logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mustang 2.3 EB 2015 rozładowuje akumulator po postoju - jak wykryć pobór?

kal800 29 Kwi 2026 13:22 198 3
REKLAMA
  • #1 21893269
    kal800
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Hej,

Mam problem z elektryką w Mustangu - 2.3 EB, 2015 rok. Auto pewnego poranka odmówiło posłuszeństwa - akumulator trup.

Zmierzyłem napięcie na klemach - 2V, wyciągnąłem - około 6V. Akumulator swoje już miał, a w aucie był podłączony Yanosik pod USB. Pomyślałem sobie - pewnie to jego wina. Yanosika odłączyłem, kupiłem nowy aku, podłączyłem. Odpalił.

Po trzech dniach (auto stało na podjeździe), rano ten sam objaw - akumulator trup. Więc akumulator naładowałem i zawiozłem samochód do elektryka.

Dzwoni dzień później - auto sprawne - pobór zasilania - ok 0.02A - tyle co nic. Dwa dni później przyjeżdżam - trup. Niestety po tygodniu czasu, serwis do mnie zadzwonił, że nie mogą znaleźć przyczyny. W ciągu dnia jest wszystko OK - 0.02A, a rano (nie każdego dnia), akumulator zdojony do zera. Trochę się obawiam, że jak zmienię zakład, to będzie ta sama sytuacja.

Pomyślałem sobie, że sam zlokalizuje obwód, który może być za to odpowiedzialny. Najbardziej oczywisty sposób to wpiąć amperomierz, który by w trybie ciągłym mierzył natężenie prądu między klemą a złączem - akumulatora z połączeniem Bluetooth z aplikacją na telefonie. Zaobserwowałbym moment w którym to się dzieje i wyjmując po kolei bezpieczniki znalazłbym podejrzany obwód. Takie mierniki istnieją, tylko obawiam się, że one się same wyłączają po paru minutach, no chyba, że są takie, które pracują w trybie ciągłym.

Czy może mi ktoś doradzić w tej kwestii?
  • REKLAMA
  • #2 21893302
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 308
    No chyba jedyny najprostszy sposób na znalezienie poboru prądu - już opisałes i go znasz. Możliwe że coś - jakiś moduł nie zawsze się usypia i pobiera prąd. Musisz sprawdzać jak najczęściej aż go trafisz. Takie usterki gdzie coś się dzieje nie zawsze są trudniejsze do znaleźenia. Taki miernik z podglądem na telefonie by ułatwił sprawę ale i tak musisz potem iść i wyjmować bezpieczniki. Ogólnie zakłada się że moduły w aucie powinny się usypiać w około 20-30min.
  • REKLAMA
  • #3 21893720
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Zastosuj amperomierz analogowy nie cyfrowy to się nie uśpi.
  • #4 21893800
    kal800
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    @arturlom analogowy fajny, ale bym musiał całą noc siedzieć wpatrzony w miernik. To się dzieje tylko w nocy - w dzień pobór jest na poziomie miliamperów.

Kupiłem cęgowy z BT i możliwością wyłączenia APO. Generalnie ten pobór musi być długotrwały - 2-3 godziny jak nic. Więc będzie sporo czasu, żeby sprawdzić obwód po obwodzie jak tylko coś drgnie na przyrządzie.
REKLAMA