logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 207 SW 1.6 HDI 90 KM - duże przelewy, szarpie i gaśnie, 1500 bar

Orzech0673 19 Maj 2026 15:29 204 7
REKLAMA
  • #1 21906292
    Orzech0673
    Poziom 3  
    Witam, zamieszczam zdjęcie z próby przelewowej silnika 1.6 HDI 90 KM z Peugeot 207 SW. Test trwał dwie minuty i wygląda na to, że grubo leją. Objaw jest taki, że delikatnie szarpie podczas jazdy i potrafi zgasnąć. Ma wysokie piki do 1500 barów ciśnienia w Common Rail.
    Peugeot 207 SW 1.6 HDI 90 KM - duże przelewy, szarpie i gaśnie, 1500 bar

Możesz podać konkretne wyniki próby przelewowej dla każdego wtrysku (ile zebrało się w 2 minuty / który wtrysk lał najbardziej)?
    Najwięcej drugi, trzeci i czwarty cylinder, 60, 70 do 80 ml.
    Jakie są błędy z diagnostyki i w jakich warunkach rail dobija do 1500 bar — na wolnych obrotach, przy dodaniu gazu czy podczas jazdy?
    P0087, P1113. Piki przy obciążeniu od 2000 obr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21907532
    Orzech0673
    Poziom 3  
    autodiag.mg napisał:
    jak to przez 2 minuty, to wg mnie przelewy są idealne.

Czyli, że takie ilości przelane w tym czasie są w porządku?
  • #4 21907540
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    tak. niecałe 10ml (z tego co widać na obrazku) wg mnie są jak najbardziej w porządku. robiłeś test na ciepłym czy zimnym paliwie?
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #5 21907544
    Orzech0673
    Poziom 3  
    autodiag.mg napisał:
    tak. niecałe 10ml (z tego co widać na obrazku) wg mnie są jak najbardziej w porządku. robiłeś test na ciepłym czy zimnym paliwie?

Test na rozgrzanym silniku. A pojemniki są napełnione w dużo większym stopniu niż 10 ml. Sprawdź pierwszy post.
  • REKLAMA
  • #6 21907551
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    fakt, źle popatrzyłem. zasugerowałem się nadrukiem na menzurce, a to jest jak rozumiem x10 :)
    wg praktyki sprawny wtrysk w minutę do 20-30ml, więc w dwie minuty do 60ml jest ok.
    ALE - jeśli byłby problem z przelewami, miałbyś problem z odpaleniem na ciepłym paliwie, bo pompa nie byłaby w stanie przy obrotach rozrusznika wytworzyć odpowiednio dużego ciśnienia. Jeśli nie masz z tym problemu - przelewy zostaw w spokoju.
    To samo tyczy się większych obrotów - podczas jazdy pompa ma dużo wyższe obroty, co za tym idzie wydatek a więc ciśnienie. Wtedy nawet nieszczelne wtryski nie robią problemu :)
    raczej powinieneś sprawdzić korekty na poszczególnych cylindrach na testerze na wolnych obrotach.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • REKLAMA
  • #7 21907552
    Orzech0673
    Poziom 3  
    autodiag.mg napisał:
    Fakt, źle popatrzyłem. Zasugerowałem się nadrukiem na menzurce, a to jest, jak rozumiem, x10 :)
    Wg praktyki sprawny wtrysk w minutę do 20-30 ml, więc w dwie minuty do 60 ml jest OK.
    ALE - jeśli byłby problem z przelewami, miałbyś problem z odpaleniem na ciepłym paliwie, bo pompa nie byłaby w stanie przy obrotach rozrusznika wytworzyć odpowiednio dużego ciśnienia. Jeśli nie masz z tym problemu - przelewy zostaw w spokoju.
    To samo tyczy się większych obrotów - podczas jazdy pompa ma dużo wyższe obroty, co za tym idzie wydatek, a więc ciśnienie. Wtedy nawet nieszczelne wtryski nie robią problemu :)
    Raczej powinieneś sprawdzić korekty na poszczególnych cylindrach na testerze na wolnych obrotach.

Przeważnie tracił moc lub gasł, jak już się rozgrzał, wtedy też miał problem z odpaleniem. Zimny bez problemu palił. Martwiły mnie te wysokie piki ciśnienia podczas jazdy, zdecydowałem się wyjąć wtryski. To pierwszy z nich.
    Dłoń trzyma metalowy wtryskiwacz silnika z widoczną rdzą na trzonie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Peugeota 207 SW z silnikiem 1.6 HDI 90 KM, w którym występują duże przelewy na wtryskach, szarpanie podczas jazdy oraz gaśnięcie silnika. W próbie przelewowej wykonanej przez 2 minuty największe ilości paliwa zebrały się na 2., 3. i 4. cylindrze, około 60–80 ml, co wskazuje na znaczne zużycie lub nieszczelność wtryskiwaczy. W diagnostyce zapisane są błędy P0087 i P1113. Ciśnienie na listwie common rail osiąga piki do 1500 barów przy obciążeniu, od około 2000 obr./min.
REKLAMA