logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantec Comfort 850 po awarii GateBox nie reaguje na zwarcie B9-8

Yak1 12 Maj 2026 18:14 174 4
REKLAMA
  • #1 21901711
    Yak1
    Poziom 9  
    Hej,

Do bramy Marantec Comfort 850 był podłączony GateBox.. GateBoxa tak szlag strzelił, że unieruchomił całą bramę, dopiero po jego odłączeniu brama ożyła. Kupiłem nowego GateBoxa i przy podłączeniu jego okazało się, że nie działa pin impulsowy odpowiedzialny za otwieranie/zamykanie bramy - reszta działa. Serwisant z Bleboxa doradził mi zmostkować na moment piny z modułu bramy B9 i 8, co powinno zamknąć/otworzyć bramę. Niestety zero reakcji - jakieś pomysły, co można z tym zrobić? Na płytce nie widać żadnych fizycznych uszkodzeń..
    Marantec Comfort 850 po awarii GateBox nie reaguje na zwarcie B9-8 Marantec Comfort 850 po awarii GateBox nie reaguje na zwarcie B9-8 Marantec Comfort 850 po awarii GateBox nie reaguje na zwarcie B9-8

Jakieś pomysły, co można jeszcze z tym zrobić?

Czy sama brama działa normalnie z pilota / przycisku na obudowie / ewentualnego przycisku ściennego, a problem dotyczy tylko wejścia impulsowego B9-8?.
    Z pilota brama działa normalnie.
    Jak dokładnie masz teraz podłączonego nowego GateBoxa do zacisków i czy jego wyjście jest ustawione jako bezpotencjałowy styk chwilowy (impuls), a nie podawanie napięcia?.
    Obecnie odłączyłem GateBoxa, bo pokazuje tylko stan bramy: otwarta/zamknięta, a nie można jej otworzyć/zamknąć.
  • REKLAMA
  • #2 21902121
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Jeśli wejście 8 jest faktycznie uszkodzone, wypróbuj zamiast niego wejście 34 (krótkie zwarcie B9 i 34) - powinno być fabrycznie ustawione jak wejście 8 czyli impuls.
    Jak brama zadziała, możesz podpiąć je do GateBoxa. Ale ostrożnie - wiecej wejśc sterujących w centrali nie ma....
  • REKLAMA
  • #3 21902349
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Jeżeli GateBox może być podatny na kolejną awarie, np. przepięcie. Warto zastosować separację galwaniczną na wejściu centrali Marantec. Zastosować np. przekaźnik. Pamiętając o tym, że maksymalny prąd dla wyjść GateBox to 20mA.
  • REKLAMA
  • #4 21902408
    Yak1
    Poziom 9  
    OK, dziękuję za rady - skorzystam po tym, jak i co mi odpiszą z centrali z Maranteca - bo do nich też napisałem. Będę musiał faktycznie zastosować jakieś dodatkowe zabezpieczenie, bo to już 3 gatebox w przeciągu 8 lat :/ Dam znać, co wyszło.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21902349 Tak czytam teraz o tej separacji galwanicznej... Jak zamontuję gateBox PRO V3, który już ma separacja galwaniczna: tak, optyczna - to to załatwi temat?
  • #5 21902524
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Optyczna też może być.
REKLAMA