logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ściągnąć czynnik w multi-split do jednostki zew. i czy na pewno się zmieści?

embrion44 24 Kwi 2026 13:25 207 4
REKLAMA
  • #1 21889932
    embrion44
    Poziom 1  
    Czołem, Koledzy.

Sytuacja jest następująca: potrzebuję podnieść (dosłownie 10-15 cm) jednostkę zewnętrzną klimatyzacji (multi-split na 2 jednostki wewnętrzne). Wolę nie ryzykować ruchów na wpiętej miedzi, więc najpierw chcę ściągnąć czynnik z klimatyzacji do jednostki zewnętrznej. Przy tej okazji mam dwa pytania:

1. Jak wykonać tę procedurę/jaka jest różnica przy multi-splicie? Jest sporo nagrań, ale wszystkie bazują na wariancie z jedną jednostką wewnętrzną, a u mnie są dwie.
    2. Czy jest możliwe, że ilość czynnika sumarycznie jest większa, niż to, co wejdzie do jednostki zewnętrznej? Wg logiki: pojemność całkowita = pojemność jednostki zew. reszta instalacji. Innymi słowy chcę się upewnić, że czynnik po ściągnięciu się "zmieści".

Z góry dzięki!
    AI: Jaka jest marka i dokładny model jednostki zewnętrznej (ew. całego zestawu multi-split)?
    MSZEF18VGKB MSZEF25VGKB MXZ-2F42VF4
    AI: Jaki jest czynnik oraz jakie są długości obu tras chłodniczych / czy była dobijana dodatkowa ilość czynnika ponad fabryczny ładunek?
    R32. Jedna ok. 4 m, druga ok 20m. Nie wiem, czy była dobijana podczas zakładania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21901116
    Starterek85
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Procedura jest dokładnie taka sama jak na mono split , tylko zakręcasz na wszystkich jednostkach wew, nasłuchujesz sprężarkę do momentu aż zmieni " ton" , i zakręcasz wszystkie śruby w rozdzielaczu.
  • REKLAMA
  • #3 21904315
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    Miej świadomość, że w multisplit ilość czynnika jest większa niż w spalicie (do 5m). W nowym klimatyzatorze czynnik jest też w linii ssacej, separatorze i sprężarce. Stosując odzysk za pomocą sprężarki ryzykujesz rozerwaniem jej. Poszukaj w necie zdjęć jak to wygląda.
  • REKLAMA
  • #4 21904360
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    Wg mnie, gdy układ nie był mocno przewalony czynnikiem, czynnik powinien się zmieścić w JZ.
    Jednak najbezpieczniej jest użyć stacji do odzysku i odpowiedniej wielkości butli.
    Z automatu, używając wagi, dowiemy się czy ilość czynnika była prawidłowa.
    Wlodek22 napisał:
    Stosując odzysk za pomocą sprężarki ryzykujesz rozerwaniem jej. Poszukaj w necie zdjęć jak to wygląda.

Pierwsze słyszę o rozerwaniu sprężarki??? Skraplacza czy połączeń tak ale nie sprężarki.
    Miałem do czynienia z klimatyzatorem na R410a przeładowanym ponad dwa razy (ok 4 kg zamiast 1.8). Jakoś pracował przy tej ilości. Pwodem przeładowania było załamanie rury. Klimatyzatorstary, prosty, z kapilarą.
  • #5 21904540
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    Spawy sprężarki to najsłabsze miejsce. Żadnych zabezpieczeń w typowej klimie nie ma.
    Na temat przyczyn wybuchów można dyskutować, przepełnienie, obecność powietrza, czy próby szczelności tlenem, ale fakt, że od czasu do czasu wybuchają jest niezaprzeczalny.

Jak ściągnąć czynnik w multi-split do jednostki zew. i czy na pewno się zmieści? Jak ściągnąć czynnik w multi-split do jednostki zew. i czy na pewno się zmieści?
REKLAMA