIF - jak uzyskać 5.1 w Samsungu? .
    I teraz dźwięk udaje się uzyskać, jednak tylko w stereo. Na kinie domowym wyświetla stereo linear pcm. Ekstraktor ma 3 pozycję TV /2.0/5.1, próbowałem w każdej. W Windowsie wyświetla w źródłach dźwięku "cyfrowy optyczny". Próbowałem programami VLC, a także Kodi. W Kodi próbowałem ustawiać przechwytywanie dźwięku. Próbowałem różne filmy. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Jeżeli musiałbym kupić jakąś kartę dźwiękową, to musiałaby być low profile (obudowa taka biurowa).

AI: Podaj proszę dokładne modele: kina domowego Samsunga, tego ekstraktora HDMI/SPDIF oraz przejściówki DisplayPort->HDMI - bez tego trudno ocenić, czy sprzęt w ogóle przepuści DD/DTS 5.1, a nie tylko stereo PCM.
    Kino domowe Samsung HT-Db120, przejściówka DisplayPort na HDMI to noname.
    AI: Jak dokładnie masz to teraz połączone (PC -> DP/HDMI -> ekstraktor -> projektor / optyk do kina) i czy sprawdzałeś plik, o którym na pewno wiesz, że ma ścieżkę AC3 albo DTS 5.1? Dodatkowo: czy w ustawieniach urządzenia audio w Windows/Kodi widać obsługę Dolby Digital/DTS, czy tylko 2-kanałowe stereo?
    W Kodi zaznaczyłem tylko DTS
  • REKLAMA
  • #2 21889627
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Na razie kodi nas nie interesuje.
    Wejdź w klasycznym kabel sterowania -> dźwięk -> wybierz wyjście DisplayPort z którego chcesz uzyskać dźwięk (przez przejściówkę do HDMI) i chyba w ostatniej zakładce są obsługiwane formaty. Zobacz czy możesz tam wybrać DTS/dolby digital.
  • REKLAMA
  • #3 21889639
    mareks123ha
    Poziom 9  
    >>21889627
    PC i5-3470 Win10 + ekstraktor HDMI/SPDIF - jak uzyskać 5.1 w Samsungu? PC i5-3470 Win10 + ekstraktor HDMI/SPDIF - jak uzyskać 5.1 w Samsungu?
  • REKLAMA
  • #4 21889693
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    No to wypuścisz tylko PCM'a...
    Normalnie po wpięciu do urządzenia które zgłasza odpowiednie obsługiwane formaty - powinny się wyświetlić w tabeli formatów kodowanych.
    Może kwestia ekstraktora, może sterownika audio karty graficznej zintegrowanej... Ciężko stwierdzić.

Dodano po 39 [sekundy]:

A i w sumie czytałem że przynajmniej w niektórych ekstraktorach obsługiwany jest tylko PCM....
  • #5 21890721
    mareks123ha
    Poziom 9  
    >>21889693 ok. Dziękuję za pomoc. Zdobyłem inną płytę główną i jakąś tanią kartę graficzną. Obecna płyta ma złącze optyczne. Wszystko zaczęło działać.
REKLAMA