logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pendrive ADATA UV128 64GB problem z odczytaniem danych

bartosz-jagiela 05 Maj 2026 22:59 210 12
REKLAMA
  • #1 21897232
    bartosz-jagiela
    Poziom 14  
    Hej,

Mam problem z pendrive ADATA UV128 64GB. Po kilku włożeniach do usb i wyciągnięciach czasami się pojawia, ale podczas kopiowania danych znika.
    Przeszukiwałem elektrodę i widziałem, że jeden z użytkowników pidar umieścił program, uruchomiłem go ale nie wiem co dalej robić?
    Domyślam się że konwerterem NAND - USB jest : SM3281AB

Moglibyście podpowiedzieć co dalej w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc !!!

Zrzut ekranu programu SMI Mass Production Tool z oknem Dialog i tabelą ustawień FLASH/MLC
  • REKLAMA
  • #2 21897246
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    A co Ty chcesz uzyskać?

Dane czy sprawność pendrive?
  • REKLAMA
  • #3 21897262
    bartosz-jagiela
    Poziom 14  
    Oczywiście, że moim celem jest odzyskanie danych. Moglibyście wskazać mi drogę co dalej?
  • #4 21897265
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jeżeli dane są naprawdę ważne to do firmy/osoby zajmującej się ich odzyskaniem.

Masz parę osób, którzy odpowiadają w tym dziale i prowadzą działalność.
  • #5 21897268
    bartosz-jagiela
    Poziom 14  
    Proszę nie wprowadzać zamętu, te informacje nic nie wnoszą do dyskusji.
    Dane te nie są ważne, nie pamiętam co tam dokładnie nawet miałem. To stary pendrive i chciałem zobaczyć co na nim jest
  • #6 21897281
    Kasek21
    Poziom 43  
    No to Sobie nie zobaczysz.

A jak pen jest uszkodzony to wymień na sprawny - nowy taki pendrive to ~30zł.
  • Pomocny post
    #7 21897406
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    @bartosz-jagiela A jakie są Twoje zdolności manualne? Potrafisz rozebrać tego pendrive'a i przyjrzeć się lutom przy złączu USB? Możesz wstawić wyraźne zdjęcia płytki PCB z dwóch stron?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21897483
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    bartosz-jagiela napisał:
    Oczywiście, że moim celem jest odzyskanie danych.

bartosz-jagiela napisał:
    Proszę nie wprowadzać zamętu, te informacje nic nie wnoszą do dyskusji.
    Dane te nie są ważne, nie pamiętam co tam dokładnie nawet miałem.

To się zdecyduj, bo próba naprawy pendriva zniszczy zawartość.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 21897642
    bartosz-jagiela
    Poziom 14  
    >>21897406

Umiejętności manualne oceniam na bardzo dobre, dostęp do narzędzi też mam, nie ma problemu poprawić luty ale to dopiero w piątek w pracy pod mikroskopem, myślałem że można już coś teraz zrobić :)

Zdarza się raz na jakieś kilkadziesiąt podłączeń że wykryje tego pendriva, wtedy mam dostęp do plików, ale udało się skopiować tylko jakieś 10% zawartości, pewnie wtedy trafiam na jakieś bad sectory i pendrive jakby znika z systemu.

Płytka PCB pendrive’a z wtykiem USB-A i widocznymi punktami lutowniczymi
    Płytka PCB pendrive’a z wtykiem USB 3.0 i dwoma układami scalonymi na zielonym laminacie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21897644
    Łukasz_W

Ocena: 646
    W mojej ocenie to:
    bartosz-jagiela napisał:
    nie ma problemu poprawić luty

nie ma sensu, bo:
    bartosz-jagiela napisał:
    skopiować tylko jakieś 10% zawartości, pewnie wtedy trafiam na jakieś bad sectory i pendrive jakby znika z systemu

Wykonaj obraz tego pendrive pod linuksem za pomocą ddrescue do pliku.
    Również próbując kopii wstecznej.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • Pomocny post
    #11 21897770
    kaleron

Ocena: 2318
    Łukasz_W napisał:
    nie ma sensu,
    - dodam jeszcze, że niepotrzebne grzanie układu w tej sytuacji może wręcz zaszkodzić.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 21897827
    bartosz-jagiela
    Poziom 14  
    Panowie poszukam w piątek w okolicach usb convertera, zmierzę czy podaje napięcie na flash, tylko nie wiem czy tam ma byc 1V8 czy 3V3, ale zobaczę.
    Może uda się zrobić, żeby pendrive wykrywany był za każdym razem, wtedy obraz za pomoca ddrescue. Dam znać jak poszło!

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Udało się! Docisnąłem pamięć NAND na całej powierzchni małym ściskiem i o dziwo udało się zgrać 90% zawartości!

Jeden folder jest uszkodzony, ale z tym już sobie poradzę:
    Zrzut Eksploratora plików Windows z listą folderów i plików o zniekształconych nazwach

@Kasek21 bez Twoich komentarzy by to się nie udało ;)

Dla potomnych, nie radzę iść moją ścieżką, można próbować dociskać kciukiem palec i sprawdzić czy będzie wykrywać pendrive.

Pozdrawiam
  • #13 21897993
    bartosz-jagiela
    Poziom 14  
    Dociśnięcie pamięci NAND

Podsumowanie tematu

✨ Pendrive ADATA UV128 64GB jest wykrywany tylko sporadycznie, a podczas kopiowania danych znika z systemu. W dyskusji pojawia się podejrzenie uszkodzenia kontrolera NAND-USB SM3281AB oraz próba użycia programu do diagnostyki i naprawy pamięci, jednak brak jest dalszych kroków i jednoznacznego rozwiązania problemu odczytu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA