logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra H 1.8 Z18XER: po wyjęciu kluczyka włącza się nawiew AUTO/webasto

pgwizdalska9393 07 Maj 2026 22:47 180 4
REKLAMA
  • #1 21898696
    pgwizdalska9393
    Poziom 2  
    Witam. Astra H 1.8 Z18XER, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki samoczynnie załącza sie nawiew w trybie 'auto', czasami od razu, czasami po jakimś czasie - co po dłuższym czasie powoduje rozładowanie aku. Mimo wyjęcia bezpiecznika nawiewu coś wymusza jego załączenie, bo przycisk 'auto' nadal sie świeci. Miał ktoś podobny problem? Co może być przyczyną?
    Dodam, że Astra wyposażona w webasto.
    Czy to załączenie nawiewu dzieje się w jakichś konkretnych warunkach - np. tylko na zimnym silniku, po zamknięciu auta, o określonej porze albo razem z uruchomieniem webasto?
    Nie, niezależnie od zamknięcia/otwarcia samochodu. Przeważnie po zgaszeniu silnika po jeździe.
    Była robiona jakaś diagnostyka albo pojawiają się błędy? I czy wcześniej coś było grzebane przy webasto, panelu klimatronika, stacyjce/CIM, aku albo instalacji?
    Brak błędów, nic nie było robione przy wyżej wymienionych.
  • REKLAMA
  • #2 21898906
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Webasto nie ma przypadkiem włączonej funkcji wietrzenie ? Nie wiem czy twoje ma taką funkcję , ale nowoczesne mają. Bo wygląda na to jakby sterownik webasto uruchamiał dmuchawę.
    Czasem też bywa że winna kostka stacyjki .
  • REKLAMA
  • #3 21899267
    urkotrebor
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Przydałyby się jakieś fotki , co tam masz założone .Przyznam się , że w tym aucie nie spotkałem webasta fabrycznego , może twoje to też samoróbka .
  • REKLAMA
  • #4 21899284
    pgwizdalska9393
    Poziom 2  
    >>21898906
    Nie, zwykłe fabryczne webasto, Astra rok 2006, także nic nowego.
    Ale myślę, że problem może tkwić w webasto, bo dziś przy okazji włączenia nawiewu zapalił się wyświetlacz sterujący webasto.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21899267
    A jednak ;) webasto jest fabryczne :)
  • #5 21913466
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Szukaj w wiazkach zwory, odlacz webasto i przetestuj
REKLAMA