logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia I - problem z podświetleniem tablicy po usunięciu zgniły gniazd.

TifosoPietro 05 Maj 2026 17:29 267 3
REKLAMA
  • #1 21896996
    TifosoPietro
    Poziom 3  
    Witam,

Chciałem wymienić podświetlenie tablicy rejestracyjnej w Skodzie Octavii I. Stare oprawki były przegniłe i żarówka nie utrzymywała się w gnieździe, choć jeszcze przy mocnym styku potrafiła zaświecić.

Skoda Octavia I - problem z podświetleniem tablicy po usunięciu zgniły gniazd.

Usunąłem stare gniazda. Zamówiłem LED-y, ale przy "plecionce" przewodów nie zadziałały (oryginalnie mają inną wtyczkę niż Skoda faktycznie).
    Dłoń trzyma lampkę LED do podświetlenia tablicy z wtyczką i przewodami czerwonym i czarnym.

Kupiłem gniazdo i na szybko również splotłem przewody, ale żarówka nie zaświeciła.

Dłoń trzyma oprawkę z małą żarówką i dwoma przewodami: czerwonym i czarnym, z odsłoniętymi końcami

Nie wiem, czy to kwestia starych przewodów, czy zwarcia/bezpieczników, tym bardziej, że przed dłubaniem prąd z instalacji jeszcze dostarczał światło do żarówki. Pozostałe światła świecą oczywiście.
    Sprawdzałeś miernikiem albo kontrolką, czy po włączeniu świateł pozycyjnych masz napięcie na przewodach przy podświetleniu tablicy i czy bezpiecznik od oświetlenia jest cały?
    Tak
    Jak dokładnie podłączyłeś nowe gniazdo/LED-y - które przewody do których pinów i czy próbowałeś też zwykłą żarówkę W5W/C5W zamiast LED-a (żeby wykluczyć polaryzację albo wadliwy LED)?
    Próbowałem i podłączyłem w obu konfiguracjach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21897044
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3599
    W samochodzie: brązowy=masa do czarnego led, zielony z paskiem +12V do czerwonego led. Jest szansa, że przy złym podłączeniu spaliłeś bezpiecznik od podświetlenia rejestracji, sprawdź w skrzynce z lewej strony kokpitu
  • REKLAMA
  • #3 21897074
    TifosoPietro
    Poziom 3  
    >>21897044

Właśnie wróciłem kolejny raz i faktycznie to był bezpiecznik. Mogłem sprawdzić kolejny raz. Wydawało mi się, że pierwszym razem zastosowałem taką kolejność, ale mogę się mylić lub zwarcie mogło nastąpić w innym momencie.
    Btw. Gdzieś czytałem, że w przypadku LED-ów to procedura podłączania może nie być istotna hmm.

Dziękuję za pomocny komentarz, bo w tym przypadku był to faktycznie strzał w 10.

PS. Przy okazji - domyślasz się, co może być istotą cyklicznego wyłączania się świateł mijania z jednej ze stron? Po stuknięciu odpala. Po wymianie lampy to samo. Zaznaczę, że przy wyłączonym silniku to robię. Czasem coś brzęczy z dwie sekundy jak silniczek przy reflektorach
  • #4 21897195
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Masz jakiś niekontakt w kostce reflektora.
REKLAMA