logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TL494 w zasilaczu ATX 300W może się mocno nagrzewać?

Artur79 19 Kwi 2003 01:30 3622 11
REKLAMA
  • #1 191788
    Artur79
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam mam zasilacz ATX Codygen ( nie pamietam jak sie pisze ) 300W .... jest po awarii padl tranzystor 2SC945 i KA7500 .... KA7500 zamienilam na TL949 czy cos takiego ... napewno na katalogowy zamiennik ..... i mam pytanko czy ten scalak powinien tak sie GRZAC .... ma wysoka temperature podczas pracy jak i w standby ...... tak ze jak sie palec chwile przytrzyma to parzy ...... ale dziala od 30 min i jest oki ???? moze tak powinno byc tzn. jest to narmalne ???

acha stabilizator daje 5.01V wiec jest oki .......

wiec jak z tym jest moze sie grzac czy nie ....... najlepiej jakby ktos mial taki zasilacz i sprawdzil ..... a moze ktos wie ..
  • REKLAMA
  • #2 191846
    wisienka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    moze byc cieply , ale nie tak zeby go dotknac nie szlo!!!!
  • REKLAMA
  • #3 191928
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    :arrow: Artur79
    Codegen ;-)
  • REKLAMA
  • #4 192045
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie powinien się grzać! Najwyżej może mieć lekko podwyższoną temperaturę w stosunku do otoczenia. Prawdopodobnie masz uszkodzony jeszcze któryś z tranzystorów głównych przetwornicy.
    Swoją drogą to zasilacze Codegen są jednymi z najgorszych dostępnych na rynku. Zasilacz z naklejką 300W ma to samo w środku co zasilacz z naklejką 200W :D Czy to nie dziwne? ;)
  • #5 192306
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    300W to chyba mają te zasilacze licząc jeszcze energię cieplną (a sprawność do pewnie mają zerową) :D
    Chociaż przyznam, że Codegena w domowym sprzęcie i jak na razie wszystko jest w porządku ;)
  • REKLAMA
  • #7 193054
    Artur79
    Poziom 15  
    scalak nagrzewa sie piekelnie .... a poddczas podlaczania zasilania czesto spala sie sclak ...... napiecie na chyba 12 pin okolo 33-40V ale stoja tam elki na 50V wiec chyba oki ....... ???? grzeja sie rowniez te dwa elektrolity na 50V ???? moze to one ???
  • #8 193076
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Naprawy zasilaczy komputerowych przy dzisiejszych cenach części są ekonomicznie bezsensowne.
    Moja rada: kup nowy zasilacz i będzie to taniej i bezpieczniej dla komputera, czyli nie narazi Cię na dodatkowe koszty.
  • #9 399988
    vieslaus
    Poziom 12  
    Tam jest stanowczo za duże napiecie, w moich zasilaczach jest przeważnie okolo 23 V, a mam i taki w którym jest 18 V. Wymiana elki powinna obniżyć te napięcie.
  • #10 400050
    raf of sp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Tak jak koledzy pisali nalezy wymienic elektrolit przy przetwornicy pomocniczej wartosc w zaleznosci od typu od 10 uF do 22uF jezeli to nie pomorze a tranzystor jest dobry a takze diody przy nim to jest uszkodzony transformator przetwornicy (zwarcie miedzy zwojowe na uzwojeniu pierwotnym) Napiecie na TL494 powinno wynosic od 18V do 23V.
    Pozdrawiam !
  • #11 400519
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ja bym rozbebelil ten zailcz na czesci wyjol z metalowej puszki i zobaczyl czy jeys jakas mozliwosc domocowania radiatora na ten scalak. a drug czesc radiatora dokrecil bym do radiator ktroe sa umieszczone na tranzystorach mocy i bedzie good :)
  • #12 400844
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    golota napisał:
    Ja bym rozbebelil ten zailcz na czesci wyjol z metalowej puszki i zobaczyl czy jeys jakas mozliwosc domocowania radiatora na ten scalak. a drug czesc radiatora dokrecil bym do radiator ktroe sa umieszczone na tranzystorach mocy i bedzie good :)

Wg mnie nie bedzie good, bo jak sie zasila cos 2x wiekszym napieciem niz byc powinno to nie moze byc dobrze. Cos masz skopane i nawet jak to wymienisz to nigdy nie mozesz byc do konca pewien czy bedzie smigac dobrze. Jak masz odrobine kasy to zainwestuj te 200zł w nowego Chiefteka 360W, albo MODECOMa 350W - calkiem udane konstrukcje jak na ta kase... I napewno taniej wyjdzie niz kupno polowy kompa jak Ci ten teraz padnie....

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu ATX Codegen 300W po awarii wymieniono tranzystor 2SC945 oraz układ scalony KA7500 na zamiennik TL494. Układ TL494 nagrzewa się bardzo mocno, do temperatury powodującej dyskomfort przy dotyku, zarówno podczas pracy, jak i w trybie standby. Stabilizator napięcia 5V działa poprawnie (5,01V). Wskazano, że scalak nie powinien się tak mocno grzać; możliwe przyczyny to uszkodzone tranzystory główne przetwornicy lub zbyt wysokie napięcie zasilania układu sterującego (około 33-40V zamiast typowych 18-23V). Zalecana jest wymiana elektrolitów przy przetwornicy pomocniczej (10-22 µF) oraz sprawdzenie transformatora przetwornicy pod kątem zwarć międzyzwojowych. Sugerowano także poprawę chłodzenia scalaka poprzez montaż radiatora. Wskazano, że naprawa takiego zasilacza może być nieopłacalna, a lepszym rozwiązaniem jest zakup nowego zasilacza, np. Chieftec 360W lub Modecom 350W, które są bardziej niezawodne i ekonomiczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA